Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 13:12 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krumplis pogácsák
tolva

megsütjük.



Libapogácsa

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg libazsír, 7 dkg libatöpörtyű, 15 dkg burgonya (tisztán mérve), fél

csomag sütőpor, 1 tojás, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, 2 dkg libazsírban pirosra sütjük,

majd a libatöpörtyűvel együtt megdaráljuk. A 6 dkg libazsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a

töpörtyűs masszát, a tojást, a sót, a reszelt vöröshagymát és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát

kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatva 10 percig pihentetjük. Ezt még

kétszer megismételjük, majd harmadszor már ujjnyi vastagra nyújtva pogácsaszaggatóval

kiszaggatjuk. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük,



Sajtos burgonyás pogácsa

Hozzávalók: 250 g főtt, áttört burgonya, 180 g vaj vagy margarin, 250 g sima
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Tepertős pogácsa, leveles
Leveles tepertős pogácsa recept
apróséf.hu

Hozzávalók
kb.
1
kg-ra
A tésztához

400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin

A rétegezéshez

300 g tepertő (finomra darált)
feketebors (őrölt)


A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Teljes elkészülési idő
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 60 perc kelesztés, 5 perc hajtogatás, 30 perc pihentetés, 5 perc hajtogatás, 30 perc ismét pihentetés, 30 perc elkészítés, 20 perc pihentetés, 15 perc sütés
215 perc

Leírás

Egy könnyű, leveles tepertős pogácsa recept. Mindenképp próbáld ki, nem fogod megbánni!
nanoka72, 2016. november 11. péntek, 10:02
Leveles töpörtyűs pogácsa
cukor
1 ek só
1 db tojás +1 db a lekenéshez
10 dkg zsír
20 dkg töpörtyű
őrölt bors

A tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom.
A töpörtyűt húsdarálóval megdarálom, tetszés szerint sózom, borsozom.
Egy tálba teszem a tészta hozzávalóit és kézi keverőgéppel, dagasztó szárral jól kidolgozom.
Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 1 cm vastagra nyújtom és rákenem a darált töpörtyűs massza felét.
A megkent tésztát jobbról, balról, majd alulról és felülről a harmadáig hajtom.
Pihentetés nélkül ismét kinyújtom, a maradék töpörtyűs masszát rákenem, majd ismét hajtogatom és 1,5 cm vastagságúra nyújtom.
A tetejét éles késsel berácsozom és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét felvert tojással megkenem.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt
bkisseva, 2016. február 25. csütörtök, 09:10
Tippek és trükkök a háztartásban
nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.
A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.
Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.
Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.
Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, öszetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...
Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig
lenke1964, 2016. január 29. péntek, 15:31
Ötletek és tippek a háztartásban II.
püspök-kenyérhez.

61,Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.

62,Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.

63,Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.

64,Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, összetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...

65,Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy
klementinagidro, 2015. április 21. kedd, 12:33
Lélek Sándorné: Vágy utca 1/2. rész
elfoglalhatta pár négyzetméteres menedékét.Ezen az estén a gyerek egyedül aludt, ismeretlen helyen, tiszta ágyban, jóllakottan, az apa átmeneti szállásán az alagsorban hajthatta álomra a fejét. Valószínű, mind a ketten egy szép új otthonról álmodtak, ahol meleg van, villannyal világítanak, és terített asztalnál ülnek, egy boldogabb világban.*A Vágy utcában búcsúvacsorára készültek, sütött, főzött a három asszony. Tarisznyát varrtak a fiúnak, és az édesapának, pogácsát is sütöttek bele, nem hamuba sültet, hanem töpörtyűset.Eltelt három hónap, új fejezet kezdődött a befogadott család életében. A város melletti településen elfogadható áron albérlethez jutottak. A fiú onnan járt iskolába. Jó időben biciklivel, rossz időben gyalog, csak télen váltottak bérletet. Így teltek az évek. Amikor az általános iskolát befejezte, azonnal jelentkezett a MELÓ-DIÁK-nál. Újságot hordott, bevásárolt, lépcsőházat takarított. Egyre többet dolgozott, mert szükség volt minden fillérre. Saját magát gyerekként látta el.
suzymama, 2014. július 26. szombat, 18:53
x
végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk.
#379
2008. augusztus 7. 07:56
Válaszolj!





Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]

Töpörtyűs pogácsa másként:
42 dkg liszt
22 dkg darált töpörtyű
7 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 dl fehérbor
2 dkg élesztő
só, bors izlés szerint
Tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a darált töpörtyűvel és a vajjal. Beleadjuk
a megfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgáját a bort, sót borsot és
annyi tejfölt amennyivel kidolgozzuk a tésztát. Ha kész egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap háromszor elnyújtjuk és feltekerjük
úgy mint a bejglit. A harmadik
nagyuska, 2014. június 01. vasárnap, 15:09
Töpörtyűs csiga
A tésztához:
40 dkg liszt
2,5 dl tej
25 g élesztő
1 tk.cukor
csipetnyi só
1 tojás sárgája
5 dkg zsír vagy margarin
A töltelékhez:
25 dkg sertéstöpörtyű
só,bors ízlés szerint

Az élesztőt és a cukrot 1 dl tejben elkevergetjük.A lisztet egy tálba öntjük,hozzáadjuk a sót,majd a közepébe készített mélyedésbe,beleöntjük az élesztős tejet.Pici liszttel befedve az edényt letakarjuk kb.15 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt
A maradék tejben elkeverjük a zsiradékot és a tojássárgáját,majd ezt is a liszthez adjuk és sima állagúra dagasztjuk a tésztát.Letakarva kb 30 percig a duplájára kelesztjük
A töpörtyűt ledaráljuk,sóval,borssal ízlés szerint ízesítjük.A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk,megkenjük a töpörtyűkrémmel majd a hosszabbik oldala mentén feltekerjük ,mint a beiglit.
Éles késsel kb 2-3 cm széles darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy ,hogy maradjon egy kis hely közöttük,mert még a
erzsikepuskas, 2014. január 12. vasárnap, 17:00
Ízőrzők – Tápióbicske
Ízőrzők - Tápióbicske - receptek

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája
Hozzávalók: 1 kg liszt, 3-4 dl langyos tej, 2 kávéskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 dl kacsazsír, vagy vaj, 3 teáskanál só, 50 dkg darált tepertő, 2 teáskanál őrölt fekete bors, a tepsi kikenéséhez zsiradék, liszt.
Másfél deci langyos tejben feloldjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percig pihentetjük, hogy megkeljen. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk, beletesszük a tojások sárgáit, a kacsazsírt, a sót, eldolgozzuk, majd betakarjuk liszttel, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és az egészet összedolgozzuk annyi tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Alaposan, hólyagosra kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva egy óráig kelesztjük.
Lisztezett deszkán centis vastagságú téglalapra kisodorjuk. Darált tepertővel egyenletesen átkenjük, megszórjuk őrölt borssal, és feltekerjük, mint a kakaós csigát.
horvathnemagdi, 2011. december 05. hétfő, 08:03
Pogácsa sokmagvas
(egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag), 30 dkg tönkölybúzaliszt, és a maradék fehér liszt), 15 dkg kókuszzsír (vagy vaj),2 teáskanál himalaya só, 1 kis pohár szójajoghurt (vagy natúr joghurt vagy tejföl), 1 egész tojás, 2 dl növényi tej, 1 élesztő (5 dkg), kis barna cukor az élesztő futtatásához + a kenéshez kis vízben elkevert olaj + a tetejére chia mag (de természetesen a tésztájába is lehet belőle bőven tenni), (+ egy kis bors, ha szeretnéd kicsit imitálni a töpörtyűs pogácsa ízt)

Elkészítés:

A növényi tejet langyosra melegítjük, feloldunk benne kb. egy evőkanálnyi barna cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, és felfuttatjuk. Közben a magokat aprítógépben apróra daráljuk.

Kenyérsütő gépben, vagy egy nagyobb tálban összedagasztjuk a hozzávalókat, ha felfutott az élesztő. (Én még egy piciny marék egész magkeveréket raktam a tésztájába is), majd meleg helyen lefedve 1 órát kelesztjük. Ezidő alatt kb. a duplájára
noble, 2011. július 04. hétfő, 16:07
Receptek
Debreceni töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: Élesztő 6 dkg, cukor 4 kocka, tej 1.5 dl, liszt 10 dkg. Tojássárgája 6 db, vaj 3 dkg, só 1 kk., tejföl 2 k., liszt 90 dkg, tej 2 dl, tepertő 0.5 kg, tojás 1 db.
Elkészítése: Hat dkg élesztőt 4 kockacukorral, 1.5 dl tejjel, és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, és kelni hagyjuk.
Ez alatt 6 tojássárgáját vajjal, sóval, jól kikeverünk, adunk hozzá 90 dkg lisztet, a megkelt élesztőt, 2 k. tejfölt, és annyi tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Jól kidolgozzuk, letakarva kelni hagyjuk. Ha megkelt lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és rákenjük a finomra vágott fél kiló tepertőt. Felhajtjuk, félóra pihentetéssel, mint az írós-vajas tésztát. A negyedik nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig állni hagyjuk, újra megkenjük, és forró sütőben, nem nagy tűznél sütjük.

Debrecen környéki pulykamell
Hozzávalók: 4 szép, nagy szelet
horvathnemagdi, 2011. január 27. csütörtök, 18:45
1/3
Képek, videók
krumplis órület.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:46
krumplis muffin.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:45
krumplis muffin.jpg
snbela44
2016. december 06. kedd, 21:14
krumplis órület.jpg
snbela44
2016. december 05. hétfő, 02:56
Krumplis pogácsa
irmus
2016. szeptember 29. csütörtök, 15:14
virslis-krumplis golyók.j
yvett789
2015. január 21. szerda, 19:39
Egyszerű-krumplis-pogá csa
yvett789
2015. január 10. szombat, 12:17
majonezes_krumplisali. jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:38
Sült krumplis tészta
cipello
2014. november 13. csütörtök, 18:05
Töltött krumplis fánk!.jp
gaby73
2014. október 10. péntek, 19:56
krumplis pogácsa recepthe
erzsikepuskas
2014. január 27. hétfő, 11:30
burgonyatál készen
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:14
burgonyatál sütés előtt
ibolya58
2009. szeptember 19. szombat, 19:13
Címkék
töpörtyűs pogácsa, éjszakára hűtőbe, három asszony, közepébe készített, edényt letakarjuk, rántott húst, maradék töpörtyűs, óráig kelesztjük, papírdobozba téve, tetejét felvert, tojásba tejet, tésztát lisztezett, tejben elkeverem, töpörtyűt ledaráljuk, tetejére chia, nagy marék,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.