Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 03:15 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Digitális edukációs múzeumi órák a múzeumok napján
A kezdeményezés virtuális élményekkel szólítja meg az 5-8. osztályos tanulókat, digitális órarend, vidám edukációs applikációk, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait - közölte az MTI-vel a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló Örökség Kultúrpolitikai Intézet.Szolnokról a Reptár jelentkezik különleges repülőgépekkel, a Magyar Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzolja el az érdeklődőket, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrája Arany János életútját idézi meg.

Balatonfüredről mutatkozik be a Zsidó Kiválóságok Háza, ahol 132 neves tudós életével, találmányaival lehet megismerkedni. A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar lovagrendek világába viszi el közönségét, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre, Siklósról pedig a várkapitány és udvartartása jelentkezik be.

A Kecskeméti Katona
velemenyezd, 2020. május 09. szombat, 08:51
Cseri Miklós újabb öt évig vezetheti a Szentendrei Skanzent
fejlesztési programját, valamint a múzeum szervezeti, működtetési és vezetési koncepcióját taglaló pályázatát visszaigazoló, újabb főigazgatói megbízatása 2020. július 9-től 2025. július 8-ig szól.

Cseri Miklós 1957-ben Miskolcon született, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán szerzett diplomát 1982-ben, 1984-ben egyetemi doktorátust szerzett, 1995-ben PhD fokozatot, 2010-ben pedig címzetes egyetemi tanár lett - áll a közleményhez csatolt életrajzban.

Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1981-ben, onnan került 1987-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-től megbízott főigazgatóként, majd 1996-tól kinevezett főigazgatóként dolgozik. Cseri Miklóst 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki. Tevékenységi körébe tartozott a közgyűjteményi és a közművelődési terület irányítása. 2015-től ismét a Szentendrei Skanzen
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 16:12
Domahidi Klára versei
DOMAHIDI KLÁRA VERSEI

Domahidi Klára ( Marosvásárhely 1969. december 18. - ) Marosvásárhelyen született, Tiszalúcon nőtt föl, s itt él ma is. A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban érettségizett, majd Sárospatakon tanítói diplomát szerzett. 2000 óta ír verseket és prózákat. Festészettel és fotózással is foglalkozik. A tokaji Váci Mihály Irodalmi Körnek és a Magyar Alkotók Internetes Társaságának a tagja.

RólamGyermekek számára írt versei

Isten kegyelméről szóló versei
menusgabor, 2020. március 05. csütörtök, 22:00
Honfoglaláskori magyar sírok leletanyagát bemutató kiállítás nyílt Csíkszeredában
A Csíki Székely Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat 2.0 című közös kiállítása két bodrogközi temetőben feltárt 92 honfoglalás kori sír leletanyagát mutatja be.

A kiállítás fővédnökségét vállaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: a régészetben, a történelemben egységes Kárpát-medencéről szoktak beszélni, az Elit alakulat 2.0 kiállítás azt jelzi, hogy a múzeumok együttműködése által is egységesül ez terület.

Az államtitkár a legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a mai generáció tisztelje, ápolja és örökítse tovább az ősök által ráhagyott örökséget.

Elmondta: a magyar nemzetpolitika az identitás megőrzését, a családok megerősítését és a szülőföldön való boldogulás elősegítését tűzi ki céljául.

Megemlítette, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) zárónyilatkozatában a magyar állam és a Magyarország határain kívüli magyar szervezetek közösen döntöttek arról, hogy 2020-at az erős magyar közösségek évévé
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 20:43
Múzeumok éjszakája - Földtörténeti felfedező út Miskolcon
Kárpát-medence kialakulásának szempontjából fontos miocén kort barangolhatják be.

A múzeum számos más programmal is várja a látogatókat. Az intézmény képtára például időutazásra hívja az érdeklődőket. A 250 évet felölelő művészettörténeti kalandozás az 1700-as évektől indul és egészen a 20. század közepéig tart. A remekművekből álló kiállításon most először lesznek láthatóak a múzeum legújabb jelentős szerzeményei: a reformkori festő, Orlai Petrics Soma két alkotása. Az összetartozó portrépár miskolci magántulajdonból került nemrégiben a közgyűjteménybe.

A Múzeumok éjszakáján a látogatók a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvast is megnézhetik. A 37 centiméter hosszú, hiányosan 409 gramm súlyú ötvösmű eredetileg egy két és félezer évvel ezelőtt élt nomád törzsfő pajzsát díszíthette. A lelet ékszerekkel - oroszlánfigurákkal díszített aranylánccal, 136 félgömb alakú pitykével, aranycsüngővel - és más tárgyakkal együtt hamvak között pihent egy halomsír alatt egészen 1928. április végéig. Akkor a ma
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 15:43
Régészet napja - Fókuszban a múlt "sötét" oldala
Idén egy központi eseménnyel is készülnek a szervezők: pénteken a Régészet napja látogatói tekinthetik meg először a budai Várnegyedben Az első bástya - Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című régészeti kiállítást, amely a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum együttműködésében valósult meg - közölte az MTI-vel a Magyar Régész Szövetség.

Az ELTE Múzeum körúti campusán egy bronzkori halotti máglya rekonstrukciójával, a letűnt civilizációk túlvilággal kapcsolatos hiedelmeivel, rejtélyes kora középkori tömegsírokkal és az őskőkori barlangok titokzatos világával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az előadások mellett népszerű gyerekprogramokkal: kerámia- és állat(csont)simogatóval, régészeti homokozóval és drónbemutatóval is várják a családokat.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt szóló előadásban mutatják be a háborúk és az erőszak régészeti nyomait, de a Fürjesi úton zajló ásatásra is el lehet majd
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:51
Különleges műtárggyal gyarapodott a diósgyőri vár
A kehely Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett.

A kehely a 15. századból maradt fenn és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig.

Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 14:52
Érdekesség
Érdekességek miskolci temetőkről

"Látjátok, feleim, szemtekkel, mik vagyunk
Íme, por és hamu vagyunk ..."
(Márai)

Tudja, mi a közös a primadonna Déryné, a színész Latabárok, az író és mecénás Fáy István és a polihisztor Herman Ottó alakjában? Mindannyian Miskolcon leltek végső nyugalomra.


A városban található pl. annak a Csengey Gusztávnak a sírja is, aki a "Ballag már a vén diák" szerzője volt - 1865-ben eredetileg A fogoly lengyel címen írta a művet.
A Mindszenti római katolikus temetőben áll Munkácsy Mihály szüleinek síremléke, amelyet maga a művész állíttatott "fiúi kegyeletből".Miskolcon 34 temető található. Van köztük önkormányzati tulajdonú és különböző felekezeti egyházi is. A temetőink nagy számát az is indokolja, hogy azok a korábban önálló települések, amelyeket később
kirscha, 2018. október 23. kedd, 21:14
Átadták az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait
Magyarországon vannak tehetséges, alkotó szakemberek.

Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős felkért helyettes államtitkára a díjátadó ünnepségen a tehetséggondozás fontosságáról beszélt, és szólt arról, hogy folytatódik a nemzeti kiválósági program.

Első díjat kapott Matányi Marianna és Kákonyi Marcell, a szentendrei Ferences Gimnázium tanulóinak pályázata az agyi működést vizsgáló tesztkészülékről; Tassi Timián Áron, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulójának okos lámpája, valamint Novák Blanka, az egri Dobó István Gimnázium tanulójának a lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálatáról szóló pályázata.

A verseny három első helyezettje jut tovább a 2018. szeptember 14-19. közötti európai fiatal tudósok dublini döntőjébe.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy az innovációs szövetség Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj átadási ünnepségre, hogy képviselje a magyar
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 17:01
2018. évi történelmi évfordulók 04. 05.
hőmérsékleti rekord is megdőlt. Balatonedericsen 16,9 fokig hűlt a levegő.

Születések
1472 - Sforza Bianka Mária milánói hercegnő, német-római császárné, egy ideig Corvin János jegyese (+ 1510)
1622 - Vincenzo Viviani olasz tudós, matematikus, Torricelli, majd Galilei tanítványa (+ 1703)
1784 - Louis Spohr német hegedűművész, zeneszerző (+ 1859)
1850 - Halmi Ferenc magyar színész (+ 1883)
1893 - Szabó Pál magyar író, politikus (+ 1970)
1894 - Zsedényi Béla miskolci jogászprofesszor (+ 1955)
1900 - Spencer Tracy amerikai színész (+ 1967)
1908 - Herbert von Karajan osztrák karmester (+ 1989)
1912 - Örkény István magyar író, író, drámaíró (+ 1979)
1912 - John Le Mesurier BAFTA-díjas angol színész (+ 1983)
1916 - Gregory Peck amerikai színész (+ 2003)
1917 - Guy Jason-Henry brit autóversenyző (+ 1988)
1920 - Arthur Hailey amerikai író (+ 2004)
1922 - Alfonso Thiele amerikai autóversenyző (+ 1986)
1922 - Andy Linden
ametiszt54, 2018. április 06. péntek, 15:40
2018. évi történelmi évfordulók 04. 05.
Balatonedericsen 16,9 fokig hűlt a levegő.

Születések
1472 - Sforza Bianka Mária milánói hercegnő, német-római császárné, egy ideig Corvin János jegyese (+ 1510)
1622 - Vincenzo Viviani olasz tudós, matematikus, Torricelli, majd Galilei tanítványa (+ 1703)
1784 - Louis Spohr német hegedűművész, zeneszerző (+ 1859)
1850 - Halmi Ferenc magyar színész (+ 1883)
1893 - Szabó Pál magyar író, politikus (+ 1970)
1894 - Zsedényi Béla miskolci jogászprofesszor (+ 1955)
1900 - Spencer Tracy amerikai színész (+ 1967)
1908 - Herbert von Karajan osztrák karmester (+ 1989)
1912 - Örkény István magyar író, író, drámaíró (+ 1979)
1912 - John Le Mesurier BAFTA-díjas angol színész (+ 1983)
1916 - Gregory Peck amerikai színész (+ 2003)
1917 - Guy Jason-Henry brit autóversenyző (+ 1988)
1920 - Arthur Hailey amerikai író (+ 2004)
1922 - Alfonso Thiele amerikai
skorpiolilike, 2018. április 06. péntek, 15:38
Júniusban rendezik meg a miskolci operafesztivált
megmentőjének", aki idén lenne 200 éves.

Az Óbudai Danubia Zenekar és a Honvéd Vegyeskar közreműködésével hangzik el az István, a király című rockopera hangverseny-változata a Bartók Plusz Operafesztivál és a Zikkurat Színpadi Ügynökség közös produkciója Kesselyák Gergely vezényletével.

Bartók operája ihlette Gastón Solnicki Kékszakállú című filmjét, amelyet Magyarországon első alkalommal láthat a közönség. Kékszakállú 100 címmel képzőművészeti tárlat nyílik az opera bemutatójának centenáriumán a Miskolci Nemzeti Színházban. Az alkotások a Bartók Plusz Operafesztivál, a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria, valamint a Havas Művészeti Ügynökség és Galéria közös művészeti pályázatára készültek.

Selmeczi Györgytől a Szent Márton-játék, a Szent Jakab-játék és Az ördög menyasszonya hangzik el, Marco Taralli A rivális című műve a Teatro Coccia di Novara vendégjátékában látható a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Matteo Beltrami dirigálásával. Szergej Prokofjev A három narancs szerelmese
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 14:52
1/15
Képek, videók
mozaik.jpg
durcimarcika
2020. április 15. szerda, 10:37
mozaik jó.jpg
durcimarcika
2019. november 06. szerda, 08:29
0mozaik.jpg
durcimarcika
2019. október 17. csütörtök, 19:30
tök mozaik.jpg
durcimarcika
2019. október 05. szombat, 22:14
1mozaik.jpg
durcimarcika
2019. augusztus 17. szombat, 19:31
1mozaik1.jpg
durcimarcika
2019. augusztus 17. szombat, 19:30
mozaik1.jpg
durcimarcika
2019. április 27. szombat, 18:20
Örökség plakát
gyulla
2013. május 31. péntek, 06:54
Örökség vár ránk
sacimama
2013. május 17. péntek, 02:09
VILÁG ÖRÖKSÉGEI...PPS
johannanna
2012. július 27. péntek, 11:28
Magyarország örökségei.jp
johannanna
2012. július 26. csütörtök, 14:10
Magyarország örökségei 2.
johannanna
2012. július 23. hétfő, 14:11
Örökségünk az emlékezet.j
lacyapu
2009. december 26. szombat, 17:58
Antalli örökség...
caris11935
2009. június 11. csütörtök, 10:06
Gyermekeinknek örökségül
jakabgasparne
2009. március 28. szombat, 04:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.