Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 01:02 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Önkormányzat 2019 - A nemzetiségi szavazólapok kétnyelvűek
nyelvén.

A roma és az örmény nemzetiség esetében a nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint a nemzetiség által használt nyelvnek számít a magyar is, így a szavazólap csak magyar nyelvű.

A szavazólapokat nemcsak a települési, hanem a területi (megyei és fővárosi), valamint az országos választásra is két nyelven kellett elkészíteni.

A nemzetiségi választás zöld szavazólapjait zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választóknak arra is figyelniük kell, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjai ne kerüljenek a nemzetiségi zöld borítékba. A zöld borítékokat ugyanis a helyi vagy területi választási bizottsághoz szállítják a szavazás után (attól függően, hogy tartottak-e települési választást), hogy az számolja össze a szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság a
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 08:01
Önkormányzat 2019 - NVI: a zöld borítékba csak zöld szavazólapot tegyenek a nemzetiségi választók!
reményét fejezte ki:az iránymutatás és az NVI elnökének utasítása nyomán elkerülhető, hogy nagy számban kerüljenek zöld borítékba a fehér szavazólapok.

Az iránymutatást ismertetve elmondta: minden választási bizottság csak annak a választásnak a szavazólapjairól döntheti el, hogy érvényesek vagy érvénytelenek, amelyeknek a szavazatait számlája. Így tehát a zöld borítékba került fehér szavazólapok érvényességéről a nemzetiségi szavazatot számláló választási bizottság nem dönthet.

A zöld borítékban talált fehér szavazólapok nem a nemzetiségi választás hivatalos szavazólapjai, így azokat külön kell kötegelni és rendkívüli jegyzőkönyvet kell felvenni róla. Az iránymutatás nem zárja ki, hogy bíróság másként minősítse ezeket a szavazólapokat -jegyezte Rádi Péter. Az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a legfőbb bírói fórum, a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba került fehér szavazólapok kérdését kezelni - mondta. Megjegyezte, hogy végső soron az Országgyűlésnek kell rendeznie
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 11:41
Önkormányzat 2019 - NVB és NVI: az önkormányzati és nemzetiségi választást fizikailag is a lehető legjobban el
nemzetiségi szavazólapok és annak borítékja zöld színűek lesznek. Míg a fehér borítékot nem kell lezárni, sőt annak használata sem kötelező, a zöld szavazólapok elhelyezésére szolgáló zöld borítékot kötelező használni és le is kell zárni, ellenkező esetben a szavazólapok érvénytelenek lesznek - olvasható a közleményben.

Mint írták, az NVB által szerdán elfogadott iránymutatásában kimondta, hogy a nemzetiségi szavazólapok megszámlálására jogosult választási bizottság a szavazatszámlálás során a zöld borítékban talált fehér szavazólapot hatáskör hiányában nem minősítheti, és nem továbbíthatja a helyhatósági választás szavazólapjait megszámláló szavazatszámláló bizottsághoz sem.

A törvényi előírás hiánya mellett a visszaszállítás azért sem lehetséges, mert a különböző szavazatszámláló bizottságoktól beérkezett zöld borítékokat a választási bizottság a szavazás titkossága érdekében összekeveri, ezért ezt követően már nem állapítható meg, hogy melyik szavazókörből érkezett a fehér szavazólap. Emiatt a
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 12:42
Önkormányzat 2019 - Iránymutatást adott ki az NVB a nemzetiségi választás borítékjaiba véletlenül bekerülő hely
szavaznak. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, és kizárólag akkor érvényes, ha a választópolgár a zöld borítékba helyezi és lezárja azt.

Az NVI elnöke felvetette, előfordulhat, hogy a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is, ám ezeket a nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze a választás estéjén, hanem a helyi választási bizottság. Az NVI elnöke azt kérte az NVB-től: iránymutatásban rögzítse, hogy a zöld borítékban talált, a helyi önkormányzati választásra vonatkozó szavazólapokat hogyan kezeljék a választási szervek.

Az NVB a múlt héten döntött az iránymutatás kiadásának szükségességéről, szerdán pedig elfogadta az iránymutatás szövegét.

Eszerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán alkalmazott (zöld) borítékban lévő szavazólapok közül a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán szavazatszámlálásra jogosult választási bizottság csak a nemzetiségi szavazás hivatalos szavazólapját
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 20:23
Önkormányzat 2019 - Iránymutatást ad ki az NVB a nemzetiségi választással kapcsolatban
képviselőjelöltekre szavaznak. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, és kizárólag akkor érvényes, ha a választópolgár a zöld borítékba helyezi és lezárja.

Az NVI elnöke felvetette, előfordulhat, hogy a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is, ám ezeket a nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze a választás estéjén, hanem a helyi választási bizottság. Pálffy Ilona felvetette, szükséges rendezni, hogy a zöld borítékban talált, a helyi önkormányzati választásra vonatkozó szavazólapokat hogyan kezeljék a választási szervek.

Az NVB 8 igen szavazattal, 5 ellenében úgy döntött, indokolt iránymutatás kiadása a kérdésben.

A bizottság tagjainak többsége az általános vitában arra jutott, az önkormányzati és a nemzetiségi választás közjogilag két eltérő szavazás, bár időben és térben egyszerre bonyolítják le. A testület szerint a zöld borítékban talált helyi önkormányzati szavazólapok a nemzetiségi választás
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 17:42
Önkormányzat 2019 - A szavazás végéig működik a központi választási információs szolgálat
A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

Az Alkotmány utcai központi választási információs szolgálat a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, a választás napján, október 13-án pedig reggel 6-tól este 10 óráig fogadja a hívásokat.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéses vagy mozgóurnás szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A helyi választási információs szolgálatok
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 07:05
Önkormányzat 2019 - A korábbitól eltérően nem lesznek nemzetiségi szavazókörök
A nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 27-ig felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ezt eddig csaknem 270 ezren tették meg.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki az ország 1744 településén, a választásokat azonban csak ott tudják megtartani, ahol van annyi jelölt, ahány tagú testületet kell választani.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok öt évvel ezelőtt a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatták le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat, ám idén már nincsenek nemzetiségi szavazókörök, a választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak a települési, területi (megyei, fővárosi), illetve országos nemzetiségi önkormányzatokra, ahol a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre.

A szavazókör pontos címét a választópolgárnak küldött értesítő
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 10:41
Választás 2018 - Origo: a Kúria a Fidesz kárára tévedett
Felidézték: a Fidesz az Ab-hoz fordult, mert több ezer levélszavazatot érvénytelenítettek arra hivatkozva, hogy nem szabályos borítékban küldték el. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szavazatszámlálói a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése alapján minden "hagyományos" postai borítékban feladott szavazatot érvénytelennek minősítettek, pedig erre a vonatkozó jogszabályok nem adnak lehetőséget.

Kiemelték: a választási eljárási törvény egyértelműen felsorolja, hogy milyen okokból lehet érvénytelennek tekinteni egy levélszavazatot, ezek között pedig nem szerepel az, hogy nem az NVI által kiküldött borítékban küldték vissza a szavazatot.

Úgy folytatták: az NVI-nek regisztrálnia kell minden érvénytelennek nyilvánított szavazatot, az érvénytelenségi ok megnevezésével együtt. A "hagyományos" postai borítékban feladott szavazatokat hivatalosan azért nyilvánították érvénytelennek, mert "nem volt lezárva a boríték". A Fidesz által delegált megfigyelők észlelték ezt a visszásságot, a helyszínen
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 19:51
Választás 2018 - Hidvéghi: a Fideszt érte a legnagyobb sérelem a szavazatok összesítése során
Hidvéghi Balázs szerint az Alkotmánybíróság csütörtökön kimondta, hogy a Kúria döntése "jogsértő és törvénytelen" volt.

Ezzel a Kúria egy, feltehetően a Fidesz által elnyert mandátumot gyakorlatilag elvett a párttól - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: több ezer szavazatot nem vettek figyelembe a választási eredmények megállapításánál, amelyeket ha figyelembe vettek volna, nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy eggyel több parlamenti mandátumot szerzett volna a Fidesz.

A kommunikációs igazgató délután a közmédiának nyilatkozva felidézte: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint több mint négyezer levélszavazatot nem vettek figyelembe és érvénytelennek nyilvánítottak a voksok összesítésekor arra hivatkozva, hogy azokat hagyományos borítékban küldték vissza, nem pedig az NVI által küldött borítékban.
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 19:26
Választás 2018 - Fidesz: jogsértés történt a szavazatok összesítésekor
Kifejtette: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint több mint négyezer levélszavazatot nem vettek figyelembe és érvénytelennek nyilvánítottak a voksok összesítésekor arra hivatkozva, hogy azokat hagyományos borítékban küldték vissza, nem pedig az NVI által küldött borítékban.

A Fidesz szerint nyilvánvaló jogsértés történt - közölte Hidvéghi Balázs.
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 17:43
A Nemzeti Közművek októbertől több havi részszámlát küld ki egy borítékban
A számlák értéke, befizetési határideje változatlan marad, a fogyasztók az aktuális számlát a csekkek jobb felső sarkában lévő sorszámmal tudja beazonosítani - hívja fel a figyelmet a társaság közleményében.

Az éves elszámoló számla továbbra is külön érkezik majd.
velemenyezd, 2017. október 06. péntek, 12:02
Tállai: szerdán még le lehet adni az 1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat
A világon egyedülálló lehetőséget, amely szerint a megfizetett adó 1 százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százaléka pedig egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak, érdemes kihasználnia mindenkinek - emelte ki Tállai András.

Az államtitkár elmondta, hogy mintegy 660 ezren kérték, hogy szja-bevallásukat munkáltatójuk készítse el. Ők 1 százalékos rendelkező nyilatkozataikat május 10-éig lezárt borítékban leadhatják munkáltatójuknak is. A borítékra rá kell írniuk adóazonosító jelüket és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá is kell írniuk.

A rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy lezárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban, illetve az ügyfélkapun keresztül elektronikusan. Tállai András megjegyezte, hogy május 22-éig az egyéni vállalkozók is elküldhetik
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 07:05
1/4
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Önkormányzat felülről
lenzo
2006. november 07. kedd, 17:43
szavazólap kitöltése.jpg
agica2004
2012. április 29. vasárnap, 19:27
EP.szavazólap...5
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:02
EP.szavazólap...4
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:02
EP.szavazólap...3
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 12:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.