Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 01:41 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Iván-nap
A keresztény világban a nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az 5. sz.-ban lett általánossá. A szent tiszteletére gyújtott → Szent Iván-i tüzet kapcsolatba hozták a napfordulóval, a tudós fényszimbolika egyházi magyarázatának kiindulópontja János evangéliuma (3:30) lett: ,,Annak növekednie kell, nékem pedig alább szállanom". A keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket (→ hiedelem) és → rítusokat, amelyek különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak. - Hazánkban a 16. sz. óta biztosan, de valószínűleg már régebben is örömtüzet gyújtottak ezen az ünnepen. A magyar régiségben a jún. hónapot Szent Iván havának nevezték. A tűzgyújtást tűzcsóvák forgatása (lobogózás) és hazánk egyes területein, főleg Nyitra megyében hosszú éneksorozat: a → Szent Iván-i ének éneklése kísérte. Más → mágikus eljárások, cselekmények és hiedelmek vízzel, növényekkel, füvekkel, virágokkal, gyümölcsökkel kapcsolatosak. Már Bod Péter említette a 18.
liliana01, 2019. június 24. hétfő, 19:08
Szent Iván éj
házassággal és a termékenységgel voltak szoros kapcsolatban.

Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az V. században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

A Nap megsegítéseAz ősi ember, aki még mágikus összhangban élt a természettel, a nyárközépi tűzgyújtással minden bizonnyal a Napot próbálta meg támogatni a sötétséggel vívott harcában.A kereszténység uralomra jutása után a Nap megsegítésének motívuma fokozatosan a háttérbe szorult, ennek ellenére a tűzünnep megőrizte mágikus karakterét. Ez mindenekelőtt magának a tűznek volt köszönhető, amelyet a régi korok emberei
evavicus, 2018. június 25. hétfő, 15:59
Ma van...
Csütörtök: a leghosszabb nappal az évben


A csütörtöki nyári napforduló alkalmával tölti a legtöbb időt az égen a Nap, egyúttal a legrövidebb éjszaka is ezen a napon lesz.

Csütörtökön veszi kezdetét a csillagászati nyár. Szinte az összes kultúrában a fény diadalát ünneplik a napfordulóhoz kapcsolódóan, ugyanis az év ezen napján van a leghosszabb ideig világosság.

Helyi idő szerint a fővárosban 4:45-kor kel és 20:46-kor nyugszik a Nap, ennél azonban sokkal korábban, este pedig tovább van világos. (Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.)HeavenMan fotója, köszönjük!

A Nap a napforduló alkalmával éri el az égi egyenlítőtől való
gabfe, 2018. június 21. csütörtök, 15:23
Szent Iván éjszakája
éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, pedig Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

Eredete

Az 5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig
taltos1, 2017. június 23. péntek, 22:20
Júniusi jeles napok, babonák, hiedelmek, szokások
Vid (ókeresztény vértanú)

Úgy tartják, ha a szőlő erre a napra elvirágzik, jó bortermés várható. Erre a napra befejeződik a gabona növekedése és megindul az érés.

Június 21.: A csillagászati nyár kezdete

Ezen a napon a leghosszabb a Nap égen megtett útja (nálunk északkeleten kél, és északnyugaton nyugszik), a Ráktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre.

Nálunk június 21-én a zeniten járó Nappal együtt tetőzik a nyár.

Június a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnap: - a Nap napja

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására.

Június 24.: Iván, a hónap névadója

Szent Iván napja, az év leghosszabb napja közelében van, az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén. Ehhez a naphoz kötődik a tűzugrás szokása: nagy tüzet kell rakni, s azt átugrani.

Ettől elmúlik a szomorúságunk. A legények átviszik a lányt a tűzön,
lenke1964, 2017. május 31. szerda, 13:26
A szív nem rossz tanácsadó...hidd el!
sebezhető állapot. Mintha elvárás lenne a viszont-szeretés irányában. Ám, ahol elvárás van, ott nincsen szabadság. Az is igaz, hogy bármikor meghúzhatjuk a saját határainkat, mi az, ami számunkra a szeretés világa, és mi az, ami nem. Hiszen az igaz szeretésben mellérendeltség van jelen, egyik lélek sem rendelődik alá vagy fölé a másiknak, nem válik egyik sem a szeretés mártírjává. A mártír programok manipulációs programok a másik befolyásolására.

Közeledvén a Teliholdhoz, és a Nyári Napfordulóhoz, a figyelem a szívre irányul. Egyre inkább kapcsolódhatunk vissza szívünkhöz. Így a szív hit és bizalom körei tisztulnak, a szív hite és bizalma a szeretésben. A szív békéje gyógyul. Nincsen jó és rossz út, helyes vagy helytelen választás, az a szív útja, amikor a szív megleli békéjét. A szív békéje az egyensúly pont, a zéró állapot, a semleges állapot, a középpont, ahol a szeretés felszabadul és szabadságban lüktet.

Amikor úgy tűnik, hogy bekerültünk a zéró állapot békéjébe, és nyugalmába,
sanci81, 2016. június 18. szombat, 16:39
Változó energiák júniusban – A Szív nyara…
fizikai testet is tisztítjátok minden nap, így a mentális és az érzelmi tereket is szükséges tisztítani, a gondolatokat, a hitrendszereket, a napi történések érzelmi és mentális tereit. Hogyan? Meditációkkal, energiatest-kezelésekkel, jógával, testmozgással, egészséges ételekkel, pihenéssel, olyan hobbikkal, melyek szíveteknek kedvesek. Töltsetek sok időt szeretteitekkel és gyermekeitekkel!
A szeretetben töltött idő és tér gy ógyítja a szívet, a lelket!
Közeledünk a Június végéhez, a Nyári Napfordulóhoz, Szent Iván Éj varázslatához: folyamatosnak érkeznek az új energia minőségek, melyek egyre magasabb szeretetet-rezgésekre emelnek Benneteket. Építsétek be, integráljátok eme új energiákat a saját energia-mezőtökbe! Ahogy változik a kollektív tér, úgy változtok Ti is. Együtt emelkedtek. Ám, eme szinkronicitásban való emelkedéshez szükséges a Ti tudatos lélek-munkátok.
Elmondhatatlan gyönyörrel a szívemben adom át eme üzenetet: Örvendjetek, mert (lélek) munkátok gyümölcse beérik. Eme megérkezés a
sz719eszter, 2016. június 18. szombat, 13:21
Monszun indult Magyarország felé
szerint viszont az elnevezés csak feltételes módban és idézőjelben használható, ugyanis a tudományos definíció szerint e jelenség nem a “klasszikus" monszun. Az ugyanis Dél-Ázsia és az amerikai kontinens óceánparti térségeire jellemző. Viszont Medárd környékén valóban bő csapadékot és viharokat hozó légköri folyamatok uralkodnak Európa felett. Nem véletlen, hogy átlag 70 milliméternyi esővel június a legcsapadékosabb hónap

Magyarországon.

Miért? A június 21-ei nyári napfordulóhoz közeledve az északi féltekén a napsugarak egyre nagyobb szögben érik a felszínt, így egyre nagyobb az adott területre leadott hőenergia. Magyarul a felmelegedés. A meleg levegő felszáll, emelkedés közben pedig folyamatosan hűl, a magasabb légrétegekben kicsapódik a pára és megkezdődik a csapadékképződés.

A felszálló levegő helyén nem maradhat vákuum a felszín közelében, az “űrt" valaminek ki kell töltenie. A vízfelszín lassabban melegszik fel, mint a talaj, ezért nyár elején
horvathnemagdi, 2016. június 09. csütörtök, 12:34
Tizenhárom helyszínen lesznek programok a Soproni Ünnepi Heteken
Kóczán Péter, a programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Soproni Ünnepi Hetek része ma már több fesztivál is, mint például a Soproni Tündérfesztivál, a Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest. Az előbbi június 25-én lesz, immár kilencedik alkalommal. Az egynapos családi program vezérmotívuma most a Nap lesz. A tündérfesztivál időpontja ugyanis a nyári napfordulóhoz kötődik, mindig a Szent Iván-ünnephez legközelebb eső szombaton rendezik meg. A Magyar Népmese Színház, a Pódium Színház előadásai egyaránt a Naphoz kapcsolódnak majd, és a kreatív foglalkozásokon is ez lesz a középpontban. Fellép majd a Kiskalász zenekar, és lesz ebshow, illetve viseletverseny is, amelyen díjazzák a manó és tündéröltözékeket. Tavaly mintegy nyolcezren látogattak el a Soproni Tündérfesztiválra - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A 8. Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest helyszínein, a Fő téren és a Várkerületen, néptánc bemutatókat, népzenei és
velemenyezd, 2016. június 05. vasárnap, 12:12
A rénszarvasok szeme télen kék színűvé változik
Rudolf a rénszarvas a karácsonyi időszak kedvenc szereplője, hiszen ki ne nyomogatná meg szívesen hívogatóan piros nóziját. Van azonban egy sokkal érdekesebb tulajdonsága a fajnak, amely ellentétben a vörös orral, még valóságos is: az állatok szemszíne télen aranyról kékre változik. De miért?

Amikor nem kel fel a Nap.

Az arktiszi területeken nem egyszerű az élet: amellett, hogy brutálisan hideg van, a Nap is folyamatosan próbára teszi az élővilágot. A nyári napfordulóhoz közeledve ugyanis a Nap egyre később bukik a horizont alá, majd egyáltalán le sem nyugszik. Ennek fordítottja játszódik le téli időszakban, amikor egy bizonyos ideig a Nap nem kel fel. A periódusok hossza a sarkvidék egyes részein egy naptól, az Északi-sarkra jellemző több hónapig is eltarthat.

Tizennégy évvel ezelőtt egy látással foglalkozó neurobiológus, Glen Jeffery majdnem hanyatt esett a meglepetéstől, amikor megpillantotta az asztalára helyezett sarki rénszarvasoktól (Rangifer
gymaria48, 2015. november 15. vasárnap, 14:07
1/5
Képek, videók
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
KERESZTÉNYEK-S.jpg
katolikusokoldala
2017. május 24. szerda, 18:06
Keresztény Himnusz
dandej
2017. március 30. csütörtök, 20:09
jezus-krisztus-kereszt eny
menusgabor
2016. október 04. kedd, 20:48
kereszténység Krisztusban
sacimama
2016. január 18. hétfő, 21:28
Ó keresztény áldás
sacimama
2015. december 16. szerda, 21:46
Keresztény fodrászat
sacimama
2015. október 26. hétfő, 23:33
anonim keresztény
sacimama
2015. július 22. szerda, 00:58
Keresztény elmélkedés
sacimama
2015. április 25. szombat, 00:51
Kereszténység
sacimama
2015. március 01. vasárnap, 01:27
0 keresztény idézetek ha
lovaszmarika
2015. február 17. kedd, 15:08
Keresztény remény
sacimama
2015. február 08. vasárnap, 00:25
Lalibela keresztény templ
pacsakute
2014. július 31. csütörtök, 17:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.