Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 04:47 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tőkés László: a temesvári népfelkelés vallásos felkelés is volt
Az egykori temesvári lelkész a romániai népfelkelés kirobbanásának a 29. évfordulóján beszélt erről szombaton a temesvári Új Ezredév református központban szervezett román-magyar kerekasztal beszélgetésen.

Felidézte: 29 évvel ezelőtt a református templomba hetente 600-700 ember zsúfolódott be a vasárnapi istentiszteletekre, és a reformátusokhoz elsőként a közeli román baptista gyülekezet hívei csatlakoztak. A diktatúra bukása utáni tüntetéseken pedig gyakran skandálták azt, hogy "van isten". Hozzátette: a Temesváron kialakult ökumenikus szellem a diktatúra után is tovább élt. A temesvári vallási felekezetek vezetői legalább tíz éven át együtt emlékeztek vissza 1989 decemberére. Tőkés László fontosnak nevezte az egykor Temesváron megnyilvánult keresztény, ökumenikus szellemiség fenntartását, mert "ma Európa keresztény gyökereit vonják kétségbe".

Az ökumenizmus igényét hangoztatta Ramona Balutescu temesvári író is, aki úgy vélte: a keresztény egyházak közül az ortodox egyház a legkevésbé
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 19:52
Megválasztották az új ukrán ortodox egyház vezetőjét
A bukovinai származású Jenipanyij az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a kijevi ortodox teológiai akadémia rektora, valamint a bibliai és filológiai tanszék professzora. A kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza csütörtökön tartott püspöki gyűlésén döntött arról, hogy őt jelöli erre a tisztségre.

A metropolitát a kijevi patriarkátus vezetője, Filaret pátriárka "jobb kezének" tartják - írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A szombati egyházegyesítő gyűlésen a három, Ukrajnában működő ortodox egyház közül a kijevi patriarkátus képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Az előzetes információk szerint összesen 192 résztvevőt vártak a gyűlésre. Minden püspök egy papot és egy világi hívőt hozhatott magával. Így a kijevi a patriarkátustól 42 püspök érkezett, azaz összesen 126 küldött. Az ukrán autokefál ortodox egyháztól 12 püspök, míg a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházától 10 püspök jelezte vissza részvételi szándékát. Utóbbiakról azonban nem tudni, hogy közülük
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 19:12
Letartóztatták a négy éves kislánya megerőszakolásával gyanúsított férfit
A rendőrség szerdán közölte, hogy egy ceglédi négyéves kislány sérelmére elkövetett szexuális erőszak gyanúja miatt október 7-én indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A Pest megyei nyomozók az üggyel összefüggésben gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a kislány 36 éves apját.

A törvényszék közleményben azt írták: megalapozott gyanú merült fel, hogy a gyanúsított október 7-én, a nevelése alatt álló kiskorú gyermekével "szexuális cselekményt végzett".

A megalapozott gyanú tárgyát képező kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény jellegéből adódóan, illetve a középmértékes büntetéskiszabási szabályokra, valamint a terhelt külföldi kötődésére figyelemmel feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne, a bizonyítás eredményességét a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné.

Az ügyben a nyomozás jelenleg folyamatban van.

A bíróság arra jutott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt cél
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 14:21
Észak-Amerika legnagyobb ismert nyers gyémántját találták meg Kanadában
A Dominion Diamond Mines bányavállalat közleménye szerint a gyémántot októberben hozták a felszínre a kanadai Északnyugati területek távoli vidékén lévő Diavik gyémántbányában - írja a CNN hírportálja.

A társaság szerint a 33,74 milliméterszer 54,56 milliméteres gyémántot csiszolt formában fogják értékesíteni, de egyelőre túl korai lenne még meghatározni az értékét.

A sárga gyémánt túlszárnyalja annak a Diavik Foxfire névre keresztelt, 187,7 karátos, drágakő minőségű nyers gyémántnak a rekordját, amelyet 2015-ben hozott a felszínre a Diavik gyémántbányában az üzemeltető Rio Tinto cég.
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 13:51
MKIK: javult a vállalatok üzletihelyzet-értékelése
A felmérésről kiadott közlemény szerint 2019-re 59 pont a jövőbeli üzleti helyzetet kifejező egyenlegmutató értéke, azaz 59 százalékponttal többen vannak azok a vállalatok, amelyek az első félévben üzleti helyzetük javulására számítanak, mint azok, amelyek az üzleti helyzet romlását várják.A kutatás szerint a cégek optimisták a létszámváltozással kapcsolatban is, jövőre 38 százalékpontos többségben vannak azok a vállalatok, amelyek létszámbővítést terveznek a létszámleépítőkkel szemben.

Az adatfelvétel nyers adatai alapján a következő évben 2,4 százalékpontos növekedés várható a foglalkoztatásban, a korrekcióval végzett becslés azonban arra utal, hogy a cégek nem fogják tudni tovább bővíteni a foglalkoztatottak számát - ismertette a kutatást elvégző intézet.

A korrigált becslés szerint kizárólag az ipar területén várható a foglalkoztatás bővülése, a létszámbővítési korlátok pedig várhatóan az építőipari és a kereskedelmi vállalatoknál mutatkoznak majd meg a leginkább.

Az
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 12:51
Trianoni menekültekről írt könyvet Dékány István
állampolgáraként akarnak élni. Ha Magyarországot választották, távozniuk, repatriálniuk kellett szülőföldjükről, ők alkották a menekültek harmadik hullámát - fűzte hozzá Dékány István.

Az optálási jog miatt a menekültek beáramlása a békeszerződés életbe lépése után tovább erősödött. A magyar kormány ezért hamarosan a repatriálás korlátozása mellett döntött arra hivatkozva, hogy a korábban érkezettek közül is rengeteg ember vagonba kényszerült, mert még nincs megoldva a lakhatása, megélhetése.

1920. októberben több mint 16 ezren éltek országszerte kifűthetetlen, teher- vagy állatszállításra épített vagonokban. A beköltözési moratórium és a szükséglakások építésének hatására számuk 1922. júliusára mintegy 2200 főre apadt. Az utolsó vagonlakó azonban csupán 1927. februárban tudott kiköltözni a vasúti kocsiból.

Dékány István kiemelte azt is: a magyarok mellett viszonylag sok nem magyar származású ember vállalta a menekültsorsot. "Magyarságvállalásuk" volt az, ami leginkább megragadta őt könyve
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 10:01
A zalaegerszegi csapat nyert a PénzSztár vetélkedőjén
Az október eleje óta zajló versenyre mintegy 1100 csapat, több mint 4000 magyarországi és határon túli magyar diák nevezett - közölték.

Kerekes György István, a PénzSztár Versenyközpont vezetője a közlemény szerint elmondta, a hatodik alkalommal meghirdetett verseny idén már több mint 50 szervezet összefogásával valósult meg.

A közleményben kiemelték, a vetélkedő legfontosabb célja a középiskolás fiatalok pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismereteinek bővítése, valamint olyan kompetenciák fejlesztése, mint például a csapatmunka, a szövegértés, az érvelés, a prezentációs készség.

Az ötcsapatos döntőben a versenyzőknek egy saját tervezésű startup projektet kellett kidolgozniuk és bemutatniuk, továbbá egyebek mellett egy-egy adott pénzügyi, gazdaságpolitikai esemény okait kellett kifejteniük.

A verseny fődíjazottjai fejenként 100-100 ezer forintot, egy-egy okostelefont és szakmai képzésen való részvételi lehetőséget kaptak, de a finálé többi résztvevője is értékes ajándékokban és
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 09:21
Kárpátalja megyei tanács: az ukrán állam őrizze meg a nemzetiségek közötti egyetértést és békét
átkutatják az Ukrajnából Magyarországra tartó kárpátaljai magyar közéleti szereplőket. "Érthetetlen számunkra az is, hogy 2018 februárja óta vár elfogadásra az ukrán parlamentben a kormány által előterjesztett 8046. számú törvénytervezet, amely - a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően - 2023-ig meghosszabbítaná az oktatási törvény nyelvi cikkének hatályba léptetési átmeneti időszakát" - mutattak rá a Kárpátalja megyei képviselők.

Aggasztja a képviselő-testületet az is, hogy az ukrán parlament októberben első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely véglegesítése esetén ellehetetlenítené a nemzetiségi nyelvek használatát, s így törvényen kívül helyezné a magyar nyelvet is. A dolgok ilyetén állása sérti a kárpátaljai magyarokat, románokat, szlovákokat és más nemzetiségek képviselőit, riadalmat és aggodalmat kelt körükben - olvasható a dokumentumban.

"Mi, a Kárpátalja megyei tanács képviselői úgy véljük, hogy a régió lakosságának hagyományos soknemzetiségűsége olyan lényeges tényező,
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 19:34
ITM: megtartotta alakuló ülését a CO2 Koalíció
A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által életre hívott új testület létrehozásának közvetlen kiváltó oka a gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó tervezett európai szabályozás előkészületeinek előrehaladása volt.

Az uniós Környezetvédelmi Tanács októberi ülésén javaslat született arról, hogy a járművek károsanyag-kibocsátását a 2021-es szinthez képest 2030-ig 35 százalékkal csökkentsék. A szakminiszter a magyar járműiparra gyakorolt hatások áttekintése, a megfelelő felkészülés érdekében kezdeményezte az ágazat szereplőinek együttműködését.

Palkovics László az alakuló ülésen elmondta: a még formálódó uniós lépéseken túl Európavezető szerepének megőrzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, továbbá az energetikai rendszer átalakulása is igényli a közös gondolkodást.

A miniszter kitért arra, hogy a tárca koordinációs szerepet vállal a Koalícióban, várja a meghívott szervezetek javaslatait a további egyeztetésekhez. A szakmai szövetségekkel
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 16:59
Novemberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban
Novemberben szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest a várt 0,1 százalék helyett 0,2 százalékkal 513,5 milliárd dollárra nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban.

Októberben 1,1 százalék volt a forgalomnövekedés az előző havihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz képest pedig a növekedés 4,2 százalék volt.

A szeptember-novemberi három hónap kiskereskedelmi forgalma 4,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. https://www.census.gov/retail/marts/www/marts_current.pdf
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 14:52
Varga: az építőipar jövőre is kétszámjegyű ütemben bővülhet
építőipar fenntartható, modern technológián alapuló fejlődését annak érdekében, hogy az eleget tudjon tenni a növekvő megrendelői igényeknek.

Varga Mihály jelezte: a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy az építőipar visszanyerje súlyát a gazdaság meghatározó ágazataként, most az építőipar a GDP mintegy 4,5-5 százalékát állítja elő, ez az arány a válság előtti években 7 százalékhoz közelített.

A pénzügyminiszter az ágazat eredményeiről szólva elmondta, hogy az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, egyúttal a szektorban foglalkoztatott munkavállalók száma az utolsó egy év alatt közel 18 ezer fővel, 335 ezerre emelkedett. Varga Mihály kiemelte: 2018. első három negyedévében több mint 10 ezer új lakás épült, 28 százalékkal több mint egy évvel korábban. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, kiemelten az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása áll - közölte a pénzügyminiszter.

Varga
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 14:22
Októberben 3,6 százalékkal csökkent a román építőipari termelés
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 4 százalék volt.

Az idei első tíz hónapban az építőipari termelés 4,1 százalékkal csökkent, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 2,5 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az első tíz hónapban a csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8 százalékkal volt kisebb. Ugyanakkor a felújításoknál 4,5 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 5,4 százalékkal nőtt.

Az épületek típusa szerinti felbontásban az ipari létesítményeknél 7,9 százalékos volt a bővülés, ugyanakkor a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene 0,1 százalékkal csökkent, a lakóépületeknél 28 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Tavaly egész évben a román építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz viszonyítva.
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 13:12
1/4037
Képek, videók
lászló atya1102.jpg
maroka
2018. november 02. péntek, 12:15
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
szent_laszlo_templom.j pg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
SZKT-Jakus László.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:05
HERCZEG-LÁSZLÓ-költő.j pg
cserhat3
2018. augusztus 22. szerda, 12:16
lászló napra.jpg
havasigyorgyne
2018. augusztus 10. péntek, 20:12
Bódi László Cipő, a Repub
irmus
2018. augusztus 08. szerda, 15:10
Tóth Lászlóné
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:27
Pesti László
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:09
Német László iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:08
Temesvári Savoyai-ház.jpg
06mohild
2013. október 01. kedd, 09:10
A temesvári Történelmi-mú
farkas1945
2012. szeptember 17. hétfő, 11:16
A temesvári polgármesteri
farkas1945
2012. szeptember 17. hétfő, 11:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.