Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:39 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Putyin és Pasinján az orosz-örmény kapcsolatok különlegességét hangsúlyozta
Putyin arról beszélt, hogy Oroszország és Örményország stratégiai viszonya és sokoldalú együttműködése miatt szükség van a legmagasabb szintű találkozókra. Pasinján, aki a labdarúgó világbajnokság csütörtöki megnyitójára érkezett az orosz fővárosba, a kapcsolatok különlegességét hangsúlyozva azt mondta, hogy azok elmélyítésére és kiszélesítésére számít.

A két vezető először Szocsiban, az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek május 14-i csúcstalálkozója alkalmából folytatott kétoldalú megbeszélést Szocsiban. A 42 éves Pasinjánt május 8-án választotta miniszterelnökké az örmény parlament vértelen ellenzéki tömegtüntetések hatására. A tiltakozások nyomására elődje, Szerzs Szargszján, aki az államfői székből választtatta meg magát kormányfővé, lemondott, és felbomlott a kormányzó koalíció is.

Oroszország - amelynek katonai támaszpontja van Örményországban - aggályokkal figyelte a személyi változásokat, amelyek más politikai pályára állíthatták volna Örményországot, ám Pasinján biztosítékokat
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:13
Putyin az orosz-örmény kapcsolatok dinamikus fejlődésére számít.
hónapokban 25 százalékkal, az örmény agrárkivitel pedig 38 százalékkal bővült.

Putyin kifejezte Oroszország készségét az Örményországgal a nemzetközi színtéren, egyebek között az ENSZ-ben való együttműködés folytatására.

"Van, amiben nincs szükség vitára, ez pedig az Örményország és az Oroszország közötti stratégiai szövetségi viszony, ebben a kérdésben Örményországban konszenzus van" - mondta Pasinján.

"Úgy gondolom, hogy nálunk soha senki nem vonta és nem vonja kétségbe az örmény-orosz kapcsolatok fontosságát. Új impulzust szándékozunk adni ezen kapcsolatoknak mind politikai értelemben, mind a kereskedelem és a gazdaság szférájában" - tette hozzá.

Az örmény miniszterelnök kifejezte reményét, hogy a két ország között folytatódik a haditechnikai együttműködés is. Pasinján, megemlítve a május 9-i moszkvai katonai díszszemlét, kifejezte "csodálatát" az orosz hadiipari komplexum eredményei iránt.

Pasinján kifejezte nagyrabecsülését azon "kiegyensúlyozott" és "nagyon konstruktív"
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 14:03
Szijjártó: a V4-ek stratégiai jelentőséget tulajdonítanak a keleti szövetségépítésnek
Ukrajnával és Georgiával elért vízummentességet, de azt is, hogy pénteken életbe lép az Ukrajnával kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodás.

Szólt az energiabiztonsági szempontokról is, rámutatva: a déli gázfolyosó és Közép-Európa összekapcsolása elképzelhetetlen a keleti partnerek nélkül.

Witold Waszczykowsky lengyel külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a novemberi brüsszeli keleti partnerségi csúcstalálkozón az érintett országok állam- és kormányfői támogatni fogják a kapcsolatok elmélyítését a keleti partnerekkel. Az együttműködés szintjének emeléséről beszélő miniszter külön kiemelte, hogy Moldova, Georgia és Ukrajna állampolgárai vízummentesen léphetnek be az EU területére, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben más országok állampolgárai is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az európai szolidaritás jelének nevezte a kezdeményezést.

Fontos pillanat lesz, amikor Ukrajna társulási szerződése hatályba lép, mert "megyünk az európai
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 14:12
Orosz média: Putyin és Erdogan kibékült, de kerülte a megosztó témákat
Az orosz nyomtatott és elektronikus média megkülönböztetett figyelmet fordított a csúcstalálkozóra és a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok újjáélesztésének méltatása mellett gyakorlatilag egybehangzóan arra hívta fel a figyelmet, hogy a találkozó nem hozott áttörést a szíriai konfliktus kérdésében, amelyben Moszkva és Ankara egymással szemben álló feleket támogat. A felek emellett kerülték az orosz vadászgép tavaly novemberi lelövésének konkrét felemlegetését - azt "sajnálatos eseménynek nevezték - és hogy nem hangzott el utalás az azért kifizetendő török kártérítésről sem.

A Kremlhez közel álló Izvesztyija arról cikkezett, hogy az orosz és a török elnök elhatározta: a korábbi szinten állítja helyre a kétoldalú viszonyt. "Ennek indítéka a kölcsönös gazdasági haszon" - írta a lap, rámutatva, hogy Putyin és Erdogan ellapozott az államaik közötti viszony "szomorú oldaláról".

A lap kitért rá, hogy az orosz fél eltért a protokolltól és a pulkovói reptéren török építőmunkások üdvözölhették
velemenyezd, 2016. augusztus 10. szerda, 14:42
Karabahi harcok - Medvegyev: Moszkva bízik a tűzszünet tartósságában
2-án kiújult harcok tették szükségessé. Az orosz miniszterelnök az azeri fővárosba Jerevánból érkezett, ahol Szerzs Szargszján örmény elnökkel és Hovik Abrahamján kormányfővel folytatott megbeszélést.

Dmitrij Medvegyev szerint Oroszország, mint az EBESZ minszki csoportjának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, elkötelezett az ENSZ szintjén megfogalmazott megközelítésnek. Kijelentette, hogy az orosz-azeri konzultációk mind a hegyi-karabahi konfliktus megoldásáról, mind a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről folytatódni fognak.

Aliyev azeri elnök kijelentette, hogy Azerbajdzsán pontosan betartja az április 5-én az azeri és az örmény vezérkari főnök által Moszkvában megkötött tűzszüneti megállapodást és ugyanezt elvárja Örményországtól is. Mint mondta, Baku elkötelezett híve a több mint két évtizede tartó tárgyalási folyamatnak, és visszautasította az örmény vádakat, melyek szerint hazája felelős a konfliktus újabb kiéleződéséért. Állítása szerint az azeri fél csak védekezett.

Dmitrij
velemenyezd, 2016. április 08. péntek, 14:42
Putyin a tűzszünet biztosítására szólította fel az azeri és az örmény elnököt
betartására szólította fel.

Baku és Jereván a nap folyamán korábban közölte, hogy tűzszünetben állapodott meg a hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Baku és Jereván az EBESZ minszki csoportjának közreműködése mellett újítsa fel a párbeszédet, "azzal a céllal, hogy tovább keressék a hegyi-karabahi konfliktus békés rendezésének módozatait".

Az elnökök a Kreml közleménye szerint megállapodtak abban, hogy több formában is fenntartják a kapcsolatokat.

Moszkvában kedden közölték, hogy Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön Jerevánba látogat, ezt követően pedig, pénteken, felkeresi Bakut is. Az orosz-fehérorosz-örmény-kazah-kirgiz összetételű Eurázsiai Gazdasági Unió péntekre tervezett miniszterelnöki tanácskozását Jereván helyett Moszkvában rendezik meg.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el
velemenyezd, 2016. április 05. kedd, 19:12
Győzelem napi ünnepségek - Moszkvában a külföldi vendégek megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját
Nurszultan Nazarbajev kazah államfő mögött foglalt helyet.

A vendégek ezt követően a Kremlbe vonultak az orosz elnök nevében rendezett győzelem napi ünnepi fogadásra.

A nagyszabású, nyugati elemzők szerint erődemonstrációnak szánt díszszemlére 68 ország és a nagy nemzetközi szervezetek első számú vezetőit hívták meg. Harmincan erősítették meg részvételüket. Közülük 27 állam- és kormányfő fogadta el a Kreml meghívását.

A jubileumi rendezvényről az ukrán válság következtében megromlott kapcsolatok miatt távol marad Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, és több nyugati, illetve európai uniós állam vezetője, valamint az EU vezetése. Kivétel Angela Merkel német kancellár, aki egy nappal később is, vasárnap látogat el Moszkvába, és Vlagyimir Putyinnal együtt megkoszorúzza a második világháborús áldozatok emlékhelyét.

Putyinnak az örmények tömeges legyilkolását népirtásként minősítő beszéde és jereváni látogatása miatt mondta le a moszkvai ünnepségeken való részvételt Recep Tayyip Erdogan
velemenyezd, 2015. május 09. szombat, 12:11
Ukrán válság - A török elnök az Ukrajnában történteket kérte számon Oroszországtól
Recep Tayyip Erdogan hétfői isztambuli sajtótájékoztatóján utasította vissza Vlagyimir Putyinnak az örmény genocídiumról tett nyilatkozatát.

Az orosz államfő múlt pénteken részt vett az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója alkalmából rendezett jereváni megemlékezésen. Ott mondott beszédében közölte, hogy "semmi sem igazolhatja a tömeggyilkosságokat", és a száz évvel ezelőtti eseményeket népirtásnak nevezte.

"Ez nem az első alkalom, hogy Oroszország a népirtás szót használta ebben a kérdésben. Személy szerint elszomorít, hogy Putyin ezt tette" - közölte a török államfő az RBK orosz hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette, hogy "ami Ukrajnában és a Krímben történik, az nyilvánvaló. Előbb azt kellene megmagyarázniuk, mielőtt a népirtás szót használják".

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió közlése szerint Erdogan azt mondta, hogy "ha már népirtással kapcsolatban tesz nyilatkozatot, akkor Oroszországnak érdemes lenne
velemenyezd, 2015. április 27. hétfő, 23:23
Kreml: Putyin ott lesz Jerevánban, az örmény genocídium jubileumi megemlékezésein
pénteki rendezvényen Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházi elnöke vesz részt.

Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója arról is tájékoztatott, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök számára "jól ismert Vlagyimir Putyin jereváni látogatásának terve". A két államfő telefonon beszélt egymással erről.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője korábban közölte, hogy Putyinnak az örmények elleni népirtás jereváni évfordulós rendezvényein való részvétele nem befolyásolhatja az orosz-török kapcsolatokat. Szerinte a látogatás nem árthat a Török Áramlat gázvezeték megvalósításának sem.

A Kommerszant című orosz napilap emlékeztetett rá, hogy a Kremlnek egyensúlyoznia kell Ankara és Jereván között, mivel Örményország Oroszország egyfajta előre tolt helyőrségének szerepét játssza a Kaukázusban, Törökország pedig Moszkva egyik legfontosabb eurázsiai partnere.

Moszkvában szerdán adták át a világon a második legnagyobb örmény múzeumot. A létesítmény az örmény apostoli székesegyház területén jött
velemenyezd, 2015. április 23. csütörtök, 15:42
Örmény nemzetiségi szószóló: áttörés az örmény-magyar politikai kapcsolatokban
a legnagyobb európai politikai párt európai parlamenti frakciója március 3-án határozatban ismerte el, hogy az Ottomán Birodalom annak idején örmény népirtást követett el, és felszólította Törökországot, hogy nemzetközi kötelezettségeivel és Európával fenntartott kapcsolatainak elveivel összhangban ítélje el a száz évvel ezelőtti genocídiumot.

Turgyán Tamás szerint a "történelmi igazság melletti kiállás nem csupán alkalom az emlékezésre, de hozzásegítheti Európa népeit a békéhez, a kétoldalú kapcsolatok normalizálásához és a történelmi sérelmek lezárásához".

"Biztos vagyok abban, hogy ez a politikai kezdeményezés jelentősen járulhat hozzá a népirtás tényének objektív történeti feldolgozásához, a kulturális és vallási dimenziók higgadt értelmezéséhez" - írta.

Turgyán Tamás bízik abban is, hogy a magyar európai parlamenti képviselők egységes álláspontját mindkét érintett ország kormánya a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok rendezése érdekében kinyilvánított szándékként
velemenyezd, 2015. március 09. hétfő, 13:34
Ukrán válság - Lavrov: Oroszország nem akar "primitív szembenállást" a Nyugattal
kirobbantott "valóságos háborút" említette. Hangsúlyozta, hogy csak kollektív erőfeszítésekkel lehet hatékony fellépést kialakítani olyan problémák ellen, mint a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, a tömegpusztító fegyverek elterjesztése vagy az illegális migráció.

Az orosz diplomácia vezetője szerint ahogy Oroszország, úgy a Nyugat számára sem lehet megoldás az együttműködés elutasítása.

Szergej Lavrov, aki tíz éve áll a külügyminisztérium élén, és maga is a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott 1972-ben, köszöntőt mondott az intézmény fennállásának 70. évfordulójára szervezett nemzetközi konferencián. Mint mondta, ezen 54 országból mintegy 1200 egykori diák jelezte részvételét. Az orosz külügyminiszter kiemelte, hogy az MGIMO több tízezer nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakembert bocsátott ki alapítása óta, és közöttük számos tekintélyes diplomata, külügyminiszter és államférfi is van. Az MGIMO-n végzett diákok II. világfórumának nevezett rendezvény megnyitóján
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 15:34
Orosz szakértő: Oroszországnak még mindig rendkívül fontos a Kaukázus
nacionalisták tevékenykednek ott. Sok a megoldatlan konfliktus a térségben, bár Moszkva szempontjából az egyik ilyen vitás kérdés, Abházia és Dél-Oszétia ügye már megoldódott - jegyezte meg.

Oroszország és Grúzia között 2008 augusztusában háború robbant ki az utóbbi ország két szakadár területe, Abházia és Dél-Oszétia miatt, amelyek függetlenségét végül csak néhány állam, elsősorban Oroszország és néhány dél-amerikai ország ismerte el.

Az orosz elemző úgy látja, a Kaukázus a nemzetközi kapcsolatok egyetlen más nagyobb szereplőjének sem olyan fontos, mint Oroszországnak, és a térség sok konfliktusa volt komoly hatással az országra.

A Kaukázus független államai és Oroszország kapcsolatát bemutatva azt mondta: az Örményországba érkező befektetések jelentős része Oroszországból származik, a két ország stratégiai partnere egymásnak. A török-orosz kapcsolatok fejlődése viszont hátrányosan hat az örmény-orosz kapcsolatokra - fűzte hozzá.

Közölte: Grúziával nincs ugyan diplomáciai kapcsolata
velemenyezd, 2014. május 05. hétfő, 13:23
1/3
Képek, videók
Természet különlegessége
sanci81
2018. május 31. csütörtök, 17:21
Lángok különlegességében
sanci81
2018. május 13. vasárnap, 17:14
Univerzum különlegessége
sanci81
2018. február 22. csütörtök, 17:14
Virágok különlegessége
sanci81
2017. március 01. szerda, 18:32
Csokor különlegessége
sanci81
2017. március 01. szerda, 18:08
Különlegességek
sanci81
2016. május 22. vasárnap, 16:06
Különlegességeim
bananoseva
2010. november 07. vasárnap, 09:23
kulonlegessegek_01_max i.j
etel31
2009. április 19. vasárnap, 11:00
örmény sulyoktáska
aruncus
2014. március 11. kedd, 21:57
kék örmény gyöngyike.jpg
bbbarbara
2014. január 28. kedd, 19:29
Levi örményesi vasútállom
gombasiren
2013. október 18. péntek, 11:57
örmény tüntetők.jpg
agica2004
2012. szeptember 18. kedd, 12:44
ormeny-lobbi-ormeny-di asz
agica2004
2012. szeptember 04. kedd, 18:15
20120904-ormeny-lobbi. jpg
agica2004
2012. szeptember 04. kedd, 18:13
Örmény ortodox templom
mecsery
2012. január 10. kedd, 02:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.