Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:50 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
576 éve született Mátyás király
576 éve született Mátyás király

Ma született Magyarország utolsó igazán nagy vezetője, Mátyás király. Ő még népmesék és mondák alakja lett, az utóbbi évtizedek vezetői már csak viccekbe fértek be. Az ő idejében a nyugati építőmesterek jöttek hazánkba, nem úgy, mint most, amikor a mieink mennek nyugatra. Az ő idejében Magyarország Angliával volt egy szinten, még a lakosságunk is ugyanannyi volt. Gyarapodtunk, és nem fogytunk. Mátyás idején tőlünk tartott a világ, és nem mi féltünk mindenkitől.
Mathias Rex, Mátyás király emléke a szívünkben él tovább

Ma 576 éve született Hunyadi Mátyás, akire a magyar történelemben Igazságos Mátyás királyként emlékezünk. 1981 és 1983 között készült a róla szóló mondákból és mesékből egy 13 részes rajzfilmsorozat. Ma is nagy szükség volna ilyenekre!

Kolozsvárott született 1443.február 23-án, Hunyadi János és Szilágyi
menusgabor, 2019. február 23. szombat, 22:30
Szent Péter apostol székfoglalása 02.22
és az ember közösségben megnyilvánul az ember iránti Isten bizalma. Az Isten meghívja minket a hithez, melyet az Egyház közösségében élünk és ebben a közösségben feladatokkal megbíz minket és kegyelmével kiegészíti gyengeségünket. Így bízhatunk, hogy Isten kegyelmével együttműködhetünk az Ő művének folytatásában. Mindaz lehetséges ezért, mert az Egyház az imádkozó közösség. Páli Szt. Vince pedig azt mondja az imádság erejéről:
Az imádság egy legyőzhetetlen fellegvár, mely lazaristáknak ad védelmet minden féle támadások ellen. Ez egy misztikus fegyvertár. Ez Dávid tornya, melyben minden fajta fegyver található (SVP XI, 778). Felajánlom egy imát az Egyházért és pápáért.

- Február 22 Ünnep.Szent Péter 42-ben Rómába ment és ott megalapította a római püspökséget. 49-ben megjelent a jeruzsálemi (első) apostoli zsinaton, majd csaknem egy évtizeden át Antióchia püspöke is volt. Ennek emléke a mai ünnep. Szent Péter a tizenkét apostol egyike, Jézus tanítványa, Róma első püspöke Krisztus után 33-tól
maroka, 2019. február 21. csütörtök, 12:22
Az enzimekről - érdemes tudni !
Az enzimek a szervezet minden egyes funkciójában részt vesznek; az emésztéstől a méregtelenítésen keresztül az immunrendszerig kritikus szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Az enzim az élet kulcsa, vagyis a létfontosságú funkciók nem indulnak be nélküle.

1. Miért szükségesek az enzimek az életünkben?
Az enzimek nélkülözhetetlen szerepet játszanak minden egyes biokémiai reakcióban. Limitált mennyiségben vannak jelen a szervezetben, mivel többször felhasználódnak. Nyers zöldség -és gyümölcsfogyasztással, valamint táplálék-kiegészítők formájában történő utánpótlásuk nagyon is fontos az egészségünk helyreállításához.

Ahhoz, hogy az emésztés megfelelő módon történjen meg, a négy legfontosabb enzim közül háromnak mindenképpen jelen kell lennie a folyamatnál.

Az amylázoknak nevezett enzimek segítik a szénhidrátok és a keményítők (növények, zöldségfélék, tészták és kenyér) megemésztését. A rosszul megemésztett szénhidrátodk/keményítők erjedésnek indulnak a szervezetben,
pacsakute, 2019. február 21. csütörtök, 11:31
Őseink hitében erősít meg Ferenc pápa
főleg Kelet-Európában, felállítottak egy újabb ,,vasfüggönyt" a szentatya ellen, bejelentve azt, hogy a szentatya, mivel Nyugat pátriárkája, tehát Nyugat az ő területe, a keleti, ortodox többségű egyházak területén úgymond nincs mit keresnie. Ez az újabb vasfüggöny a Moszkva, Kijev, Bukarest, Belgrád, Szófia, Athén vonalat jelenti. Ez azért volt olyan szomorú, mert amikor 1997-ben II. Szent János Pál pápa meghirdette, hogy három éven át készülünk a bimillenniumra, a kétezredik szentévre, amely minden keresztény számára Megváltónknak, az Úr Jézusnak a kettőezredik születésnapját jelenti, nagyon szeretné, ha 2000-ben megvalósulna a keresztények egysége. Ez nem sikerült, de az ökumenikus mozgalomnak, a keresztény egységtörekvésnek ez volna a célja. A szentatya nagyon optimista volt és nagyon remélte, hogy az Úr Jézus születésnapjának közös megülése hátha helyreállítja az eredeti egységet. Ugyanakkor azt is remélte, s ezt kifejezi a körlevelében is, hogy 2000 előtt egy ortodox többségű ország csak
maroka, 2019. február 20. szerda, 10:25
Tusk: az EU tagállamainak feltétel nélkül támogatniuk kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben
Ukrajna már akkor bebizonyította igazi európaiságát. "Gyakran mondogatom Brüsszelben: ne oktassátok ki őket arra, hogyan kell európainak lenni, ti tanuljátok meg tőlük, hogy mi az az Európa".

Az UNIAN hírügynökség kiemelte, hogy Tusk arra intette az ukrán politikusokat, hogy gondosan kerüljék a radikális nacionalizmus és a populizmus kísértéseit. A jelenleg tartó elnökválasztási kampányban pedig kérte, hogy ne okozzanak "túl nagy kárt" egymásnak. Figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna európai ellenfelei minden ürügyet megragadnak, hogy tönkre tegyék a Kijev és Brüsszel közötti szolidaritást. Ukrajnában március 31-én lesz az elnökválasztás első fordulója.

Az ülésen Petro Porosenko elnök aláírta azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerül az alaptörvénybe Ukrajna törekvése az EU- és a NATO-csatlakozásra.

Porosenko beszédében megismételte, hogy Ukrajnának legkésőbb 2023-ig be kell nyújtania a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz, valamint el kell érnie, hogy a NATO elindítsa vele a tagsági
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 15:01
NYT: titkos vatikáni szabályok vonatkoznak a gyerekekkel rendelkező papokra
lapnak Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő. "Egy belső dokumentumról van szó" - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint a vonatkozó szabályzat a gyermek védelmén alapul. Az irányelvekben azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, és teljes mértékben szenteljék magukat szülői kötelezettségeiknek - magyarázta Gisotti. Azonban egyházi szakértők szerint ez inkább ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

A katolikus papoknak tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Azonban a kléruson belüli szexuális visszaélésekről szóló hírekből kiderült, hogy a papok sokszor szegik meg ezeket a fogadalmakat. Ennek ellenére a katolikus egyház nem hajlandó fontolóra venni a cölibátus évszázadokra visszatekintő hagyományának felszámolását vagy - más keresztény egyházakhoz hasonlóan - választhatóvá tételét.

A cölibátus hagyománya a 12. században kezdett el kötelezővé válni, bár néha még a legmagasabb szinteken sem tartották be. Rodrigo Borgiának - a későbbi VI.
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:11
Az ember nyomorúságának megfontolása
22. Az ember nyomorúságának megfontolása

I. Szánandó vagy, akárhol légy, akárhova fordulj is, ha Istenhez nem térsz.
Mit háborogsz, hogy nem sikerül minden úgy, ahogyan szeretnéd, óhajtanád?
Ki az, akinek minden kívánsága szerint történik?
Sem én, sem te; sem senki ember a földön.
Senki a föld hátán nincs valamilyen háborgattatás és búsulás nélkül: sem király, sem pápa.
Kinek van legjobb dolga?
Bizony annak, aki Istenért valamit el tud viselni.
Sok éretlen és gyönge ember azt mondja: lám, milyen jól megy ennek vagy annak, milyen
gazdag, mily nagy úr, milyen hatalmas, mily nagy tisztesség övezi.
De figyelj a mennyei jókra, és belátod, hogy mindezek az ideigtartó javak csak semmik,
bizonytalanok, sőt igen terhesek, mert nem lehet őket mindennapos törődés és rettegés
nélkül birtokolni.
Nem abban áll az ember boldogsága, hogy evilági javakban dúskáljon, elég neki annyi,
amivel szükségét beéri.
Bizony nyomorúság e világon
kalmanpiroska, 2019. február 18. hétfő, 13:08
Felajánlás Szent Józsefnek
minket, hogy Mária gyermekeiként az ő oltalmát is kérjük.
Növeli bizalmunkat az a történelmi tény is, hogy elődeink Buda, majd később országunk töröktől való felszabadításához Szent József segítségét kérték.

Mennyei Atyánk!
Szent Fiad azt mondta, hogy bármit kérünk Tőled az Ő Nevében, megkapjuk.
Most az Ő ígéretére hivatkozva kérjük: add meg nekünk, hogy Szent József, aki megtestesült Szent Fiadnak, Jézusnak szűz atyja, nekünk is gondviselőnk, nevelőnk legyen, és a gonosz lélek minden settenkedésétől és támadásától minket is védelmezzen.
Ő azért a gonosz szellemek réme, mert Tőled kapott hatalmával, puszta jelenlétével is meghiúsította, hogy a Gonosz vágyai teljesüljenek, amikor az megváltásunkat már a kezdet kezdetén akadályozni próbálta.
Ámen.

(Az alábbi ima egyéni felajánlás, és hívek könyörgése is lehet.)

Legfontosabb kéréseinket külön is megfogalmazhatjuk:

Szent József!
Halálodnál Jézus és Mária erősítettek téged.
suzymama, 2019. február 18. hétfő, 09:18
Ima a keresztről- II. János Pál pápa
...........................
Urunk, Jézus Krisztus, aki a kereszt súlya alatt megalázkodva kinyilatkoztattad a világnak megváltásod árát, add meg minden embernek a hit világosságát, hogy fölismerve Benned Isten és az ember Szenvedő Szolgáját, legyen bátorságuk követni Téged ugyanezen az úton, mely a kereszten és a kiüresedésen át a vég nélküli életbe vezet.
Amen.
maroka, 2019. február 16. szombat, 14:59
Erdő Péter: nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné Sárközy Júlia az M
Erdő Péter elmondta, vatikáni tartózkodása során köszönetét fejezte ki Ferenc pápának, hogy szerdán engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József hősies erényeinek elismerését.

A bíboros beszámolója szerint Ferenc pápa örömmel reagált és kijelentette, hogy Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárása "nagyon jól elő volt készítve". Erdő Péter szerint ez arra utal, hogy az eljárás szentszéki szakasza hosszú, de minden tekintetben kimerítő volt. Az illetékes kongregáció rengeteg dokumentumot, írást, amerikai diplomáciai jelentéseket is átvizsgált.

"A Szentszék elismerte Mindszenty József hősies erényeit, ami lényegében annak elismerése, hogy nincs kétség, a bíboros Istent, egyházát, hazáját, népét nagyon szerette, az alapvető emberi jogokért akkor is felemelte szavát, amikor ez számára veszélyesnek ígérkezett" - mondta Erdő Péter.

Hozzátette: "nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné". Azt
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 18:31
Farkas Imre
operettíró, zeneszerző. Már fiatalon írt nagy sikernek örvendő érzelmes dalokat. Az Ady-ellenes körök kihasználták népszerűségét.

"Ezen a drága magyar földön egy-két dalom tudom, hogy élni fog!"
- SírfelirataBORUS PERCZEK

Hogy irjak én dalt? Fázva, megtörötten
Hogy kezdjek szines, tarkálló mesét,
Mikor elborit mindent körülöttem
Ez a nyomasztó, ólmos szürkeség?
Hogy énekeljek tavaszi pompáról,
Szerelemről, nyiló virágról... igy
Amikor ez a nedves, ködös fátyol
Köröttem mindent, mindent elborit?

Hogy irjak hozzád vidám, szárnyaló dalt
Sötét szemű, hullámos haju lány
Mikor a lelkem vágyva, félve sóhajt
Egy édes, tiszta ideál után
S mikor te is olyan vagy mint a többi...?
Leroskadok gyáván a féluton.
Az, ki az egész lelkemet betölti
Tovább
menusgabor, 2019. február 14. csütörtök, 20:30
Szent Valentin, a szerelmesek védőszentje
Loveland város komoly postai üzletet bonyolít le február 14. körül, mivel az emberek szentimentális verseket küldenek szét szeretteiknek, a gyerekek pedig Valentin-kártyákat cserélnek az iskolában.
A Valentin nap eredete

Valentin napja a szerelmesek napja.

Valentin napja a szerelmesek napja. Ilyenkor a párok megajándékozzák egymást, együtt töltik a napot, ünneplik szerelmüket. Érdekes szokások, hagyományok fűződnek ehhez az ünnephez. A hazánkban is széles körben elterjedt ünnepet mindenki másképp ünnepli, de talán a legfontosabb mindenkinél az együtt töltött idő, amire a rohanó hétköznapokban egyébként egyre kevesebb lehetőség van.
Szent Valentin, a szerelmesek védőszentje
Sokan azt állítják, hogy a szerelem és a szeretet ünnep eredete Szent Valentin, egy római papig nevéhez fűződik, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. Kr.u. 269 vagy 270 február 14.-én halt
eva6, 2019. február 14. csütörtök, 13:12
1/762
Képek, videók
Mátyás királyról 01.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:25
Mátyás királyról 02.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:24
Mátyás királyról 03.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:24
Mátyás királyról 04.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:23
Mátyás királyról 05.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:23
Mátyás királyról 06.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:18
Mátyás királyról 07.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:17
Mátyás királyról 08.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:17
mátyás király
chillik
2015. szeptember 13. vasárnap, 04:29
Mátyás király.jpg
chillik
2015. augusztus 19. szerda, 19:15
0 Mátyás király.png
lovaszmarika
2015. március 02. hétfő, 17:39
több évtizedes fotó lehet
lovaszmarika
2011. január 21. péntek, 15:08
Építőmesterek
tlaci21
2010. április 26. hétfő, 22:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.