Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:25 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - A légiforgalom csökkenése a meteorológiai előrejelzésekre is hat
A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára - hívíták fel a figyelmet.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik - emelték ki.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 21:23
Korszerűsítették a dunántúli meteorológiai radart
radarállomás pénteki üzembe helyezése alkalmából V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a globális felmelegedés az egyik legnyomasztóbb probléma a világon, ami a Kárpát-medencében is egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségeket okoz. A mai ipari-informatikai társadalom különösen érzékeny ezekre a változásokra, azért is van szükség az emberek és a vagyon biztonsága érdekében minél pontosabb előrejelzésekre - tette hozzá.

Az államtitkár, mielőtt Manninger Jenő országgyűlési képviselővel (Fidesz) közösen elindította volna a radarberendezést, egyebek mellett elmondta: a tárca saját forrásából 100 millió forintot biztosított a berendezés felújításához, s az OMSZ ezt további 35 millió forint saját forrásával egészítette ki.

Kiemelte, hogy a Magyarország nyugati részét, és különösképpen a Balaton térségét lefedő radarállomás új távlatokat nyit az OMSZ számára. A készülék ugyanis az egyik
velemenyezd, 2015. október 30. péntek, 13:31
Havazás - Éjszaka és hajnalban is tisztítják majd a vasúti síneket
A közleményben azt írták: a meteorológiai előrejelzésekre tekintettel éjszaka csaknem kétszáz, majd a hajnali üzemkezdet előtt újabb mintegy száz hómunkás dolgozik azért, hogy a péntek reggeli vasúti közlekedés kiszámítható és biztonságos legyen.

Jelenleg az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok.

A havazás miatt csak a Nyugat-Dunántúlon kell késésekre számítani, ott továbbra is átlagosan fél órával hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.
velemenyezd, 2013. január 17. csütörtök, 20:05
Hideg idő - Meghosszabbították a tanítási szünetet az újfehértói oktatási intézményekben
Mátyás B. Szabolcs a meteorológiai előrejelzésekre utalva elmondta, hogy a következő napokban rendkívül hideg idő és viharos erejű szél várható Újfehértó térségében. Az időjárási körülmények, illetve az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű hó továbbra is veszélyezteti a közlekedés biztonságát, ezért az önkormányzat a tanítási szünet meghosszabbítása mellett döntött.

Az intézkedés több mint kétezer gyermeket érint Újfehértón: bezártak a bölcsődék, az önkormányzati, valamint az egyházi fenntartású óvodák és általános iskolák, nem kell iskolába menniük a Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak sem.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértón kívül további két településen van fagyszünet: a tiszavasvári középiskolában a múlt hét csütörtökön, a nyírbogdányi óvodában és általános iskolában pedig hétfőn rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A kiesett tanítási napokat mindenhol a tavaszi szünetben, illetve szombati napokonpótolják majd.
velemenyezd, 2012. február 07. kedd, 14:53
Újra erdő- és tőzegtüzek tombolnak Moszkva környékén és másutt
mint 1500 hektáron 95 erdő- és tőzegtűz égett, köztük négy nagy. Számos természetvédelmi területen is tüzek pusztítanak.

A hét végén harmadával nőtt a természetes tüzek száma, ezt mintegy 30 százalékban a viharok okozták, további több mint 36 százalékban az emberek okoztak tüzet.

A Kommerszant című lap keddi közlése szerint Moszkva megyében főleg Satura és Gusz Hrusztalnij városok körül égnek a lecsapolt mocsarak, állítólag mindkét várost belepte a szmog, és a lap a meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt jósolta, hogy az égett szag már kedden érezhető lesz a fővárosban is.

A tüzek körül valóságos információs háború folyik: a környezetvédők félreverik a harangokat, a rendkívüli helyzetek minisztériuma a tárgyilagos, számszerű jelentéseken kívül mindent cáfol. Gusz Hrusztalnijról például délután közölte, hogy felhőszakadás van, és szó sincs szmogról. A minisztérium szerint máshol sincs füst Moszkva megyében, és az égett szag egyáltalán nem lesz érezhető a fővárosban.

A Greenpeace
velemenyezd, 2011. július 05. kedd, 17:56
Képek, videók
Hármas-hegy meteorológiai
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 16:45
08 - a meteorológiai közp
gerinc
2006. július 20. csütörtök, 11:19
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
az egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 11:15
a boldogság egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 10:45
Az egyik szárnya
wob
2018. július 21. szombat, 10:20
Az orvos egyik fő feledat
irmus
2018. július 19. csütörtök, 15:55
az egyik legjobb dolog.jp
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:19
az élet egyik.jpg
sz719eszter
2018. április 24. kedd, 16:22
egyik.jpg
sz719eszter
2018. március 17. szombat, 11:49
az egyik szemem sír.png
chillik
2017. december 05. kedd, 14:15
Smile...egyike kedvenceim
cuppika59
2017. augusztus 22. kedd, 12:43
Egyik üzletember
furaila
2017. július 20. csütörtök, 22:20
Ajándék pillanat egyike
dandej
2017. július 15. szombat, 13:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.