Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 20:00 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A légiforgalom csökkenése a meteorológiai előrejelzésekre is hat
A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára - hívíták fel a figyelmet.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik - emelték ki.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 21:23
Az 5G sugárzás
5G!

Cikk:

Egyiptomban elkezdődött a konferencia, amin megoldást keresnek az időjárásfigyelő műholdakat zavaró 5G hálózatok problémájára.

Több mint 3000 résztvevővel elkezdődött az egyiptomi Sarm es-Sejkben a World Radiocommunication Conference, az egyik legrangosabb távközlési konferencia. Az eseménynek idén jelentős meteorológiai vonatkozása is van - írja a Verge.

Ahogy arról már tavasszal beszámoltunk, nagy port kavart a meteorológusok körében, hogy a következő generációs mobilkommunikációs szabvány olyan frekvenciasávot is felhasznál, mely nagyon közel helyezkedik el az időjárási műholdak légköri vízgőz-mennyiség méréséhez használt sávhoz.

A következő napokban fog eldőlni, hogy vajon az 5G-s távközlés, vagy a meteorológusok lobbija erősebb

Azt, hogy mit okozhat egy esetleges
lilagondolatok, 2019. október 29. kedd, 09:35
Víz Világtalálkozó - Meteorológiai Világszervezet szakértője: szakadék húzódik a rendelkezésre álló technológiá
Cullman előadását azzal a kérdéssel indította, hogy miért érik még mindig váratlanul az embereket az áradások és az aszályok. A szakértő rámutatott, hogy sok országban hiányoznak az előrejelző rendszerek, és az információáramlás sem hatékony.

A WMO 187 tagországának 40 százaléka nem rendelkezik árvízi előrejelző rendszerrel, körülbelül fele pedig aszály-előrejelző rendszerrel - hívta fel a figyelmet.

A másik fő probléma az, hogy a szolgáltatások hatása korlátozott, és az emberek sokszor nem tudják, mit kezdjenek a figyelmeztetésekkel - tette hozzá. Úgy vélte, a szakértők nincsenek mindig tisztában azzal, hogy eljutnak-e az előrejelző rendszerek információi az érintettekhez.

Cullman szerint a technológiai kérdések mellett nélkülözhetetlen a politikai akarat megteremtésével, valamint az ismeretbeli hiányosságok, a korrupció és a kapzsiság felszámolásával is foglalkozni, ha eredményt akarunk elérni a víz- és a klímaválság kezelésében.

A technológia önmagában nem elegendő - hangsúlyozta
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:30
Meteorológiai szolgálat: az időjárási modellek előre jelezték a Tátrára lecsapó zivatart
Augusztus 22-én, csütörtökön a Magas-Tátrában öten életüket vesztették, több, mint százötvenen megsérültek, amikor egy zivatarrendszer érte el a hegységet, és több alkalommal is lecsapó villámok alakultak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: azon napon a térségben egy feloszlóban lévő frontzóna miatt nedves és labilis volt a levegő. Délután 14 és 17 óra között az időjárás-előrejelző modellek alapján is várható volt csapadék a térségben.

A zivatarrendszer lassan mozgott, így a sűrű dörgéseket már viszonylag korán hallani lehetett - ennek ellenére sokan tartózkodtak a hegyen, főleg a Zakopane felett magasodó Giewont csúcs közelében. Ennek kapcsán azt is megjegyezték: az 1895 méter magas hegyen rendszeresen tömött sorokban állnak a túrázók, így a "lemenekülés" még akkor is nehezen kivitelezhető, ha időben elindul a tömeg.

Egy Szlovákiában dolgozó munkatársuk tájékoztatása alapján a kérdéses időpontban egy igen erős, 150 kA (kilo Amper) erősségű pozitív kisülés következett be. A csúcson
velemenyezd, 2019. augusztus 24. szombat, 13:02
Hőség - Meteorológiai szolgálat: jövő hét elején várható enyhülés
A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti.

A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Azt írták: a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten "valóban rendkívüli, sőt
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 14:29
Augusztus 20. - Operatív törzs: elfogadták a biztosítási tervet
alaposan készülnek, látványos és értékőrző programokkal. Mindezek szervezésekor az elsődleges és legfontosabb szempont a biztonság - hangsúlyozta.

Az NFM államtitkára elmondta: a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs (OT) keddi ülésén a közreműködő szervek - köztük a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a vízimentők - és valamennyi hatóság egyhangúlag fogadta el a tervet. Az OT a héten is folyamatosan tartja a kapcsolatot, elemzik a helyzetet, kiemelten a meteorológiai előrejelzéseket.

A várható időjárásról, s ennek nyomán a rendezvények lebonyolításáról az OT központjában, a rendőrség Teve utcai székházában szombat délután újabb sajtótájékoztatót tartanak - tette hozzá Kara Ákos.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője azt mondta: a héten ismét kánikula lesz, pénteken 35 Celsius-fok körül is alakulhatnak a maximumok. A hétvégén viszont hidegfront várható. Egyelőre a többfajta
velemenyezd, 2017. augusztus 15. kedd, 17:12
Részletesebb előrejelzéseket ad a jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat
egyes településekhez tartozó időképre kattintva, vagy a magyarországi települések menüpontot kiválasztva egy konkrét település hétnapos, napszakos részletességű, pontosabb prognózisa tekinthető meg grafikonos formában.

Az ország több mint háromezer települését érintő, Magyarország klimatológiai sajátosságainak nyomán készülő előrejelzés a világ "elismerten legjobb időjárási modelljei" és az előrejelző szakember tapasztalata alapján készül. Akár napjában többször is frissítik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nagyjából öt éve újította meg az érdeklődők teljes körű meteorológiai tájékoztatását célzó internetes honlapját.

A jövőben még több hiteles mérései adattal, időjárási észleléssel, pontosabb és hosszabb időszakra szóló veszélyjelzéssel, előrejelzéssel, valamint éghajlati és levegőkörnyezeti tájékoztatással, meteorológiai hírekkel, tanulmányokkal szeretnék bővíteni a met.hu oldalt - írta meteorológiai szolgálat.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke csütörtökön
velemenyezd, 2017. március 23. csütörtök, 18:30
Északon nagy hó jön
holnapra, havazás, ónos eső, fagyott eső, havas eső, eső egyaránt várható.

Péntek tizenharmadika az előrejelzők életét is igen megbonyolítja, délnyugat felől ugyanis mediterrán ciklon hoz nagy nedvességtartalmú, eleinte enyhébb, majd ismét egyre hidegebb levegőt, így a téli csapadékok egész tárháza felvonulhat.

A legfrissebb számítások szerint északon, északkeleten végig havazni fog, az Északi-középhegység térségében 15, akár 20 cm-t meghaladó hó is hullhat, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére
Máshol vegyesen kell számítani hóra, havas esőre, esőre, elsősorban a reggeli órákban a főváros környékén fagyott eső, a középső és alföldi tájakon ónos eső is eshet, mely vékony jégpáncélt képezhet az utakon, tereptárgyakon, növényeken. A várható ónos eső miatt Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre szintén narancssárga figyelmeztető előrejelzés érvényes.
Összességében ennyi hó eshet
gabfe, 2017. január 13. péntek, 15:17
Befejeződött a szezonális vihar-előrejelzés a tavainkon
Az OMSZ a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltetett április 1-től október 31-ig. A viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította.

A Velencei-tónál a tavalyi évhez hasonló értéket mutatva, 1433 órán át volt érvényben valamilyen fokozatú viharjelzés. A Balatonnál a keleti medencében 55, a középső medencében 20, a nyugati medencében 40 órával növekedett a viharjelzések fenntartási ideje, amely összesen 1929-2012 óra között mozgott. A Tisza-tónál az előző évhez képest 146 órával rövidebb ideig, összesen 1019 órán át volt érvényben valamilyen fokozatú viharjelzés a hét hónap alatt.

Az OMSZ értékelése szerint az idei viharjelzési szezonban az erős viharok száma az előző évekhez képest csökkent. A Balatonnál 5 napon mértek 90 km/órát meghaladó szélsebességet, ami négy nappal kevesebb, mint az előző évben. A legnagyobb viharok júliusban érkeztek
velemenyezd, 2016. október 31. hétfő, 20:46
Augusztus 20. - A fővárosban már csütörtöktől lezárásokra kell készülni
a hajóforgalmat, továbbá a Gellért-hegyet is lezárják, és a budai és pesti rakpartszakaszokon, hidakon és környékükön is korlátozásokra kell készülni. Bővebb információk találhatók a rendőrség (http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/aug usztus-20/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapest) oldalán.

Szécsi Tibor felhívta a figyelmet, hogy a tilosban parkoló gépjárműveket elszállítják. Ezekről a 273-40-59-es telefonszámon lehet majd érdeklődni.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztályának vezetője közölte, az ünnep előtti és utáni napokban változékony lesz az időjárás, de szombaton napsütéses nyári időre lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint 30 Celsius-fok körüli meleg várható.

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) főigazgatója azt mondta: az állami ünnepi rendezvényekre idén is nagy tömeget várnak. A különböző rendezvényhelyszínek megközelítésére elsősorban a
velemenyezd, 2016. augusztus 17. szerda, 15:22
Világidőjárás
Fantasztikus meteorológiai előrejelző (világ) állomás
Nagyon hasznos!!!!!
sanci81, 2016. július 08. péntek, 17:08
30 napos előrejelzés - esőkkel
30 napos előrejelzés - esőkkel

Időkép:

Fantasztikus meteorológiai előrejelző (világ) állomás

Nagyon hasznos!!!!!

Világidőjárás:

A bal felső sarokban írd be a város nevét! Nagyon jó!

15 napos előrejelzés

Köpönyeg.hu:

Köszönöm szépen Ani!
sz719eszter, 2016. június 26. vasárnap, 03:59
1/5
Képek, videók
Hármas-hegy meteorológiai
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 16:45
08 - a meteorológiai közp
gerinc
2006. július 20. csütörtök, 11:19
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
az egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 11:15
a boldogság egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 10:45
Az egyik szárnya
wob
2018. július 21. szombat, 10:20
Az orvos egyik fő feledat
irmus
2018. július 19. csütörtök, 15:55
az egyik legjobb dolog.jp
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:19
az élet egyik.jpg
sz719eszter
2018. április 24. kedd, 16:22
egyik.jpg
sz719eszter
2018. március 17. szombat, 11:49
az egyik szemem sír.png
chillik
2017. december 05. kedd, 14:15
Smile...egyike kedvenceim
cuppika59
2017. augusztus 22. kedd, 12:43
Egyik üzletember
furaila
2017. július 20. csütörtök, 22:20
Ajándék pillanat egyike
dandej
2017. július 15. szombat, 13:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.