Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 01:03 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hosszú hétvége - rámfér (ne)
A múltheti ledolgozás után most hosszú hétvége vár ránk, benne Március 15. ünnepével.
A kollégista gyerekekkel tegnap emlékeztünk Soós János '48-as nemzetőrre. Idén lesz 170 éve, hogy hősi halált halt Magyaróváron a kecskeméti önkéntes. Síremlékműve is 156 éves. Utána még tettünk egy '48-as történelmi sétát is a magyaróvári belvárosban. (Nem tudom a Moson Megyei Műhelyben van-e róla tanulmány. A Mosonvármegyében és a Civil Szemlében olvastam néhány cikket.) A megemlékezésen verset Nemes Bálint mondott, beszédet én tartottam.

Ma Dunakilitin Beregszászi Balázs levéltáros lesz az ünnepi szónok.

Március 15. alkalmából

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott:

Varga György festő-, szobrász- és iparművész, a Mosonmagyaróvári Képzőművész Alkotók Stúdiójának volt művészeti vezetője,
kitüntetésben részesül szülőföldje, a Szigetköz iránti elkötelezettséget tükröző alkotói pályájáért, sokrétű kulturális szervező tevékenységéért.

Magyar Ezüst
azenujsagom, 2018. március 14. szerda, 04:58
A költészet napja - Koszorúzással emlékeztek József Attila ferencvárosi szülőházánál
megtapad az emberi elmében és képzeletben, formai jellegzetessége a mondanivaló egyfajta sűrítményét, esszenciáját hozza létre.

"József Attila életműve világosan megmutatja, micsoda fantasztikus játéklehetőség rejlik a magyar nyelvben" - mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Hozzáfűzte: napjainkban a nyomtatott könyv talán leáldozóban van, de az új elektronikai, digitális eszközök segíthetnek a költészet értékeinek közvetítésében, új versek létrehozásában is.

A megemlékezésen Bácskai János polgármester átadta Ferencváros József Attila-díját H. Bagó Ilona irodalomtörténésznek, muzeológusnak, a József Attila Emlékhely Eszmélet című állandó kiállítása kurátorának. A tavaly megújult tárlat elnyerte a szakma legrangosabb elismerését, a 2016-os Az év kiállítása díjat is.

A polgármester felidézte: József Attila és családja mindössze három és fél hónapot töltött a Gát utca 3. szám alatti bérházban, anyagi gondjaik miatt 14 év alatt 19 különböző helyen húzták meg magukat
velemenyezd, 2017. április 11. kedd, 14:03
A költészet napja - Nógrád megyei programok
Salgótarján önkormányzata, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a József Attila Művelődési Központ ünnepi megemlékezésén öt "versmegállót" járhatnak be az érdeklődők kedd délelőtt a könyvtár főbejáratától indulva. Érintik a Förster Kálmán teret és a Radnóti-szobrot, és végül a Fő téri József Attila-domborműhöz érkeznek meg. Minden megállónál verseket mondanak, a Radnóti-szobornál elhelyezik az emlékezés virágait, a domborműnél pedig a Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulóra kiírt, Születésnapomra című alkotói pályázat díjkiosztóját is megrendezik.

A Fő téri Radnóti-szobornál délután a Pál József Alkotói Kör is költészet napi megemlékezést tart versfelolvasással.

Kedden délután a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében Frideczky Katalin zongorista mutatja be Fehér árnyék című kötetét, a beszélgetőtárs Handó Péter író lesz.

Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma versfelolvasó délutánra hívja kedden az érdeklődőket Hozz egy verset magaddal!
velemenyezd, 2017. április 09. vasárnap, 13:31
Március 15. - Külföldön is megemlékeznek az 1848-49-es magyar forradalomról
A Balassi Intézet hétfői közleménye szerint az ünnepségek már a múlt héten megkezdődtek: Helsinkiben például családi délutánt szervezett a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a helyi magyar közösségnek. Prágában a Zeneakadémia közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet. Az Isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében virágokat ültettek az egykori '48-as magyarok sírjainál, Párizsban pedig megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben.

A Ljubljanai Várban és a helyi Balassi Intézetben hétfőn tartanak ünnepséget, amelyen a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulói adnak műsort.

Kedden Bécsben megkoszorúzzák Bessenyei György testőríró szobrát, majd az Altes Rathaus dísztermében tartanak ünnepi megemlékezést. Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatja a közönség a Szlovák Rádió hangversenytermében. Sepsiszentgyörgyön Hátrahagyottak emlékezete címmel rendeznek kültéri kiállítást.

Szintén kedden
velemenyezd, 2017. március 13. hétfő, 14:22
Arany-emlékév - Hoppál: a magyar nemzeti identitástudat kútforrása a költő
"A magyarságot a nyelv, a kultúra és az érzelmi összetartozás teszi nemzetté. Arany költészetében és személyében e három kritérium egybeolvad" - fűzte hosszá az államtitkár, aki szerint a nyelvi gazdagság, kifejezésbeli igényesség, morális tartás és a nagy klasszikusokból és népi gyökerekből merítő műveltség épp annyira Arany János emberi nagyságának, mint művészi tehetségének lenyomata.

Az emlékév célja, hogy egyfelől Arany költészetét, ma is aktuális művészi üzenetét közelebb hozza a mai kor emberéhez, különösképpen a 19. század nyelvét már nehezen értő fiataljainkhoz. Másfelől, hogy a jelenkor nyelvére lefordítsa Arany hiteles, példaértékű erkölcsi jellemzőkkel bíró emberi alakját - mondta, méltatva Arany János hazaszeretetét, társadalmi felelősségvállalását, hitét, bölcsességét és igényét az emberi jellem fejlődése iránt.

Az irodalomtörténészek szerint Arany János munkássága a magyarság önkifejeződésének költészetbeli kvintesszenciája - mutatott rá Hoppál Péter. Kiemelte: szeretnék, ha az
velemenyezd, 2017. március 02. csütörtök, 13:12
Bécs, egy szép este
Felsőőrröl megjőve iskola, számlák, utalások, unalmas napi malom. Szombaton kicsit pofozgattam a szél-járás új számát, elkezdtem a újságot is. Tegnap ebédre Bécsbe mentünk Ernőékhez, beszélgettünk, szunyókáltunk, s este a Bornemiisza Péter Társaságban találkozó. Ernő könyvéről beszéltem, beszélgettem vele, két verset is fölolvastam az új könyvből. Jó este volt, jó emberek között. AZ idő is kitűnő volt, nem zavart a vezetés.
Készülünk a szabadkai találkozóra, sajnálom, hogy nem lehetek ott a Gulyás Lajos megemlékezésen. S remélem az iskola falán hamarosan Vass Mártára emlékező tábla is lesz, ideje lenne szembenézni a múlt minden szeletével.

Ui. Az egyesület könyvtárában föllapozhattam egy eredeti Bornemisza Péter kötetet, Debrecenben adták ki.Különleges érzés egy ilyen könyvritkaságot kézben tartani.
sandrapolke, 2017. február 06. hétfő, 10:50
Áder János beszéde a Nemzeti Gyásznapon, 2016. november 4-én
Áder János köztársasági elnök beszéde az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásának 60. évfordulóján a Hargita téri 1956-os emlékműnél rendezett megemlékezésen, 2016. november 4-én

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Honfitársak!

A 301-es parcellából érkeztem Önökhöz. A sírhelyektől, amelyekben vértanúvá lett hőseink nyugszanak.

Azok, akiknek a november 4-én kezdődő szovjet inváziót követő embertelen megtorlás megpecsételte sorsát. Azok, akiket a kommunista vérbírák politikai megrendelésre küldtek bitó alá. Azok, akiknek nemcsak az életét vették el hóhéraik, hanem még a nevüket és emléküket is ki akarták törölni a nemzet emlékezetéből. Azok, akiket még holtukban is megaláztak, akiket arccal lefelé fordítva kátránypapírba tekerve, összekötözött lábakkal, mésszel leöntve temettek el. Azok, akiknek neve helyén a temetői kartonokon csak két betű volt olvasható: NN. Nomen Nescio. NN. A borzalmas titkok két vádló betűje azt jelenti: nevét nem tudom.

A hősök, akik
otvenhatosemlekev2016, 2016. november 04. péntek, 18:33
NDK-s külügyminiszter a Gyásznapon
utolsó külügyminiszterét is.

Rákeresek az eseményre a kormany.hu-n. Ott már írják, de csak 10.25-ei bejegyzéssel:

Balog Zoltán megemlékező beszédet mond Mosonmagyaróváron

2016. október 26., szerda 17:00 - 18:00'56-os Emlékpark és Gyásztér
Mosonmagyaróvár, Határőr utca
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megemlékező ünnepi beszédet mond Mosonmagyaróváron, az 1956-os forradalom és a mosonmagyaróvári sortűz 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az eseményen köszöntőt mond Markus Meckel, a Német Demokratikus Köztársaság utolsó külügyminisztere.

Később egy bejátszást találok az országos médiában is a Gyásznapról:


Számomra ez egyértelmű program változás volt.
Ez alapján az unoka is elszavalhatta volna nagyapja börtönben írt ( kollektív) versét a magyaróvári temetőben vagy a
azenujsagom, 2016. október 27. csütörtök, 06:53
Borbély Szilárdra emlékeznek a Csokonai Nemzeti Színházban
Vajland Judit elmondta: a 2014-ben elhunyt költő, író, irodalomtörténész, debreceni közéleti személyiség emlékét egy olyan est keretében idézik fel, ahol a résztvevők közül bárki felolvashat Borbély Szilárdtól egy-egy számára kedves verset, prózaszöveget, cikket vagy drámarészletet, közéleti írást.

Elhangozhatnak róla szóló, vagy éppen neki dedikált írások is, s ha valaki ahhoz érez kedvet, egy-egy vele kapcsolatos irodalmi élmény vagy személyes találkozás felidézésével is hozzájárulhat a közös emlékezéshez - tette hozzá.

Az estet Borbély Szilárd barátai és tisztelői szervezik. A tavalyi hasonló megemlékezésen zsúfolásig megtöltötték a Horváth Árpád stúdiószínházat a tragikus körülmények között elhunyt debreceni író hívei, olvasói.
velemenyezd, 2015. április 13. hétfő, 16:02
Csütörtökön Gulyás Lajos (1918-1957) megemlékezés
Gulyás Lajos '56-os mártír református lelkész 1918. február 4-én született.
Születésének 97. évfordulójára fogunk emlékezni Levél községben található síremlékénél 2015. február 12-én, csütörtökön délután fél ötkor.
A megemlékezés nyilvános.
Azon részt vesznek Gulyás Lajos gyermekei,
a Gulyás Lajos Kollégium diákjai, tanárai,
Levél Község polgármestere és képviselői,
a levéli általános iskola képviselői,
a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület tagjai.

A megemlékezésen köszöntőt mond a kollégium vezetője, Belákovicsné Törzsök Julianna,

Böröndi Lajos versét elmondja Varga Csilla, kollégista,

Gulyás Lajos
A levéli mártír lelkész emlékére

Arccal a földbe taposva,
Sopronkőhida hideg szívébe.
Bogáncs gazlott sírján, s kökény.
Holdtalan, naptalan évek fölötte.

Mondhatnánk, nem volt értelmetlen
emberhez méltatlan halála.
De tudjuk,az volt, életre született
ő is, nem
azenujsagom, 2015. február 10. kedd, 05:08
Október 23. - Világszerte megemlékezések a magyar intézetekben
Társaság részvételével kerül sor ünnepi megemlékezésre november 3-án. A rendezvényen beszédet mond Pelczné Gál Ildikó, az Európai Parlament alelnöke és Trócsányi László igazságügyi miniszter. A beszédeket a Snétberger-kvartett koncertje követi.

A Prágai Magyar Intézet Szvorák Katalin műsorával emlékezik meg az forradalmi eseményekről kedden este.

A Párizsi Magyar Intézetben csütörtökön Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mond ünnepi beszédet. A megemlékezésen fellép Császár Angela színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint Gődény Márta zongoraművész. Emellett november 4-én délelőtt a Pére Lachaise temető 44. parcellájában ünnepi koszorúzást tartanak Nagy Imre és mártírtársai jelképes síremlékénél.

A Zágrábi Magyar Intézet október 23-i ünnepségén Iván Gábor nagykövet beszéde után Petri György Nagy Imréről című versét olvassák fel magyarul, horvátul és angolul.

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete október 22-én a Plugor Sándor
velemenyezd, 2014. október 21. kedd, 14:11
Margaréta virág vagyok én Ének:
Szívembe költözött egy édes érzés,
Ezernyi - agyamban - a sok furcsa kérdés.
Rád gondolok reggel, délben és este,
Ezt a vágyat szívem már régen kereste.
Tétován nézek s a választ nem lelem.
Lehet, hogy megérintett egy nagy szerelem?
Ezen tűnődőm a nap minden szakában,
Kereslek, úgy várlak az éjszakában.
Kicsi szívem adnám szívedért cserébe.
Elfogadnád tőlem szerelmemet érte?
Dobogó szenvedély vágyamnak lángja,
Vigyázz rá kérlek, hisz nincs neki párja.
Édes! e kis verset nézzed!
Szívemből szól bizony, s szívem dobog érted!


Tóth Árpád - JÚNIUS
kannalidia, 2014. június 30. hétfő, 00:41
1/3
Képek, videók
honfoglaló_veres jános.jp
maroka
2018. november 30. péntek, 13:09
székely jános1030_5.jpg
maroka
2018. október 30. kedd, 09:28
székely jános1030_4.jpg
maroka
2018. október 30. kedd, 09:27
székely jános1030_3.jpg
maroka
2018. október 30. kedd, 09:27
székely jános1030_2.jpg
maroka
2018. október 30. kedd, 09:27
székely jános1030.jpg
maroka
2018. október 30. kedd, 09:27
antal józsef és jános pál
maroka
2018. október 23. kedd, 10:16
János ev. 15:8
dandej
2018. október 13. szombat, 11:13
székely jános09.22.jpg
maroka
2018. október 12. péntek, 15:19
székely jános0_ zalacséb.
maroka
2018. október 12. péntek, 15:15
bodas_janos__elveszith ete
menusgabor
2018. október 10. szerda, 20:25
bodas_janos_altato_200 109
menusgabor
2018. október 10. szerda, 20:21
A mühelyben 01.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
A mühelyben 02.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
A mühelyben 03.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
Címkék
Böröndi Lajos, Varga Csilla, Magyar Kulturális, Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola, Pozsonyban Rigó Ronald, nagy klasszikusokból, levéli mártír, édes érzés, Borbély Szilárdra, eseményen köszöntőt, nyelvi gazdagság, magyarság önkifejeződésének, megemlékezésen köszöntőt, József Attila, Nemes Bálint, estet Borbély,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.