Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 04:44 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Online közvetítik a Nemzeti Jászkun Emléknap szolnoki ünnepségét
Az Országgyűlés május 6-át, a redemptio kihirdetésének, egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította 2014-ben. Akkortól szervez központi megyei eseményeket minden évben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.

Idén rövid ünnepséget szerveznek szerdán a szolnoki megyeházán, amelyet élőben közvetítenek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Facebook-oldalán. A program a jászkun indulóval kezdődik, majd ünnepi beszédet mond Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Berkó Attila megyei kormánymegbízott. Az emlékezést gyertyagyújtás zárja Györfi Sándor jászkun főkapitány részvételével. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Május 6. a Jászkun Hármas Kerület önmegváltásának, a redemptiót lehetővé tevő diploma
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 16:32
Jövőre halasztják a 26. Jász Világtalálkozót
Ajászok legnagyobb ünnepének részleteiről a veszélyhelyzet feloldása után tájékoztatnak a szervezők.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a német lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 11:41
Kövér László: a jászok példát mutatnak megmaradásból az európai nemzeti közösségeknek
A házelnök, a háromnapos rendezvény fővédnöke, azt mondta: a nagyvilágban, a Kárpát-medencében, Magyarországon és a Jászságban egymást számon tartó és kereső jászok a világtalálkozón egymásra találhatnak és együttlétükkel megerősíthetik közösségüket.

Az egyén és közösség viszonyában is igaz, hogy "amit keresel, téged keres" - idézte Dzsalál ad-Din Rúmit, a 13. században élt perzsa filozófust és költőt, aki azokban az időkben fogalmazta meg ezt a gondolatát, amikor a keleti őshazából útra kelő jászok megtalálták új hazájukat a Kárpát-medencében.

A több mint nyolcszáz éves perzsa bölcsesség nemcsak a 25. Jász világtalálkozót erősítheti, hanem szavakba önti a magyarok és jászok közötti Kárpát-medencei sorsközösséget is - mondta Kövér László, hozzátéve, a sorsközösségben és a nyelvben összeolvadó, de öntudatukat büszkén megőrző magyar és jász közösségek együttélésében is igaz, hogy "amit keresel, téged keres".

A legnyugatibb keleti népként a magyarok lélektársakat kerestek a Kárpát-medencei
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 14:41
Krónika 4. rész (kérdések)
bérminimum pedig esetenként az átlagkereseteknél magasabb mértékben növekszik. Az államtitkár kérte a képviselőt, hogy vegye figyelembe a családi kedvezmények bérekre gyakorolt hatását.

Fidesz: hogyan lehet biztosítani, hogy a határvédelem nemzeti hatáskörben maradjon?

Pócs János (Fidesz) arról érdeklődött, hogy milyen tervei vannak a kormánynak a határvédelemmel kapcsolatban?

A politikus párhuzamot vont azzal, hogy 1702-ben I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területet a német lovagrendnek. A jászoknak ezt később a korábbi kiváltságaikkal együtt vissza kellett vásárolniuk - tette hozzá.

Ma is mások akarják megmondani, hogy kivel éljünk, milyen hitet valljunk, hogy kik védjék az ország határait - fogalmazott.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt felelte, hogy ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, a kormány számára pedig a magyar emberek biztonsága az első. Azért támadják Magyarországot, mert "el akarják venni a kapukulcsot", de a kormány elszánt, hogy nem fogja
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 15:02
Málta a lovagok szigete
" A máltai sólyom".

Egy kis történelem:
Málta történelmi emlékei, templomai és földalatti temetői többezer évvel időszámitásunk előtt létesültek. A sziget, kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, történelme során számos alkalommal cserélt gazdát.
A modernkori történelem a Johannita lovagrend betelepedéséig nyúlik vissza. A legfontosabb esemény Málta történetében, hogy 1524-ben V.Károly német-római császár a szigetet felajánlotta a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrendnek, azaz a johannitáknak, a törökök által elfoglalt Rodosz helyett.

Néhány szó a Lovagrendről:
A lovagrend eredetileg a jeruzsálemi Sancta Maria Latina bencés kolostor kórházának a működtetője volt, de hamarosan az egész Szentföld védelmezői lettek. Akko-t ma is a keresztesek városaként emlegetik, ahol Oroszlánszívű Richard és lovagjai mellett, megfordultak itt a magyar templomos lovagok is II. András vezetésével. Szentföld eleste után előbb Cipruson, majd Rodoszon telepedtek meg, ahonnan
sanci81, 2017. szeptember 02. szombat, 15:26
Emlékülésen idézik fel a jászkunok önmegváltását Túrkevén
kommunikációért felelős munkatársa.Többek között lovas huszárfelvonulás lesz a Szolnoki Légierő Zenekar közreműködésével, a hivatalban lévő és tiszteletbeli jász és nagykun kapitányok, a valamint a jászkun főkapitány részvételével. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnökének köszöntője után Borbás Ferenc jászkun főkapitány emlékezik a történelmi időszakra a túrkevei városházán.

A jászkun önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikorI. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba soha nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Hosszas diplomáciai előkészítés után Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben kiadott oklevele engedélyezte a jászkunok számára a megváltást. A szabadságért kifizetett összeg a kamatokkal együtt 575 900 aranyforintra rúgott, amit csak több évig tartó gyűjtéssel és kölcsönökből tudtak előteremteni. Még ezer lovas katona felszerelését és a nádor évi
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 13:33
A székely keresztút
Kereszturon, Keresztur fiszéknek központi, s egyedüli városában vagyunk, mely ,,Székely" előnevét onnan nyerte, hogy lakói székelyek, ,,Szitás" melléknevét pedig arról, hogy itt nagyban foly a szitagyártás és lakói ez iparczikkel (melynek s főként fátyolszitáinak meszsze vidéken híre van) nagy kereskedést üznek, azért a lófark itt majdnem oly becses, mint a törököknél, hol a hatalom jelvénye volt; ki itt jár, ügyeljen lova farkára, mert a furfangos utcza-fattyak hamar megánglizálják.

Philipi s más szász irók csupán az elnevezésből (etymologiájából) kiindulva, azt állítják, hogy ezt s egyáltalában Erdély minden Kereszturját a német lovagok alapították, sőt ő, s mások is a góth izlésü kereszturi kath. templomot általuk építtetik, a templom mellett lévő épület-nyomat pedig az ő kolostoruk maradványának tartják. De ennek támogatására a város elnevezésén kívül semmi más adatot felhozni nem tudván, a követelt templom építészete pedig épen állításuk ellen bizonyítván, e
lenke1964, 2016. szeptember 25. vasárnap, 20:12
Jézus-kiáltó
Kereszturon, Keresztur fiszéknek központi, s egyedüli városában vagyunk, mely ,,Székely" előnevét onnan nyerte, hogy lakói székelyek, ,,Szitás" melléknevét pedig arról, hogy itt nagyban foly a szitagyártás és lakói ez iparczikkel (melynek s főként fátyolszitáinak meszsze vidéken híre van) nagy kereskedést üznek, azért a lófark itt majdnem oly becses, mint a törököknél, hol a hatalom jelvénye volt; ki itt jár, ügyeljen lova farkára, mert a furfangos utcza-fattyak hamar megánglizálják.

Philipi* s más szász irók csupán az elnevezésből (etymologiájából) kiindulva, azt állítják, hogy ezt s egyáltalában Erdély minden Kereszturját a német lovagok alapították, sőt ő, s mások is a góth izlésü kereszturi kath. templomot általuk építtetik, a templom mellett lévő épület-nyomat pedig az ő kolostoruk maradványának tartják.* De ennek támogatására a város elnevezésén kívül semmi más adatot felhozni nem tudván, a követelt templom építészete pedig épen állításuk ellen bizonyítván, e
lenke1964, 2016. szeptember 24. szombat, 14:50
Rákossy Balázs: a jászok kitartása, hazaszeretete részévé vált a magyar nemzetnek
meg a településen a Jász Világtalálkozót. Mint mondta: a rendezvény sikere, jelentősége nem pénzben, javakban mérhető, a világtalálkozóknak értékteremtő erejük van, a szülőföldhöz való kötődést erősítik, a hagyományokra emlékeztetnek.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. Az elmúlt évek során a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló és megszületett a jász himnusz is. Miután a jászsági települések mindegyike otthont adott a világtalálkozónak, az 2013-ra visszatért kiindulási pontjára, Jászberénybe,
velemenyezd, 2015. július 18. szombat, 15:01
Krónika 2. rész (részletes viták, Jászkun)
emléknapját, ezt kezdeményezte 27 kormánypárti országgyűlési képviselő. Ezen a napon írta alá a megváltást engedélyező diplomát Mária Terézia.

A fideszes Lukács László az előterjesztők nevében a határozati javaslat bemutatásakor hosszasan ismertette a jászok történetét, kiemelve, hogy Bécsben a török kiűzését követően elhatározták, a korona uralma alá került területeket eladják, mivel üres volt a kincstár. 1702. március 22-én I. Lipót császár 500 ezer rhénes forintért eladta a Jászkunságot a Német Lovagrendnek.

A jászok és a kunok rendkívüli erőfeszítéseket tettek elvett szabadságuk és kiváltságaik visszaszerzésére, 1715-ben a Német Lovagrend kijelentette, hogy lemond az örökvételi jogról, a Jászkunság tulajdonjogáról, ha visszakapja az érte kifizetett összeget. A megváltást végül 1745-ben engedélyezte Mária Terézia - olvasható az előterjesztés indoklásában.

A kormány nem ismertette álláspontját.

Iváncsik Imre (MSZP) a vitában jelezte: üdvözli és támogatja a határozati javaslatot.
velemenyezd, 2013. december 03. kedd, 13:03
Navracsics Tibor átadta Tát városi címét
Jász világtalálkozó Jászberényben
is, amelyben a résztvevők kézjegyükkel örökíthetik meg a jövő nemzedékeknek szánt üzeneteiket.

A világtalálkozó kulturális és szórakoztató programok sokaságát kínálta és kínálja vasárnap estig a helybelieknek és a vendégeknek.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. A sorozat 18 éve alatt a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló, és megszületett a jász himnusz is. Miután a jászsági települések mindegyike otthont adott a világtalálkozónak, az 2013-ra visszatért kiindulási pontjára,
velemenyezd, 2013. június 22. szombat, 16:23
1/3
Képek, videók
trianon_emleknap.jpg
isti53
2011. május 30. hétfő, 22:07
Az EMI Dsida emléknapján
alburnus
2007. október 13. szombat, 15:45
AB kihirdetésének helye.j
dnemethk
2008. augusztus 23. szombat, 16:48
Egykori Augusztus 23 feld
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:33
Egykori tanítványom emlék
chillik
2017. október 06. péntek, 03:25
ceausescu-csalad-egyko ri-
agica2004
2017. május 29. hétfő, 20:30
Illés,kék szemű egykori I
katalinkohut
2017. március 14. kedd, 18:47
Üzenet egykori iskolámba
chillik
2016. szeptember 04. vasárnap, 08:21
Ada Kaleh egykori sziget
irmus
2016. augusztus 27. szombat, 17:08
A Városháza az egykori Vá
farkas1945
2014. január 10. péntek, 12:53
egykori Bazár épület.jpg
maria_kadar_148
2013. november 26. kedd, 11:13
Az egykori szovjet manőve
vargaspace
2012. november 11. vasárnap, 15:43
egykori elválasztó patak
ircsi61
2011. október 07. péntek, 22:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.