Belépés
2019. február 23. szombat | 8. hét | 54. nap | 20:14 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fekete hóesés - XLVIII.
históriában soha nincs olyan fontos jelenség, amelynek csak egyetlen oka lenne.

Közelebbről szemlélve kiderült, hogy az ilyesféle elméletek elnagyoltak, laposak, gondolkodásmódjuk meg többnyire dogmatikus. Csak a jelenből szemlélve tűnnek logikusnak vagy értelmesnek. Többnyire a modern ember természetes fölényérzetén alapulnak; kortárs tudósaink időnként úgy vélik, a múlt szereplői nem voltak képesek a saját korszakuk problémáit olyan mértékben átlátni, mint jelenünk okos szobatudósai. Szegény törököknek sejtelmük sem volt róla, hogy az akciórádiuszuk itt véget ér

Az akciórádiusz azonban soha egyetlen magyar várat vagy falut sem védett meg a török ellen, ha nem volt, aki fegyverrel szegüljön szembe a hódító, vagy rabló támadókkal. A történelmet nem az utókor íróasztalai mellett kiagyalt gazdasági és politikai képletszerűségek egydimenziós mechanikája irányítja.

Nagyjából ennyit érnek a hasonló elméletek.

Vagy ennyit sem.

A török szultánok pontosan
lnpeters, 2014. május 07. szerda, 01:08
Magyar törzs a Nílus völgyében
Núbiának nevezik. Ez a terület évezredeken keresztül az afrikai világ és a mediterrán térség közötti vidék szerepét töltötte be. De nemcsak a kereskedők karavánjai és a különböző civilizációk özönlöttek Núbián keresztül délről északra - vagy éppen fordítva -, hanem hadseregek is.

A VI. században keresztény hitre térített Núbia több királyságra oszlott, amelyek Egyiptom arab meghódítása ellenére egészen a XV-XVI. századig ellenálltak az iszlám befolyásnak. De I. Szelim szultán idején a törökök elfoglalták Egyiptomot, s hiába törtek ki felkelések ellenük, azokat Szulejmán szultán seregei rendre leverték. A rend biztosítására a korábbinál erősebb katonaság érkezett, amelyben a már meghódított országok képviselői is szép számmal előfordultak, köztük állítólag magyarok is. Legalábbis az 1517-ben Szentföldön járt Pécsváradi Gábor atya már arról tudósított, hogy az összecsapásokban magyarok is részt vettek. A harcok befejezése után a törökök a magyarokat és a bosnyákokat határvédelmi céllal
tinka1951, 2014. április 01. kedd, 22:39
Fekete hóesés - XXIII.
cinkosok is voltak, de a rendelkezésre álló adatokból ez nem derülhet ki.

Nem hiszem, hogy Pakán kívül bárki más is részt vett volna Zrínyi csáktornyai emberei közül az uruk meggyilkolásában. Nem lehetetlen, hogy akadt volna még más gazember is, de túlságosan veszedelmes egy gyilkosságba túl sok szereplőt bevonni.

A regényemben török tettestársakat is szerepeltetek. Az ilyenek részvétele teljes bizonyossággal nem zárható ki, de igazából nincs is rájuk szükség. A regényemben szereplő törökök egyike hóhér, neki kell olyan sebeket ejteni az áldozaton, hogy Zrínyi halálát egy vadkan támadásának lehessen feltüntetni. Elképzelhető, hogy volt ilyen, de sokkal valószínűbb, hogy a gyilkosságot Paka és Magliani ketten hajtották végre. Ebben az esetben Zrínyi Miklós borzalmas sebeit senki más nem okozhatta, mint Magliani.

Török tettestársakkal nem feltétlenül kell számolnunk, abban azonban biztos vagyok, hogy a török előre tudott a Zrínyi ellen készülő merényletről; illetve akadtak
lnpeters, 2013. október 29. kedd, 22:38
Vámbéry Ármin-konferencia az ELTE Jogtudományi Karán
Az utolsó pillanatban érkezett Közép-Ázsiába, nem sokkal azután kezdődött a területek orosz kolonializációja. Vámbéry Ármin még az orosz beavatkozás előtti, érintetlen Közép-Ázsiáról adott hírt - mondta Fodor Pál turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Központ főigazgatója, a Történettudományi Intézet igazgatója, a centenáriumi emlékbizottság titkára az MTI-nek.

Mint megemlítette, egyes angol, de főleg török szerzők arról írnak, hogy Vámbéry kettős kém volt. A törökök szerint Vámbéry kapcsolatban állt a brit külügyminisztériummal és fizetést is kapott tőlük, és nem is törökbarát volt, ahogy elhitette magáról, hanem angol ügynök.

"Messze nem erről volt szó. Fiatal kutatók a konferencián el fogják mondani, hogy Vámbéry vonzalmai többrétűek voltak. Jó magyar volt és az ország érdekeit tartotta szem előtt. Nagyon európai is volt, elkötelezett híve a liberális demokráciának. Európában a haladást látta, míg az iszlám területeken az elmaradottságot, és szorgalmazta, hogy kezdjék el modernizálni
velemenyezd, 2013. szeptember 09. hétfő, 18:45
Augusztus 20. - Kenyérszegés és ostromjáték Hollókőn
Kelecsényi Péter, a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: középkori hangulatot idéznek meg az ez évi Szent István-napi ünnepség résztvevői a világörökségi rangnak örvendő Hollókő községben. A hagyományőrző hadijátékokon a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend és a helyi Szent László Vitézei Egyesület hagyományőrzői vesznek részt.

A vár előtti területen középkori vásárt idézve kézművesek kínálják áruikat, majd a hagyományos kenyérszegés után a vásárosokra törökök támadnak. Ezután Szent István magyarjai címmel fegyveres bemutatót láthatnak az érdeklődők. A szervezők vetélkedőt rendeznek - nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is - a törökök által ejtett foglyok kiszabadítására, majd ostromjáték következik az oszmán sereg ellen. A programot a középkori lakoma zárja.

A harci játékok mellett mutatványosok, középkori zenét játszó muzsikusok is fellépnek, illetve táncosok is bemutatkoznak.
velemenyezd, 2013. augusztus 18. vasárnap, 12:32
A szegedi papucs története.
taPPancs szavakban a TAlajjal kAPcsolat értelmét adja. A tiPegő, toPogó járásnál a PAPUCS CSattog. A PAPUCS PUha lábbeli. Nem nevezhető rendes lábbelinek, azok kiCSinye, OCSúja, UCSúja. A CzF Szótár ezt írja: ,,[...] törökül: pabucs, v. pabuds, és perzsául pápus, [...] melyre nézve megjegyzendő, hogy a persa pá v. páj lábat, és pus födőt, takarót jelent, tehát ,pápus' szó szerént am. lábtakaró. S ha a magyar ,papucs' idegen eredetü, úgy alkalmasint a perzsából származott hozzánk, valamint a törökökhöz is; még pedig, ha úgy tetszik, mi közvetlenül a törökből vehettük által, ámbár az őstörténelemben mi is valánk a perzsával szomszédosak." A felsorolt nyelvek az ősmag-nyelvből örökölték. Mivel a mai magyar nyelv az ősmag-nyelv egyenes leszármazottja, így meg lehetett a magyar nyelvben, de mivel a magyar nem volt PAPUCSos nép, a szó idővel kimaradt. Az ősmag-nyelven is lehetett takaró értelmű a fent említett perzsa PUS. Ugyanis a mai magyar nyelvben amit eltaPOSnak, az takart. Aki PUSmog,
horvathnemagdi, 2013. július 24. szerda, 16:57
Kazy Zsámbok Gizella: gróf Széchenyi Ödön tiszteletére
telepíteni egy magyar -- ma úgy mondanánk -- ,,skanzent" is. 1869-ben a Budai Csolnakázó Egylet tiszteletbeli tagjává választották.

Hírneve messze földre eljutott. Konstantinápolyba hívták a tűzoltóság megszervezésére. Ez a város akkor sokat szenvedett a tűz pusztításaitól, akkor még főleg fából építkeztek. Széchenyi �--dön elfogadta a meghívást (ekkor 40 éves volt), Isztambul-Galata városrészben megépítette a siklót, azzal a különbséggel, hogy ott egy földalatti alagútban közlekedik. A törököknek a mai napig kedvence, mindkét állomását gyönyörű freskókkal díszítették, s büszkén mutogatják a látogatóknak. 1874-ben megalapította a katonai berendezésű tűzoltó dandárságot, melynek főparancsnoka lett. Tűzoltólaktanyát építtetett, gyakorlóteret és szálláshelyet. A Tűzoltó Múzeum gróf Széchenyi �--dön nevét viseli ma is.

Második házasságát itt kötötte a görög származású Cristopulo Eftáliával, akivel boldog házasságban éltek. Házasságukból 3 fiú és 1 leánygyermekük
invisibilia, 2013. április 23. kedd, 22:30
Érdekesség
Kaleh egykori szigete (Fotó: Profila.hu)
"Nevem Senki"

Jókai Mór Aranyember című regényének egyik központi helyszínére, az utópisztikus és idilli életkörülményeket bemutató Senki szigetére talán mindenki emlékezik kötelező iskolai olvasmányaiból. A társadalomtól és az üzleti világtól elzárt dunai ködben megbújó szigetről az olvasó azt hinné, hogy csak az író fantáziájában született meg-, holott maga a nagy mesélő vallotta be Utóhangok című írásában, hogy a jogilag sem a magyarokhoz, sem a törökökhöz sem tartozó szigetről Frivaldszky Imre természettudós mesélt neki egy al-dunai geológiai túráját követően. A szóban forgó sziget ráadásul Európa lakói előtt sem volt ismeretlen. Hérodotosz legendáiban Cyraunis néven említették a Dunába ömlő Cserna folyó torkolatánál elnyúló gránitszigetet, de a rómaiak gyakran hívták Yernis-nek, Saan-nak és Cotinusának is-, ami cserszömörcék földjét jelentette. A németek nemes egyszerűséggel csak Caroline-Insel néven emlegették.

Az 1750 méter hosszú és
piroska0101, 2013. március 24. vasárnap, 08:05
Boldog IX. Ince
mintegy 160.000 fős török sereg indult el, hogy Thököly csapatai segítségével megdöntse a Habsburgok birodalmát, s utána diadalmas hadjáratokat folytasson nyugat és dél felé.

A pápa tudott erről a veszedelemről. Többéves tárgyalással sikerült I. Lipót és Sobieski János lengyel király között létrehoznia a szövetséget, melyhez később Velence és Olaszország is csatlakozott. Franciaországtól csak szép szavakat és a tervei meghiúsítására folytatott titkos aknamunkát kapott. Lajos király fölbujtotta a törököket Ausztria ellen; megpróbálta minden áron távol tartani a lengyel királyt a szövetségből, s a maga oldalára állítani a legerősebb német választófejedelmeket, pl. Brandenburg és Bajorország fejedelmeit. Közben a pápa fáradságot nem ismerve dolgozott a keresztény erők összefogásáért, és minden módon próbálta megteremteni a hadviselés anyagi feltételeit.

XI. Ince pápa személyes odaadása, melyet a papság általános lelkesedése kísért, az egész világot fölrázó intelmek s a szüntelen imádság
hidaszl, 2012. augusztus 13. hétfő, 08:41
65 évre állították meg a törököket Nándorfehérvárnál
65 ÉVRE ÁLLÍTOTTÁK MEG A TÖRÖKÖKET NÁNDORFEHÉRVÁRNÁL

555 évvel ezelőtt, 1456. július 4-én kezdődött Nándorfehérvár ostroma. A vár védői több mint két hétig ellenálltak az törököknek, majd július 22-én a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette keresztény csapatok döntő győzelmet arattak a támadók felett. Nem sokkal később mindkét hős meghalt.

Az Oszmán Birodalom a XIV-XV. században meglehetős gyorsasággal kezdett terjeszkedni, egyre-másra érték el a hadisikereket. Rigómezőnél például kétszer is megütköztek a keresztény csapatokkal: először 1389-ben szerbeket, majd hatvan évvel később 1448-ban a Hunyadi János vezette magyar és havasalföldi hadsereget gyűrte maga alá a török had. A győzelmek hátterében az Európa-szerte virágzó belviszályok mellett főként a csapatok - még a kor európai szemével mérten is - modern felépítése állt. Amikor például II. Mehmet 1451-ben hatalomra került, szinte
menusgabor, 2012. július 23. hétfő, 20:59
Középkori aranypénzeket tártak fel Bulgáriában
Az erőd Szófiától 20 kilométerre délkeletre található. A vár a 13. században épült és a második bolgár állam (1185-1393) elestekor az oszmán hódítók felperzselték. Később a törökök újjáépítették a várat - olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

A Nyikolaj Ovcsarov professzor által vezetett feltárások során 18 aranypénzt találtak, amelyeket Iván Sándor cár (Iván Alekszandar/ 1331-1371) uralkodása alatt verettek.

Az ásatások során napvilágra kerültek a közeli Szent Illés-templom freskói is.
velemenyezd, 2011. november 03. csütörtök, 19:16
Davis levele - III.
meg a hátamat.

- Igyekszem úgy viselkedni, hogy a bécsi haditanács a maga emberének tudhasson, ne tegyék tönkre a seregemet. A cselekvőképességünket és a harci ütőerőnket megőrizzük. A hozzánk csatlakozott magyarokra ugyanez vonatkozik. Ha azonban mégis komoly harcra kerülne a sor, megtesszük a magunkét.

- Én is, altábornagy úr.

- Tudom, Davis őrnagy. Ezért léptettem elő.

Valami nem hagyott nyugodni.

- Elfoglalják a törökök Zrínyi-Újvárt, altábornagy úr?

- El, fiam, ez áll a forgatókönyvben. Figyeljen, lásson, tapasztaljon, de nem beszéljen sokat. Hivatalosan Zrínyi-Újvár gyenge, és védelemre alkalmatlan. Minden kincstári jelentés fitymálja, lekicsinyli. Rossz, hitvány juhakolnak mondják.

- Az a hitvány juhakol tavaly három elszánt török támadást vert vissza, altábornagy úr.

- Tudom, fiam, sokkal erősebb, mint a környező várak zöme. Meg is kellene tartanunk. De nem
lnpeters, 2011. augusztus 17. szerda, 00:12
4/12
Képek, videók
Fekete cica
eva6
2018. június 27. szerda, 07:43
Fekete fehér-.jpg
53ilona
2018. június 25. hétfő, 19:55
fekete fehér,2.jpg
53ilona
2018. június 25. hétfő, 19:55
Fekete fehé 3 r-.jpg
53ilona
2018. június 25. hétfő, 19:55
fehér fekete-szöveggel-sa
53ilona
2018. június 25. hétfő, 19:54
fekete-fehér
anubisz01
2018. június 22. péntek, 18:39
Fekete rózsa.jpg
pacsakute
2018. június 17. vasárnap, 22:37
fekete i.jpg
liliana01
2018. június 14. csütörtök, 16:11
Fekete png cica
eva6
2018. június 03. vasárnap, 14:06
Piros és fekete
sanci81
2018. június 01. péntek, 17:44
Fekete pegazs
sanci81
2018. május 28. hétfő, 17:43
Kultúraközv.elmélete irod
furaila
2013. március 23. szombat, 14:31
A csábítás elmélete.jpg
maxxx
2008. augusztus 19. kedd, 08:53
A Csábítás Elmélete.en.c.
finike
2007. július 27. péntek, 20:04
A csábitás elmélete.jpg
picurcica
2007. július 02. hétfő, 23:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.