Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 17:19 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A birs ősrégi idők óta használt házi gyógyszer
A birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte


A birsalmát (Cydonia Oblonga), vagy krétai almát, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik egymástól. A birsalma a rózsafélék családjába tartozik.


A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínű lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll.
eva6, 2019. október 17. csütörtök, 10:30
Mozsár a nagyanyó konyhájából
Mindent, azaz mindent fel lehetett dolgozni a régi mozsarakban.
Petrás Gabriella

Nagyszüleink ebben őrölték a diót a kalácshoz, és a porcukor is ebben készült. Akkoriban ugye nem voltak modern háztartási gépek, amivel időt spórolhattak volna maguknak a háziasszonyok, és őrölt diót, meg porcukrot sem lehetett kapni a boltokban - mégis minden időben elkészült, és a sütemények ízét még most is a szánkban érezzük.

Mozsár nagyi konyhájából Fotó: Petrás Gabriella

A retro rézmozsár szinte minden konyha alapfelszerelése volt, és a vajling mellett várt arra, hogy diót, vagy cukrot törjünk benne kalácsok, sütemények töltelékéhez, amiket aztán a sparheltben sütöttek meg.

De a mozsár nem nagyszüleink találmánya, régen fából és kőből készült, majd később rézből, bronzból és vasból. Diót, cukrot, keleten pedig rizst őröltek vele, de festékek és gyógyszerek készítéséhez is használatos mind a mai
anna4459, 2018. május 04. péntek, 18:29
Hogyan dobja fel otthonát tavasszal
tavasszal, a jó időre való tekintettel akár mezítláb is előszeretettel közlekedünk a lakásban.

Ez persze ma már egy jó minőségű laminált padló gyártól elvárható - épp ezért a HARO is tervez és gyárt kifejezetten gyerekszobába alkalmas, környezetbarát, egészséges, strapabíró, tartós, különösen kellemes érzettel és felülettel rendelkező laminált padlókat.

Klikkes rendszerének köszönhetően gyorsan lerakható, így hamar megújulhat és megszépülhet otthonunk, miközben a hölgyek és háziasszonyok számára a másik nagyon nagy előny, a gyors és könnyűszerrel végzett takarítás is megoldható, az antisztatikus, portaszító felületnek köszönhetően.

Szerencsére a kortárs gyártók ma már nagyon sok mindenre gondolnak!

Az öntött márvány szintén egy olyan, innovatív és sokoldalú anyag, mely UV álló, nem karcolódik, ha reggel hozzáértünk, nem ad hidegérzetet bőrünknek. Legnagyobb erőssége mégsem ez, hanem a jól formázhatóság, a dizájn - vagyis az öntési technológiának köszönhetően
tinka1951, 2018. április 15. vasárnap, 11:00
A férjemnek szolgálnia kellene engem
önzetlen. Nem vágyik az ,,önbeteljesítésre", nem érdekli ,,saját karrierjének" építgetése, nem akar külön bankszámlát, és nem akar saját eredményei miatt elismerést. Épp ellenkezőleg! Szinte teljesen érdektelennek tűnik saját szükségeit és érdeklődését illetően, ehelyett úgy dönt, hogy férje, gyermekei és a szomszédságában élők gyakorlati szükségleteire összpontosít. A fejezet első olvasásakor néhányan talán kísértésbe esnek, hogy egyetértsenek Ann Oakley következtetésével, hogy a háziasszonyok egy igazán elnyomott fajhoz tartoznak. De vessünk egy friss pillantást erre az asszonyra:
Jól öltözött (22. vers)
Neki és családjának elegendő ennivalója van, sőt másokkal is meg tudják osztani (15, 20 versek)
Rendezett életet él, érzelmileg stabil, és nincsenek félelmei a jövővel kapcsolatban (21, 25 versek)
A férje rajong érte, hűséges hozzá, rendkívül kivételesnek tekinti, ezt közli is vele, és dicsekszik róla a barátainak (11, 28-29, 31 versek)
Gyermekei tiszteli és
kalmanpiroska, 2018. március 09. péntek, 17:29
Mozsár a nagyanyó konyhájából
Mindent, azaz mindent fel lehetett dolgozni a régi mozsarakban.

Nagyszüleink ebben őrölték a diót a kalácshoz, és a porcukor is ebben készült. Akkoriban ugye nem voltak modern háztartási gépek, amivel időt spórolhattak volna maguknak a háziasszonyok, és őrölt diót, meg porcukrot sem lehetett kapni a boltokban - mégis minden időben elkészült, és a sütemények ízét még most is a szánkban érezzük.

Mozsár nagyi konyhájából Fotó: Petrás Gabriella

A retro rézmozsár szinte minden konyha alapfelszerelése volt, és a vajling mellett várt arra, hogy diót, vagy cukrot törjünk benne kalácsok, sütemények töltelékéhez, amiket aztán a sparheltben sütöttek meg.

De a mozsár nem nagyszüleink találmánya, régen fából és kőből készült, majd később rézből, bronzból és vasból. Diót, cukrot, keleten pedig rizst őröltek vele, de festékek és gyógyszerek készítéséhez is használatos mind
anna4459, 2018. január 14. vasárnap, 12:34
Júniusi zöldségfélék
erősen fodrozott, csipkézett leveléről lehet felismerni. A levélnyél és az erezet meglehetősen húsos. Íze hasonló a fejéssalátáéhoz, kissé kesernyés. Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. A levelek összekötésével, vagy takarással halványítják. Az endívia íze enyhén kesernyés, viszont halványítva teljesen elveszíti keserű ízét. Sokféleképpen fogyasztható, de a friss zöldség elkészítése nagyon hasonlatos a fejes salátáéhoz. Olaszországban, Franciaországban a háziasszonyok közkedvelt alapanyaga, főzeléket és salátát készítenek belőle.

Mizuna
mizuna
A mizuna más néven mustárspenót vagy sárkányfogó saláta. A káposztafélék családjához tartozik Kínában és Japánban előszeretettel fogyasztják. Neve japánul azt jelenti vízi zöld. Rendkívül egészséges salátaféle, enyhén mustáros ízű leveleit fogyasztjuk. Immunerősítő hatású, rost- és vitamintartalma ingen magas. Ízkarakterisztikája miatt igen meghatározó, leginkább a borsos, tormás, mustáros ételekhez
lovaszmarika, 2017. június 20. kedd, 16:40
Angol bull terrier&miniatűr bull terrier standardje
folyamat kezdődött el, mely napjainkban már igen széles területen gyakorlattá vált. Az első fajta, amelyet

kedvtelésből, szorakozásra, időtöltésre, a gyermekek mellé játszótársnak, családi kutyának tenyésztettek. Napjainkra már számos ilyen kedvteléből tartott

fajta létezik. Az Angol Bull Terrier kitenyésztésenek oka egy korabeli Állatvédelmi Törvény bevezetésének köszönhető.
Az Angol korai kapitalizmus idején, az emberi munkaerő kizsákmányolása, a gyermek munka, a háziasszonyok, családanyák 16 órás munkarendje társadalmilag

elfogadotnak számított.. A kizsákmányolás alól az állatok sem voltak kivételek. Az elnyomott nép szenvedéseink enyhítésére, vagy a lázongások

visszafolytására, bevált módszer volt - már a római uralkodók is ezt használták, - ,,kenyeret és cirkuszt", ,,receptje" , borzalmas állatviadalokat rendeztek,

mintegy a feszültséget levezető szelepként alkalmazva azokat. - Engem elborzaszt,
charlotteani, 2017. január 12. csütörtök, 00:37
A konyha
Az igényes háziasszonyok, nagy hangsúlyt fektetnek a konyha berendezésére. Azért, mert a nap nagyobb részét ott töltik el. A reggeli, az ebéd, a vacsora színhelye a konyha. Uzsonnázni is sokan uzsonnáznak. Valójában a nap aktív óráiban, egy-egy órás szünetekkel ételkészítés, étkezés vagy felszolgálás folyik. Mindezeknek a feladatoknak az elvégzése a háziasszonyokra vár, ezért konyhájukat igyekeznek úgy kialakítani, hogy az minél megfelelőbb legyen.
Azt, hogy hogy nézzen ki, mindenki eldönti saját ízlése és a családból hozott hagyományok alapján. Van aki számára a külső megjelenés, van aki számára inkább a praktikum van előtérben. Ezen azt értem, hogy van aki minden konyhai kelléket eltesz a szekrénybe, fiókba. Láthatatlanok legyenek, olyannak tűnjön a konyha, mintha szoba lenne. Mások inkább kívül hagyják az edényeket, eszközöket a szekrényen, hogy könnyen elérhetőek legyenek főzés közben. A konyha funkciója nagyban befolyásolja, hogy melyik verziót alakítják ki. Az, amelyik inkább csak főzőfülke,
nagyagnes, 2015. december 31. csütörtök, 20:51
A MAGYAR NÉPZENE és ANNAK EREDETE
XX. század elejéig elmaradhatatlan kellékei voltak a táncos mulatságoknak. A dudanóták tréfásak, teli vannak kétértelmű utalásokkal és trágárságokkal.

- Bordalok és mulatónóták témája általában a bor, a mámor és az ivás dicsérete. Ezeket a dalokat falun szinte kizárólag a férfiak énekelték.

- Tréfás és csúfoló dalok, mondókák társas összejöveteleken elhangzó ironikus versek és rigmusok. A kicsúfolt témák: a részeges férfiak és nők, a málészájú legények, a lusta és piszkos háziasszonyok, a férjhez menni kívánó vénlányok, az álszent papok és a korrupt falusi tisztségviselők.

- Parasztdalok és keservek szerelmi csalódásokat, foglalkozással járó panaszokat, sérelmeket, általában az emberi élet keserveit fogalmazzák meg.

- Bujdosóénekek, vándordalokban a szülőföldhöz való ragaszkodás és a honvágy jelenik meg. A hosszabb dalok hangja balladás; érzelemkifejező líra és epikus elbeszélés keveredik bennük.

- Történeti énekek és katonadalok a magyar népdalok három
lenke1964, 2015. november 17. kedd, 16:35
17 sorozatgyilkos - 1.
meggyilkolásáért elítélték, de 1916-ban megszökött a börtönből. További sorsa ismeretlen.

Ronald Dominique

A Bayou fojtogató néven vált ismertté. 1997-2006 között több mint 23 áldozatot szedett.

Earle Nelson

Nekrofil. Célpontjai főleg középkorú háziasszonyok voltak. Főleg a Nyugati-parton tevékenykedett. 1926-ban elfogták, majd 1928-ban kötél által kivégezték. A Sötét fojtogató, illetve a Gorilla Gyilkos néven vált ismertté.

William Bonin

Egyike az úgy nevezett Országúti Gyilkosoknak. Amikor 1979 májusában az első áldozatot megtalálták, senki sem sejtette, hogy egy borzalmas gyilkosságsorozat vette kezdetét. Az újságok az
schuro, 2015. július 26. vasárnap, 20:28
Miért és mire jó a mosószóda?
Mosó Masa mosószódája? Biztosan mindenki ismeri a kedves kis mosómedve meséjét, aki mosodát működtetett az erdőben egy tó mellett. Ő egészen biztosan nem foszfátos mosószert használt...

Hogy még sokáig láthassuk természetes környezetükben a mese szereplőit, és ne csak mesés illusztrációkon, ideje megtennünk néhány apróságot! Éppen ezért, újra kezdik felfedezni a háziasszonyok azokat a praktikákat, amelyeket nem is olyan régen felejtettek el anyáink és nagyanyáink.

A mosószódával egyszerre több pipát is tehetünk tennivalóink listájára. Jelesül: kimostunk, kitakarítottunk -könnyen és gyorsan, vigyáztunk saját és családunk egészségére és kíméltük pénztárcánkat, végül de nem utolsósorban a természet védelmében is letettünk valamit.

A mosószódát (nátrium-karbonát) már az ókorban is használták. Elszikesedett talajból állították elő, használták takarításhoz, mosáshoz, és kozmetikai szerként
anna4459, 2014. november 09. vasárnap, 17:10
A konyha gyémántja
emiatt.

Viszont állítólag a tekintélyesebb francia piacokon, például Carpentras-ban, a jó erkölcs uralkodik. Vaucluse, ahol Carpentras található, Franciaország legfőbb szarvasgomba-lelőhelye, Carpentras pedig az egyik legfontosabb szarvasgomba-piac nemcsak Franciaországban, hanem valószínűleg az egész világon. (A másik Richerenches.) Itt ellenőrzött, szabályozott, korrekt kereskedés folyik, persze ez a piac nagybani, legalábbis reggel kilenc után. Fél kilenctől kilencig a kistermelőké meg a háziasszonyoké, ám itt - állítólag - akkor is az erény honol. Máshol nagyon a körmére kell nézni a szarvasgomba-árusnak, mert az huncut ember, és különféle gazságokra képes, némelyik - megint csak állítólag - attól se riad vissza, hogy a portékáját átfesse, így lesz a nyári szarvasgombából fekete szarvasgomba, már amennyiben a híreszteléseknek hitelt adunk. (De hát mért pont ezeknek adnánk hitelt?)

Ártatlanabb lelkek néha megkérdezik, hogyan is kell a francia fekete
horvathnemagdi, 2014. október 09. csütörtök, 09:53
1/5
Képek, videók
_oblojka.jpg
imregi
2011. szeptember 04. vasárnap, 12:50
_oblojka1.jpg
imregi
2011. szeptember 04. vasárnap, 06:33
31oblogki.jpg
ghitza
2009. augusztus 03. hétfő, 08:14
24oblogki.jpg
ghitza
2009. augusztus 03. hétfő, 08:14
16oblogki.jpg
ghitza
2009. augusztus 03. hétfő, 08:13
ősrégi magyar karácsonyi
tereza54
2010. január 03. vasárnap, 18:55
ősrégi magyar templom.jpg
brozsika
2008. november 11. kedd, 23:22
én egy ősrégi szemcsiben:
timiccs
2006. július 07. péntek, 17:17
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
kultúrális nevelés
tothgergo
2006. december 14. csütörtök, 00:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.