Belépés
2019. július 20. szombat | 29. hét | 201. nap | 15:41 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Májusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak
Tavaly májusban még 175,8 ponton, majdnem 2 százalékkal magasabban állt ez a mutató.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent.

A havi szintű emelkedésben nagy szerepe volt annak, hogy a tejtermékek árindexe havi szinten 5,2 százalékkal, 226,1 pontra nőtt, de éves összevetésben is 5,06 százalékkal volt magasabb. Főleg a sajtok drágultak, de más tejtermékek ára is nőtt.

A gabona árindex 1,4 százalékkal, 162,3 pontra kúszott fel, de így is mintegy 6 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusi 172,6 pontnál. Az indexet a kukoricaárak emelkedése tolta meg, arra reagálva, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények visszavetették az amerikai terméskilátásokat.

A húsfélék
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 11:51
Pitvarfibrillácó, ami rejtve is maradhat
illetve valakinél magasabbak a kockázati tényezők. A nők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, esetükben legfőképpen a menopauza után jelentkeznek szív- és érrendszeri betegségek.

A szívproblémák és a szívbetegségek kialakulásának egyik oka a gyulladás, de az elhízás is növeli a pitvarfibrilláció kialakulásának az esélyét. Fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszon, mert ez is oka lehet az egyre terjedő szívpanaszoknak.

Gyulladást keltő élelmiszerek: finomított növényi olajok, finomított szénhidrátok, feldolgozott élelmiszerek, hozzáadott cukrok, transzzsír, pasztőrözött, hagyományos tejtermékek, magas nátriumtartalmú élelmiszerek.

A szívbetegségek elkerülése érdekében érdemes magas rosttartalmú és antioxidáns táplálékokat magunkhoz venni. Például zöld leveles zöldségeket, céklát, sárgarépát, keresztesvirágú zöldségeket, articsókát, brokkolit, káposztát, karfiolt, hagymát, kelbimbót.

Antioxidánsban gazdag gyümölcsök legfőképpen a
pacsakute, 2019. április 03. szerda, 22:03
Kókuszzsír – a zsír ami vékonnyá tesz
elérhető.

A kókusztermékek nagyon sokáig elállnak tartósítószer nélkül is.

A kókuszzsiradék vékonnyá tesz

Végezze el saját kísérleteit, és tapasztalja meg, hogy a kókuszzsiradék fogyaszt, mivel lebontja a zsírt.

A zsír hízlal, igaz? Nem mindig. Ez a zsír fajtájától függ. Ellentétben más zsírokkal, a kókuszolajban lévő könnyen emészthető közepes láncú zsírsav azonnal a májba kerül, és pillanatok alatt energiává alakul át. Viszont a hosszú láncú zsírsavak amelyek általában a növényi olajokban találhatók, tárolják a zsírt. Ez az a hízlaló zsír, ami a köztudatban van.

A másik fontos különbség az, hogy a kókuszolajban lévő közepes láncú zsírsav serkenti a test anyagcseréjét.

Mit tudunk az anyagcsere gyorsaságáról? Minél gyorsabb, annál több kalória ég el, ami súlycsökkenést eredményez. Erősen ajánlott a kókuszolaj használata azoknak, akik túlsúlyosak és lassú a pajzsmirigy működésük, azaz pajzsmirigy elégtelenségtől szenvednek. Az ő anyagcseréjük
pacsakute, 2019. március 27. szerda, 00:39
E vitamin
E-vitamint tokoferolnak is nevezik, a tudomány azonban még csak most kezdi felfedezni jelentőségét. A szervezet az antioxidatív folyamatok egyik elengedhetetlen összetevőjeként és az öregedés megelőzéséhez használja fel, illetve egyes feltételezések szerint a nemi működéshez is szükséges. Zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes előállítani, így kívülről, a táplálkozás során kell biztosítani a bevitelt: egy felnőtt embernek körülbelül 12 milligramm E vitaminra van szüksége naponta. Legjobb forrása a növényi olajok, tehát a napraforgó-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

A bőrhibák eltüntetésére

Az E-vitamin hatását ne csak a szervezeten belül - ételeinkkel elfogyasztva - képes kifejteni, de külsőleg is. Természetes antioxidánsként fejti ki hatását a
klarika47, 2019. március 14. csütörtök, 05:40
A bőr és betegségei
méregteleníteni és táplálni a rossz állapotban lévő bőrszövetet.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett a másik fontos tényező, hogy milyen ételeket és táplálék-kiegészítőket fogyasztunk: a nagy tápanyagértékű, magas víztartalmú, rostokban gazdag étrend segít megőrizni bőrünk és az egész szervezetünk egészségét. Ajánlatos reggel nyers gyümölcsöket enni, délben zöldségfélékből készített salátát vagy magas fehérje- és keményítőtartalmú párolt zöldségeket, de fontosak a zsírsavakat tartalmazó növényi olajak, magvak is, például a hidegen sajtolt olíva-, len- vagy szezámolaj. Koleszterintartalmú élelmiszereket is fogyaszthatunk kis mennyiségben: tojást, csirkehúst, halat vagy pulykát.

A táplálék-kiegészítők közül a legfontosabbak a zsírban oldódó vitaminok - pl. az A-vitamin és a béta-karotin -, a vízben oldódó vitaminok - pl. a B- és C-vitamin -, valamint az antioxidánsok - a C- és E-vitamin, a szelén stb. -, ezenkívül ásványi anyagokra - kalcium, magnézium, cink stb. - is szükség
klarika47, 2019. március 14. csütörtök, 05:33
Fűszerolajok készítése
gyógynövényolajokat az emberiség évezredek óta ismeri és használja úgy a gasztronómia területén, ételek, saláták ízesítésére, mint a terápiák területén is különböző gyógyhatásaik miatt.

Ezek a típusú olajok kimondottan növény alapú olajok és nem tartalmaznak semmiféle mesterséges aromát, színezéket, valamint nem párolognak el, mint az illóolajok. A bőrön keresztül felszívódva, belélegezve és elfogyasztva egyaránt nyújt terápiás segítséget.

A gyógynövényes olaj elkészítéshez az alábbi növényi olajok közül választhatunk, attól függően, hogy milyen problémát szeretnénk orvosolni.

Növényi bázisolajok

Napraforgóolaj - Hidratálja a bőrt, ajánlott idős vagy sérült bőrre.

Olíva olaj - Hidratálja a száraz bőrt, enyhíti a viszketést, valamint segíti a kollagén és az elasztin szintézisét.

Kókuszolaj - Hidratálja száraz típusú bőrt és hajat, megnyugtatja az irritált bőrt, emellett hosszabb ideig eltartható, mint a legtöbb növényi alapú
pacsakute, 2019. március 12. kedd, 22:11
Alkoholmentes gyógynövény kivonat készítése
Általában a gyógynövény tinktúrákat alkoholos kivonatból készítik, viszont a gyógynövény kivonatoknak létezik egy alkohol mentes változata is amit kimondottan gyerekeknek ajánlanak, ez pedig a glicerines kivonat. Igaz hogy az alkoholos kivonat hatékonyabb, viszont az is köztudott hogy az alkoholos tinktúra fogyasztása nem ajánlott gyermekek számára.

Mi a növényi glicerin?

A növényi glicerin egy tiszta, szagtalan folyadék, amit növényi olajokból állítanak elő. Alapja lehet például szója-, kókusz-, vagy dióolaj. A glicerin kinyerését nagy hőmérsékleten, nyomás alatt végzik. A végeredmény egy édes folyadék mely nem metabolizálódik a szervezetben, mint a cukor. A legjobb minőségű glicerin bio alapanyagból nyerhető.

Friss növények ideálisak a glicerines tinktúrához, olyan friss virágok és aromás növények, mint a bodza, levendula, citromfű, menta, kamilla, ibolya és
pacsakute, 2019. március 11. hétfő, 21:34
Reflux kezelése otthon
hosszú távú szövődmények elkerülése és az egészséges emésztési funkció helyreállítása érdekében.

Nagyon fontos a génmódosított élelmiszerek elkerülése. A feldolgozott élelmiszerek sem kedveznek ennek a betegségnek. A rendszeres rostfogyasztás, a probiotikumokban gazdag étrend, az egészséges bélbaktériumok támogatása és szükség esetén a kiegészítők szedése segíthet a tünetek megszüntetésében.

Fontos a finomított gabonafélék fogyasztásának a visszaszorítása, a cukor és a finomított növényi olajok bevitelének a csökkentése. Mindezek segítenek megvédeni a GI-traktust, egyensúlyban tartják a hormonrendszert, a hormonfunkciókat és segítenek megelőzni a súlyos emésztési betegséget okozó tüneteket.

A savas refluxot javító élelmiszerek közé tartoznak a friss, organikus zöldségek, különösen a leveles zöldségek, az articsóka, a tök, a spárga és az uborka. Ide tartozik még a szabadtartású csirke, a fűvel táplált marha, a proboitikus ételek, mint a joghurt, a csontleves, az egészséges
pacsakute, 2019. február 28. csütörtök, 20:14
Az "E" vitamin jó hatásairól
folyamatoktól.

Talán a legjobb E-vitamin forrás a mandula, amelynek 100 grammja 26 milligramm E-vitamint tartalmaz. Elsősorban nyersen ajánlott fogyasztani, de a hidegen készült olaj és mandulatej is kiváló forrás. A magok közül még elsőrendű forrása az E-vitaminnak a szezámmag, tökmag, napraforgó. Kiválóan juthatunk hozzá ehhez az esszenciális vitaminhoz sötétzöld színű, nagy levelű zöldségek: mángold, spenót, mustár zöldje, tarlórépalevél, kelkáposzta fogyasztásával. Szintén nagyon hasznosak a növényi olajok: legjobb a búzacsíra, de kiváló a napraforgó, kendermag, kókuszolaj, olíva, gyapotmag hidegen sajtolt olaja is.


A törökmogyoró és a fenyőmag rendkívül ízletesek, és szintén jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. Ugyancsak remek forrás az avokádó, amellyel egy egyszerű szendvicset is superfooddá változtathatunk, vagy a petrezselyem, amit fűszerként rengeteg ételben használhatunk, nemcsak egészséges, de ízletes is lesz tőle. Ugyancsak ajánlott az olívabogyó,
pacsakute, 2019. február 26. kedd, 21:25
Az enzimekről - érdemes tudni !
és elpusztítják a betolakodókat.

- Az enzimek további csoportja az ereinkből ,,takarítja" ki az ott lerakódott káros anyagokat (koleszterin).

Dr. Berker és Dr. Myers vizsgálataiból derült ki, hogy szív és vérkeringési betegségben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkező betegeknek kritikusan alacsony az emésztő enzimek szintje. Enzimek nélkül a szervezetünk egyszerűen nem működik.

2.Mi a külömbség enzim és enzim között?... avagy miért jobbak a növényi alapú enzimek az állatiakhoz képest?
Az enzimek harmadik forrása a "kiegészítő élelmiszer enzim" készítmények. Ezeket laboratóriumi körülmények között, növényekből vonják ki, ezért "növényi enzimek" néven is ismeretesek. Az enzimeket - a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól eltérő módon - nem lehet szintetikus úton előállítani. A készítmények leggyakrabban kapszula formájában kerülnek a fogyasztóhoz; a kapszulákat az étellel együtt kell lenyelni, mert a hatóanyag így képes segíteni az emésztésben.
pacsakute, 2019. február 21. csütörtök, 11:31
Homoktövis gyógyhatásairól
belső napvédőként is említik, mivel javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen.

A gyümölcsből készült homoktövisolaj gyógyhatásai

A gyümölcsből nyerhető olaj mélyvörös-narancssárga színű. Íze és illata ugyanolyan, mint a gyümölcsé. A húsolaj telített zsírsavakból (palmitinsav), egyszeresen telítetlen zsírsavakból (főleg palmitolein- és oleinsav), valamint többszörösen telítetlen zsírsavakból (linol- és linolénsav) áll. Az egyszeresen telítetlen palmitoleinsav egyéb növényi olajokban -a makadámdió-olaj kivételével- egyáltalán nem, vagy csak nyomokban található meg, míg a homoktövis-húsolaj figyelemreméltó 35%-os koncentrációban tartalmazza.

- A palmitoleinsav jól felszívódik a bőr felső rétegeiben, és segíti a hámosodást, azaz az új bőrsejtek képződését. A húsolaj magas arányban tartalmaz béta-karotint, továbbá E-vitamint. Mivel mindkettő a bőrben található zsír egy-egy komponense, ezek is könnyen felszívódnak.

- A húsolaj
pacsakute, 2019. február 21. csütörtök, 10:29
Vigyázat a repceolajjal
A repceolaj gyorsítja az agykárosodást és növeli a demencia kockázatát

A repceolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj a világon. Azonban egyre több hírt lehet hallani az olaj káros hatásairól. Az, hogy valami népszerű, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Az egyik tanulmányban például arról számoltak be, hogy a repceolaj csökkenti a memóriát és növeli az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Mindemellett még súlygyarapodást is okozhat.

Az egyik oka a repceolaj népszerűségének, hogy meglehetősen olcsó. Sajnos sok helyen hirdetik, hogy mennyire egészséges, pedig egyre több tanulmány számol be ennek ellenkezőjéről. Az olaj elősegíti az úgynevezett amiloid plakkok kialakulását, amely az egyik legfőbb kiváltó oka az Alzheimer-kór kialakulásának.

A kutatók egereken végeztek vizsgálatokat. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport
pacsakute, 2019. február 08. péntek, 18:14
1/72
Képek, videók
Acélgömb föl, föl Emelked
chillik
2017. március 27. hétfő, 08:29
0 emelkedőre a svájci von
lovaszmarika
2015. december 21. hétfő, 13:42
emelkedes.jpg
lenke1964
2015. július 19. vasárnap, 13:41
Emelkedj a bírálóid fölé.
groszmadel
2014. február 02. vasárnap, 18:14
emelkedik
csobyzoli
2013. június 05. szerda, 19:53
Kancsendzönga emelkedés
sacimama
2013. május 24. péntek, 21:45
emelkedő
balazsmargit
2011. december 21. szerda, 20:20
emelkedes.jpg
szidnifox
2011. december 12. hétfő, 19:27
nehéz emelkedő.jpg
balazsmargit
2011. november 25. péntek, 20:03
Növényi táplálkozás
sanci81
2015. október 22. csütörtök, 17:26
Növényi ásványanyagtartal
pacsakute
2013. június 09. vasárnap, 20:52
ornamentális növényi dísz
balazsmargit
2012. augusztus 06. hétfő, 21:49
növényi-norbert.jpg
agica2004
2010. október 15. péntek, 14:49
Fessünk tojást - növényi
gyongyvirag2007
2008. október 24. péntek, 14:00
Növényi pástétom
webkereset
2008. február 15. péntek, 17:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.