Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 02:12 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
kertészkedés
Öntözzük ezzel az oldattal a paradicsomot, nagyon hálás lesz érte!

Használjunk élesztős oldatot!
Először is öntsünk egy edénybe legalább 3 liter vizet, forraljuk fel, majd adjunk hozzá 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm szárított élesztőt. Fontos, hogy olyan edényt válasszunk, amiben legalább 7-8 liter víz kényelmesen elfér, nem fut ki, mert a folyadék mennyisége a kétszeresére fog nőni időközben! Hagyjuk az oldatot 8-10 órán keresztül állni, néha kevergessük meg, ha reggel kezdtük el a készítését, akkor este nyugodtan használhatjuk is!


Az oldat használata
Hét liter vízhez töltsük hozzá az elkészült oldatot, és öntözzük meg vele a paradicsomtöveket. Igazság szerint minden zöldségnél alkalmazhatjuk az oldatot, mivel nagyon jó hatással lesz minden növényre. Én még nem próbáltam, csak paradicsomnál, de nagyon bevált! Mielőtt az oldatot használnánk, öntözzük meg alaposan a
faciendum, 2018. június 26. kedd, 13:08
Tippek a virágzó növényekért
Ha szeretnél otthon mindig virágzó növényeket próbáld ki ezeket a trükköket!

Ahhoz, hogy benti növényeink mindig virágozzanak, egészségesen fejlődjenek, oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk számukra, legyen kellő napfény, víz, és tápanyagokban gazdag talaj.

Most következzen pár hasznos tanács, amelyeket érdemes kipróbálni!

1. Minden növény kedveli a cukrot, a kaktuszok különösképpen. Egy héten egyszer egy kiskanál porcukorral szórjuk meg a virágföldet, még mielőtt meglocsolnánk a növényt, de elintézhetjük egyszerre a kettőt is, 0,5 pohár vízbe oldjunk fel 0,5 kiskanál porcukrot és azzal öntözzük meg.

2. Egy kiskanál ricinusolajat keverjük bele 1 liter vízbe, és öntözzük azzal a növényeinket, főleg, mikor megjelennek rajtuk a bimbók.

3. A hamu nagyon hasznos, hiszen amellett, hogy gazdagítja a talajt, még a kártevőktől is megszabadít. Egy evőkanál hamut keverjünk össze egy liter forró vízzel, pihentessük egy hétig,
pacsakute, 2017. április 12. szerda, 21:54
Szobanövények gondozására 10 tipp
cukrot oldjunk fel 0,5 liter vízbe, és időnként ezzel locsoljuk a talajt.

2. A ricinus olaj egy remek tápszer. 1 kiskanál olajat oldjunk fel 1 liter vízben, főleg akkor érdemes ezzel öntözni a növényeket, mikor rügyezni készülnek.

3. A hamu nagyon hasznos természetes fertőtlenítőszer, de a talaj termőképességét is javítja. 1 evőkanál hamut tegyünk bele 1 liter forró vízbe, keverjük fel, majd egy hétig tegyük félre, időnként felkavarva a készítményt. 10 naponta öntözzük ezzel az oldattal a virágainkat.

4. Készítsünk gránátalma héjból és vízből tápoldatot. Egy alma héjára öntsünk egy liter vizet, majd hagyjuk állni egy napig, utána már készen is van a folyékony növényi tápanyag.

5. Egy aszpirint oldjunk fel 1 liter vízben, időnként ezzel öntözzük meg a virágokat, ezáltal erősítve az immunrendszerüket.

6. Egy kiskanál aloe vera gélt oldjunk fel 0,5 liter vízben, ezzel öntözzük a növényeket.

7. A fikuszokat egy hónapban egyszer öntözzük meg édes,
pacsakute, 2016. november 09. szerda, 15:54
9 természetes műtrágya,...
főként a kaktuszok. Ezért egy kiskanál porcukorral szórjuk meg a földjüket, majd utána öntözzük meg.

2. A ricinus olaj elősegíti a bimbók, rügyek fejlődését, így egy kiskanál olajat keverjünk el 1 liter vízben, és azzal öntözzük virágainkat.

3. A hamut sem kell kidobni, ha vannak szobanövények, hiszen táplálja azokat, valamint fertőtlenítő hatása is van. Egy evőkanál hamut oldjunk fel 1 liter vízben, hagyjuk állni egy hétig, de időnként rázzuk fel. Ezt követően 10 napig ezzel az oldattal öntözzük virágainkat.

4. A gránátalma héját sem érdemes a szemetesbe hajítani. Inkább áztassuk be vízbe, hagyjuk állni egész este, másnapra már kész is az egészséges, természetes tápoldat.

5. Ha aszpirines vízzel locsoljuk le a növények leveleit, elkerülhetjük a betegségek kialakulását. Egy szemet kell 1 liter vízben feloldani.

6. Az aloe vera kifacsart leve is csodákra képes. 1 kiskanál levet keverjük bele 1,5 liter vízbe, és azzal öntözzük virágainkat.

7. A
nanoka72, 2016. március 18. péntek, 21:58
Türelem rózsát terem
alkalmaz rózsatöveink lesznek.

Kertészkedéshez jó tanácsok

1. Egyes öreg almafák felhagynak a virágzással, viszont ha törzsükbe ütünk egy szöget, ez beindítja a virágbomlást. A szöges módszer teljesen ártalmatlan a fára nézve, Indiában ugyanezt alkalmazzák a pálmafák esetében.
2. Ha a gyümölcsfáinkról gyorsan lehullanak a virágok, rügyek, akkor használjunk Epsom sót, amely azonnali segítséget nyújt. Két evőkanál sót oldjunk fel 1 liter langyos vízbe, rázzuk fel, és ezzel az oldattal permetezzük le a fákat minden második hétben, egészen addig, míg beérik a gyümölcs.
3. A vas nagyon fontos, növekedésserkentő ásványi anyag, hiszen ha nem jut a növény megfelelő vasmennyiséghez, a levelek elsárgulnak. Ehhez a talajban található jelentős foszformennyiség is hozzájárul. Pár rozsdás szöget tegyünk bele 2 liter vízbe, ezzel permetezzük a gyümölcsfákat.
4. A gombás betegségek ellen a legjobb a szódabikarbóna. 3 liter langyos vízbe oldjunk fel egy evőkanál szódabikarbónát, majd
menusgabor, 2015. március 28. szombat, 17:00
Vágott virág tartósítása, virágok ápolása
klórtartalma elpárolog, s a növényeink leveleit, így nem fogják elcsúfítani azok a ronda barna foltok.
 A föld kellő nedvességét ellenőrizhetjük oly módon, hogy az ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk. Úgy érezzük, hogy nedves, akkor még nem kell locsolni.
 A tojás főzővize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre. A tojás vize a növénynek fontos ásványi sót tartalmaz. A tojáshéjat se dobjuk ki, inkább áztassuk be egy napra langyos vízbe, s másnap már locsolhatunk is ezzel az olcsó tápoldattal.
 Az öntözővíz lágyításához helyezzünk tőzeget egy tízliteres vödör egyharmadáig. Töltsük fel vízzel, s egy nap múlva már locsolhatunk a tőzegről leöntött lágy vízzel.
 A megnyugodott, állott ásványvíz, szintén kiváló locsolásra.
 A gumós és hagymás növényeket, mindig alulról öntözzük. Csurgassunk vizet a tányérjukba, s ebbe állítsuk a cserepet.
 Néhány napig, ha nincs módunk öntözni, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró kavics zúzalékkal,
relaxa2008, 2014. november 17. hétfő, 09:11
Szobaarália
világos helyre, nyáron viszont olyan helyre állítsuk, ahol szűrt napfény éri.

Vízigény

Tavasztól őszig rendszeresen, télen keveset öntözzük. A kifejlett növény nyáron gyakori öntözést igényel.

Páratartalom

Az egészséges növény magas páratartalmat igényel, a leveleket kis növénypermetezőből gyakran permetezzük vízzel. Biztosítsuk a helyiség jó szellőzését.

Tápoldat

A tavaszi és nyári hónapokban öntözzük havonta normál folyékony oldattal.

Átültetés

A túlfejlett növényeket termőföld alapú keverékbe ültessük át. Agyagcserepet használjunk: a növény súlyos, a műanyag cserép nem tartaná meg.

Ötlet

Mossuk le néha a leveleket vízzel vagy levélmosó oldattal. Távolítsuk el a kifejlett növényen kihajtó bimbókat. A bokros jelleg megőrzésére tavasszal vágjuk vissza a csúcsokat. A öreg növények érzékenyek a túlzott visszametszésre.

Növénybetegségek

a halvány, pöttyös levelek és
gigi55, 2011. május 07. szombat, 21:26
Cserepes rózsák
A cserepes rózsák különféle rózsafajok keresztezéséből származó újabb fajtacsoport tagjai. Az apró Rose Chinensis örökletes tulajdonságai valamennyiükben fellelhetők. Ezek elsősorban cserepes virágok, szobanövények, de többségük erkélyládába, kőedényekbe és kertbe is kiültethető.
A Rosamini fajtacsoport számos fajtája mindössze 15-20 cm magas és ugyanilyen átmérőjű. Közülük kiemelkedően jó felépítésű és egyenletesen fejlődő a halványrózsaszín virágú (Sweet Rosamini). A Meillandina sorozat fajtái lassúbb fejlődésűek és termetesebbek, 25-30 cm magasak, viszont télállóbbak és virágládákba is kiválóak. A Minijet sorozat szintén elsősorban cserepes növénynek alkalmas. A közismerten alacsony növekedésű kerti rózsák, mint a Baby Maskarade és társai ugyancsak nevelhetők cserepes növényként is.
A kertészek a cserepes rózsákat az első bimbójuk megjelenése idején megvágott, egyleveles, egyrügyes dugványaikkal szaporítják a legnagyobb számban.
gigi55, 2011. május 04. szerda, 19:30
Kankalin-Primula
gyógyászat a virágját idegnyugtató teakeverékekben alkalmazza. Ehető virágai ételek díszítésére is alkalmasak.

Díszkankalin szobában

Szobában csak hűvös helyen tartható, ahol északa 10 fok van, de nappal sem haladja meg a hőmérséklet a 20-25 fokot. A fűtött szobát csak rövid időre viselik el. Legjobban a Primula obconica bírja a meleget. Humuszban gazdag virágföldjét tartsuk állandóan nyirkosan, de kerüljük a pangó vizet. A virágzási időszak alatt kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Nyárra, virágzás után ajánlott kiültetni, vagy cserepestül a szabadban tartani.

Díszkankalin kertben

Az újonnan kapott növényt koratavasszal vagy virágzás után ültessük ki. Addig tartsuk világos helyen, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Főleg a virágzás során igényel hűvöset (10-15°C-ot). Félárnyékos, hűvös helyre ültessük, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, enyhén savanyú talajba. Kertünk lakójaként, cserepes növényként virágzás után tőosztást követően ültessük el
margareta51, 2011. március 22. kedd, 20:05
Szobarózsa
rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben lévő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi estre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában. Az elvirágzás után vissza kell vágni az elágazásai fölött, minden hajtáson három levelet hagyva. Visszavágása után kéthetenként kétezrelékes töménységű tápsós oldattal öntözzük.
Igazán ideális nekik, ha ki tudjuk ültetni a kertbe őket. Akár erkélyládába, kőedényekbe is ültethetjük. Középkötött talajon érzi igazán jól magát. A szabad földben is célszerű az elvirágzást követően mindig újra visszavágni, ami jól bokrosít, és a következő virágfejlesztést serkenti. Kiültetéskor legegyszerűbb, ha az ültető gödröt jól beöntözzük, majd a rózsa igényének megfelelő földbe ültetjük.

Szobarózsa talaj- és tápanyag igénye

Az egyharmad rész virágföld,
ircsike36, 2010. november 10. szerda, 06:32
Szobarózsa
rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben lévő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi estre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában. Az elvirágzás után vissza kell vágni az elágazásai fölött, minden hajtáson három levelet hagyva. Visszavágása után kéthetenként kétezrelékes töménységű tápsós oldattal öntözzük.
Igazán ideális nekik, ha ki tudjuk ültetni a kertbe őket. Akár erkélyládába, kőedényekbe is ültethetjük. Középkötött talajon érzi igazán jól magát. A szabad földben is célszerű az elvirágzást követően mindig újra visszavágni, ami jól bokrosít, és a következő virágfejlesztést serkenti. Kiültetéskor legegyszerűbb, ha az ültető gödröt jól beöntözzük, majd a rózsa igényének megfelelő földbe ültetjük.


Szobarózsa talaj- és tápanyag igénye

Az egyharmad rész
1955viki, 2010. november 09. kedd, 20:40
Diffenbachia fiatalítása
Hogyan fiatalítsuk meg a felkopaszodott Dieffenbachiát?

Hogyan fiatalítsuk meg a felkopaszodott Dieffenbachiát? Nagy, nyeles, pettyes vagy foltos leveleivel szépen díszíti a meleg, napos szobákat. Szaporítása még a kezdő kertészeknek is sikerélménnyel jár!


A difenbahia (buzogányvirág, Dieffenbachia picta) egyike a legkedveltebb és leggyakoribb szobanövényeknek. Nagy, nyeles, pettyes vagy foltos leveleivel szépen díszíti a meleg, napos szobákat. Télen a 20°C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb a számára; nyáron is a lakásban kell tartani, de óvni kell a közvetlen napsütéstől.

A felkopaszodott száron alvórügyek sorakoznak, a metszfelület alatti remélhetőleg kihajt


Sokan tartanak tőle, mert az a tévhit terjedt el róla, hogy mérgező. Ez csak annyiban igaz, hogy ha valaki megeszi a difenbahia levelét,
veronika74, 2008. szeptember 26. péntek, 08:19
Képek, videók
kerteszkedes05.jpg
borigit
2016. május 05. csütörtök, 12:54
kertészkedés
nyersannaerzsebet
2008. május 13. kedd, 13:58
Az állatokban legalább bí
sanci81
2018. június 16. szombat, 19:49
Legalább 20 fok hideg van
chillik
2017. március 03. péntek, 05:34
legalább hadd lássuk.gif
charlotteani
2016. március 29. kedd, 16:10
Legalább 4 toji a fészekb
margoboszi
2014. május 22. csütörtök, 00:35
Legalább 4-en vannak, job
margoboszi
2014. május 21. szerda, 23:50
3 db tűzni legalább
ezer_mester
2014. március 05. szerda, 09:26
unicafe.hu-legalabb-eg yet
marta51
2014. február 17. hétfő, 14:19
Legalább te legyél
anna4459
2013. február 18. hétfő, 21:53
Legalább meg van nyitva.j
basikele
2012. december 17. hétfő, 22:58
1.Legalább egyszer.....jp
anci-ani
2012. december 14. péntek, 23:35
vicces-mennyisegu-penz es-
menusgabor
2016. november 21. hétfő, 21:26
hó mennyiség 1
taltos1
2016. november 11. péntek, 21:22
humor_minden_mennyiseg ben
menusgabor
2015. január 12. hétfő, 21:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.