Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 20:29 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 11. rész (költségvetés megalapozása, napirend után)
piacon.



A vita lezárása után Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: abból, hogy a negyven törvényt módosító javaslat egy-két pontját érte csak bírálat, azt a következtetést vonja le, hogy a javaslat zömével egyetértenek a képviselők.



Napirend után



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) egy kibontakozó társadalmi katasztrófáról beszélt napirend utáni felszólalásában, mondván, százezrek számára válhat kétségessé, tudják-e fizetni adósságukat, ezért a kilakoltatási moratórium azonnali bevezetését követelte.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz) az ajkai kórház dolgozóinak mondott köszönetet a koronavírus-járvány alatti helytállásukért, méltatva a kormányzat, a hatóságok és az emberek kiállását is.

Hajdu László (DK) a Lánchíd felújításáról szólt, megjegyezve, állagmegóvás helyett politikai harccá vált az ügy, majd kiemelte: az évtizedes problémát megörökölte a főváros jelenlegi vezetése, a munkálatokhoz a kormányzat anyagi támogatását sürgetve.

Frakciótársa, Varga
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 20:03
MNB Inflációs jelentés: szerény GDP-bővülés várható az idén
A jegybank közgazdasági előrejelzések és elemzések igazgatóságát vezető szakember hozzátette: az idei szerény növekedés feltétele az állami beruházások felfutása, az Nhp Hajrá és a vállalati hitelezés bővülése. A korlátozó intézkedések enyhítésével a gazdasági kilátások javultak, az exportpiacok élénkülnek, a lakossági fogyasztás a moratóriumnak köszönhetően az év egészében enyhén emelkedhet. A gazdasági folyamatokat ugyanakkor szerkezeti kettősség jellemzi, a visszafogott külső környezet miatt az idei növekedésben a belföldi kereslet válik meghatározóvá - mondta.

"A belső keresleti tényezők alapvetően kedvezően alakultak a vírus ellenére, a járványgörbe mélypontján is" - fogalmazott, hozzátéve: a globális gazdaság május-júniusban már a kilábalás jeleit mutatja. A magyar gazdasági folyamatokat napi adatokkal monitorozzák: ehhez az online pénztárgépek forgalmi adatait, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közúti személy-, és teherforgalmi adatait, az ásványolaj szövetség üzemanyag-statisztikáit,
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 13:41
Varga Mihály: a Gazdaságvédelmi operatív törzs fő célja a gazdaság növekedési pályára állítása
Magyarország a járvány elleni védekezés új szakaszába lépett: az emberek egészségének megvédését követően a gazdaság újraindításán van a sor - jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette, hogy ennek érdekében hozták létre a gazdaságvédelmi alapot, amelynek idei 923 milliárd forintos keretéből eddig 904 milliárd forintot használtak fel a munkahelyek megóvására és az új beruházások támogatására. Ugyanakkor jelezte, ez az összeg nem tartalmazza az ideiglenes adó- és járulékkedvezmények és a hiteltörlesztési moratórium hatását.

A miniszter szerint Magyarország az elmúlt hét évben tapasztalt folyamatos gazdasági növekedésnek köszönhetően tudott a gazdaság újraindítására ilyen nagyságrendű forrást biztosítani.

Közölte, a járvány alatt a magyar gazdaság teljesítménye áprilisban érte el a mélypontját, májusban azonban már megkezdődött a kilábalás.

Varga Mihály elmondta, a kormány azért dolgozik, hogy az idei - várhatóan 3 százalékos - gazdasági visszaesés után 2021-re Magyarország minél előbb vissza
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 17:44
Így kell védekezni ezentúl
törvény 2020 december 18-ig lesz hatályban.
A veszélyhelyzet megszűnésével továbbra sem léphetnek be Magyarország területére a nem EU-s, valamit a nem EGT-megállapodásban részt vevő tagállamok lakói, csak bizonyos kivétellel. Ilyen kivételnek számít például bírósági eljárásban való részvétel, hatósági meghívólevéllel igazolt üzleti út, egészségügyi ellátás beutaló birtokában, tanulmányi vizsgakötelezettség, bizonyos fuvarozási tevékenység stb. Ezeket mind okirattal kell igazolni.
A fizetési moratórium ugyanakkor nem szűnik meg, az továbbra is 2020. december 31-ig van érvényben, amelyet a kormány meghosszabbíthat, a moratórium lejárta ugyanis nincs veszélyhelyzethez kötve.
Gulyás Gergely ma délelőtt beszél a kormányinfón, ahol várhatóan ismerteti majd a döntés részleteit. A kormányinfóról élőben tudósítunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
2020. 06. 18.
Koronavírus: megérkeztek a csütörtöki magyar adatok
maroka, 2020. június 18. csütörtök, 10:06
Koronavírus - Orbán: 2021 is gazdaságvédelmi év lesz
többet érnek, mint a pénz - jegyezte meg Orbán Viktor.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az idősebbekről továbbra sem szabad elfeledkezni, mivel a vírus jelen van, és ha felszaporodik, a célpontja újra az idős emberek lesznek. Ezért bizonyos, időseket védő szabályokat fenn kell tartani.

Az eddigi gazdaságvédelmi lépésekről szólva a kormányfő közölte: jóval egymillió fölött van azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek kormányzati beavatkozás híján megszűntek volna.

Kitért a hiteltörlesztési moratóriumra, amellyel - mondta - több mint kétezer milliárd forint maradt az embereknél, ráadásul kifejezetten a kevesebb pénzzel rendelkezőknek jelentett segítséget. Megjegyezte: noha a bankok nem hívei a kamatmoratóriumnak, de lehet velük tárgyalni, és sikerült olyan megoldást találni, hogy nekik is "viselhető a dolog". Hozzáfűzte, hogy a törlesztések felfüggesztése nem eredményez később kamatos kamatot. "Ha van erős kormány, akkor még a világ nagy finánctőkéseivel is (...) értelmes megállapodásokra lehet jutni"
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 10:12
Májusban stabil forgalom mellett emelkedtek az árfolyamok a BÉT-en
érintő mentőcsomagokat és likviditáspumpákat is pozitívan fogadták a befektetők.

Az elemzés szerint a májusi kereskedés koncentrált volt a BÉT-en: az OTP 140,39 milliárd forintos kereskedési értékkel a részvénypiaci forgalom 54,5 százalékát adta. A három vezető kibocsátó egyaránt ebben a hónapban publikálta első negyedéves gyorsjelentését, amely sok szempontból rendkívüli volt, mert a koronavírushoz kapcsolódó hatásokat tükrözött, így gyógyszerraktározást, kisebb üzemanyag-fogyasztást, banki moratóriumot. Ezt láthatóan tudták a befektetők is, akik a Richter Gedeon vártnál jóval erősebb, de az OTP, illetve a Mol veszteséges gyorsjelentését is érdemi reakció nélkül vették tudomásul.

Az OTP a hónap utolsó kereskedési napján 9095 forinton zárt, 4,7 százalékkal alacsonyabban áprilisi záróértékénél.

Sokat emelkedett viszont a 4iG, amely sorra jelentette be üzleti sikereit. Az informatikai cég havi forgalma (7,4 milliárd forint) is magas volt, ezzel a kibocsátó ezúttal megelőzte a Magyar Telekom 3,4
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 14:52
Moszkva: az amerikai szankciók nem állítják le az iráni nukleáris objektumok átalakítását
"Még ki kell értékelnünk az Egyesült Államok újabb lépéseit és az azok okozta károkat. Gyakorlati szempontból ezeknek az úgynevezett felmentéseknek megszűntetése lelassíthatja, de nem állíthatja le mindazoknak a rekonfigurációs projekteknek a végrehajtását, amelyek a 2015-ös megállapodások alapját képezik" - mondta Zaharova.

Megítélése szerint az Iránra gyakorolt nyomás bebizonyította, hogy az Egyesült Államok nem képes összetett feladatokat hatékonyan megoldani és vezető szerepet ellátni.

"Az iráni nukleáris programra vonatkozó átfogó közös cselekvési terv részes országai továbbra is minden szinten kapcsolatban maradnak egymással és tovább foglalkoznak az összes kérdéssel, amely összefügg a megállapodás és az ENSZ BT vonatkozó határozatának fenntartható és átfogó végrehajtásával" - mondta a szóvivő.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: a Teherán atomprogramjával együttműködő államoknak és cégeiknek 60 napjuk van arra, hogy folyó ügyeiket lezárják Iránban. Ugyanakkor 90
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 21:10
BÉT - Jelentősen csökkenő forgalom mellett mérséklődött a BUX a héten
és az olajárcsökkenés okozta készletátértékelés miatt.

A Waberer's eredménye a járvány ellenére javult. Az első negyedév árbevétele 5 százalékkal elmaradt ugyan a tavalyitól, de az EBITDA 1 százalékkal magasabb lett, a veszteség pedig 2,5 millió euróra mérséklődött a tavalyi 4,5 millióról. A beszámoló kiemelte, hogy az első negyedévben a járvány hatására 17 százalékkal esett vissza a nemzetközi fuvarozási üzletág EBITDA-ja, ám ezt a regionális logisztikai bevételek kompenzálták. A törlesztési moratórium ideiglenes felfüggesztésével átmenetileg fellélegezhet a Waberer's, de folynak a tárgyalások kiegészítő finanszírozásról. A cég pénzügyi helyzetét stabilnak ítéli a vezetőség, mert a bevételkiesést az időben megkezdett költségcsökkentési programok ellensúlyozták.

A Graphisoft Park igazgatótanácsa elfogadta az osztalékjavaslatot, így a társaság az "A" sorozatú részvények után 1060 forintos osztalékot fizet. Az osztalékfizetés tervezett napja június 8.

A héten az OTP-részvények ára 3,04
velemenyezd, 2020. május 10. vasárnap, 07:04
Az OTP 4 milliárd forint adózás utáni veszteséget könyvelt el az első negyedévben
eredményhez a külföldi csoporttagok az előző negyedévinél kisebb összeggel járultak hozzá, főként a megnövekedett kockázati költségek miatt. Eredmény-hozzájárulásuk a negyedéves korrigált profiton belül 32 százalékot tett ki, 18 százalékponttal kevesebbet az egy évvel ezelőttinél és 10 százalékponttal kevesebbet az előző negyedévinél.

A 35,9 milliárd forintnyi korrekciós tétel tartalmazza a magyar és szlovák leánybank által fizetett 16,7 milliárd forintos különadót, a magyarországi törlesztési moratórium 20,2 milliárd forintos hatását. A magyarországi új banki különadó idén befizetendő 14,2 milliárd forintos tétele, amely utóbb visszaigényelhető lesz a bankadóból, sem 2020-ban, sem a következő 5 évben nem fogja érdemben befolyásolni az adózott eredmény alakulását.

Az OTP csoport összes bevétele csaknem 284 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 7 százalékos csökkenésaz előző negyedévhez, illetve 19 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A nettó kamatbevétel meghaladta a 200
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 07:04
Krónika 3. rész (adótörvények)
kötötték az adócsökkentést, most ezt a feltételt nem vizsgálták és nem is olyan a bérdinamika, hogy ez a hatszázalékos emelése megvalósulna.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) fizetőkkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy többségük egyéni vállalkozó, aki bármikor szüneteltetheti a tevékenységét és akkor nem kell megfizetnie a tételes adót sem.

A bankadóról szólva elismerte, hogy előrehozott adófizetésről van szó. A bankok emellett 3500 milliárd forintos hiteltörlesztési moratóriumot vállaltak, továbbra is fizetik a 2010 után bevezetett mintegy 75 milliárdos különadót, valamint a 200 milliárd forintot meghaladó pénzügyi tranzakciós illetéket - ismertette.

Hozzátette: a bankrendszer elég jelentősen kiveszi a részét a közteherviselésből, nemzetközi összehasonlításban a magyar bankrendszer adóterhelése nagyobb az átlagnál.

Elmondta, a bankadó magasabb kulcsát emelték meg, így a nagyobb, tőkeerősebb bankok kapják a különadót.

Az önkormányzatokat érintő elvonással
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 12:52
Felére csökkent az Erste Bank adózás utáni nyeresége
likviditást segítő kölcsönök iránt. Ismertetése szerint a vállalati üzletágban minden mutatóban előrelépést értek el. A tavalyi év azonos időszakához képest a vállalati hitelállomány 33 százalékkal bővült, elérte a 815 milliárd forintot, míg az új kihelyezések volumene idén az első három hónapban 37 százalékkal nőtt éves összevetésben. A negyedév végén - a gyors növekedés ellenére - az állomány még egészséges volt, az NPL-ráta nem érte el az 1 százalékot sem - mondta.

A hitelek 84 százaléka alkalmas a moratóriumra, az ügyfeleik közel 60 százaléka tovább fizeti a hiteleket. A bank azzal számol, hogy az nhp hajrában 150 milliárd forintot helyez ki két év alatt, a többi konstrukcióban 10 százalékos piaci részesedést szerez - ismertette.

Jelasity Radován kitért arra, hogy a teljes évet bizonytalanság övezi, a koronavírus-járvány minden korábbi tervet átír. A visszaesés mértéke ugyanakkor nem lesz akkora, mint amit még egy hónapja terveztek. A további extra kockázati költségek mértéke a következő
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 17:12
Koronavírus - PM-államtitkár: a hiteltörlesztések felfüggesztése a lakosságot és vállalkozásokat is tehermentes
Gion Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a folyószámlahitelt és a hitelkártyahitelt a magas kamatok miatt lehetőleg törlesszék az ügyfelek.

Kitért arra, hogy a moratórium ellenére a lakosság 40 százaléka és a vállalkozások 30 százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, ami azt mutatja, hogy most sokkal erősebb a lakosság és a vállalkozások pénzügyi helyzete, mint a 2008-as válság idején volt.

Hozzátette: a lakosság megtakarítási rátája az éves jövedelem 12 százaléka, ami a legmagasabb arány az Európai Unió tagállamai között.

A kormányzat által bevezetett hiteltörlesztési moratórium világszinten is egyedülálló, mert nem csupán a igazolt krízishelyzetben lévők vehetik igénybe, hanem általános, továbbá az év végéig mentesít a hitelek törlesztése, alól, miközben a környező országokban ezt az intézkedést csupán 3 hónapra vezették be - mondta Gion Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés a folyószámlahitelekre, illetve a hitelkártyákra is vonatkozik. Ugyanakkor azt
velemenyezd, 2020. május 01. péntek, 12:41
1/22
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
1.Banái (Bombay-ben).jpg
dnemethk
2008. augusztus 10. vasárnap, 09:39
A Kárpát medence - s a na
gella
2019. december 04. szerda, 11:43
Kárpátok
dandej
2018. november 15. csütörtök, 21:28
Kárpát-hazánk
irmus
2018. augusztus 24. péntek, 14:53
A Kárpátok dala 01.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:53
A Kárpátok dala 02.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:53
A Kárpátok villije 01.jpg
chillik
2018. április 12. csütörtök, 07:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.