Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:45 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyógynövény kisokos
A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.

Nincs olyan ember, aki valamilyen gyógynövénnyel még nem kezelte magát, vagy nem kezelték gyerekként szülei. Sokunk polca tele van mindenféle gyógynövénnyel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, hogy mire használhatjuk és milyen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vannak.



Akár tudatunkon kívül is gyógyíthatjuk magunkat, enyhíthetjük a betegségek tüneteit. Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segítik szervezetünk megfelelő működését, még akkor is, ha nem gyógynövényként tekintünk rá és nem tudunk gyógyító hatásairól. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket. Nézzünk
suzymama, 2019. július 01. hétfő, 10:50
Cékla gyógyhatásairól
fitotápanyagoknak a céklában a betalainok. A betanin és a vulgaxantin különösen egészséges betalainok. Ezek az anyagok segítik a gyulladáscsökkentő mechanizmusokat a szervezetben, harcolnak a szabad gyökökkel és segítenek a szervezet méregtelenítésében. Ennek eredményeképpben általánosságban szállnak szembe a betegségekkel. A forralással a betalainok eltávoznak. Minél tovább főzi őket, annál kevesebbet tartalmaznak ezekből a remek polifenolokból. Az optimális mennyiség csak akkor biztosított, ha nyersen fogyasztja el. Egy órányi főzés után szinte minden betalain eltávozik belőle. Főzheti őket rövid ideig, körülbelül 5 percig. Ezzel a módszerrel a fitotápanyagok könnyebben szívódnak fel a testben és több is lesz belőlük, mivel sokkal kevesebb károsodik a rövid főzési idő miatt. Általánosságban jó tudni, hogy minden zöldség, amit nyersen is fogyaszt, rövid ideig főzető is, hogy elérje a maximális szinthjét a fitotápanyagoknak amik bennük találhatók.

Pirós gumósok a rák ellen
Tudományok
pacsakute, 2019. május 05. vasárnap, 20:52
A tojás gyógyhatásairól
A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját
pacsakute, 2019. április 10. szerda, 00:49
A cékla gyógyhatásairól
gyógyító erejét. Jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak (C, B1, B2, B6, niacin, biotin), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, stb.) és a biológiailag aktív anyagainak (polifenolok, flavonoidok, antocianidek, karotinoidok) köszönheti.
Folsav tartalmára minden korosztálynak szüksége van. A magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében segédkezik. Ha a kismama a várandósság korai szakaszában már fogyasztja, akkor sok fejlődési rendellenesség elkerülhető. Később is szükség van a folsav bevitelére, hiányában ugyanis fáradékonyak, dekoncentráltak és feszültebbek vagyunk. A cékla vastartalma is kiemelkedő, népgyógyászati hagyományainkból jól tudjuk, hogy fogyasztása vérszaporító hatású, illetve azt is tudjuk, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből testünk a vasat a legjobban hasznosítani tudja. Ezt az orvosok a XX. század elején még babonának tartották, de ma már klinikai vizsgálatok is alátámasztják,
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:37
VADVIRÁGos versek
VADVIRÁGos versek

Búza, búza, búzavirág...

A pipacs, a szarkaláb és a többiek...

Egész nyáron együtt virít két szemet gyönyörködtető vadvirágunk: a búzavirág és a pipacs. A pipacs és a búzavirág kettősében a pipacs jelképezi az esztétikát, a búzavirág az etikát.

A kalászosok ismert gyomnövényei a búzavirággal, és a pipaccsal együtt még a szarkaláb és a konkoly.

A vetési vadvirágok általában károsak, sokszor mérgezőek, de sokszor hasznosak is. A búzavirág forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják. Teáját magában nem fogyasztják, adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.

A pipacs magját sütemények és saláták
menusgabor, 2019. március 24. vasárnap, 22:00
Articsóka gyógyító erejéről
Az articsóka fogyasztásának a máj látja a legjobb hasznát. Epehajtó és epekiválasztást serkentő, vértisztító és vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően kedvez az emésztési folyamatoknak. Sok helyen használják még afrodiziákum-, vizelethajtó-, leheletfrissítő-, sőt dezodoráló szerként is.

A Földközi tenger térségéből származik. Étkezési célra már régóta használták az egyiptomiak, görögök és rómaiak, azonban Európában, főleg Franciaországban a középkor alkonyától, a reneszánsztól indult hódító útjára. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik, a fel nem nyílt virágfejeket pedig ma is zöldségként fogyasztják szerte a világon.

Összetétel és hatóanyagok
Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 20:24
Porcsin - omega-3 forrás
Kövérporcsin - a világ leggazdagabb Omega-3 zsírsav forrása
A kövérporcsin (Portulaca oleracea) omega 3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

Összetevői:
Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt
pacsakute, 2019. március 01. péntek, 01:06
A likopinról jó tudni
A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidáns melyik a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 - 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 - 6,2 mg/100 g mennyiségben tartalmaz likopint, amihez hozzá kell tegyük azt a tényt is hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt a likopinnak csak kis része hasznosul, a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló változattal szemben.
Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek,
pacsakute, 2019. február 27. szerda, 10:38
A fodros kel jótékony hatásairól
A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta - a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt. ).
A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként
pacsakute, 2019. január 22. kedd, 09:02
Az alma jótékony hatásai
Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Ismerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot
eva6, 2018. november 17. szombat, 07:51
Az aprómagvas guáva
A guáva ismert gyümölcs Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, amely első ránézésre a birsalmához hasonlít, de az illata a szamócára emlékeztet. A guáva a mirtuszfélékhez tartozik.

A guáva nemcsak gyümölcs, hanem gyógynövény is, hiszen sok vitamint és a szervezet számára, más hasznos anyagot tartalmaz. A gyümölcsben van A- és C-vitamin. Mindkét vitamin antioxidánsnak számít. A gyümölcs leveleit is gyakran hasznosítják gyógyászati célokra, ugyanis ezek is tele vannak C-vitaminnal, sőt sokkal több ennek a gyümölcsnek a C-vitamin-tartalma, mint például a narancsnak. Ami egy nagyon jó hír azoknak, akik rendszeresen fogyasztják, hiszen a C-vitaminnak immunrendszer-erősítő hatása is ismeretes. A gyümölcs tartalmaz még B3- és B6-vitamint is, illetve magnéziumot, amelyek együttesen javítják az agy vérellátását és biztosítják az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A guáva folsavban is rendkívül
pacsakute, 2018. november 16. péntek, 21:50
Mi mindenre jó a dió?
Mi mindenre jó a dió?

A diót többféleképpen használjuk, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról, hiszen jó a torokgyulladásra, pálinkának sem utolsó de hajat is fest

Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi program terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapanyaga. Ez pedig nem lehet más, mint a közkedvelt dió, amelyet ugyan sokan ismernek és többféleképpen használnak, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése ,,Jupiter makkja". A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reumaés idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran
vorosrozsa66, 2018. október 16. kedd, 11:02
1/41
Képek, videók
Gyógynövények.jpg
pacsakute
2019. június 22. szombat, 23:16
Gyógynövények szerveinkne
pacsakute
2018. december 28. péntek, 21:16
Gyógynövények az idegrend
pacsakute
2018. október 10. szerda, 19:54
Otthoni gyógynövények fűs
pacsakute
2018. február 16. péntek, 20:53
Gyógynövényes borogatások
pacsakute
2018. február 09. péntek, 16:12
Télre gyógynövények fűsze
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 21:31
Hasznos gyógynövények.jpg
pacsakute
2017. december 03. vasárnap, 21:28
Gyógynövények duzzadt láb
pacsakute
2017. október 13. péntek, 19:11
A természet patikájából.j
pacsakute
2014. szeptember 27. szombat, 19:08
a természet patikája.jpg
snbela44
2014. június 01. vasárnap, 19:15
Természet patikája
irmus
2014. június 01. vasárnap, 16:19
természet patikája.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:23
természet patikája2.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:23
Címkék
aprómagvas guáva, táplálékkal bevitt, betegségek tüneteit, alma becsét, szervezet számára, tömött fejet, természet patikája, gyógyító erejébe, rómaiak idejében, tojás gyógyhatásairól, statisztikák szerint, görögdinnyét sosem, világ leggazdagabb, pipacs jelképezi, birsalmához hasonlít, cékla vastartalma,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.