Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 08:18 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kelt kuglóf csokival és gesztenyével
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1,2 dkg friss élesztő 2 ek cukor
45 dkg liszt 1 csipet só
2 db tojássárgája kb.
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj

A gesztenyés töltelékhez:
50 dkg cukrozott gesztenyepüré 10 dkg puha vaj

A csokis töltelékhez:
25 dkg csokis mogyorókrém

A bevonathoz:
30 dkg étcsokoládé 5 dkg tört mogyoró

ELKÉSZÍTÉS
Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, kikavarjuk egy teáskanál cukorral, hagyjuk kicsit állni.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, egyik oldalára szórjuk a sót.
A közepébe egy kis mélyedést vájunk, ide öntjük a cukrot és a tojások sárgáját.
Hozzáadjuk a cukorral elkevert élesztőt, húzunk a tetejére egy kis lisztet, és ismét hagyjuk 20 percig kovászolódni.
Odakészítjük a langyos tejet, öntünk rá körülbelül másfél decit, és szépen kidagasztjuk, kézzel vagy géppel.
Ha szükséges, adunk még hozzá kis tejet, lágy, de nyújtható tésztát szeretnénk
suzymama, 2019. november 21. csütörtök, 16:50
Ferdinánd tekercs
porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.

Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.

A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Részeges pogácsa

5 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Sütőporos és kelt túrós pogácsa
Sutöporos turos pogacsa

Hozzavalok:
25dkg liszt, 25dkg turo, 25dkg margarin, 1,5tk so, 0,5cs sutöpor, 1db tojas, +a keneshez 1db tojas

Elkeszites:
A tesztahoz valokat összegyurjuk, alaposan eldolgozzuk egymassal. Egy sutölapot kibelelunk sutöpapirral. A tesztat kb.2cm vastagra nyujtjuk, majd apro pogacsakat szaggatunk. A sutöpapirral belelt sutölemezre tesszuk öket, nem tul közel egymashoz, mert sutes közben szepen megnönek majd. tetejuket megkenjuk felvert tojassal, esetleg megszorhatjuk reszelt sajttal, vagy kömennymaggal is. 180C-fokos sutöbe tesszuk,szep pirosra sutjuk. Keszulhet juhturoval is.

Kelt turos pogacsa

Hozzavalok:
50dkg liszt, 10dkg margarin, 5dkg elesztö, keves tej, 1kk cukor, 2tk so, 2-3ek tejföl, 50dkg tehenturo, 1db tojas, keveske tej/kb 0,5dl/.

Elkeszites:
A lisztet a margarinnal, a soval es a turoval elmorzsoljuk. Az elesztöt az enyhen meglangyositott tejben a cukor hozzaadasa mellett felfuttatjuk. Ha az
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 13:02
Kakaós napraforgó
tojás
140 g tejföl vagy joghurt
3 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír
csipet só
3 evőkanál cukor
kb. 180 ml víz
20 g élesztő
+ olvasztott vaj a kakaós réteg alá

Kakaós töltelék:
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor

+ 1 tojás a lekenéshez
jégcukor a díszítéshez ( ami el is maradhat)

A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Ha a tészta duplájára kelt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi
méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott
vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén
ametiszt54, 2018. február 12. hétfő, 09:16
Jeges kifli vagy Vízen kullogó
nekilátni, mert nagyon finom péksütemény lesz a végeredmény. Nálunk legalábbis hihetetlenül gyorsan elfogyott a jeges kifli. :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
15 dkg tejföl
8 dkg libazsír
2 tojás

továbbá:
2-3 evőkanál libazsír
10 dkg kristálycukor

Dagasztótálba tesszük a lisztet. Közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk. Tiszta konyharuhát megkenünk libazsírral, figyelve arra, hogy mindenhol átjárja a textilt, nehogy a tészta elázzon a kelesztés során. Rátesszük a gombóccá formált tésztát, batyura kötjük. Fakanálra fűzzük, majd langyos (de nem forró!) vízzel töltött edénybe lógatjuk, úgy, hogy a tészta a vízbe kerüljön, de a batyuba ne tudjon belefolyni a víz. 2-2,5 órán át
nanoka72, 2017. december 22. péntek, 07:54
Krumplis pogácsák
őket.

Egy kis ideig még pihentetjük, majd erős lángon megsütjük.



Élesztős krumpli-pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 40 dkg tisztán mért, héjában főtt és meghámozott, áttört krumpli,

25 dkg sütőmargarin, 1 db egész tojás, 6 evőkanál tej, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál

törött fekete bors, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor.

Egy bögrébe beleszórom a szétmorzsolt élesztőt, rászórom a cukrot és ráöntöm a

meglangyosított tejet. Jól összekeverve hagyom felfutni. Közben egy gyúrótáblára készítem a

lisztet, amelybe mélyedést vájok. A mélyedésbe belerakom a tojást, a szeletekre vágott

margarint, a sót és a borsot beleszórom, majd az áttört burgonyával, meg a beleöntött élesztővel

együtt tésztává gyúrom. A cipóvá formált tészta tetejét kevés liszttel meghintem, és langyos

helyen legalább fél óráig hagyom pihenni. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Habos meggyes pite
tetejére:

15 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
3 evőkanál tejszín
15 dkg mandulalap

a töltelékhez:

70 dkg meggy (nálam 720 ml meggybefőtt)
1 csomag tejszínízű pudingpor
13 dkg kristálycukor
5 dl tej
6 lap zselatin
5 dl tejszín

A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, közepébe mélyedést készítettem.
Ide morzsoltam az élesztőt, amit leöntöttem a meglangyosított tejjel.
Oldalról lisztet húztam rá, és kelni hagytam.
Negyedóra elteltével hozzáadtam a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztettem.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tetejére a mázat: összemelegítettem a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lett, a tűzről lehúzva hozzákevertem a mandulalapokat
bkisseva, 2017. május 26. péntek, 11:20
Ellenállhatatlan
kóstoltál!

Azt hittem, a sajtosrudaknál és a pogácsánál nincs finomabb, utána megkóstoltam ezt a csodát és mostanában kétnaponta meg is sütöm!

Hozzávalók:

200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztő,
170 g vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 g liszt,
200 g sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Tegyük a szárított élesztőt és a cukrot, a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá, 1 tojást, sót, 50 g vajat és a 350 g lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát, pihentessük 40 -50 percig, szoba hőmérsékleten. Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá 120 g vajat és lassú tűzön folyamatosan kavargatva olvasszuk meg. Egy 20 x 25 cm-s tepsit, kivajazunk, kilisztezünk.

Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab
horvathnemagdi, 2017. április 12. szerda, 09:28
Ellenállhatatlan sajtos
Ma :


Hozzávalók:

200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztő,
170 g vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 g liszt,
200 g sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Tegyük a szárított élesztőt és a cukrot, a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá, 1 tojást, sót, 50 g vajat és a 350 g lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát, pihentessük 40 -50 percig, szobahőmérsékleten. Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá 120 g vajat és lassú tűzön folyamatosan kavargatva olvasszuk meg. Egy 20 x 25 cm-s tepsit, kivajazunk, kilisztezünk.

Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból. Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlő részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el
eva0817, 2017. április 05. szerda, 07:14
Pusztamagyaródi szalagos fánk
Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
3.5 dl tej
4 dkg friss élesztő
3 ek porcukor
50 dkg fehér liszt
1 db tojás
3 db tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
2 ek rum
1 mokkáskanál só

A sütéshez:
8 dl étolaj

A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
lekvár

Elkészítés
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is
bkisseva, 2017. január 18. szerda, 14:49
Ferdinánd tekercs
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
40 dkg finomliszt (de a fele lehet graham liszt is, néha azzal készítem)
egy csipet só
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

A körbekenéshez:
4 dkg vaj

A locsoláshoz:
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított cukros tejbe morzsolom, felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, beleöntöm a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a vajjal összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban kelni hagyom kb. 45-50 percig. (De lehet összegyúrni/dagasztani a kenyérsütőgépben is.)
2. A töltelékhez a vajat a kétféle cukorral habosra keverem.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 7mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros vajjal egyenletesen megkenem. Ezután felcsavarom
suzymama, 2016. november 24. csütörtök, 18:08
1/14
Képek, videók
moss gesztenyével.jpg
dnemethk
2012. november 06. kedd, 18:38
gesztenyevel_toltott_c sok
szelidszeder
2012. február 04. szombat, 12:19
gesztenyével és rumba ázt
csancsy3
2008. március 27. csütörtök, 18:34
pulykamell-töltelékhez
iraziviki
2009. szeptember 29. kedd, 18:26
0 ezek teáskanák.png
lovaszmarika
2015. november 08. vasárnap, 16:31
Almák tálban
eva6
2019. november 03. vasárnap, 14:06
Eprek tálban
eva6
2019. május 30. csütörtök, 15:53
Gyümölcsök tálban
eva6
2019. május 14. kedd, 17:26
málnák tálban
eva6
2018. június 01. péntek, 18:04
tálba virág.png
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 10:57
Virágok tálban
eva6
2017. június 23. péntek, 09:59
Eprek tálban
eva6
2017. június 16. péntek, 07:40
eper tálban.png
eva6
2017. április 20. csütörtök, 18:59
eprek tálban
eva6
2017. március 20. hétfő, 13:08
Római tálban sült tarja,
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.