Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 08:40 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közösen ítélte el Izrael annexiós terveit Németország, Franciaország, Egyiptom és Jordánia
nemzetközi jog és az ENSZ vonatkozó határozatai alapján továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus megegyezésre épülő, kétállami megoldását pártolják, és felajánlották segítségüket a tárgyalásokhoz vezető út megnyitásához.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban Jordániától elfoglalta Ciszjordániát, Egyiptomtól pedig a Gázai övezetet. A palesztinok ezeket a területeket jövőbeli államuk részének tekintik. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több mint félmillió izraeli él. A korábban Ciszjordánia részét képező Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban egyoldalúan annektálta.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve júliusban megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része elítéli az izraeli kormányt tervét, figyelmeztetve, hogy Ciszjordánia bekebelezése tovább erősítheti
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 15:31
Borrell: az EU határozottan ellenzi Izrael annexiós terveit
A külügyminiszerek tanácskozásának a közel-keleti konfliktussal foglalkozó napirendjén szerepelt Izrael azon terve is, amely szerint magához csatolná a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepeket.

Josep Borrell sajtóértekezletén aláhúzta: a tagországok megerősítették a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés, tárgyalások útján elérni kívánt megoldás melletti támogatásukat. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel - húzta alá.

"Arra kell törekednünk, hogy megakadályozzuk az annexióhoz vezető esetleges kezdeményezéseket" - fogalmazott.

Az unió a diplomáciai eszköztár valamennyi lehetőségét használni fogja, hogy mindenfajta egyoldalú és visszafordíthatatlan lépést megakadályozzon. A következő napokban megbeszélések várhatók az izraeli és a palesztin felek mellett az arab országokkal, valamint az Egyesült Államokkal egyaránt - tette hozzá.

Borrell
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 20:06
Borrell: az Európai Unió nem ismeri el az Izrael fennhatóságát a megszállt ciszjordániai területek felett
Josep Borrell arra reagálva mondta ezt, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban szerdán kijelentette, a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az új izraeli kormány ügye. Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről "az izraeli kormány hozza meg a végső döntést".

Palesztin vezetők elítélték csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgette, míg centristának tartott korábbi vetélytársa, leendő partnere az egységkormányban, Beni Ganz fokozatosabb folyamatot látna szívesebben.

Josep Borrell nyilatkozatában aláhúzta, az unió álláspontja szerint az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Az Európai Unió továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és annak szélesebb körű következményeit, szükség esetén azoknak megfelelően fog eljárni.

A nemrégiben tartott izraeli választásokra utalva azt írta, az unió tudomásul veszi a
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 17:12
Pompeo: a megszállt palesztin területek zsidó telepeinek esetleges bekebelezése az izraeli kormány ügye
Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

Pompeo hangsúlyozta, hogy Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről "az izraeli kormány hozza meg a végső döntést". Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben "szorosan együttműködik" Izraellel.

A Ciszjordániában létesített izraeli telepek annektálása szerepelt a Donald Trump amerikai elnök által előterjesztett béketervben is, amelyet a palesztinok elutasítottak.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz - akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról - egyaránt támogatják a Trump-tervet. Netanjahu és az őt támogató izraeli jobboldal a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg a centristának tartott Ganz fokozatosabb folyamatot szeretne.
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 18:58
Trump-béketerv - Borrell: az amerikai kezdeményezés eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől
Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem.

Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll.

Azt közölte, hogy a tárgyalásos úton születő megállapodásnak magában kell foglalnia a határok elfogadását, rendeznie kell Jeruzsálem helyzetét, valamint ki kell térnie a biztonsággal és a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Unió felszólítja mindkét felet, hogy újra kötelezzék el magukat a tárgyalások mellett, és tartózkodjanak minden olyan, a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépéstől, amely fokozhatja a feszültséget - jelentette ki.

Szavai
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 15:32
Trump-béketerv - Erdogan arra szólította fel a keresztényeket, hogy álljanak ki Jeruzsálemért
Erdogan, aki egyben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is, az AKP székházában felszólalva azt mondta: "A keresztényeknek a sarkukra kell állniuk", mert "Jeruzsálemhez nekik is joguk van". "Trump is keresztény, nem?" - tette fel a kérdést, nyugtázva, hogy akkor a keresztény világ "keze nincs megkötve".

A török államfő kijelentette: a béketerv célja az Izrael által már megszállt Palesztina földjének bekebelezése.

Arra utalva pedig, hogy Jeruzsálemet mind a három nagy monoteista vallás szent városának tekinti, a török államfő úgy fogalmazott: "Miként évezredek óta, a világbéke kulcsa ma is Jeruzsálem, ha a város +elesik+, az egész világ alatta ragad". "Jeruzsálem egészét Izrael véres karmaira hagyni, az emberiséggel szemben elkövetett legnagyobb vétek" - szögezte le, hozzátéve, hogy szerinte a zsidó államot kalóz módon alapították Palesztina földjén, ahol vérontással, jogtalanul érte el mai határait, és továbbra sem "lakott jól". Erdogan hangsúlyozta: Ankara se nem ismeri, se
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:35
Trump-béketerv - Szísztáni: a béketerv sértő, Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa
"Ez a terv nem változtat azon a tényen, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek előbb-utóbb vissza kell térnie palesztin ellenőrzés alá, a muszlim országoknak pedig közösen kell ezért a célért dolgozniuk" - áll a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a béketerv "arabok és muszlimok százmillióinak az érzéseibe gázolt bele".

Haszan al-Kaabi, az iraki parlament elnökhelyettese legmélyebb sajnálatát fejezte ki, amiért a terv keddi washingtoni bemutatásánál arab küldöttségek is jelen voltak. Egyúttal felszólította az arab országok vezetőit, a muszlimokat, az Arab Ligát és az Iszlám Együttműködés Szervezetét (OIC), hogy határozottan lépjenek fel a terv ellen. Hozzátette: ragaszkodnak a független palesztin államhoz, Jeruzsálem fővárossal.

Ammár al-Hákim, az iraki Hikma síita mozgalom tagja szintén hangsúlyozta Jeruzsálem különleges helyzetét: "Nem vehetik el tőlünk, nem sajátíthatják ki. Semmilyen ürüggyel nem lehet áruba bocsátani a megalkuvások, megállapodások, választási árverések zsibvásárán"
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 13:42
Az izraeli védelmi miniszter új hebroni zsidó lakónegyed építését jelentette be
tulajdonában volt az 1929-es pogromok előtt, amely után a két világháború között Izrael földjén fennhatóságot gyakorló brit hatóságok kiköltöztették a városból a zsidókat.

Bennet vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy egyelőre csak lakások tervezéséről van szó, noha ez is jelentős lépés a telepesek hebroni terjeszkedésének több éves leállása után. Ha megvalósulnának a védelmi miniszter elképzelései, akkor duplájára nőne a Hebron belvárosában élő zsidók száma.

Bennet utasította a megszállt területek és a ciszjordániai polgári közigazgatás koordinátorát, hogy tájékoztassa Hebron önkormányzatát a zsidó lakónegyed tervezésének megkezdéséről.

"Sok év után olyan új negyed tervezésének folyamata kezdődik, amely területi folytonosságot hoz létre a Pátriarkák barlangja és az Ábrahám atyánk nevű lakónegyed között, valamint megduplázza a városban élő zsidó lakosok számát" - közölte a védelmi miniszter.

A hebroni telepesek üdvözölték, és kilencven éve várt történelmi igazságszolgáltatásnak
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 18:11
Izraeli szélsőségesek autókat gyújtottak fel és falfirkákat festettek palesztinok házaira Ciszjordániában
A rendőrség gyűlölet-bűncselekmények miatt kezdett nyomozni, ugyanis Náblusz közelében, Ciszjordániai északi részén, négy palesztin faluban éjjel ismeretlen tettesek járműveket és olajfákat gyújtottak fel, és feliratokat festettek házak falára.

Kiblan, Bit Dadzsan, Midzsal és Adik falvakban többek közt Dávid csillagot, valamint azt a szöveget festették héber nyelven az egyik ház falára, hogy "még mindig zárt katonai terület".

A feliratok arra a rendeletre utalnak, amely szerint a Komi Uri nevű, Jichár melletti területet zárt katonai övezetté nyilvánították az izraeli hatóságok, miután szélsőséges telepesek az elmúlt hónapban több alkalommal megtámadták ennek a térségnek a biztonsági erőit.

Az éjszakai incidens után az egyik palesztin károsult elmondta a Háárecnek, hogy biztonsági kamerájának felvételén látható amint hajnali fél 2 körül két ember kiszállt egy kocsiból, és felgyújtotta az ő és fia autóját.

A Becelem nevű emberi jogi civil szervezet szerint októberben és novemberben
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 18:58
Szíria - Lavrov: Ankara biztosította Moszkvát, hogy nem újítja fel offenzíváját
Lavrov arra reagált, hogy hogy Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője hétfőn az ankarai parlamentben azt hangoztatta, hogy sem Washington, sem Moszkva nem teljesítette az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokba foglalt vállalásait, amelyek értelmében az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd milíciának ki kellett vonulnia Észak-Szíriában a határ menti sávból. Cavusoglu jelezte: amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség "nem tisztul meg a terroristáktól", Ankara újraindítja a hadműveletet.

Az orosz külügyminiszter szerint az ankarai nagykövetet kedden úgy tájékoztatták, hogy félreértés történt, és török részről nem vonják kétségbe az Oroszország által Észak-Szíriában elvégzett munkát. Lavrov az orosz hadseregtől kapott adatokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy a kurd erők kivonása a szíriai-török határövezetből a Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök által október 22-én elfogadott szocsi memorandumnak megfelelően
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 13:41
Moszkva: kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt a zsidó telepek amerikai elismerése
lerombolására irányuló lépésként értékelte. A dokumentum szerzői arra szólították fel az összes érintett felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek új, veszélyes eszkalációt provokálhatnak ki a régióban, és akadályozzák a közvetlen palesztin-izraeli párbeszéd felújításához szükséges feltételek megteremtését.

Az orosz elvi álláspont - mint arra a külügyminisztérium rámutatott - az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozatában testesül meg, amely szerint zsidó telepek létesítése az 1967 óta megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet, törvénytelen, megsérti a nemzetközi jogot, valamint az egyik fő akadályt jelenti a kétállami elven alapuló palesztin-izraeli rendezés és az igazságos, tartós és átfogó közel-keleti béke útjában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a - palesztin önrendelkezésű területen épített - ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 14:23
Ankara bírálja, hogy Washington nem tartja jogellenesnek a ciszjordániai zsidó telepek építését
épített - ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül - az ENSZ-határozatoknak megfelelően - törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.

A Palesztin Hatóság szerint Pompeo nyilatkozatával "az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban".
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 12:15
1/13
Képek, videók
Franciaországban - BO
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:17
Chenonceau, Franciaország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:05
Chambord, Franciaország.j
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:04
Franciaország Adventi kés
margoboszi
2016. december 03. szombat, 11:15
Franciaországi gólyák itt
margoboszi
2016. október 10. hétfő, 20:04
F6GUF Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:41
F5NTZ Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:40
Alpes....Franciaország .jp
bbbarbara
2016. január 17. vasárnap, 19:15
Colmar- Franciaország
davedgyerek
2015. március 23. hétfő, 15:59
Franciaország
sanci81
2014. december 13. szombat, 15:20
Párizs ; Franciaország.jp
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:41
Németország1.jpg
durcimarcika
2020. március 31. kedd, 09:05
Németország.jpg
durcimarcika
2020. március 11. szerda, 10:26
Trier, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:17
Lipcse, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.