Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 20:06 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyula krumpl - Lagzis krumpli
200 g margarin

A tejfölös keverékhez

450 g tejföl (20%-os)
1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1 apró csipet só

A tetjére

100 g gouda sajt (reszelt)

Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg alapanyagain el nem fogynak. Úgy kell rétegezni hogy a legfelső réteg tejfölös legyen.
Ezt követően gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd villával az egészet átszurkáljuk, hogy a margarin a sütőben át tudja járni az ételt.
180 C-os sütőben
bkisseva, 2016. március 23. szerda, 19:18
Tojással töltött sajtos sült krumpli recept
hozzávalók / 2 adag

2 db burgonya (félig megfőtt)
2 ek vaj (megolvasztva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
5 dkg sajt (jól olvadó, ízlés szerint)
2 db tojás
5 dkg feketeerdő sonka
1 közepes db újhagyma
elkészítés

A héjában megfőtt burgonyából vágjunk le egy szeletnyit, hosszanti irányban. Kanállal óvatosan kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy maradjon egy kb. fél cm-es kérge a burgonyának. A kikapart belsejét nem kell felhasználnunk.
Kenjük ki a burgonya belsejét az olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A sajtot reszeljük le (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez), majd szórjuk a burgonyák belsejébe. Az apróra szeletelt sonkát és az újhagymát (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez) is szórjuk bele a burgonyák belsejébe.
Ezt követően üssünk a burgonyákba egy-egy tojást, vigyázva, hogy a tojássárga ne fakadjon ki. Sózzuk, borsozzuk a tojást is, majd tetszés szerint, díszítésként szórjuk meg egy kis
mamucika, 2015. november 09. hétfő, 20:15
Így készül a tökéletes halászlé
Így készül a tökéletes halászlé

Ha a fenyőfát már feldíszítetted, itt az ideje, hogy elkészítsd a karácsonyi fogások császárát, a tökéletes halászlét.


Hozzávalók:

1 kg ponty
20 dkg vöröshagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
2 krumpli
1 zöldpaprika
1 paradicsom
szárított erős paprika


A hal fejéből, farkából, a meghámozott, karikára vágott vöröshagymából és a burgonyából készíts alaplevet. Ha minden megfőtt, passzírozd át az egészet. A paprikát vágd karikára, majd a paradicsommal együtt tedd az átpasszírozott lébe, és szórd bele a fűszerpaprikát is.

A hal többi részét, miután megtisztítottad, vágd kisebb darabokra, sózd be alaposan, majd, amikor a leves forrni kezd, add hozzá. Kis lángon nagyjából 20 percig főzd. Ízlésed szerint erős paprikával is
lilagondolatok, 2014. december 12. péntek, 11:31
Töröm a fejem mit főzzek holnap?
Vendégem jön !!

Kedves!!

Viszont az vendéglátás során sok mindent kell figyelembe venni!!!

Ez is eszembe jutott !!!

Egy jó kis csirkegulyás után ,


A héjában megfőtt burgonyából vágjunk le egy szeletnyit, hosszanti irányban. Kanállal óvatosan kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy maradjon egy kb. fél cm-es kérge a burgonyának. A kikapart belsejét nem kell felhasználnunk.
Kenjük ki a burgonya belsejét az olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A sajtot reszeljük le (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez), majd szórjuk a burgonyák belsejébe. Az apróra szeletelt sonkát és az újhagymát (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez) is szórjuk bele a burgonyák belsejébe.
Ezt követően üssünk a burgonyákba egy-egy tojást, vigyázva, hogy a tojássárga ne fakadjon ki. Sózzuk, borsozzuk a tojást is, majd tetszés szerint, díszítésként szórjuk meg egy kis sonkával, sajttal és újhagymával.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 20
eva0817, 2014. november 13. csütörtök, 06:50
paleo köretek
Jó magyar szokás szerint a köret nálunk szinte csak sült vagy tört krumpliból, rizsből és tésztából áll.

Mivel a paleolit táplálkozásban egyiket sem fogyasztjuk, rögtön jön a kérdés, de akkor mit együnk köret helyett?

Sokan azt hiszik, hogy mi csak párolt zöldségeket eszünk mindenhez, de ehhez képest köretek tárháza nyílik meg, amint belevágsz a paleo diétába.

Persze sokféle köret van, de most leírom Neked az én TOP 5. köretemet.

Akkor vegyük sorra őket:

1 helyezett

Első helyen említeném a kedvenc köretemet, a sült zellert. Megtisztítva és hasábokra vágva forró paleolajon vagy sertészsírban aranybarnára sütve tökéletes ,,sült krumpli" lesz belőle. Még azok is szeretni fogják, akik egyébként utálják a zeller erőteljes ízét, mert a sütés során szinte teljesen eltűnik az aromája.

2. helyezett

Második helyre tenném a salátákat.
faciendum, 2014. március 11. kedd, 19:36
burgonyával töltött "bundás kenyér "
a tészta ugyanaz mint többinél, a töltelék a burgonya.

Burgonya: 2 közepes méretű
Hagyma: 1
Zöld chili 1
Gyömbér paszta 1 tk
Kurkuma por 1 / 2 tk
Chat masala 1 tk
Só,
olaj

a megfőtt burgonyát lereszelem a durva részén a reszelőnek.
olajon hagymát piritok, hozzáadom a chilit, gyömbért, fokhagymát,kurkumát elkeverem .
a burgonyát is belerakom és szépen megpiritom együtt.
két szelet kenyéér közé teszk a burgonyából, majd a kenyeret bemártom a tésztába és kisütöm .
chutney-val tálalom .
ibolya58, 2013. szeptember 05. csütörtök, 14:09
Dödölle
Mátyusföldén am. derellye, azaz turóval vagy szilvával töltött tésztás eledel. 3) Győr tájékán gúnynévképen am. málészájú, együgyű ember, máskép: dölle, döddő.

DÖD
hangutánzó elvont gyök, honnan dödög, dödörög származnak. Dödölle szóban pedig am. töltött, vagy dudorú."
---
Lássuk, hogy mit is ír róla a gasztronómiai lexikon: "DÖDÖLLE, GANCA vagy GÁNICA - Főleg 19. századi receptkönyvekben olvasható. Durvára őrölt kukorica- vagy árpalisztből, ritkábban ún. daráslisztből és burgonyából főzött, kanállal szaggatott pépes galuskaféleség."

A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének a tanulmánya a következőket írja:

"A 18. század végétől kezdve megsokasodó források a parasztok kásaételeinek formáit, sorozatát és elnevezéseit úgy mutatják be, ahogyan azok aztán a 20. századig használatban maradtak. Ez a kép változatosabb annál, amit a kora újkor szűkszavú köznépi forrásanyaga mutat. Kérdés egyelőre, hogy a 18. századtól kezdve dokumentált formák újak
tinka1951, 2013. március 07. csütörtök, 22:13
paradicsomos húsgombóc
paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók
50 dkg darálthús 2 dl rizs 1 fej aprított vöröshagyma 1 db tojás 160 g paradicsompüré só Knorr Delikát8 ételízesítő liszt olaj 1 kg burgonya bors só cukor
Elkészítés
A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Jól összekeverjük. Gombócokat formázunk belőle, és bő vízbe amibe teszünk 1 evőkanál delikátot feltesszük főzni. 1 órát főzzük lassú tűzön. Ez alatt puhára fől.
Amíg a gombócok főnek. a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben fél óra alatt puhára főzzük.
Ha a gombócok megfőttek, kivesszük őket egy tálra. A főzőlét felhasználjuk, ne öntsük le róla. Egy lábasba pici olajon kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk ( rántást készítünk). Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és folyamatos keverés mellett belemerjük a levet amibe a gombócok főttek. Ízlés szerint ízesítjük kicsi cukorral, sóval. Beletesszük a gombócokat is, és egyet
gereica, 2012. november 27. kedd, 16:23
Göcseji dödölle
Göcseji dödölle

Hozzávalók: 1 kg burgonya
40 dkg liszt
1 csapott kanál só
2 fej vöröshagyma
2 tojásnyi zsír

Elkészítés:

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk és egy 4 literes fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy 1 újnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük megsózzuk ( egészen kásaszerű legyen ). A lisztet beleöntjük fakanállal jól elkeverjük szinte dagasztjuk. A dagasztást addig végezzük amíg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig amíg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén vagy gyenge gázlángon alátéttel. A vörös hagymát megtisztítjuk apró kockákra vágjuk és a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy lábasban kevés hagymás zsírt teszünk,és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és
horvathnemagdi, 2012. január 15. vasárnap, 15:56
halász pitéje !
tovább addig amíg a halak meg nem főnek, kb. 20-30 percig. Szintén gyakran kevergessük, mivel a liszttől és a tejszíntől elég sűrű lesz az alapunk, vigyázzunk nehogy leégjen. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót.


7. A sütőt előmelegítjük kb 180 C-ra.

8. Amikor a burgonyánk megfőtt, a levet leöntjük róla, krumplinyomóval pépesítjük és a vajjal valamint a tejjel jó krémes pürét készítünk belőle. A vaj és tej mennyisége természetesen változhat, attól függően, hogy milyen burgonyából készítjük.


9. 4 db egyszemélyes tányért (vagy egy közepes tűzálló tálat ) 3/4-ig töltünk a szósszal. A burgonyapüréből nyomózsákkal kis fodrokat nyomunk körben a formák szélén vagy befedhetjük az egész szószt a pürével.


10. Összekeverjük a zsemlemorzsát a sajttal és a kaporral, majd ezzel megszórjuk pie-ok közepét. Természetesen ha az egészet befedtük a pürével, akkor ez a lépés elmarad.


11. Az előmelegített sütőben addig sütjük
ibolya58, 2012. január 14. szombat, 14:05
Töltött kacsák
Töltött kacsák

Hozzávalók

keményre főzött tojás, mustár, ízvarázs, őrölt bors, fokhagyma granulátum
burgonya, vaj, sárgarépa, petrezselyem levél, szemes bors

Elkészítés:

a kemény tojásokat félbevágjuk a sárgáját egy kis tálkába rakjuk, villával összetörjük mustárral, ízvarázzsal, őrölt borssal, fokhagyma granulátummal, bármivel ízlés szerint ízesitjük
visszatöltjük a tojásokba
egy-két szem apróra vágott krumplit főzünk sós vízben és mellé dobunk egy félbevágott sárgarépát is
amikor a krumpli megfőtt, elzárjuk és leszűrjük, nem baj ha a sárgarépa roppanós marad
a krumplit összetörjük egy kis vajjal, a sárgarépából kis téglalapokat vágunk, a petrezselymet leveleire szedjük
a vajas burgonyából megformázzuk a kacsa fejét két szeme szemes bors, és belenyomjuk a sárgarépa csőröcskéket is
a két petrezselyemlevelet vízbe mártunk lerázzuk és ráragasztjuk a tojásra szárnynak, azért vizezem, mert akkor könnyeben hozzátapad a
horvathnemagdi, 2011. december 14. szerda, 19:47
Elbúcsúztattuk a telet
főzzük a csontlében.
3.) 1 tojásból 1 evőkanál étolajból 3 evőkanál lisztből nokedlit szaggatunk a levesbe.
4-) Legvégén beletesszük a zöldborsót, fehér borsot és csipetnyi cukrot. Ha kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. A combokból rántott húst sütünk.

Zöldségleves galuskával

A második étel klasszikus rántott hús volt, salátával, kukoricás rizzsel, és lila krumplipürével. Igen, lilával. Dorka azt hitte szilvás, én azt, hogy céklás, de nem. Ez perui lila burgonyából készült, hagyományos módon, és ilyen elképesztő színe van. A kép nem túl trendi, de mindenki falt, nem volt idő képbeállításra. :-)

Lila krumplipüré, rántott hús, kukoricás rizs Lila krumplipüré, rántott hús, kukoricás rizs

A harmadik fogás egy mákos, csokis sütemény, isteni - és vigyázat! Nagyon eteti magát. :DDD

Csokis-mákos pite

Hozzávalók: 1 bögre mák, 1 bögre liszt, 1 bögre cukor+2 ek, 1 bögre tej, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 1
horvathnemagdi, 2011. március 03. csütörtök, 17:44
1/3
Képek, videók
Krumpliba rózsahajtás
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:18
Rakott krumpli.png
cipello
2018. május 18. péntek, 13:29
TÖLTÖTT KRUMPLI
vorosrozsa66
2018. május 15. kedd, 10:06
Töltött krumpli
irmus
2018. április 17. kedd, 17:26
grétipaprikás krumpli03.0
maroka
2018. március 03. szombat, 12:00
krumpli zöldséggel.jpg
taszat
2018. január 27. szombat, 19:12
Rakott krumpli
irmus
2018. január 23. kedd, 18:09
krumpli gombőc.jpg
snbela44
2017. június 28. szerda, 09:30
Zsák krumpli
sanci81
2017. június 25. vasárnap, 15:36
Szép mikulásvirág keverék
pacsakute
2015. június 13. szombat, 13:11
Kócos,a keverék kutyus
erzsikepuskas
2014. február 20. csütörtök, 10:26
Májtisztító keverék.jpg
pacsakute
2013. október 31. csütörtök, 14:28
Májtisztító keverék.gif
pacsakute
2013. szeptember 01. vasárnap, 19:02
Szinek keveréke.jpg
farkas1945
2013. április 20. szombat, 11:23
Színek keveréke.png
farkas1945
2011. május 11. szerda, 13:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.