Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 19:44 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A román jobbközép pártok is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó kormányzati tervezettel
testület tagjai egymás közül utólag válasszák meg.

Az USR azt is kifogásolja, hogy a kormány - az úgynevezett "választási turizmus" kiküszöbölésére hivatkozva - szigorúbb feltételekhez kötné az ideiglenes lakhelyükön tartózkodók szavazati jogát.

A választási törvény szerint a helyhatósági választásokon mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le, ahova lakóhelye vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes tartózkodási helye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben.

A PNL szerint azonban a választások közeledtével gyanúsan megszaporodnak az ideiglenes lakcímbejelentések: ezek száma több kisebb településen legutóbb (2016-ban) is olyan arányú volt, hogy döntő módon befolyásolhatta a választás eredményét. A kormány tervezetében ezért 45-ről 90 napra növelnék azt a "régiséget", amely az ideiglenes lakcímmel ott tartózkodó polgárokat feljogosítja a választásra.

Az USR szerint a személyi szám valós idejű elektronikus ellenőrzése bevezetése óta Romániában
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 15:02
Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) nyerte meg a győri polgármester-választást - BŐVÍTETT (új : szavazókörök)
A leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott).

A 96 győri szavazókörből95-ben végzett Dézsi Csaba András az első helyen.

AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot).

Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett.

A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt.

Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 22:09
Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) nyerte meg a győri polgármester-választást
A leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott). AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot).

Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett.

A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt.

Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 21:49
Hét településen tartanak időközi választást vasárnap
Győrben azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztségéről. Az időközi választáson hatan indulnak: Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület), Géber József (Mi Hazánk Mozgalom), Hajnal János (független), Kirchfeld Mária (független), Pollreisz Balázs (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP) és Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP). A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek. Októberben négy jelölt indult a választáson, akkor mindössze 646 voks volt az első két helyen végzett jelölt között: Borkai Zsolt 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) pedig 18 662-t.

Nógrád megyében két településen is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap. Patakon októberben két jelölt indult, Fekete Tibor (Fidesz-KDNP) és Viczián Tibor (független), ám mindketten 199 szavazatot kaptak. A vasárnapi választáson ők ismét elindulnak, de indul egy harmadik jelölt is, a független Szabó Andrea. A
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 07:05
Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezés, gazdaságfejlesztés, légszennyezés, szexuális bűnözők)
2030-ra Magyarország áramtermelése 90 százalékban szén-dioxid-mentes lehet - közölte.Célként jelölte meg az erdőterületek nagyságának növelését is.

A kormányzati portálon megjelent klímavédelmi kérdőív nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma - mondta. Közölte, a kormány határozottan kiáll a teremtett világ érdekeiért. Szerinte az ellenzék kizárólag pártpolitikai célokra használja ezt a témát.DK: legyen nyilvános a szexuális bűncselekményt elkövetők névjegyzékeVadai Ágnes (DK) felidézte, hogy 2016-ban ellenzéki képviselők benyújtottak egy olyan határozati javaslatot, amely arra kérte volna a kormányt, alkosson törvényjavaslatot a szexuális bűncselekményt elkövetők névjegyzékének nyilvánosságáról. Elmondta, azt akarták elérni, hogy "az ilyen nyomorultak" soha többé ne kerülhessenek gyerekek közelébe és a nagyobb nyilvánosság visszatartó erejét használva csökkenjen ezeknek a bűncselekményeknek a száma.

A kormánypárti képviselőknek címezve
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:02
Romániai elnökválasztás - Részeredmények: 15 százalékpontos előnnyel nyerte Iohannis az első fordulót
A hazai voksok 99 százalékának és a külföldön leadott voksok kétharmadának feldolgozása alapján Iohannis az érvényes szavazatok 37,6 százalékával győzött, míg Dancila a voksok 22,7 százalékát szerezte meg. Kettejük részvételével rendezik meg az elnökválasztás második fordulóját november 24-én.

A harmadik helyen Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke végzett, a részeredmények szerint 14,7 százalékkal.

A negyedik helyen a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész végzett 9, az ötödiken Teodor Paleologu, a (Traian Basescu volt államfő által alapított) Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökjelöltje 5,7 százalékkal.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szavazatszámlálás hétfő reggeli állása szerint az érvényes voksok 3,95 százalékát kapta. Eredményét (mint ahogy a többi elnökjelöltét is) még kis mértékben befolyásolhatja a külföldön leadott voksok összesítése.

A külföldi választókörökben, ahol
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 07:50
Romániai elnökválasztás - Részeredmények: Dancila lesz Iohannis ellenfele a második fordulóban
Iohannis az összeszámolt voksok 36,7 százalékát kapta, míg Dancila a 24,1 százalékukat. A harmadik helyezett Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje - aki az exit pollok közzététele után még a többnyire jobboldali érzelmű diaszpóra szavazataitól remélte azt, hogy felhozzák a második helyre - alig 13,6 százalékon áll. Ekkora hátrányt akkor sem dolgozhat már le, ha külföldön valamennyi román állampolgár rá szavazott volna.

A külföldi választókörökben egyébként, ahol egész hétvégén, három napon keresztül lehetett voksolni, 673 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás - eddigi csúcsot jelentő - második fordulójában.

A romániai elnökválasztás első fordulójában a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a voksok 4,2 százalékát kapta a belföldi szavazatok 91 százalékának megszámlálása alapján.
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 23:22
Romániai elnökválasztás - Exit poll: Dancila lehet Iohannis ellenfele a második fordulóban
szavaztak, a mostani választáson pedig részvételi rekordot döntöttek.

Az exit pollok szerint a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő a leadott voksok mintegy 8 százalékát, Theodor Paleologu, a jobbközép Népi Mozgalom Pártjának jelöltje pedig a hazai voksok mintegy 6 százalékát kapta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,9-4,6 százalék körüli eredménnyel.

A hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát, a hazai részvétel tehát elmaradt az öt évvel korábbi 52 százaléktól. A választási hatóság statisztikái szerint a városokban leadott szavazatok száma mintegy másfél millióval meghaladja a falusi voksokét. A jelentős magyar lakosságú megyékben mindvégig elmaradt a részvétel az országos átlagtól: Kovászna és Szatmár megyében a jogosultak 37 százaléka, Hargita megyében pedig 42 százaléka élt választójogával.

Román idő szerint
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 21:01
Romániai elnökválasztás - Belföldön is megnyitották a szavazóhelyiségeket
Külföldön - a csaknem négymilliós román diaszpóra számára berendezett 835 szavazóhelyiségben - már péntek óta voksolnak, hogy elkerüljék a korábbi választásokon botrányt okozó torlódásokat.

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének - csaknem 9,5 millió szavazónak a - támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Belföldön 18 748 szavazókörbe várják a választókat. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek - a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dancila
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 07:05
Romániai elnökválasztás - Első nap több mint 77 ezer szavazatot adtak le külföldön
A romániai elnökválasztáson a voksolásra jogosult csaknem 19 millió nagykorú román állampolgár eldönti, ki legyen az ország elnöke a következő öt évben. Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

A mintegy négymilliósra tehető román diaszpóra voksolását megkönnyítő, idén nyáron elfogadott törvény értelmében a külföldön tartózkodó román állampolgárok nemcsak a belföldi voksolásra kijelölt - november 10-i - vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken is szombaton is leadhatják voksukat.

A külföldi szavazókörök - amelyeknek a számát most szinte megduplázták - helyi idő szerint pénteken 12 órától, szombaton és vasárnap pedig reggel 7-től 21 óráig tartanak nyitva, így az időeltolódások miatt csaknem négy napon keresztül folyamatosan zajlik a román elnökválasztás első fordulója.

A külföldi szavazókörökben leadott
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 11:31
Önkormányzat 2019 - Jogerős, hogy tíz településen kell megismételni a szavazást vasárnap
Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 13-ai választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani. A Fejér megyei Sárkeresztúron már november 3-án lezajlott a megismételt szavazás (itt a területi és országos nemzetiségi szavazást kellett megismételni), a többi településen a voksolást november 10-én tartják.

A Baranya megyei Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni, Pettenden pedig a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi voksolást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán újra polgármester-választás és az egyéni listás szavazás lesz november 10-én. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberényben a polgármester-választást kell megismételni mind a 21 szavazókörben.

A Somogy megyei Kisberényben a polgármester- és az egyéni listás választást kell megismételni vasárnap, Taranyban az 1-es számú szavazókörben a
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 12:51
Önkormányzati választások - Visszaélés miatt újra kell szavazni Kisberényben
Sárhegyi Judit, Somogy megye jegyzője, a területi választási iroda (tvi) vezetője hétfő délután az MTI-vel közölte: jogerőssé vált a területi választási bizottság határozata, amellyel megsemmisítette a kisberényi eredményeket.

A tvi vezetője elmondta, hogy már a választások előtt feljelentést tett, mert a 128 névvel induló kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ilyen rövid határidővel ezt csak az állandó lakcím megváltoztatásával lehet meglépni, ami jogszabálysértésnek minősül, ha valaki nem lakik életvitelszerűen az új címén. A rendőrség az ügyben közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen - ismertette.

Sárhegyi Judit jelezte, hogy zajlik egy hatósági eljárás is. A visszaélések kiszűrése egyszerűbb, mint amilyennek látszik, mivel egy-egy kisberényi címen 9-33 állandó lakos is szerepel, így elsődlegesen ezeket a helyeket ellenőrzik - tette hozzá.

November 10-én, a megismételt önkormányzati választáson a korábbi jelöltek
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 20:52
1/29
Képek, videók
Elégedetlen ifjú panasza
chillik
2016. október 25. kedd, 04:12
Dsida Jenő -Elégedetlensé
jakabgasparne
2009. november 07. szombat, 06:50
elegedetlen2.gif
koalaszem
2009. július 16. csütörtök, 15:35
elegedetlen-felhasznal o
zsoka40
2006. december 30. szombat, 14:42
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
4 a mai napra a tervezett
lovaszmarika
2012. augusztus 16. csütörtök, 13:57
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
Peles Castle -Románia.jp
durcimarcika
2020. március 11. szerda, 10:27
Kőhalmi vár Románia.jpg
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:34
Ónfalva, Románia.jpg
menusgabor
2020. január 03. péntek, 19:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.