Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 16:52 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
veszélyeztetettre változott az aktualizált listán. Az állatok összpopulációja nagyjából 15 százalékkal csökkent 2011 óta: a becslések szerint 2018 végére kevesebb mint 250 felnőtt példány maradt.

A populációcsökkenés hátterében a halászhálóba gabalyodás és a vízi járművekkel való ütközés miatti magasabb halálozás, valamint az alacsony reprodukciós ráta áll.

A klímaváltozás okozta magasabb vízhőmérséklet miatt a bálnák elsődleges táplálékául szolgáló fajok valószínűleg északabbra vándorolnak a nyári hónapokban, ahol azonban a bálnák nagyobb eséllyel ütköznek össze hajókkal vagy gabalyodnak halászfelszerelésekbe.

Az egykor Európában és Oroszországban is nagy számban előforduló mezei hörcsög (Cricetus cricetus) populációi mostanra drasztikusan megtizedelődtek a faj egész elterjedési területén.

A populációcsökkenés hátterében valószínűleg az alacsony szaporodási ráták állnak, aminek lehetséges okai közé tartoznak az állatok élőhelyeit érintő mezőgazdasági és ipari fejlesztések, a
velemenyezd, 2020. július 09. csütörtök, 17:52
Árcsökkenésre számítanak az ingatlanközvetítők az albérletpiacon
Sajtóértesülések szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta azt a javaslatot, ami korlátozná a rövid távú lakáskiadást, eszerint 120 vendégéjszakában korlátoznák éves szinten a lakások rövid távú kiadásának lehetőségét. Idén pedig október és december vége között 30 napos korlátot vezetnének be.

A Duna House becslése szerint az intézkedés Budapesten 10-15 ezer lakást érinthet a 900 ezerből. Az albérleti árak az idegenforgalom visszaesése miatt már eddig is jelentős mértékben csökkentek, megkönnyítve a bérlők helyzetét - írták. Várakozásuk szerint idővel az ingatlanok ára is mérséklődhet, mivel a rövid távú kiadásra szánt ingatlanokat a tulajdonosok egy része valószínűleg eladja. A nagyobb kínálat miatt akár 7 százalékkal is eshetnek az árak Budapest belvárosában - tették hozzá.

A Duna House kedvezőtlen következményekre is számít a kiadási lehetőségek korlátozásával. Sok lakás felújítása elmaradhat, ha nem hasznosulhatnak albérletként, és az sem zárható ki, hogy az albérletpiac egy része
velemenyezd, 2020. július 09. csütörtök, 12:01
Magyar nyelvű szentmisék Rómában a nyári hónapokban
A római magyar közösség június 28-án, vasárnap a hagyományos hó végi szentmisén adott hálát a lelkipásztori évért, a sikeres vizsgákért és a bezártságban kapott kegyelmekért. A szentmiséről és a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájának nyári miserendjéről Németh László olaszországi magyar főlelkész tájékoztatta szerkesztőségünket.

Bővebben
maroka, 2020. június 29. hétfő, 13:55
Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések, további emelkedést várnak a kibocsátók nyáron
javulást várnak, és reményeik szerint beindul a hazai turizmus.Az OTP Szép-kártya birtokosai az év első öt hónapjában 90 milliárd forintnyi feltöltést kaptak munkáltatóiktól, és több mint 55 milliárd forintot költöttek. Előbbi 7, utóbbi pedig 20 százalékos emelkedés a 2019-es eredményekhez képest - közölték.

Az MKB Bank közlése szerint a május végéig feltöltött összegek a tavalyi év azonos időszakához képest minimálisan nőttek, de nagyságrendileg nem változtak. Abban bíznak, hogy a következő hónapokban - miután év végéig nem kell a Szép-kártyás juttatások után szociális hozzájárulási adót (szochó) fizetni és a kedvező adózású éves keret 800 ezer forintra emelkedett - jelentősen több juttatás érkezik majd mint 2019-ben - reményeik szerint MKB-s rekordot felállítva ezzel év végére.

A költések a januári és februári erősebb szinteket követően a március-április-május hónapokban jelentősen, összességében az utóbbi 3 hónapban mintegy harmadával csökkentek. A részletes adatok alapján az áprilisi mélypont
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 19:12
Az alacsony D-vitamin-szintről
Az alacsony D-vitamin-szint minden korosztályban nagy probléma, de főként azokat a személyeket érinti rosszul, akik még nyáron sem tartózkodnak eleget a friss levegőn, a napon, pedig a nyári hónapokban tudjnánk feltölteni a D-vitamin-raktárainkat.

Hazánkban egyre többen küzdenek azzal, hogy magas a triglicerid- és a koleszterinszintjük. Ezek az értékek akkor is lehetnek magasak, ha a szervezetben kevés a D-vitamin.

A D-vitamin szerepe az egészségünk megőrzésében

A D-vitamin védelmet jelenthet többek között a csontritkulás megelőzésében. Természetesen ehhez a következő négyes együttesére van szükség: D3-vitamin, kalcium, magnézium és K2-vitamin.

A D-vitamin megfelelő szintje lehetővé teszi, hogy elkerüljenek bennünket a szívbetegségek. Hogyan lehetséges ez? Amennyiben magas a vér HDL-koleszterinének és trigliceridnek a szintje, úgy nagy esély van a különféle szívbetegségek kialakulására. Azonban a D-vitamin jelentősen képes lecsökkenteni ezen értékeket, így pedig a
pacsakute, 2020. június 21. vasárnap, 22:04
Véradók világnapja - A biztonságos vér fontosságára hívják fel a figyelmet
ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok.

Hangsúlyozták: ahhoz, hogy Magyarországon megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére.

A véradások hazai szervezéséért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a járvány alatt is zavartalan maradjon.

A két szervezet továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy menjen el vért adni, hiszen a nyári időszakban a szabadságolások miatt minden évben csökken a véradók száma. Hamarosan induló nyári véradókampányukban neves színészek, zenészek és sportolók bevonásával népszerűsítik majd a véradás ügyét a szervezetek - tudatták.

A világnaphoz kapcsolódóan ezen a hétvégén 44 helyszínen várják a véradókat. A
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 16:12
Koronavírus - A franciák túlnyomó többsége idén belföldi nyaralást tervez
a szigorú karantén időszaka után" - írták a felmérést kísérő tanulmányban. A szakemberek szerint a járványhelyzet miatt azonban a franciák egyelőre szívesebben választanak belföldi célpontokat.

A nyaralást tervezők a párizsi régióban vannak a legnagyobb számban, a fővárosban és környékén élők 67 százaléka, s azon belül a 18 és 24 év közöttiek 74 százaléka, a családok 66 százaléka, a magasabb foglalkozási kategóriákban dolgozóknak pedig 71 százaléka tervezi, hogy elutazik nyaralni a következő hónapokban.

A utazók 54 százaléka a francia tengerpartokat célozza meg, 24 százalékuk a vidéket, 12 százalékuk a hegyeket, míg 9 százalékuk városokat kíván felkeresni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a franciák optimisták a járványhelyzetet illetően, 81 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus nem fog problémát okozni számukra a nyaralás alatt. A megkérdezettek ugyanakkor óvatosak, miután 56 százalékuk még nem foglalt szállást, 17 százalékuk már részben megtette, s csak 27 százalékuk foglalta le
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 15:52
Előzzük meg a "D" vitaminhiányt
A modern életstílusnak ára van: egyre többen szenvednek D-vitamin-hiányban és az abból eredő következményekben. Ehhez nemcsak a széles körben elterjedt csontritkulás tartozik, hanem jóval súlyosabb betegségek is, pl. a daganat. De hogyan akadályozhatjuk meg a D-vitamin-hiányt?

A prohormon nemcsak az erős csontokért fontos, hanem számos más folyamat miatt is a szervezetben. Tanulmányok például alátámasztják a vérnyomásra és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását. De nem csak ezekből az okokból kell elkerülni a D-vitamin-hiányt: újabb ismeretek szerint egy bizonyos deficit kedvez a daganat kialakulásának.

D-vitamin: definíció és képzés
A D-vitamin egy úgynevezett prohormon, egy hormon előzetes fokozata. Kalcidiolnak is nevezik, és fotokémiai reakciók révén képződik a bőrben jelen lévő koleszterolból.
A szervezet saját D-vitamin-termeléséhez a bőrben csupán a napfény UVB-sugárzására van szükség. Ez errefelé csak nyáron kerül elegendő mennyiségben a Földre.
Ősszel és
pacsakute, 2020. június 08. hétfő, 21:28
Koronavírus - Gulyás Gergely: felkészültek az állami közszolgáltatók az utazás biztonságának szavatolására
biztatják, hogy "nyaraljanak idehaza, vagy legalábbis idehaza is" - tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a statisztikák alapján a tavaszi turizmus gyakorlatilag megszűnt az országban. Ezt az első adatok is igazolják: áprilisban a külföldi vendégek 99 százaléka maradt el az előző évihez képest, a belföldi turizmus 5 százalékra csökkent. A turizmus, illetve mindazok, akik személyszállításban és -forgalomban vettek részt, komoly veszteséget szenvedtek, amelyek minimalizálásához az elkövetkezendő hónapokban összefogás szükséges.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar turizmus 2008-2009-es összeomlását követően 2010-ben indult növekedésnek, 2011-ben haladta meg a válság előtti szintet, és azóta évről évre folyamatosan nő. 2016 óta a GDP-növekedés kétszeresével bővül a magyar turizmus, az idén január-februárban 22 százalékos emelkedést mértek, amely alapján úgy tűnt, hogy ez lesz a magyar turizmus legerősebb éve.

Az ágazat adta a GDP 13 százalékát, 400 ezer család
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 21:13
Szatmárnémetiben szabadtéri előadásokkal indul újra a színházi élet
A közlemény emlékeztetett, hogy június 1-től lehet szabadtéri előadásokat tartani Romániában maximum 500 néző részvételével, a védőintézkedések betartásával.

A tervek szerint két szabadtéri színpadon is lesznek előadások: a Tűzoltótorony parkjában felállított mobilszínpadon nagyszínpadi előadások, a Képzőművészeti Múzeum udvarára tervezett kisszínpadon pedig stúdióelőadások, pódiumestek és bábszínházi előadások. Ezeken a színpadokon lép majd fel a Dinu Lipatti Filharmónia is szimfonikus és kamarakoncertekkel.

"A szabadtéri nagyszínpadon népszerű, zenés előadásokat újítunk fel. Kisebb szereposztásúakat, amelyek megfeleltethetők a járványügyi intézkedéseknek. Június 15. után előbb felújított előadásokat, majd később új produkciókat is szeretnénk játszani" - mondta Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A nyári hónapokban folytatódik a Havi Dráma felolvasószínházi előadássorozat, a szabadtéri színpadon és az online térben is. Nem ér véget a Nézz vissza Haraggal
velemenyezd, 2020. június 01. hétfő, 16:16
Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek
zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése nagy gondot okoz és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek munkát és megélhetést jelentene.

A kérdésre adott pozitív válasz - a vonatkozó jogszabályok betartásával együttesen - megnyitja az elmúlt hónapokban jövedelem nélkül maradt zenészek foglalkoztatásának lehetőségét azok számára, akik nem koncert, fesztivál vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket.

Az ügy azért is aktuális, mert Budapest kivételével június 1-től a házasságkötés és a házasságkötést követő legfeljebb 200 fős családi rendezvény is megtartható vendéglátó üzletben vagy szálláshelyen, beleértve a zenés szolgáltatás biztosítását.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik,
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 11:02
Koronavírus - Matolcsy: a jegybank tartja az idei növekedési prognózisát
Hozzátette: a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. Az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább: ilyen a lengyel jegybank és az MNB.

Gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz "V-alakú" gazdasági hatással számolnak - mondta.

Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig "megfejeli" a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban - fejtette ki.

Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött.

Vannak veszélyeztetett, válságban lévő területek - mondta, hozzátéve: ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része.

A
velemenyezd, 2020. május 10. vasárnap, 09:41
1/73
Képek, videók
egyharmad bambusz halála
szirom7
2008. augusztus 13. szerda, 19:26
simababi.jpg
kerzsi58
2011. március 04. péntek, 13:33
simababi.jpg
beilladi
2010. augusztus 31. kedd, 11:56
simababi.jpg
mailona
2010. augusztus 23. hétfő, 14:23
A dinoszauruszok kihalása
sanci81
2014. április 20. vasárnap, 11:33
makiféle.jpg
vojtiera
2012. július 14. szombat, 09:30
Hörcsög
eva6
2019. február 22. péntek, 16:13
Png hörcsög
eva6
2019. január 14. hétfő, 11:59
Hörcsög ketrecben
eva6
2018. május 07. hétfő, 16:54
Hörcsög rėpàval
eva6
2018. február 02. péntek, 10:06
hörcsög.png
kkm
2017. május 11. csütörtök, 21:59
hörcsög
szicu
2016. november 11. péntek, 11:21
Hörcsögök.jpg
pacsakute
2016. január 13. szerda, 19:04
hörcsög
udypy
2015. június 23. kedd, 12:23
hörcsög.gif
szicu
2014. december 16. kedd, 17:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.