Belépés
2020. február 17. hétfő | 8. hét | 48. nap | 04:18 | Donát
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Farsangi fánk recept Az ünnepek étke
evőkanál cukor
2 evőkanál rum
negyed citrom reszelt héja
csipet só
vaníliás cukor a meghintéséhez
ELKÉSZÍTÉSE

A lisztet meleg helyre tesszük. Az élesztőt egy kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojás sár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk, letakarva hagyjuk to­vább kelni. Mielőtt forró zsiradékba tennénk, először hüvelykujjal kissé benyomjuk, a benyomott oldalával lefelé tesszük a forró zsi­radékba.

Fedő alatt sütjük szép pirosra, majd megfordítjuk és a má­sik oldalát
koszegimarika, 2020. január 29. szerda, 08:43
Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
Tészta:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
A kókuszolajról
összetevőnek baktériumölő hatása van.

5. A kókuszolaj behelyettesít bármilyen drága hidratáló testápolószert. Az olajat kicsit megmelegítjük a kezünkbe és utána a tiszta bőrfelületre kenjük - hidratál és táplál egyben.

6. Kókuszolaj borotvahab helyett. Ha borotválkozás előtt bekenjük a bőrt kókuszolajjal, nem csak a borotválkozásra szánt idő rövidül le, hanem a felület sokkal simább lesz, bársonyosabb és hidratáltabb.

7. A kókuszolaj mint tartós hajlakk - egy kis olvasztott kókuszolajat össze kell keverni vízzel és pár csepp illóolajjal és a haj visszanyeri fényét és tartását.

8. Hajbalzsam helyett pár csepp kókuszolaj - Ne költsünk fölöslegesen drágábbnál-drágább hajbalzsamokra hanem hajmosás és öblítés után kenjük be hajunkat pár csepp kókuszolajjal és hajunk nem fog többet kócolódni.

9. Cellulítisz ellen kókuszolajjal - Minden este masszírozzuk a lábainkat körkörös mozdulatokkal. A bőr felpuhul és bársonyossá
pacsakute, 2020. január 16. csütörtök, 22:29
Csupa csoki torta
hozzávalók / 10 adag
200 g csokis zabkeksz
50 g olvasztott vaj
1.5 ek cukrozatlan kakaópor
50 g étcsokoládé (fél tábla)
400 ml habtejszín
2 ek vaj
300 g étcsokoládé (3 tábla)
1 ek cukrozatlan kakaópor (a tetejére)


elkészítés
Egy aprítógépbe dobjuk a zabkekszeket, az olvasztott vajat és a kakaóport, majd ledaráljuk. Hozzáadjuk a fél tábla étcsokit, és darabosra daráljuk.
Egy sütőpapírral bélelt, csatos tortaformába öntjük a csokis masszát, és jól lenyomkodjuk. Legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Egy edénybe felforraljuk a tejszín-vaj-étcsoki triót, majd lehűtjük.
A lehűlt csokis krémet, a kekszes alapra öntjük, majd hűtőben pihentetjük néhány óráig.
Tálalás előtt egy evőkanál kakaóporral szórjuk meg a torta tetejét!
koszegimarika, 2019. december 12. csütörtök, 17:31
Kelt kuglóf csokival és gesztenyével
szórjuk a sót.
A közepébe egy kis mélyedést vájunk, ide öntjük a cukrot és a tojások sárgáját.
Hozzáadjuk a cukorral elkevert élesztőt, húzunk a tetejére egy kis lisztet, és ismét hagyjuk 20 percig kovászolódni.
Odakészítjük a langyos tejet, öntünk rá körülbelül másfél decit, és szépen kidagasztjuk, kézzel vagy géppel.
Ha szükséges, adunk még hozzá kis tejet, lágy, de nyújtható tésztát szeretnénk kapni.
Ha már szépen elválik az edény falától, akkor hozzádagasztjuk a langyos olvasztott vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Amíg kel, a gesztenyepürét kikavarjuk a 10 dkg puha vajjal.
A megkelt tésztát háromfelé osztjuk.
Egyesével vékonyra nyújtjuk.
Két tésztát megkenünk a gesztenyekrémmel, felcsavarjuk, mint a bejglit.
A harmadikat meglangyosított csokis mogyorókrémmel kenjük meg, ezt is felcsavarjuk.
A három rudat lazán összefonjuk, és egy nagy kizsírozott kuglófformába fektetjük.
Letakarva ismét kelesztjük.
Végül 180 fokra
suzymama, 2019. november 21. csütörtök, 16:50
Mákos sütemény
kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük kb. 20 percig, végül késsel elválasztjuk a forma oldalától, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Paskó atya
suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:34
Orchidea szelet
szereti a mákot, aztán ha bejönnek a krémes, könnyű sütemények, no meg a mascarpone is garancia, akkor készítsük el!

Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
2 kanál liszt
fél csomag sütőpor

A KRÉMHEZ
5 tojássárgája
10 dkg cukor
1 kis doboz mascarpone
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej 1
narancs leve

A TEJSZÍNES KRÉMHEZ
2 dl tejszín
5 dkg olvasztott csokoládé
2 kanál porcukor

TETEJÉRE 10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
fél dl étolaj

Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tészta hozzávalóit. Kibélelünk sütőpapírral egy 22*30 cm-es tepsit, és belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokon megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a cukorral, a pudinggal és a tejjel kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd kis lángon pár pillanat alatt
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:21
Ferdinánd tekercs
csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Diós patkó
Karácsonyi sütinek is kiváló, előre elkészíthető, akár két hétig is eláll ( ha el nem fogy addig).

Diós patkó

Hozzávalók:
25 dkg darált dió,
20 dkg Nagyi titka búza finomliszt,
40 dkg porcukor,
25 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
Mártogatáshoz:
10 dkg étcsokoládé, ( én Tibi étcsokit használtam)
2 dkg vaj

Elkészítése:
Mindent összekeverünk a vaj kivételével, amikor jól elkevertük a hozzávalókat, akkor adjuk hozzá a vajat és egy masszává gyúrjuk. A tésztát ceruza vastagságúra sodorjuk. Kb. 8-10 centisre daraboljuk, patkó alakúra hajtjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben (170 fokon), kb. negyed óráig sütjük. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal együtt.
Amikor kihűlt a tészta, olvasztott csokoládéba mártjuk a patkók mind a két végét, porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!

U.I.:
Dió helyett földimogyoróval, mákkal, vagy kókusszal is finom!
suzymama, 2019. február 10. vasárnap, 14:30
túrós labdacsok
sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

2. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot 🙂

2. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet.

3. Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig.

4. Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle.

5. A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat
faciendum, 2019. január 25. péntek, 08:00
Farsangi fánk
Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
mazsola, aki szereti
olaj a sütéshez
Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, mjd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat és a rumot, majd az élesztőt is és összegyúrjuk.

Amikor már rudalmas a tészta, akkor gyúrjuk bele a vajat/margarint (és a mazsolát).

Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.

A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig
koszegimarika, 2019. január 13. vasárnap, 12:16
Nutellás torta sütés nélkül
réteg:
250 g Mascarpone
50 g porcukor
250 ml habtejszín
2 csomag habfixáló

Barna réteg:
250 ml habtejszín
250 g Mascarpone
150 g Nutella
2 csomag habfixáló

Tetejére:
150 g csokoládé
150 ml habtejszín

Elkészítés menete

22 cm átmérőjű tortaformát használtam.
A kakaós háztartási kekszet ledaráltam. Amikor már finom por állagú lett, hozzáadtam a csokiport, majd fokozatosan belecsorgattam az olvasztott vajat és a rostor baracklevet. A baracklé nincs kőbe vésve, más gyümölcs is lehet.
A tortaformát sütőpapírral kibéleltem. Az aljára kanalaztam a masszát, rányomtam, majd hűtőszekrénybe tettem.
A nutellát gőzfürdő felett felolvasztottam. Hozzáadtam a mascarponét, elkevertem, majd óvatosan beledolgoztam a habfixálóval habbá vert habtejszínt.
A világos krémhez a mascarpone sajtot a cukorral alaposan kikevertem, hozzáadtam a habfixálóval habbá vert habtejszínt.
A csokis
vorosrozsa66, 2019. január 06. vasárnap, 16:35
1/255
Képek, videók
Farsangi kikiáltó.jpg
liliana01
2020. február 08. szombat, 11:41
farsangi_magdika.gif
vorosrozsa66
2018. augusztus 24. péntek, 23:55
Farsangi kép
vorosrozsa66
2018. február 07. szerda, 17:18
farsangi parti0203_3.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:31
farsangi parti0203.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:28
farsangi parti0203_7.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:55
farsangi parti0203_2.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:53
farsangi_kepkeretek001 .pn
rochlitzne
2018. január 31. szerda, 16:23
farsangi_kepkeretek007 .pn
rochlitzne
2018. január 31. szerda, 16:20
farsangi_kepkeretek013 .pn
rochlitzne
2018. január 29. hétfő, 15:56
0 a Békés boldog ünnepeke
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:00
0 a Áldott hsvéti ünnepek
lovaszmarika
2019. április 22. hétfő, 14:47
Kellemes húsvéti ünnepeke
eva6
2019. április 22. hétfő, 06:05
0 a kellemes-unnepeket-89
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:13
Áldott Pünkösdi ünnepeket
irmus
2018. május 21. hétfő, 13:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.