Belépés
2019. augusztus 21. szerda | 34. hét | 233. nap | 22:16 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Wass Albert - Az aranymadár
és madarak beszélnek egymással meg a fákkal.
Való igaz az is, hogy vén Csönd bácsi mohaszakállában apró kis csigák mászkálnak, és az Angyalok Tisztását is megleled valahol jól elrejtve az erdők között. Igaz a kék hegyek története is, Bulámbuk, a vén gombacsináló, mindaz, amit elmondtam neked, színtiszta igaz.
Most pedig jól figyelj ide, hadd mondjam el az utolsó igaz mesét.
Volt egyszer, nagyon régen, egy kisfiú.
Ott élt valahol messze keleten, erdők és hegyek között egy kicsike országban, amelyikről ma már alig tud valaki, és amelyiknek Erdélyország volt a neve.
Ott nőtt föl ez a kisfiú, abban az országban, az erdők között. Az erdő tanította meg látni, hallani, érezni. Játszótársai az őzek voltak, és a kisnyulak. Barátai a fák, virágok, pillangók.
Látó-ember volt. Értette a fák beszédét, a patak suttogását. Időnként átment az Angyalok Tisztásán is, és az angyalok megtöltötték a szívét szeretettel, jósággal, békességgel, és mindazokkal a drága kincsekkel, amiket a Jóisten az
bedmarika47, 2018. október 05. péntek, 11:48
A Szojuz-1 katasztrófája
Az amerikai-szovjet űrversenyben a két fél mindenáron a másik megelőzésére törekedett. Az 1960-as évek közepén mindkét országban azt tűzték ki célul, hogy 1967-ben embert küldjenek a Holdra. Az amerikaiak hatalmas szellemi és anyagi erőforrásokat összpontosítottak az Apollo-programban, a szovjetek azonban nehéz helyzetbe kerültek.

A Szojuz-1

A Vosztok-program véget ért, és az új generációs űrhajók megépítése nehezen haladt. Kezdetben a Vosztok továbbfejlesztésével próbálkoztak, de a főkonstruktőr Szergej Koroljov 1966-ban bekövetkezett halála után a teljesen új Szojuz modellek mellett döntöttek.

Vladimir Komarov

Az első űrhajók nem az elvárt módon működtek, az egyik a kilövőállványon robbant fel, a másik kettő a tesztrepülések során
schuro, 2018. augusztus 26. vasárnap, 19:59
Bővült a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat
kerékpáros útvonalhálózatot a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben.

A hálózat részét képezik a terepen elhelyezett térképes információs táblák, amelyeken összesen 34, különböző nehézségű túrát javasolnak az erdészek. A táblákon felhívják a figyelmet az erdei kerékpározás szabályaira. Az útvonalak szabadon variálhatók, de aki először indul a térségbe kerékpározni, azok számára könnyebbség a szakemberek által összeállított túrák bejárása.

A 22 állami erdőgazdaságból 2016 áprilisában az országban elsőként a Pilisi Parkerdő területén nyíltak meg erdei kerékpáros útvonalak Pilis Bike néven. A megkezdett turisztikai fejlesztés folytatásaként 2018 áprilisában a Visegrádi-hegységben és a Pilisvörösvári-medencében 56 kilométer, lóval is végigjárható túraútvonalat alakítottak ki, valamint négy erdei szálláshely mellett nyári istállókat létesítettek.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 11:25
Magyar kiadásban is megjelenik a Serge Bloch illusztrációival készült Biblia
gyermekkönyv-sorozathoz több mint 20 éve készít rajzokat, épp most fejezte be a 118. könyvecskét.

Magyarul egyebek mellett Az ellenség című könyv olvasható az illusztrációival, a Vivandra kiadásában pedig a múlt héten jelent meg rajzaival a kiskamaszoknak szánt Nyomozás a suliban-sorozat Eltűnt a tanárunk! és Rejtély a szertárban című két kötete.

"A családom története meghatározott engem, a kultúrámban, az irodalmi ízlésemben, a művészetben, amit szeretek. Elzászban születtem. A családom egy része Németországban él, más része Elzászban. Minden korszakban más országhoz tartoztak. Magyarország is ismeri ezeket a történeteket, amikor megváltoznak a határok, és anélkül, hogy megmozdulnánk, a gyerekeink megszületnek egyik országban és felnőnek egy másikban. Ez Európa és a történelem őrülete.

A nagyapám a német hadseregben szolgált az első világháborúban, az apám pedig a francia hadseregben a második világháború alatt. Aztán el kellett menekülnünk Elzászból a náci megszállás miatt" - mesélt a
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 11:25
Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Így ültessük el a hagymásokat, hogy csodás kertünk legyen tavasszal
Lélegzetelállító videó a holland tulipánmezőkről
Az országban már mindenhol nyílnak az első vadvirágok, felismeritek?
Nagymamáink kertje. A kert, ami mindig tartogatott meglepetéseket. Nem csupán szép volt, de minden szelete bölcsességgel, kedvességgel volt teljes. A virágokon túl volt benne valami titokzatosság, amit talán nyugodtan nevezhetünk a lélekkel, szeretettel való kertészkedésnek. Ez volt a nyitja, a titka elődeink csodás kertjének.

És még valami...
Tavasztól őszig mindig virágözön fogadta a hazatérőt vagy a vendéget.
Színesek, illatosak, lazán elhelyezettek, többnyire nem tervezettek, mégis a megérzésre és tapasztalatra alapozott ültetés mindig elragadóan kedves látványt nyújtott.
A növények kiválasztásánál fő hangsúlyt a tartósság és a virág hangulata határozta meg.
Szívesen csereberéltek, de a sok
tinka1951, 2018. március 05. hétfő, 23:02
Az aranymadár
állatok és madarak beszélnek egymással meg a fákkal. Való igaz az is, hogy vén Csönd bácsi mohaszakállában apró kis csigák mászkálnak, és az Angyalok Tisztását is megleled valahol jól elrejtve az erdő k között. Igaz a kék hegyek története is, Bulámbuk, a vén gombacsináló, mindaz, amit elmondtam neked, színtiszta igaz. Most pedig jól figyelj ide, hadd mondjam el az utolsó igaz mesét.

Volt egyszer, nagyon régen, egy kisfiú. Ott élt valahol messze keleten, erdők és hegyek között egy kicsike országban, amelyikről ma már alig tud valaki, és amelyiknek Erdélyország volt a neve.

Ott n őtt föl ez a kisfiú, abban az országban, az erdők között. Az erdő tanította meg látni, hallani, érezni. Játszótársai az őzek voltak, és a kisnyulak. Barátai a fák, virágok, pillangók.

Látó-ember volt. Értette a fák beszédét, a patak suttogását. Időnként átment az Angyalok Tisztásán is, és az angyalok megtöltötték a szívét szeretettel, jósággal, békességgel, és mindazokkal a drága kincsekkel, amiket a
evavicus, 2017. december 26. kedd, 04:25
A menedékkérők beilleszkedését segítő központok nyíltak Romániában
felnőtt és 60 gyermek iratkozott be az városban frissen megnyílt beilleszkedési központ román nyelvtanfolyamára, többségük iraki, szíriai és pakisztáni állampolgár.

A portál két Irakból érkezett egyetemi hallgatót is megszólaltat, akik elmondásuk szerint - a román nyelv elsajátítása után - Galacon szeretnék folytatni orvosi, illetve mérnöki tanulmányaikat.

Az idei év első felében kétezer külföldi kért menedéket Romániától, jelenleg pedig mintegy 3500 menekült élvez valamilyen szintű védelmet az országban. Legtöbben azokban a városokban laknak, amelyekben az IGI elhelyezési központjai működnek. Miután menedékjogot (és iratokat) kapnak Romániától, szabadon mozoghatnak, akár el is hagyhatják az országot.

A román határrendészet regionális illetékese szerint a román-magyar határon idén megháromszorozódott a migrációs nyomás a tavalyihoz képest, az esetek többségében pedig olyan határsértőket fognak el, akik korábban már menedéket kértek Romániától.

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 17:43
Varga Mihály: minden társadalmat jellemez, amiként időseivel bánik
Varga Mihály kiemelte, a kormány célja az, hogy Magyarországon mindenki biztos lehessen abban: amikor megöregszik és ellátásra szorul, megkapja a szükséges segítséget. Az elmúlt években az országban sorra nyíltak az időseket ellátó újabb állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények - hangoztatta, hozzátéve, a következő közös feladat az, hogy ezekben az intézményekben javítsák az ellátások, szolgáltatások színvonalát.

A miniszter, helyi fideszes parlamenti képviselő a Katolikus Szeretetszolgálat II. kerületi, máriaremetei XXIII. János Szeretetotthona új épületrészének átadásán vett részt. Az idősek otthona eddig 115 férőhelyes volt, a Befogad-Lak épületrész átadásával további tíz férőhelyen demens, szellemi hanyatlásban lévő, illetve alzheimeres embernek biztosítanak nappali ellátást.

Varga Mihály azt mondta, az új intézménynek, amely "a méltó időskori ellátást szolgálja", több mint 1,8 millió forint kormányzati támogatást adnak.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások
velemenyezd, 2017. szeptember 07. csütörtök, 17:53
Vörös óriáskenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban
A jelenleg még az anyjuk zsebében élő két, három és fél hónapos kölykökkel együtt már hét tagot számlál az országban csak Nyíregyházán látható kengurucsapat - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-vel hétfőn.

A parkban három éve élnek vörös óriáskenguruk, az eddig egy ivarérett hímet és négy nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben két nősténynek is született kölyke.

Valamennyi kengurufaj jellemzője, hogy az utód nagyon fejletlenül jön a világra, a szőrtelen és a kevesebb, mint egy dekagramm súlyú kis kenguru hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születés után az apróság viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé.

A következő hetven napban az anyja zsebében él, százötven naposan már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre és fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül, végül 240 naposan végleg elhagyja azt.
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 13:12
'56 a Moson Megyei Műhely 2012-2017-ben
pedig
egyre fokozódó elszegényedést jelentett. A beígért szebb jövő, szabadság és
jólét helyett lett börtön, félelmetes hajnali csengetés, lefüggönyözött ablakú
fekete autók és sorban állás az üres boltok előtt. Társadalmi egyenlőséget
hirdettek, de ezt nem a szegény rétegek felemelésével, hanem a jobb helyzetben
élők lesüllyesztésével érték el. Emberi közösségek bomlottak fel, hiszen sokan
feleslegesnek, sőt ellenségnek érezték magukat, olyannak, akinek nincs helye az
újjáépülő országban. Mennyi alkotóerő veszett kárba, hány diák jövőjét vágták
el azzal, hogy az iskolai anyakönyvbe neve mellé X-et tettek, ami az
osztályidegenséget jelentette.
A kommunista párttól függetlenül működő szerveződéseket felszámolták.
Nem tűrték az ellenvéleményt, nem volt szólásszabadság, s megszűnt a
demokrácia. Akik szót mertek emelni, azokat bebörtönözték. Törvénysértések,
koncepciós perek ideje volt ez. A forradalom kitörését megelőző időkben
azenujsagom, 2017. május 19. péntek, 04:52
Csipkerózsika
tovább, szépséges királyné; azért jöttem ide hozzád, hogy a tudtodra adjam: betelik végre a szíved vágya; nem múlik el egy egész esztendő, és lányod fog születni.

Úgy is lett minden, ahogyan az öreg béka megjósolta: a királynénak lánya született: hanem az olyan gyönyörű volt, hogy a király azt sem tudta, hová legyen örömében. Nagy lakomát rendezett, és nemcsak rokonait, barátait, jó embereit hívta meg rá, hanem az ország javasasszonyait is.

Tizenhárom ilyen javasasszony élt az országban, a királynak meg csak tizenkét aranyteríték volt a palotájában. Töprengtek, tanakodtak, mitévők legyenek, hogyan terítsenek tizenkét aranytányérral tizenhárom személyre. Végül a főudvarmester azt mondta:

- Uram királyom, nincs más megoldás: az egyik javasasszonynak otthon kell maradnia.

Minthogy ennél okosabbat senki se tudott tanácsolni, most már csak azt kellett eldönteni, ki legyen a tizenháromból az akit nem hívnak meg.

- Én azt ajánlom, hagyjuk otthon a
kkm, 2017. május 14. vasárnap, 08:02
1/8
Képek, videók
Wass Albert: Vers
borigit
2018. augusztus 31. péntek, 10:38
DSCN0076Wass Albert emlék
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
wass_albert_a_lathatat lan
menusgabor
2018. június 07. csütörtök, 20:06
Wass Albert :Rügyek
maria_kadar_148
2018. május 06. vasárnap, 23:43
Wass Albert - Valaki majd
sanci81
2018. április 21. szombat, 18:18
Wass Albert - Enyém az ál
sanci81
2018. április 18. szerda, 18:04
Wass Albert.jpg
pacsakute
2018. március 15. csütörtök, 21:14
wass_albert_a_volgyek_ van
menusgabor
2018. február 17. szombat, 14:35
Wass Albert :Február
maria_kadar_148
2018. január 20. szombat, 23:32
Wass Albert-Adjon az Iste
sz719eszter
2018. január 01. hétfő, 16:00
wass_albert_halal_1764 151
menusgabor
2017. november 01. szerda, 20:12
Férfi-és-nő-között-az- a-l
menusgabor
2019. május 20. hétfő, 19:00
Kiscica a virágok között.
pacsakute
2019. január 29. kedd, 22:32
Őz a virágok között.jpg
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 23:56
Virágos bokrok között
pacsakute
2018. november 29. csütörtök, 12:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.