Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 04:45 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Salátaöntetek
salátához. Összetevők: 3 ek. frissen facsart citromlé, 9 ek. extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.

Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukolával fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek. citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.

Aszalt paradicsom pesztó mozzarellával, rukolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek. fenyőmag, 5 db bazslikom levél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk. sózott kapribogyó (leöblítve), só.

Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek. sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek. magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.

Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható (köztük kiváló magyar
suzymama, 2015. december 15. kedd, 18:10
Ajvár-zakuszka
állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.

Ellenben a zakuszka...

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.

Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.

Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.

Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.

Összetevői változatosak:

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom,
faciendum, 2015. december 07. hétfő, 21:38
Erdélyi zakuszka
Székely kukta

Erdélyi zakuszka

Sziasztok . Egy finom zakuszka receptet szeretnék veletek megosztani , igaz még itt Erdélyben a szezonja csak később lesz ennek a finom ételnek , viszont már nagyon sokan kérték a receptet az elmúlt héten
smile hangulatjel
Nálunk sokan készítik vinetával (padlizsánnal) , sokan fuszulykával , ki hogy szereti .Én a fuszulykás változat hoztam most nektek .

Hozzávalók

- 2 kg paradicsompaprika
- 1,5 kg kápia paprika
- 1 kg hagyma
- 1,5 liter zsenge fuszulyka
- 60 dkg murok
- 1 liter házi paradicsomlé
- só, bors, babérlevél
- ½ liter olaj
A fuszulykát odateszem főni hideg vízben a murok felével sóval és 3-4 babérlapival.
A hagymát a maradék murokkal együtt ledarálom húsdarálóval, és az olajban egy nagy edényben dinsztelem. Addig a paprikát is megpucolom és ledarálom húsdarálóval és a megdinsztelt hagymához adom így dinsztelem még 15 percet akkor hozzátöltöm a paradicsomlevet
horvathnemagdi, 2015. július 22. szerda, 12:41
Saláta vacsora
Hozzávalók:

kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta), 1/2 cékla vékonyra csíkozva, 4 db paradicsom, 20 dkg párolt zöld spárga; az omletthez: 4 egész tojás, 1/2 dl tej, 2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva, 2 dkg vaj, só, frissen őrölt bors; az öntethez: 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál dió- vagy olívaolaj, 1 teáskanál jó minőségű mustár, nagy csipet só

Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazzuk, alaposan összerázzuk és felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk. A spárgát tisztítás után sós-citromos vízben kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd jeges vízbe dobjuk. A salátaleveleket alaposan megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük. A céklát meghámozzuk, julienne vágóval (vagy reszelővel) vékony csíkokra vágjuk. (Mindez megspórolható, ha készen kapható salátakeverék az alap.)

A paradicsomokat 1/2 percre forró vízbe mártjuk, héjukat eltávolítjuk, kis gerezdekre daraboljuk. Az omletthez a tojásokat nagyobb tálba ütjük, beletesszük az
klementinagidro, 2015. június 29. hétfő, 07:59
örmény padlizsán saláta sajttal
2-3 kisebb padlizsán

250-300 g mozzarella

300-400 g paradicsom

kis maroknyi bazsalikom

2 evőkanál. Balzsamecet

6 evőkanál. extra szűz olívaolaj

só és bors ízlés szerint

a padlizsánt karikára vágom fel és kissé olajozott tepsibe teszem és sürőben megsütöm 200 fokon 15 - 20 perc alatt .
a paradicsomot, sajtott felkarikázom , s a kihült padlizsánnal együtt mutatósan elrendezem a tányéron .
az ecetet, süt, borst és az olajat összekeverem és meglocsolom vele a salátát.
ibolya58, 2015. január 24. szombat, 12:06
Paradicsom nevelése
Palántázás
Már január végén, február elején csiráztassuk a magokat. Áztassuk be langyos vízbe 8 órán át, majd vatta vagy konyhapapír közt tartsuk, még kicsirázik. ,
Földkeverék az ültetéshez: 1/4 komposzt, 1/3-ad homok, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. A földjét locsoljuk be gazdagon, tegyük rá a magokat, takarjuk be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-6 mm vastagon. A föld legyen talp-meleg, laza, nyirkos, de ne vizes.

Kettesével ültessük pohárba vagy cserépbe. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát tegyük földestől egy PET palack aljára, szórjunk rá 4-5 cm földet, és locsoljuk meg. Használjunk strukturált (ionizált) esővizet. Ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadnak.
A palack alján csináljunk 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nő, egy nódusznál törjük le a levelet, és újra tegyünk földet rá. Ezt a műveletet időnként megismételjük. Ezzel az eljárással, gyökérrel együtt
relaxa2008, 2014. november 25. kedd, 12:57
Padlizsánkrém.
Padlizsánkrém.

20 perc alatt elkészíthető, könnyed nyári vacsora, ízletes szendvicskrém

Fincsi vacsora, amely pillanatok alatt elkészül. Ha unod a megszokott szendvicskrémeket, érdemes kipróbálnod.

Hozzávalók:

2 padlizsán
3 gerezd fokhagyma
2 kanál tökmagolaj
3 kanál olívaolaj
1 teáskanálnyi mustár
petrezselyem zöld
zeller zöld
só, bors

Elkészítése:

A padlizsánt grillen, vagy sütőben megsütjük, majd meghámozzuk. A fokhagyma gerezdeket egy csepp olajban megsütjük és a padlizsánnal együtt tálba tesszük, botmixerrel pépesítjük. A petrezselyem zöldet és a zeller levelet apróra vagdossuk, rászórjuk a padlizsánra és hozzáadjuk a mustárt és a két -féle olajat, majd krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük és kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.
horvathnemagdi, 2014. július 17. csütörtök, 19:37
Arthur Ainsberg: Áttörés
szükségem lesz. És ha odafent nem osztanak eleget belőle, akkor inkább a másik helyet választom."

Banting arra biztatta Elizabeth-et, hogy egyen, amit akar. Reggelire őszibarackot evett egy kis adag összetört keksszel és tejszínnel, megevett egy omlettet egy kis vajjal, némi bacont és egy hatalmas szelet pirítóst. Ebédre húst evett valamilyen sült zöldséggel, zellerrel vagy paradicsommal, majd desszertnek egy nagy adag pudingot. Vacsorára ehetett hideg roast beefet krumplisalátával és padlizsánnal, rengeteg vajban párolt zellert, kakaót, krémsajtos kekszeket, gyümölcsjoghurtot és egy nagy fürt szőlőt.

Bár Elizabeth nem tudott az anyjának Brazíliába levelet küldeni, Swalm ezredesnek megígérte, hogy továbbra is minden nap írni fog valamennyit, így a leveleket továbbra is írta az anyjának, a nővérének, Catherine-nek és a bátyjának, Charlie-nak is.



Dr. Bantingen kívül errefelé senki nem tudja, milyen diétán vagyok, sem azt, hogy milyen ételeket eszem, mert ha
nanoka72, 2014. február 02. vasárnap, 11:04
hússal, padlizsánnal töltött zsemle
1 kg Liszt
2 evőkanál száraz élesztő
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 / 4 csésze repce olaj, szója
2 1/ 2 csésze meleg víz

A töltés:
3 padlizsán, megtisztítva, vágjuk falatnyi méretű kockákra.
500 g darált marhahús
1 púpozott teáskanál római kömény
Só és bors ízlés szerint
1 / 2 csésze fenyőmag
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
6 gerezd fokhagyma, apróra vágott
2-3 evőkanál repceolaj
Bevonat:
1 habart tojás
100 g szezámmag

a tésztát kidolgozom , s hagyom kelni .
utána 12 db vágom fel .
addig mig kel, elkészitem a töltekéket
a hagymát megpiritom olajon , ráteszem a hust , fűszereket , padlizsánt , együtt piritom tovább .
a tészta gombócokat kissé kinyújtom , megtöltöm , zsemlévé formálom .
a megkenem felvert tojással, megszorom szezámmaggal és megsütöm , 180 fokon 20 perc alatt .
ibolya58, 2014. január 29. szerda, 11:22
Több mint 52 millió éves földicseresznyét találtak Argentínában
tízezer összegyűjtött lelet között csak egyetlen mexikói földicseresznye van.

Az ősi zöldség - rendszertani nevén Physalis - összelapult kövülete nagyon hasonlít modern leszármazottjához. Sötét gyümölcsét papírszerű héj védi, mint a mai földicseresznyéét - magyarázta a szakember.

A 23 milliméter széles kövület héja abban is emlékeztet a modern földicseresznyére, hogy csészéjén hosszanti irányban öt nagyobb és öt kisebb borda látható.

A mexikói földicseresznyét a paradicsommal és a padlizsánnal együtt a burgonyafélék családjába sorolják, és mind az új lelet, mind a genetikai elemzés arra utal, hogy ez a növénycsalád Dél-Amerikából származik, és sok változata is ott alakult ki.

Dél-Amerikában eddig csak a növénycsalád megkövült magjai kerültek elő, a növényi fosszíliák többségét Európában találták meg. Az eddig fellelt legkorábbi, magnál nagyobb dél-amerikai paradicsomkövület is csak 16 millió éves.

"Az egész burgonya-paradicsom-padlizsán család legrégibb nyomát találtuk meg, és a
velemenyezd, 2013. november 05. kedd, 19:04
Szeresd a padlizsánt!
pirítsd meg. A vékonyra vágott zellerszeleteket ugyanebben a serpenyőben süsd meg. Szedd ki a padlizsánra, majd ugyanebben a serpenyőben a szeletekre vágott hagymát, csiperkegombát, nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot, cikkekre vágott paradicsomot pirítsd meg és ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával. Ha megpirult, tálald rá a sült zöldségekre, szórd meg apróra vágott friss bazsalikommal, pirított mandulával és locsold meg citromlével.

3. Ropogós grillkaraj paradicsomos padlizsánnal

Hozzávalók 1 személyre:
1 g só
1 dkg kukoricakeményítő
0,3 közepes darab padlizsán
1 gerezd fokhagyma
0,3 csomag snidling
0,3 csomag petrezselyemzöld
6 dkg paradicsom
13 ml olívaolaj
10 dkg sovány sertéshús
0,1 g fekete bors
0,5 közepes darab tojásfehérje
2 g friss bazsalikom

Így készítsd el:
A körülbelül 1 cm vékonyra szeletelt csont nélküli karajt sózd, borsozd. Éles kés hegyével vágj zsebet oldalról a húsba. A
horvathnemagdi, 2013. szeptember 29. vasárnap, 20:44
Cukkinis lepény
Hozzávalók: 20 dkg cukkini, 10 dkg padlizsán, 1 hagyma, 1 kaliforniai paprika,1 paradicsom, 10 dkg sonka, 5 dkg sajt, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, 7 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 1 teáskanál sütőpor,só, bors, paprika; a piteforma kenéséhez: olaj, liszt

Elkészítése: a zöldségeket megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük a cukkinivel, a padlizsánnal, és a paprikával együtt. Sóval és borssal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk. Míg hűl, a tojásokat felverjük a tejföllel és az olajjal, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a reszelt sajtot, és a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül a dinsztelt zöldségeket. A piteformát megkenjük olajjal, beszórjuk lisztel és beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk őrölt pirospaprikával és rátesszük a felszeletelt paradicsomot. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
suzymama, 2013. augusztus 06. kedd, 15:31
1/7
Képek, videók
Ezersziget salátaöntet
irmus
2009. október 01. csütörtök, 08:26
CSOKOR,NAGYON SZÉP,PNG.pn
rochlitzne
2018. április 28. szombat, 11:15
nagy csokor
tnemarika
2016. április 08. péntek, 12:30
nagy csokor
szicu
2015. december 21. hétfő, 16:29
Nagyon szép csokor
csillus54
2015. július 05. vasárnap, 08:03
4 nagy csokor 213.gif
lovaszmarika
2014. június 04. szerda, 12:18
rozsa_csokor_nagy_kosa rba
alibaba45
2014. május 23. péntek, 19:36
nagy csokorral.gif
kicsifarkas
2013. november 16. szombat, 19:24
Piros rózsák-nagy csokor.
margoboszi
2013. szeptember 23. hétfő, 17:51
Nagy csokor piros rózsa.j
margoboszi
2013. szeptember 23. hétfő, 17:49
Nagy csokor rózsa.gif
suzymama43
2013. május 13. hétfő, 10:31
nagy csokor rózsa.jpg
orsi1
2013. január 27. vasárnap, 14:14
Petrezselyemzöld.jpg
pacsakute
2018. november 26. hétfő, 21:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.