Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 03:26 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tengeri kömény bőrmegújító hatásairól
A tengeri kömény (Crithmum maritimum) legfőképpen a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén honos, de ma már elég sok helyen termesztik is ezt az ernyősök családjába tartozó évelő növényt.

A tengeri kömény ernyős virágzattal rendelkezik, hiszen az ernyősök családjának neves képviselője. Apró virágai vannak, amelyek a nyári hónapokban nyílnak. Levelei fényesek, mélyen szeldeltek és zöldek. A növény magháza bordázott, magassága pedig körülbelül hatvan centiméter.

A tengerparton élő népek előszeretettel alkalmazták szél- és vizelethajtásra, de egyes feljegyzések szerint vesekő ellen is hatásos ez a gyógynövény. Gyógyhatása a növényben fellelhető karvon nevű illóolajnak köszönhető.

A tengerészek is nagyon kedvelték a tengeri köményt, ugyanis nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely a skorbut megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Köztudott, hogy a
pacsakute, 2018. október 06. szombat, 20:00
Amarillisz virág leírása
mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.
Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy ecset segítségével könnyen megtehetjük. Ha a virág megtermékenyült, akkor magházat fog hozni. Mikor a magház elsárgul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a magok már érettek. A magokat tápanyag dús földbe ültessük, amelyet mindig tartsunk nedvesen. Pár hét múlva számtalan kis növényke fog kikelni, ha elég nagyok, akkor különültethetjük őket.
....................................
........................
Amarillisz
maroka, 2017. november 27. hétfő, 22:23
Lesznai Anna
LESZNAI ANNA

Zempléni Lesznai Anna (szül. Moscovitz Amália) (Alsókörtvélyes, 1885. január 3. - New York, 1966. október 2. ) magyar költő, író, grafikus, iparművész. Unokatestvére, Hatvany Lajos helyezte el első verseit a Nyugatnál. Barátai közé tartozott Ady mellett Kaffka Margit, Balázs Béla és Lukács György.

A legjobb magyar költőnők között tartják számon. Lírai verseinek fő motívumai a kert, a föld, a fa, a virág, a ,,százkeblű lét" ősi egységét idézi. Meséskönyveit maga illusztrálta, erős hangsúlyt kap a szöveggel együtt a kép is. Önéletrajzi regénye, a Kezdetben volt a kert emlékezés és korkép egyben.

Lesznai Anna -
menusgabor, 2017. július 15. szombat, 21:30
15 furcsa növény, amelyekről talán nem is hallottál.
amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónusú lesz.

A magyarul tátikának és oroszlánszájnak (antirrhinum majus) is nevezett virág a Földközi-tenger környékén honos évelő növény. Miután a virága elszárad, hátrahagyja a magházát, s akkor egy furcsa, különös alakot ölt, ugyanis az elszáradt tátika magháza koponyára emlékeztet.

Jabuticaba vagy Aborele szőlő (Myrciaria cauliflora) a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld trópusi fa. A Jabuticaba fa termése Dél-Amerika egyik legérdekesebb gyümölcse. Különlegessége, hogy ágai helyett a törzsén nőnek virágai,
schuro, 2016. október 16. vasárnap, 21:15
Ez a világ egyik legkülönlegesebb gyümölcse
belseje, méretét és fomáját tekintve nagyon hasonló a mandarinhoz, 4-6 cm átmérőjű és fehér színű. A gombölyded gyümölcs jellemzően 4-8 gerezdre oszlik. A gerezdek lágyak és kellemes ízűek, egyesek a licsihez, mások a barack, a klementin és a mangó keverékéhez hasonlítják.

A mangosztán azért is rendkívül különleges, mert a fák 5-6 év után kezdenek el termést hozni, eleinte csupán 200-300 gyümölcsöt, de 8-10 év elteltével már akár 3000 darabot is képesek teremni.

A mangosztán magháza különösen gazdag xanthonokban, továbbá nagy mennyiségű, biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz, amik erőteljes antioxidáns hatásúak. A legújabb kutatások felfedték, hogy a gyümölcshéjból származó xanthonok antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az importra vonatkozó szigorú szabályozások miatt a friss mangosztán csak kevés országban található a nagykereskedelemben. Konzerv és fagyasztott formában gyakrabban előfordulnak a nyugati országokban
anna4459, 2016. szeptember 23. péntek, 08:52
Ezért nem esznek a vegánok fügét
szükség van valamire vagy valakire. A füge bizonyos tipusának esetében ez a fügedarázs. A szmirnai füge megtermékenyítése a darázs segítségével jön létre, az adriai tipus - azaz ami nálunk megterem - önporzó, nincs szükség hozzá darázsra.


Na most jön a horror - ami valójában egy jól kitalált szimbiózis. A fügedarázs megszúrja a növényt, majd belepetézik. Ez a magházat gubacsképződésre ingerli, ez lesz majd a darázslárvák lakóhelye. A hímek gyorsabban fejlődnek, és hamar ivaréretté válnak. A gubacsban termékenyítik meg a nőstényeket. A szárnyak nélküli hím rovarok vagy ott pusztulnak el, vagy a termésfalon kijutva hullanak el. A nőstények ezek után vidáman elhagyják az otthonukat - mert nekik szárnyuk is fejlődött. A végeredmény tehát egy csomó füge, meg néhány halott darázs a fügében, melyet a növény általában teljesen lebont, de egyes esetekben nem sikerül a
inrid77, 2016. szeptember 04. vasárnap, 06:44
Versek a tulipánról
nyolc - tíz centiméter körméretű hagymák alkalmasak; a kisebbek a következő évben még nem virágoznak biztonságosan. A hagymákat egymástól 15-20cm távolságra ültessük, és lehetőleg ne egyesével, hanem kis csoportokban. A hagymák 8-10cm mélyen legyenek a földben, csúcsukkal felfelé. A betelepített területet ajánlatos lombbal, náddal, szalmával vagy tőzeggel betakarni a talaj átfagyása ellen, de az el nem bomló takaróréteget a tél végén el kell távolítani.

A virágok elnyílása után ne engedjük a magházakat kifejlődni, hanem a virágszár csúcsát törjük le. Így megkíméljük a hagymákat attól, hogy a magvak kifejlesztésére tápanyagot használjanak fel, tehát erősebb, nagyobb új hagyma fejlődik a földben. Elvirágzás után a tulipán levelei fokozatosan elhervadnak, elsárgulnak, megbarnulnak, vagyis a növény behúzódik. A kertben nyáron a tulipánok helyére (voltaképpen a behúzódott hagymák közé) egynyári virágokat ültetünk.

A tulipánhagymákat célszerű három évenként felszedni és új helyre telepíteni.
eniko1952, 2016. április 14. csütörtök, 22:00
cékla
Mire jó a cékla?

Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén köz­ismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fo­gyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kocká­zata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (sza­charóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a
faciendum, 2016. január 26. kedd, 20:12
Virágzik a "szenvedés virága" a Nyíregyházi Állatparkban
A lila színű, rövid ideig virágzó növény színpompás virágfüggönyét az állatpark Zöld Piramisának felső szintjein tekinthetik meg a látogatók - közölte honlapján az intézmény szerdán.

A növény felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták Amerika indiánok lakta trópusi őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. Latin neve, amelyben a passio a szenvedést, a flor pedig a virágot jelöli, a 17. század elejéről ered: a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetével, így ettől kezdve a golgotavirágot Jézus keresztre feszítésének szimbólumaként a szenvedés virágjának is nevezik.

A virág három bibeszála a Jézust a kereszthez szegező három szöget, a bibéje az ecettel átitatott szivacsot, a nyeles magháza a kelyhet, amit ki kellett innia, az öt portok az öt sebhelyet, a 72 szálból álló sugárkoszorú a
velemenyezd, 2015. november 04. szerda, 15:05
A gyógyitó konyha
hajtatják. Mivel kissé kesernyé
s anyagot tartalmaz, salátamártásban áztassuk
egy napig, azután fogyasszuk. Salátának, krémlevesn
ek, körítésnek való.
CSILLAGTÖK
(PATISSZON)
Tökféle, igen jóízû. C-vitamintartalma a paradicsom
éval vetekszik. Kedvező táplálkozási értékû,
könnyen emészthető. Előnyös, hogy könnyen elkészíth
ető, mivel hámozni nem kell, csak
felszeleteljük, ha zsenge, még a magházat sem kell
kiszedni, és máris felhasználhatjuk. Igen
ízletes rántva, készíthető belőle körítés, saláta,
sőt az apróbból téli savanyúság is. Jól
fûszerezhető, mert íze semleges. Különösen a fokhag
yma illik hozzá.
CUKKINI
Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, tehát olyan
lesz, amilyenre ízesítjük. A belsejükben alig
van mag, héjuk vékony, ezért felhasználáskor meg se
m kell hámozni,
kannalidia, 2015. május 03. vasárnap, 00:46
Téli finomságok: káposzta és sütőtök
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz.
A fejeskáposzta értékes vitamintartalma megfelelő tárolással és elkészítéssel (pl. savanyítás) meg is őrizhető. Antioxidáns anyagai megelőzik a rákos folyamatokat. Gyógyító hatását elsősorban kénes vegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönheti.

Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket kitisztítja, lehetővé teszi a tökéletesebb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját.


Serkenti a máj működését. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin-, és vércukorszintet.

Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag tartalma serkenti a vérképzést. Előnyös hatású
akiram45, 2014. december 29. hétfő, 09:37
Az ezerarcú alma
almában lévő vitaminok 70%-a a héjában vagy közvetlenül a héj alatt található. Ezért nem szabad az almát meghámozni, ill. kidobni a héjat, ha már meghámoztuk. Ugyanis tea készíthető belőle. Érvédő, antioxidáns, nyálkahártya regeneráló anyagokat tartalmaz. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Az alma típusától függően a héj önmagában 5-35mg C-vitamint tartalmazhat. A héj gazdag még vasban, magnéziumban és telítetlen zsírsavakban.

Az almahús magas nyomelem- és pektintartalmú. Magháza speciális, vízben nem oldható rostokat (cellulózokat) tartalmaz. Az almamag is igen értékes, mivel immunerősítő, gombaölő anyagokkal bír.

Az alma magas pektintartalma jótékony hatással van az emésztésre, számos vitamin és ásványi anyag forrása. Tanulmányokkal igazolt tény, hogy a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a
horvathnemagdi, 2014. augusztus 13. szerda, 17:30
1/5
Képek, videók
Bőrmegújító napozókrém 20
cristin
2008. augusztus 30. szombat, 14:08
Tengeri kömény.jpg
pacsakute
2018. október 06. szombat, 19:56
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
Horthy kormányzó családja
furaila
2020. március 06. péntek, 00:41
péter családja lovagol.jp
maroka
2019. szeptember 02. hétfő, 13:01
Harry családja.jpg
agica2004
2019. augusztus 14. szerda, 19:03
Petőfi Sándor családja-sz
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:10
ronaldo családjával1013.j
maroka
2018. október 13. szombat, 21:18
Katalin családja.png
agica2004
2018. szeptember 14. péntek, 21:45
Vilmos családja.png
agica2004
2018. szeptember 14. péntek, 21:39
henike családja.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 10:48
Vilmos és családja.jpg
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:56
péter családja0513.jpg
maroka
2018. május 14. hétfő, 12:06
szamák henike családja,,.
zsokica45
2018. április 28. szombat, 21:15
Címkék
fügedarázs megszúrja, ezerarcú alma, lila színű, nyugati országokban, virág megtermékenyült, világ egyik, ecset segítségével, szervezet méregtelenítési, törzsén nőnek, hímek gyorsabban, pektin salakképző, Jézus Krisztus, növényben fellelhető, darázs segítségével, mirtuszfélék családjába, Lesznai Anna,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.