Belépés
2018. november 19. hétfő | 47. hét | 323. nap | 04:43 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krumplis-bere/
Ezt a receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb.
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
Ezt a receptet
Krumplis bere
Írta: nagyi

Ezt a receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.
Hozzávalók:

burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a
horvathnemagdi, 2017. június 02. péntek, 04:37
Egymás után hány palacsintát bírod megenni? Mennyi volt az eddig rekordod?
palacsintából csak az édes palacsinta ehető, különös tekintettel az eper lekváros, az őszibarack lekváros, a fahéjas porcukros és a mákos mazsolás palacsintára
eccer megmutattam a mai fiataloknak, hogyan tanultam nagyanyámtól a palacsinta készítést
nem akkor van készen a palacsinta, amikor megsütik és megtöltik!!!! Akinek van egy kis érzéke a finomságok iránt az elkészült, feltekert palacsintákat egy nagy jénai tálra fekteti, sorban egymás mellé... ezután cukrozott dióval beszórja, majd fekteti rá a következő sort... ezután ismét a cukrozott dió következik és a harmadik sor tetejére is kell egy kis cukrozott dió...
ezután az egészet egy alig meleg sütőbe tesszük.... a cukor egy része megkaramellesedik, a palacsinták vége ropogósra sül.... mennyei lesz az egész, amikor a palacsinta tésztába bediffundál a töltelék és a cukrozott dió íze!

ezek után tán mondanom se kell, hogy a palacsinta tésztába is kell egy kis vaníliás cukor és RUM aroma!!!!!!
csobyzoli, 2014. április 24. csütörtök, 14:10
A füvesember teája cukorbetegeknek
hívták a népi gyógyítókat. Anyai nagyanyám javasasszony volt, tőle tanultam a füvekkel való gyógyítás tudományát. Erről szoktam beszélni, ha előadásra hívnak, érdekli az embereket, hogy hogyan tanultam tőle. De ennél sokkal fontosabb számukra, ha elmondom, milyen bajukra milyen növényt használjanak.

Hogyan alkalmazza a gyógynövényeket?

Gyógyteákat készítek belőlük. Van növény, ami az epeműködést segíti, van, ami vérnyomásra jó, és olyan is van, ami a vércukor szintet csökkenti. Nagyanyámtól ilyen receptet is örököltem. Olyannyira jó, hogy ma is használ, pedig ki tudja, milyen régi. Ezt ismerik sokan György tea néven. Ma már Diabess-György tea a neve, mióta a Gyógyszerészeti Intézet 2006-ban törzskönyvezte.

Mi van benne, lehet tudni, nem titok?

Nem, szívesen elmondom, de a dobozán is rajta van. Van benne gyermekláncfű és katángkóró gyökér, amik a szénhidrát felszívódást lassítják. Van még csalánlevél, áfonya levél és orbáncfű, amik vértisztító hatásúak és az
klarika47, 2014. február 20. csütörtök, 14:06
Mauzika levele Dezsőhöz.
helyes lány csak ne lenne olyan égimeszelő Én így szeretem, ahogy van. Arra is gondoltam Dezső, ha egyszer megöregszünk és a lábunk is öreg lesz, én akkor is szeretettel simogatnám, masszíroznám a Te lábadat. Mert az mindig a Te lábad lenne! Ami a Tied az Hozzád tartozik. Könnyű a fiatal szép fiukat szeretni, és a lányokat is .De sokkal nemesebb dolog az, ha valakit akkor is szeretünk, ha már vannak hibái, és szomorúságráncai. Ha igazán szeretünk valakit, azt minden bajával szeretjük. Ezt még a nagyanyámtól tanultam. Mégis Ő halt meg előbb! Néztem tegnap a temetési fényképeket: A Nagyapám annyira szomorú a képen, olyan fájdalom van az arcán, hogy azt el sem tudom mondani. Még két évig élt nagyanya nélkül, minden nap azt mondta, nekem kellett volna meghalnom, hisz én egy gyarló ember voltam mindig.
Nem értem én ezt az egész életet, kicsi vagyok ezekhez, a nagy dolgokhoz. Nem igazodok el a világ dolgain, hiába van a Történelem, Földrajz és a Matematika! Éncsak énekelgetek, rajzolgatok és írom a
bzsuzsanna, 2013. szeptember 25. szerda, 22:01
Napáldozat ...
"Napáldozat"- ezt a szót én Móra Ferenctől "tanultam ..." a hétköznapi nyelvben nem használjuk,talán régies hangzása miatt ... "leáldozik a nap" - ezt a kifejezést nagyanyámtól én még hallottam ... most már a naplementét,az alkonyatot,a napnyugtát részesítjük előnyben ... pedig válogathatnánk :
alkonypír,esthomály,napszállta és a kissé érdekes esthajnal között is ...
mindegyik ugyanarra utal : nemsokára esteledik ... jó éjszakát !
somariza, 2013. augusztus 05. hétfő, 18:48
Kakaós csiga
kell.

Hozzávalók

4 személyre ()

Tészta:
1 kg finomliszt
3 tojássárgája
3 dl étolaj
1 sütőpor
0.5 l tej
3 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
2 vaníliás cukor

Töltéshez:
ízlés szerint kakaó
cukor
kb. 5 dkg margarin

Előkészítés

Az élesztőt megfuttatjuk a tejben. Ezt a műveletet nagyanyámtól tanultam. 2-3 dl tejben feloldok 1 evőkanál cukrot.
Kéz melegre langyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Letakarom konyharuhával.
Ha minden rendben, akkor 5 perc alatt felfut az élesztő, és innentől már nem lehet elrontani. A tészta hozzávalóit összegyúrom. (tapasztalat: 3 tojássárgája helyett nyugodtan tehetünk 2 egész tojást, és az étolajat is helyettesíthetjük zsírral, az eredmény ugyanaz )
A tésztát két részre osztjuk, és kb fél cm vastagra nyújtjuk,
gereica, 2013. május 24. péntek, 15:16
Fűben, fában...................1
,,Minden rét és mező, valamennyi hegyoldal és lankás mind megannyi patika"(Paracelsus)

A nyolcvankét éves Szabó Gyuri bácsi egyik előadásából idézgetek. Érdemes minél többet megtudni Isten patikájáról.

,,14 éves koromig a gyógynövények, a népi gyógyítás ismeretét nagyanyámtól tanultam, - aki Sajókazincnak volt a javasasszonya, anyai ágon, nagyon régen.
Abban az időben, 30-as években minden falunak, sőt a mai napig is vannak olyan emberei, akik gyógyítanak különböző módon, nemcsak gyógynövényekkel...........
A rendszerváltás óta csinálom, mert az előző rendszerben nem volt szabad ezzel foglalkozni, kuruzslásnak minősítették. ......Azóta egyre nagyobb az érdeklődés ebbe az irányba, ma már egész meglepő dolgok vannak a természetes gyógymódokkal kapcsolatban. Minden népnek van népi gyógyítása. ....Az egészségügyi szervezet világtanács határozatban rögzítette, hogy a kormányok foglalkozzanak a népi gyógyítással,
zsevi, 2013. február 08. péntek, 14:16
Bükki füvesember 2010. októberi előadása
fodrászom, említette, h milyen jó dolgok vannak benne. Valóban, viszont röpke 16 oldal, úgyh megbontom és úgy másolgatom ide be.
forrás: www.hutoipar.hu

Szeretettel köszöntöm Önöket. Először nagyon röviden magamról és a családról. Nyolcvankét éves múltam áprilisba. Teljesen egészséges vagyok, használom a gyógynövényeket, természetes körülmények között élek.

Hat éves koromtól tanultam nyolc éven keresztül 14 éves koromig a gyógynövények, a népi gyógyítás ismeretét nagyanyámtól, aki Sajókazincnak volt a javasasszonya, anyai ágon, nagyon régen. Ő úgy mondta, ő volt a huszadik nagymama. Abban az időben, 30-as években minden falunak, sőt a mai napig is vannak olyan emberei, akik gyógyítanak különböző módon, nemcsak gyógynövényekkel, hanem más dolgokkal is. Nagymama is elég sok mindent csinált, amit én már nem használok pl. petróleum, néha ajánlom, és néha elfogadják, de én magam nem használom. Rák ellen és torokgyík ellen használtuk a petróleumot, és állatgyógyászatban,
tinka1951, 2012. november 05. hétfő, 06:55
Mi legyen a vacsi?
Ne csak mindig a humor, legyen egy kicsit más is.
Például mi legyen a vacsi! Szerintem ez is érdekes téma. Nem igaz?

Dinsztelt savanyú káposzta sültzsírban pirítva:
Most úgy csináltam, hogy elkezdtem serpenyőben sütni a hurkát és kolbászt. Amikor már egy kicsit pirult, és kiengedett némi zsírt, kivettem, tűzálló edényben áttettem a sütőbe. A visszamaradt kolbász- és hurkazsíron (és törmelékkel, mert velem még nem fordult elő, hogy ki ne pukkadt volna a hurka) pirítottam meg a káposztát. Így még színesebb lett, mondhatom, talán túlzottan is.
Ezt még jó nagyanyámtól tanultam, ő akkoriban libasülttel kínálta.


Ezt sok helyen, pergelt káposztának is hívják.
Én ma Hólapátolás után jó ízűen fogyasztottam.
További szép estét!

meszaros47, 2012. február 24. péntek, 20:15
Ella naplója XI. rész
Fábiánnak sok könyve van, és gyakran kölcsönöz a könyvtárból is. Mindent elolvasok, ami csak a kezembe kerül. Zolát, Tolsztojt, Balzacot, Stendhalt. Ponyvaregényeket is olvasok.

Végre meggyógyult a lábam. Az orvos azt mondta minden évben újra ki fog sebesedni a fagyás miatt.
A nyáron bejártam az iskolába orosz szakkörre, és rajzolni is tanultam. Az orosztanáromat szerettem, becsületes és igazságos volt. A rajztanárnőm elvált a férjétől. Vele sokat beszélgettünk. Ő meghallgatott engem, úgy beszélt velem, mint a felnőttekkel szoktak. Ősszel már együtt mentünk Teóval beiratkozni az iskolába. Nagyon kedves jószívű, kedves osztályfőnökünk lett, Tokodi tanár úr.
A második padban ültünk Gál Cilivel. Teó a fiúcsoportban ült. Később kettéválasztották az osztályunkat, mert túl sokan voltunk. Teó a második csoporthoz került. Szerettem ebbe az osztályba járni. Gál Cili és Varga Manyi továbbra is a barátnőim maradtak. Egyszer számtan órán Cili rosszul lett. Mondtam a tanár úrnak, hogy nem evett
bzsuzsanna, 2011. május 02. hétfő, 21:13
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
1 kg főtt áttört burgonya, liszt, só, 20-25 dkg fagyos sertészsír (esetleg margarin).
Elkészítés:
A hideg, áttört burgonyát izlés szerinti sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz összegyúrjuk. Azonnal szétnyújtjuk kb. fél cm vastagra, megkenjük fagyos zsírral (margarinnal)és szorosan feltekerjük. Sodrófával 8-10 mm vastagra lelapítjuk, tetejét berácsozzuk, és 5 cm szélesre felvágjuk. Sütés: diónyi mennyiségű zsiradékot lábosban felmelegítünk, a pogácsákat beletesszük, lefedjük és közepes lángon állandóan törölgetve a fedő belsejét, hogy ne csepegjen vissza a kicsapódott gőz, mindkét oldalát pirosra sütjük.
Formája nem klasszikus pogácsa, de nagyanyámtól, édesanyámtól így tanultam. Különlegesen finom ízét a fedő alatt történő gőzölés mellett, a pirosra sütött külső adja. A többi, sütéshez szükséges zsiradék a tésztából kisül.
bubszi, 2010. december 06. hétfő, 06:08
1/2
Képek, videók
krumplis órület.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:46
krumplis muffin.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:45
krumplis muffin.jpg
snbela44
2016. december 06. kedd, 21:14
krumplis órület.jpg
snbela44
2016. december 05. hétfő, 02:56
Krumplis pogácsa
irmus
2016. szeptember 29. csütörtök, 15:14
virslis-krumplis golyók.j
yvett789
2015. január 21. szerda, 19:39
Egyszerű-krumplis-pogá csa
yvett789
2015. január 10. szombat, 12:17
majonezes_krumplisali. jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:38
Sült krumplis tészta
cipello
2014. november 13. csütörtök, 18:05
Töltött krumplis fánk!.jp
gaby73
2014. október 10. péntek, 19:56
krumplis pogácsa recepthe
erzsikepuskas
2014. január 27. hétfő, 11:30
A nagyanyámhoz vittek el
chillik
2018. május 08. kedd, 03:54
nagyanyámmal.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:55
Kiss Anna- nagyanyám.jpg
margitmama
2009. június 17. szerda, 18:06
apám,nagyanyám,nagyapá m.b
chekovichzso
2007. december 29. szombat, 20:01
Címkék
része megkaramellesedik, palacsinták vége, Gyógyszerészeti Intézet, nyáron bejártam, finomságok iránt, világ dolgain, Mégis, barátnőim maradtak, nagy dolgokhoz, élesztőt megfuttatjuk, népi gyógyítás, műveletet nagyanyámtól, tészta hozzávalóit, hétköznapi nyelvben, krumpli szeleteket, második csoporthoz,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.