Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:35 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sütőtök gyógyhatásairól
A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, földrészünkre pedig Amerika felfedezése után került be és terjedt szét az egész kontinensen, de manapság már mindegyik földrészen elterjedt, termesztik és előszeretettel fogyasztják értékes tápanyagai miatt.

A sütőtök nem csak étek, hanem gyógyír is egyben, mivel egészségmegörző és gyógyító hatással bír. De lássuk csak mit is tartalmaz valójában?

A sütőtök belseje igen gazdag káliumban, kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, C-vitaminban, biotinban, niacinban, pantoténsavban, A, B1, B2, B6, E vitaminok és folsavban, valamint: flavonoidokban, kumarin származékokban és karoténban, ez utóbbiak határozzák meg a sütőtök színét, ízét és értékét. Minél sötétebb a színe, annál gazdagabb esszenciális aminósavakban, amikből a szervezet képes előállítani azokat az antitesteket, melyekkel hatékonyan tud
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:04
Gyógynövény kisokos
A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.

Nincs olyan ember, aki valamilyen gyógynövénnyel még nem kezelte magát, vagy nem kezelték gyerekként szülei. Sokunk polca tele van mindenféle gyógynövénnyel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, hogy mire használhatjuk és milyen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vannak.



Akár tudatunkon kívül is gyógyíthatjuk magunkat, enyhíthetjük a betegségek tüneteit. Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segítik szervezetünk megfelelő működését, még akkor is, ha nem gyógynövényként tekintünk rá és nem tudunk gyógyító hatásairól. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket. Nézzünk
suzymama, 2019. július 01. hétfő, 10:50
Cékla gyógyhatásairól
fitotápanyagoknak a céklában a betalainok. A betanin és a vulgaxantin különösen egészséges betalainok. Ezek az anyagok segítik a gyulladáscsökkentő mechanizmusokat a szervezetben, harcolnak a szabad gyökökkel és segítenek a szervezet méregtelenítésében. Ennek eredményeképpen általánosságban szállnak szembe a betegségekkel. A forralással a betalainok eltávoznak. Minél tovább főzi őket, annál kevesebbet tartalmaznak ezekből a remek polifenolokból. Az optimális mennyiség csak akkor biztosított, ha nyersen fogyasztja el. Egy órányi főzés után szinte minden betalain eltávozik belőle. Főzheti őket rövid ideig, körülbelül 5 percig. Ezzel a módszerrel a fitotápanyagok könnyebben szívódnak fel a testben és több is lesz belőlük, mivel sokkal kevesebb károsodik a rövid főzési idő miatt. Általánosságban jó tudni, hogy minden zöldség, amit nyersen is fogyaszt, rövid ideig főzető is, hogy elérje a maximális szintjét a fitotápanyagoknak amik bennük találhatók.

Pirós gumósok a rák ellen
Tudományok kutatásban
pacsakute, 2019. május 05. vasárnap, 20:52
A tojás gyógyhatásairól
A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját
pacsakute, 2019. április 10. szerda, 00:49
A cékla gyógyhatásairól
gyógyító erejét. Jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak (C, B1, B2, B6, niacin, biotin), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, stb.) és a biológiailag aktív anyagainak (polifenolok, flavonoidok, antocianidek, karotinoidok) köszönheti.
Folsav tartalmára minden korosztálynak szüksége van. A magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében segédkezik. Ha a kismama a várandósság korai szakaszában már fogyasztja, akkor sok fejlődési rendellenesség elkerülhető. Később is szükség van a folsav bevitelére, hiányában ugyanis fáradékonyak, dekoncentráltak és feszültebbek vagyunk. A cékla vastartalma is kiemelkedő, népgyógyászati hagyományainkból jól tudjuk, hogy fogyasztása vérszaporító hatású, illetve azt is tudjuk, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből testünk a vasat a legjobban hasznosítani tudja. Ezt az orvosok a XX. század elején még babonának tartották, de ma már klinikai vizsgálatok is alátámasztják,
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:37
VADVIRÁGos versek
VADVIRÁGos versek

Búza, búza, búzavirág...

A pipacs, a szarkaláb és a többiek...

Egész nyáron együtt virít két szemet gyönyörködtető vadvirágunk: a búzavirág és a pipacs. A pipacs és a búzavirág kettősében a pipacs jelképezi az esztétikát, a búzavirág az etikát.

A kalászosok ismert gyomnövényei a búzavirággal, és a pipaccsal együtt még a szarkaláb és a konkoly.

A vetési vadvirágok általában károsak, sokszor mérgezőek, de sokszor hasznosak is. A búzavirág forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják. Teáját magában nem fogyasztják, adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják. A búzavirág a gyógyító gyomnövény!

A pipacs
menusgabor, 2019. március 24. vasárnap, 22:00
Articsóka gyógyító erejéről
Az articsóka fogyasztásának a máj látja a legjobb hasznát. Epehajtó és epekiválasztást serkentő, vértisztító és vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően kedvez az emésztési folyamatoknak. Sok helyen használják még afrodiziákum-, vizelethajtó-, leheletfrissítő-, sőt dezodoráló szerként is.

A Földközi tenger térségéből származik. Étkezési célra már régóta használták az egyiptomiak, görögök és rómaiak, azonban Európában, főleg Franciaországban a középkor alkonyától, a reneszánsztól indult hódító útjára. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik, a fel nem nyílt virágfejeket pedig ma is zöldségként fogyasztják szerte a világon.

Összetétel és hatóanyagok
Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 20:24
Porcsin - omega-3 forrás
Kövérporcsin - a világ leggazdagabb Omega-3 zsírsav forrása
A kövérporcsin (Portulaca oleracea) omega 3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

Összetevői:
Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt
pacsakute, 2019. március 01. péntek, 01:06
A likopinról jó tudni
A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidáns melyik a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 - 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 - 6,2 mg/100 g mennyiségben tartalmaz likopint, amihez hozzá kell tegyük azt a tényt is hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt a likopinnak csak kis része hasznosul, a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló változattal szemben.
Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek,
pacsakute, 2019. február 27. szerda, 10:38
A fodros kel jótékony hatásairól
A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta - a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt. ).
A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként
pacsakute, 2019. január 22. kedd, 09:02
Dinnye
A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidáns melyik a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 - 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 - 6,2 mg/100 g mennyiségben tartalmaz likopint, amihez hozzá kell tegyük azt a tényt is hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt a likopinnak csak kis része hasznosul, a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló változattal szemben.
Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés
klarika47, 2019. január 04. péntek, 06:56
Az alma jótékony hatásai
Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Ismerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot
eva6, 2018. november 17. szombat, 07:51
1/42
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
emlék az őshazáról.png
szelgyongyi
2016. június 23. csütörtök, 16:21
84_Őshazaban, Buday Mihál
ircsike36
2013. június 05. szerda, 20:00
Őshazánk
facility
2012. március 18. vasárnap, 10:03
Az Elveszett Kontinens -
rambobby
2007. június 21. csütörtök, 06:53
Híd a két kontinens közöt
nagyapo65
2006. november 16. csütörtök, 20:36
Mókus és a sütótök.jpg
pacsakute
2018. november 29. csütörtök, 13:11
Napraforgók sütőtökkel
eva6
2018. november 29. csütörtök, 10:46
Sütőtökök kosárban
eva6
2018. november 21. szerda, 07:11
Sütőtökök
eva6
2018. november 02. péntek, 08:39
Talicska sütőtökkel
eva6
2018. szeptember 10. hétfő, 13:13
Kutyák sütőtökök közt
eva6
2017. október 18. szerda, 17:00
Sütötök és a mókus.jpg
pacsakute
2017. január 01. vasárnap, 17:55
Mókus és a sütőtök.jpg
pacsakute
2017. január 01. vasárnap, 17:55
sütőtökök kosárban
eva6
2016. november 15. kedd, 14:43
Címkék
fitotápanyagoknak amik, görögdinnyét sosem, likopinnak csak, szervezetünknek szüksége, legnagyobb mennyiségben, őszi szüret, későbbiek során, emésztési folyamatoknak, statisztikák szerint, cékla gyógyhatásairól, reneszánsztól indult, drogját étvágyjavító, világ leggazdagabb, cékla vastartalma, remek polifenolokból, alma igazi,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.