Belépés
2020. május 30. szombat | 22. hét | 151. nap | 05:32 | Janka, Zsanett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Bizottság: az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatást nyújt a gazdaság növekedési pályájára á
gazdasági növekedés lehetőséget kínál arra, hogy az ország jelentős strukturális és intézményi reformokat hajtson végre a fenntartható és hosszú távú növekedés érdekében. A GDP-növekedési ráta a legmagasabbak között volt az EU-ban.

A foglalkoztatási ráta szintén gyorsan emelkedett, a mutatók hasonlóak az uniós átlaghoz, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A munkaerő iránti erős kereslet tovább növelte a foglalkoztatást, miközben a bérek továbbra is gyorsan emelkedtek a munkaerőhiány és a jelentős minimálbéremelések következtében. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok hozzájárultak az életkörülmények javulásához és a szegénység csökkenéséhez.

Megjegyezték, hogy a termelékenységet fokozó beruházások és az innováció egyik fő akadálya a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő hiánya. A költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó tervek, valamint a fő kereskedelmi partnerek lassú növekedése szintén visszafoghatja a magyar gazdasági növekedést 2020-ban és 2021-ben. Kiemelték:
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 14:47
Európai Bizottság: továbbra is több tagállam küzd gazdasági egyensúlyhiánnyal
szociális dimenzióját, és teljeskörűen végre kell hajtanunk a szociális jogok európai pillérét, többek között azáltal, hogy javaslatot teszünk a méltányos minimálbérekre vonatkozó keretre, megerősítjük a készségfejlesztési programot és átalakítjuk az ifjúsági garanciát" - fogalmazott.

Mint közölte, a termelékenység növelése kihívás marad, amit a demográfiai változások is nehezítenek. A beruházások elégtelensége, a gazdaságilag aktív népesség elöregedése, a szakemberhiány és a strukturális munkaerőhiány hátráltatja a potenciális növekedést - tette hozzá Schmit.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos arról beszélt, hogy az európai szemeszter révén az uniós bizottság zöldebbé kívánja tenni a fenntartható fejlődési célokat, ugyanis minden országjelentés ide vonatkozó eredményeket összegző külön melléklettel rendelkezik. Ezzel összefüggésben kiemelte, a tagállamoknak erősíteniük kell a klímaügyi fellépéseiket a stratégia jövője szempontjából, az első jelentés ugyanis a korábbi szakpolitikák
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 14:32
Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO
csúszása azt eredményezi, hogy a jövőben nagyobb szerep hárul a bankokra az agrárium finanszírozásában.

Bár a hazai agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el, a termelés hatékonyságában jelentős lemaradás van még a közép-kelet-európai országoktól is, ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat -tette hozzá Vida József.

A Takarékbank a közleményben rámutat arra, a fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny, amelyet súlyosbíthat, hogy az EU szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

Komoly kihívást jelent az is, hogy várhatóan az Európai Bizottság Green Deal programja lesz az Unió "vezérprojektje". Ennek célja, hogy 2050-re klímasemlegessé tegye az Európai Uniót. A mezőgazdaságban Brüsszel ezt a célt elsősorban a 2021-2027-es közös stratégiai terveken keresztül akarja majd
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:22
McKinsey: Kelet-Közép-Európában javíthatják versenyképességüket az európai autógyártók
területének európai vezetője szerint a gépjárműgyártók high-tech vállalatokkal folytatnak egyre kiélezettebb versenyt a mobilitási terület vezető szerepéért. A betöltetlen munkahelyek száma 2016 és 2018 között 43 százalékkal emelkedett az informatikában és kommunikációtechnológiában. Szerinte ahhoz, hogy megőrizzék eredményességüket, az európai autóipar szereplőinek alaposan át kell gondolniuk k+f stratégiájukat. Andreas Tschiesner úgy véli, Kelet-Közép-Európa hozzájárulása kiemelten fontos lehet a munkaerőhiány kezelésében.

A McKinsey&Company tanulmányában rámutat: számos nyugat-európai gyártó kezdte már el Kelet-Közép-Európa felé terelni k+f erőforrásait. A térségben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak csupán 1,9 százaléka dolgozik k+f területen az autóiparban, míg Németországban 13,4 százaléka, vagyis jelentős tartalékok vannak még.

Kelet-Közép-Európában csupán 10-15 százalékkal kevesebb (6,6 millió) képzett munkaerő áll rendelkezésre, mint Németországban (8 millió), a munkaerőpiaci verseny
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 17:21
MSZP: létszámbővítésre és béremelésre van szükség a postánál
Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke hétfőn Budapesten, a Nyugati pályaudvar közelében, a Teréz körúton lévő posta előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz, "a Borkai-párt" nagy profizmussal rabolja szét az országot, tömi tele a haverok zsebét, de csődöt mond, ha a magyar emberek fizetéséről van szó. Ma Magyarországon a legrosszabb munkáltató a magyar állam - tette hozzá.

Szerinte az alacsony bérek miatt súlyos a munkaerőhiány a postán. Ennek már emberi áldozata is van: a kelebiai postahivatal vezetője öngyilkos lett, mert nem tudott megfelelni a rendszer elvárásainak, hogy kevés pénzért rengeteget kell dolgozni - hangoztatta, megjegyezve: az lenne az alap, ha a posta vezérigazgatója lemondana.

Komjáthi Imre közölte, háromezer embert kellene felvenni a postához, hogy működőképes legyen és komoly, kétszámjegyű béremelést kellene adni a dolgozóknak. Erre pénz is lenne - mondta.

Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerint az a pénz, amit béremelésre lehetne fordítani
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 12:21
PM-államtitkár: a munkaerőpiaci reform célja a foglalkoztatás növelése
Magyarországon európai átlagot meghaladó a gazdasági növekedés, az eredmény kiszámíthatóságot és stabilitást jelent, viszont a jövő egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen eszközzel lehet javítani a foglalkoztatást - mondta Bodó Sándor a zalai foglalkoztatási paktum konferencián.

Emlékeztetett rá, hogy 2010-ben 7,7 millió ember dolgozott az országban, most pedig a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,5 milliót. A munkanélküliségi ráta 11,2 százalékról 3,5 százalékra csökkent. Ugyanakkor jelentős munkaerőhiány van, ami a cégek fejlesztési elképzeléseit befolyásolja - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte, hogy a cégeknek a képzett munkaerőre van szükségük, munkaerőpiaci reform pedig a "munkaadók és a munkaadók egymásra találását" segíti.

Kifejtette, hogy a munkaerőpiacon a fiatalok erős bázist jelentenek, mielőbbi munkába állásuk a biztos jövőkép kialakulása mellett a szülőhelyéhez, az országhoz kötődésüket is erősíti. Emellett a tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok számára is
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:20
Miniszterelnökség: a következő évekre is stabil az építőipar megrendelés-állománya
hozzáállása, részben pedig a véges építőipari kapacitások miatt számolni kell azzal, hogy a tervezett fejlesztések közül nem mindegyik valósul majd meg.Megjegyezte ugyanakkor, hogy az építőipar megrendelésállományának stabilitáshoz az állami mellett a magánberuházások is hozzájárulnak. Példaként az ipar területén a Mol által építendő gyárat, a kereskedelem területén pedig az Etele Plázát említette.

Az építőiparról elmondta, hogy most elsősorban a szektor termelékenységének javítására, a munkaerőhiány kezelésére (a szakmunkások és a mérnökök képzésére is) kell figyelmet fordítani, valamint nagy hangsúlyt kell helyezni az ágazatban kialakult túlkereslet és az elaprózódott vállalkozói kör kezelésére.

Schneller Domonkos szerint a termelékenység javításához növelni kell az ágazatban dolgozó vállalkozások gépesítettségét, a jelentős eszközbeszerzésekhez viszont a kivitelező cégek között emelni kellene a 60-100 embert foglalkoztatni képes középvállalkozások arányát. Előbbi igényt ismerte
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 14:22
BDO: több mint 250 ezer betöltetlen állás van Magyarországon
könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat Magyarországon működő vállalatának közleménye szerint az iparban a mérnöki pozíciókba (villamos-, gépész- és vegyészmérnökök) keresnek leginkább munkatársakat.

Az elemzés szerint ezen a területen várhatóan a következő években tovább romlik a helyzet, ugyanis a nemzetközi cégek nagy fejlesztőközpontjai, amelyek Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is megtalálhatóak, elszívják a magyar munkaerőpiacról a tehetséges szakembereket.

A munkaerőhiány mértéke a következő néhány évben tovább nőhet, ám ennek üteme több intézkedés hatékony kombinálásával mérsékelhető. Példaként a bérek folyamatos emelését, illetve külföldi (elsősorban ukrán) munkaerő alkalmazását említették.

Előbbinél azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez hosszabb távon komoly megtérülési és versenyképességi problémákhoz vezet, utóbbinál pedig kiemelték a nyelvi korlátokat, amelyek miatt a BDO szerint az ukrán munkásokat főként fizikai munkák elvégzésénél
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 15:21
ÁSZ: szabályszerű volt a 2018-as költségvetés végrehajtása
munkanélküliségi ráta csökkenése, azonban a pozitív elmozdulás nagyságrendje egyre kisebb, ami azt fejezi ki, hogy egyre nehezebb javulást elérni a meglévő munkaerőpiaci tartalékok mozgósítása révén.

Az ÁSZ elnöke szerint éppen ezért van nagy jelentősége a 2018-ban megkezdett állami bürokráciacsökkentést célzó programoknak, amelyek nemcsak csökkentik az állami méretét, és ezáltal növelik annak hatékonyságát, hanem munkaerőt szabadítanak fel a versenyszektor számára egy olyan időszakban, amikor a munkaerőhiány egyes területeken már komoly növekedési problémát jelent.

Domokos László ismertetése szerint a zárszámadás ellenőrzése során az ÁSZ 38 szervezetnél tárt fel - jellemzően a számvitel, a könyvvezetés, a beszámolókészítés, a kötelezettségvállaláshoz és kifizetésekhez kapcsolódó kontrollok, valamint a tájékoztatási kötelezettség terén mutatkozó - szabálytalanságokat, hiányosságokat. Ezek a törvényjavaslatban szereplő teljesített kiadási és bevételi adatok megbízhatóságát nem befolyásolták, de a
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 15:41
GKI: Budapesten bővíteni kell az ingatlanállományt
bővülése, amelyhez a GKI szerint az államnak is hozzá kellene járulnia lakásépítési projektekkel. Ennek szükségességét mutatja szerintük, hogy míg 2000 és 2010 között évente átlagosan 9000 új lakás épült, addig 2010 óta ez a szám csupán 3000.

Szorgalmazzák azt is, hogy az önkormányzatok fordítsanak nagyobb figyelmet a meglévő bérlakások felújítására, hiszen a 2017-es adatok szerint az önkormányzati lakások közül 9 ezer üresen áll.

Közölték, hogy ezen felül az építőiparban jelentkező munkaerőhiány is egy olyan tényező, amely visszafogja a lakásépítést, és állami beavatkozást igényel.

A munkaerőhiány kezelésében - a GKI szerint - fontos lépés a szektorban dolgozók termelékenységének javítása és az állami építőipari beruházások egyenletes eloszlása, hogy az állam kevésbé szívja fel az építőipar kapacitásait, a beruházók pedig tudjanak előre tervezni.

A tanulmány kitér arra is, hogy az ingatlanárak emelkedésének egyik fő hajtóereje a befektetési célú ingatlankereslet, amit alapvetően
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 07:04
Bértárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek
Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSzSz Szolidaritás) elnöke elmondta, hogy levélben fordulnak a kormányhoz a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mielőbbi összehívása érdekében. Ezen felül megkeresik a munkáltatókat képviselőStratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségét (Stratosz) is.

Hozzátette, idén lejár a 2017-ben kötött, 3 éves bérmegállapodás, de a munkaerőhiány kezelése is a tárgyalások megkezdését indokolja, ez a probléma ugyanis megfogalmazása szerint a MÁV-nál már néhány területen működési nehézséget okoz.

Halasi Zoltán közölte, a MÁV csoport munkavállalóinak nagy része 40 éves, illetve ennél idősebb. A vasúti dolgozók "az elmúlt 3 évben gyakorlatilag erőn felül teljesítve őrizték meg a vasút vállalat működőképességét és szerintem tovább már nem terhelhetők" - mondta a szakszervezeti vezető, aki úgy vélte, hogy a létszámhiány felszámolása érdekében gyors intézkedésekre van szükség. Kiemelte, kiszámítható,
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 17:42
Tovább nőtt a SAP magyarországi árbevétele tavaly
A cégvezető az MTI-vel közölte: jelentős projekteket zártak a pénzügyi, a kereskedelmi, a felsőoktatási szektorokban. Példaként említette, hogy 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián alapuló informatikai rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR folyamatok kezelésére.

A munkaerőhiány a szoftverigényekre is hatással van. Tovább erősödik a felhőalapú technológiák iránti igény a munkahelyeken. Ezzel összecseng, hogy az IDC piackutató szerint tavaly 38 százalékkal, 77 milliárd forintra nőtt a felhőszolgáltatások piaca az országban, és idén is kétszámjegyű növekedés prognosztizálható.

Pintér Szabolcs emlékeztetett, az SAP több éve folyamatosan bővíti az innovatív megoldások kínálatát, és már mesterséges intelligencia képességeket is ajánl a magyar szervezeteknek. A vállalat tagja a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak.

Az ügyvezető szerint a növekedésük egyik hajtóereje a vállalatirányítási rendszerek megújítása lesz, mivel
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 10:21
1/7
Képek, videók
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Iránymutatás-ELEFÁNT
1vargaildyko
2016. szeptember 06. kedd, 06:30
Iránymutatás-BAL-KÉZ
1vargaildyko
2016. augusztus 10. szerda, 06:02
Iránymutatás-TAVASZ
1vargaildyko
2015. március 01. vasárnap, 08:56
Iránymutatás.jpg
captainbodlair
2006. november 01. szerda, 15:12
Szemészeti Korház
agica2004
2014. március 24. hétfő, 16:30
Magyar szemész műt
sacimama
2013. június 04. kedd, 23:55
mi lehet kiírva a szemész
zsboya
2008. május 13. kedd, 13:43
szemészeti vizsgálat
drgaloptika
2007. január 13. szombat, 14:38
mikor kell menni szemészh
agica2004
2006. október 21. szombat, 17:38
gazdasági növekedés.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:10
Gazdasági növekedés.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:09
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Történelmi jelentőségű fe
vargaspace
2012. november 24. szombat, 15:53
peptidek jelentősége.jpg
ibolya1964
2011. január 23. vasárnap, 18:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.