Belépés
2020. április 07. kedd | 15. hét | 98. nap | 01:22 | Herman
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - ÁSZ: a fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket
működésükhöz szükségesek - mutat rá a számvevőszék.

Az ÁSZ úgy látja, hogy a jelenlegi és a közeljövőben várható helyzetben elsődlegesen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a járvány okozta társadalmi és gazdasági nehézségeket úgy enyhítik, hogy egyúttal kedvezőbb helyzetet teremtenek a járvány utáni gazdasági fellendülés megindításához. Ezért az ÁSZ prioritásnak tartja a munkahelyek megőrzését, mivel ez teszi lehetővé, hogy a járvány hatásainak enyhülését követően a termelés és a szolgáltatások azonnal megindulhassanak. A bérköltségek egy részének átvállalása és a kedvezményes vállalati hitelek biztosítása a szervezet szerint egyaránt ezt a célt szolgálja.

Az ÁSZ célszerűnek látná, hogy a bértámogatás folyósítása járjon együtt az érintett dolgozók képzésével, ami hozzájárulhat a munkáltatók versenyképességének fokozásához, kiemelten a digitalizáció térnyerésének előmozdításához. Az állam által fenntartott képző intézmények a számvevőszék szerint erre a kihívásra korszerű, távoktatási
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 18:23
Több mint 6,6 millióan kerültek utcára az Egyesült Államokban a múlt héten
29 ezerre nőtt a március 21-ével végződött héten, ami 2013. július 6. óta a legrosszabb érték. Ez így is jobb a vártnál, elemzők 4 millió 882 ezerre számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 327 ezerrel, 2 millió 53 ezer 500-ra kúszott fel, ami 2017. január 14. óta a legrosszabb érték.

A munkaügyi tárca a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását. Szinte minden állam az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként. A szolgáltatások, főleg a szállás- és vendéglátóipar, mellett jelentősen nőtt az elbocsátások száma az egészségügyi és szociális ellátási ágazatban, valamint a feldolgozóiparban, de egyre több államban a kis- és nagykereskedelemben, valamint az építőiparban is szaporodnak az elbocsátások.

Elemzők a munkanélküliek számának drasztikus növekedésére számítanak, különösen annak fényében, hogy a kongresszus által elfogadott, több mint 2200 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagterv alapján bővítették a
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 17:52
Koronavírus - Európa Tanács: nem szabad megfeledkezni a fogyatékossággal élőkről sem
tagállamok a kritikus helyzetekben is kötelesek szavatolni az érintetek védelmét és biztonságát. Noha a legtöbb tagállam jogosan vezetett be a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedéseket a vírus terjedésének lassítása érdekében, nem minden esetben figyelnek a fogyatékossággal élők sajátos körülményeire és igényeire. Az érintetek ugyanis gyakran mások támogatására szorulnak étkezés, öltözködés vagy fürdés esetén.

Aggodalomra ad okot szerinte a fogyatékossággal élők számára nyújtott alapvető szolgáltatások megszakításának növekvő kockázata. A tagállamoknak ezért mindent meg kell tenniük e problémák megoldása érdekében, szükség esetén kiegészítő intézkedéseket hozva az érintettek vagy képviselőik bevonásával, például a végezhető alapszolgáltatások felsorolásával vagy pénzügyi támogatással a helyzet által okozott többletköltségek pótlására. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy az egészségügyi ellátás nagyobb terhelésének idején a rászorulók hozzájussanak az életmentő beavatkozásokhoz. Valamennyi tagállam
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:42
Koronavírus - MNB: a járványhelyzet felerősíti a digitalizációt a bankszektorban
tisztában van a digitalizáció fontosságával, a jelenleg online elérhető termékek köre azonban korlátozott - sorolta. A vállalati ügyfélkör szinte egyáltalán nem tud digitálisan kapcsolatba lépni a bankjával a kutatás szerint. Kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkafolyamatok digitalizálása.

Szombati Anikó ismertette: nemzetközi szinten a FinTech megoldások meghatározó része lakossági szolgáltatás, de egyre több innovatív vállalati termék jelenik meg a piacon. A szolgáltatások igénybevétele világszerte dinamikusan emelkedett.

Az országban aktív több mint 110 FinTech cég 73 százaléka magyar, 27 százaléka külföldi tulajdonosi körbe sorolható. A magyar tulajdonúak között a mikrovállalatok dominálnak. A teljes szektor mintegy ötezer munkavállalójának több mint 70 százaléka a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegrációs területen dolgozik. Exportorientáltság jellemzi ezeket a cégeket, a business to business üzleti modellt követik. A szektor cégei 2018-ra közel 120
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 12:01
Bódis: újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában
segítik a közbeszerzési könnyítések, amelyek elősegítik a vállalati szereplőkkel való hatékonyabb együttműködést. A modell bevezetésével lehetőség nyílik egy rugalmasabb foglalkoztatásra, ennek keretében az egyéni teljesítményeket elismerő, motiváló differenciált javadalmazásra - tette hozzá.

A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a most átalakuló intézmények nem szakadnak el az államtól, hanem azzal, mint a felsőoktatási szolgáltatásokat megrendelő szereplővel 15-20 éves keretszerződés és 3-5 éves finanszírozási szerződés keretében alakítják ki a kapcsolatukat, amely garanciát jelent a hosszú távú stabil működésre. A modellváltással együtt járó hatásoktól az is várható, hogy növekedni tud az intézmények saját bevételszerző képessége. Az állam továbbra is stratégiai szerepet tölt be a hazai felsőoktatás életében és a későbbiekben is aktív partnere lesz az intézményeknek.

Bódis József a modellváltás mellett kiemelte a felsőoktatási
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 12:03
Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet
ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos
eva6, 2020. március 28. szombat, 13:18
Koronavírus - NAK: nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat a kijárási korlátozás
Közleményük szerint a pénteken megjelent kormányrendelet alapján a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor. Ezen alapos indokok közt szerepel a mezőgazdasági és erdészeti tevékenység is, továbbá a vásárlás állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, mezőgazdasági üzletben - ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat -, piacon, helyi termelői piacon, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben.

A rendelet szerint egyebek mellett alapos indok még az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások igénybevétele, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele, az állatok ellátása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása -
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 11:31
Koronavírus - Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet
szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos indoknak
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 10:21
CIG Pannónia: 641 millió forint adózott veszteség 2019-ben
várható pénzügyi hatásait még nehéz számszerűsíteni. A nem élet üzletágra a jelenlegi várakozások szerint nem lesz jelentős hatással, ugyanakkor az olaszországi jogviták, a regressz ügyek elhúzódása valószínűsíthető. A koronavírus megfékezésének elhúzódása esetén a csoport haláleseti és egészségbiztosításokkal kapcsolatos kárkifizetései megnövekedhetnek, a személyes jelenlétet igénylő értékesítés, illetve a díjbevételek visszaeshetnek. A csoport működési rendjét márciusban úgy alakította át, hogy a szolgáltatások zavartalanságát és az ügyfelek kiszolgálását a krízishelyzetben is biztosítani tudja. A társaság a koronavírus terjedésével kapcsolatos folyamatokat szorosan monitorozza - írják a jelentésben.

A biztosító a negyedik negyedéves jelentéssel egyidejűleg nyilvánosságra hozta az éves közgyűléshez kapcsolódó előterjesztéseket, amelyek tartalmazzák az éves beszámolókat is. Mivel azonban az éves beszámoló könyvvizsgálata még nem fejeződött be, az éves beszámolók egyelőre csak tervezetek.

A CIG
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 19:33
Meredeken romlott a német magánszektor teljesítménye márciusban
értékre, 39,6 pontra számítottak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 37,2 pontra - 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre, 133 havi mélypontra - zuhant a februári 50,7 pontról. Elemzők erősebb adatot, 40,6 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

A német gazdaság magánszektorát alapvetően a szolgáltatási ágazat teljesítményének rekordméretű visszaesése vetette vissza, de a feldolgozóipari adatok is a válság mélyülésére utalnak. A feldolgozóipar termelését tükröző index 42,2 pontra - 92 havi mélypontra, 2012. júliusi szintre - esett a februári 47,3 pontról, a zuhanás üteme pedig 2009 februárja óta nem volt ilyen gyors.

A szolgáltatási ágazatban jelentősen csökkent a megrendelések
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 10:42
MNB: a tőkebeáramlás ellensúlyozta folyó mérleg hiányát 2019 negyedik negyedévében
euróval javult az ország pénzügyi pozíciója a külfölddel szemben, amiben az MNB szerint szerepet játszott, hogy a tőkemérleg 1,315 milliárd eurós többlete meghaladta az áruforgalom 1,111 milliárd euró hiányát.

A tőkemérlegben megjelenő európai uniós tőketranszferek 1,544 milliárd euróra ugrottak az előző negyedévi 455 millió euróról és az egy évvel korábbi 480 millió euróról.

Az áruforgalmi deficit az előző negyedévinél szerény 47 millió euróval kisebb volt a negyedik negyedévben, a szolgáltatások exporttöbblete viszont 610 millió euróval csökkent az export 916 millió eurós visszaesése miatt. Az idegenforgalmi bevételek 882 millió euróval, a kiadások 380 millió euróval csökkentek.

Az elsődleges jövedelmek kiáramlása 1,204 milliárd euró volt a tavalyi utolsó negyedévben, 98 millióval kevesebb az előző negyedévinél. A közvetlen működőtőke befektetések után hazautalt 2,119 milliárd euró profit 145 millió euróval nőtt, de csak 29 millióval volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A számított
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 10:51
Március első felében még alig csökkent a GKI konjunktúraindexe
8., a vállalkozások esetében március 5. és 13. között került sor, vagyis jellemzően a járvány miatt március 11-én bejelentett vészhelyzet előtt. Ugyanakkor az üzleti várakozások hat és fél év óta először így is a negatív tartományba kerültek, vagyis valamivel több cég látta gazdaságilag rosszabbnak, mint jónak a jövőt. A magyar gazdaság jövőjének megítélése viszont nagyon jelentősen, a 2008 októberihez hasonló mértékben zuhant.

Az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak, a szolgáltatásoké azonban csak hibahatáron belül.

Az iparban márciusban a februári korrekció után, a januári alá csökkent a bizalmi index. Az elmúlt időszak termelésének megítélése javult, a termelési kilátásoké viszont látványosan rosszabb lett. A készletekről, valamint a rendelésállományokról alkotott vélemény - beleértve az exportot is - kissé kedvezőbb lett. Az építőipari várakozások márciusban számottevően, 38 havi mélypontjukra estek. A magas- és mélyépítő cégek is borúlátóbbá váltak. Egyaránt romlott az
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 07:04
1/161
Képek, videók
Rendőr intézkedése
sanci81
2016. február 23. kedd, 16:11
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Fegyelmezett
1951anna
2013. május 22. szerda, 05:34
Fegyelmezett sorok.png
farkas1945
2010. november 15. hétfő, 18:05
Fegyelmezett Nök.png
farkas1945
2010. november 15. hétfő, 18:04
fegyelmezetten
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:11
A közeljövőben megjelenő
jocos
2009. július 04. szombat, 20:50
járvány idejé0331.png
maroka
2020. március 31. kedd, 12:07
Elveszített munkahelyek
sanci81
2017. augusztus 05. szombat, 15:35
munkahelyek
lovaszmarika
2012. április 07. szombat, 14:44
Munkahelyekre nem ártana.
cipello
2008. szeptember 21. vasárnap, 13:32
Címkék
Egyesült Államokban, szolgáltatások zavartalanságát, hosszú távú, díjbevételek visszaeshetnek, járvány hatásainak, vizsgált gazdasági, ügyfelek kiszolgálását, munkanélküliek számának, éves beszámoló, életmentő beavatkozásokhoz, járvány terjedésével, előző negyedévinél, fogyatékossággal élők, bértámogatás folyósítása, feldolgozóipar termelését, járvány okozta,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.