Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 08:32 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Kásler: a fertőzések megelőzésére változatlanul oda kell figyelni
Kásler Miklós a Szent Imre kórház Köszönet a hősöknek! címmel tartott ünnepségén azt mondta: a járványt még mindig komolyan kell venni, megfelelő gyógyszer és terápia nélkül "most is csak azzal rendelkezünk, amivel eddig": a járványügyi intézkedésekkel, a magyar egészségügy helytállásával, a Semmelweis Ignáctól megörökölt lelkiismeretességgel, a nemzeti fegyelemmel, összetartással, szolidaritással és "józan ésszel".

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország időben és határozott intézkedésekkel reagált a járvány megelőzésére. A járványügyi védekezés során a legrosszabb forgatókönyvre készültek, és az, hogy a járvány nem így alakult, a gyors intézkedéseknek volt köszönhető - mondta.

A miniszter az ünnepségen megköszönte az egészségügyi dolgozók helytállását.

Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, országos kórházfőparancsnok-helyettes beszédében azt mondta, a magyar egészségügyi dolgozók olyan helyzetben álltak helyt, amelyre az egész világon senki nem volt
velemenyezd, 2020. július 09. csütörtök, 18:12
Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban a Békéscsabai Jókai Színház
gyerekeket három bemutatóval várják, amelyek közül kettő ősbemutató lesz, és a jelenlegi tervek szerint két új bemutatót terveznek a stúdiószínházba.

Katkó Ferenc rendezi majd a nyugat-európai színházakban nagyon népszerű, Hotel Mimóza című darabot, amelyet november 6-án mutatnak be a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Stella Adorján és Békeffi István Pezsgős vacsora című zenés vígjátékát "a műfaj mestere", Verebes István állítja színpadra november 20-án. Koltay Gábor rendezi a Trianon rockoperát, amelyet a magyar kultúra napján mutatnak be. Mint Seregi Zoltán kiemelte, a produkció nem lesz azonos a Hősök terén tavaly bemutatott előadással.

Pataki András rendezi a Száll a kakukk fészkére című regény alapján készült, Kakukkfészek című darabot február 26-i bemutatóval; Kiss József pedig Tamási Áron Vitéz lélek című művét állítja színpadra április közepén.

Seregi Zoltán rendezi majd a Drakula című horrorrockoperát, amelyet Zalán Tibor írt a már elhunyt Bella István verseivel színesítve, és amelynek
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 18:02
Augusztusban már nem csak online koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar
A tervek szerint a Karanténesteket augusztus 10-től átnevezik Nyári Kamaraestekre, mivel ezekre az online közvetítés mellett már élő közönséget is hívnak - közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

Augusztus 30-án a Hősök terén Beethoven 9. szimfóniáját adják elő cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusok közreműködésével. A fővárossal közösen rendezett nagyszabású ingyenes hangversenyre többezer hallgatót várnak.

A budapesti koncertek a tervek szerint szeptember 10-én indulnak újra, szeptemberben megrendezik az Európai Hidak fesztivált is, amelyet a Müpával karöltve Nagy-Britannia zenéjének szentelnek.

Az első turné Svájcba viszi el a zenekart, majd az eredeti terveknek megfelelően megtartják az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben Kínában koncerteznek, több nagyváros mellett Vuhanba is ellátogatnak - ismerteti a zenekar terveit a közlemény.

A BFZ szerdától már nemcsak hagyományos bérletet, hanem jegyet és szabad bérletet is árul hangversenyeire. Aki a szabad bérlet
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 16:11
Tokió 2020 - Grazban rendezik a 3x3-as kosárlabda selejtezőtornát
A FIBA keddi tájékoztatása szerint a 20-20 csapatos viadalra 2021. május 26-tól 30-ig kerül sor az osztrák város főterén, ahová a szervezők egy kétezer fős lelátót építenek.

Az idén nyárról a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói játékokra eredetileg márciusban Indiában rendezték volna meg a selejtezőt, majd áprilisban Budapesten a pótselejtezőt. Utóbbinak a módosított időpontja még nem ismert.

A magyar 3x3-as férfi és a női kosárlabda-válogatottnak is van még esélye arra, hogy kijusson az ötkarikás játékokra. Ebben a szakágban nemenként nyolc válogatott lép pályára Tokióban, négy-négy csapat szereplése már eldőlt a novemberi világranglisták alapján. A grazi selejtezőben - amelyen három-három kvóta talál gazdára - magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek.

Az utolsó 1-1 kiadó helyről a magyar főváros tornája dönt, amelyen az elképzelések szerint hat-hat gárda verseng majd. A Hősök terére tervezett eseményen a hazai férfi és - ha az első selejtezőn nem szerez kvótát -
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:11
Elhunyt Kő Pál szobrászművész
A Munkácsy- és Prima Primissima-díjjal is kitüntetett művész néhány nappal 79. születésnapja után, hétfőre virradóra halt meg családja körében.

Kő Pál egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója - méltatta a művészt az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Kő Pált az MMA saját halottjának tekinti.

Mint a közleményben írják, a szobrászművész a 80-as évektől tudatosan kereste azokat a feladatokat, amelyekben újraállíthatta az országvigyázó képmásokat. Szondi György drégelypalánki kőszarkofágja - fekvő páncélosvitéz-portréval a tetején - 16-17. századi magyar síremlékeket idéz. A jórészt eltűnt középkori magyar szobrászat szellemében faragta meg Géza fejedelem és István király veszprémi kő domborművét és a vatikáni magyar kápolnában a három, Magyarországon is működött szent kőreliefjét.

Királyszobrai közül kiemelkedik Károly Róbert gyöngyösi oszlopszobra és III. Béla közöttünk járó, méltóságos
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 12:52
Trianon 100 - Virtuális kiállítás nyílt a Skanzen Facebook-oldalán
A Skanzen Észak-Magyarországi falu tájegységében található Magtárban megvalósult tárlat egyelőre online formában tekinthető meg. Fotók, levelek, dokumentumok, naplók, korabeli tárgyak, frontemlékek és műalkotások között barangolhatnak az érdeklődők. A virtuális kiállítótér segítségével anélkül ismerhető meg a korszak, hogy kilépnénk az otthonunkból - áll a múzeum MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az új kiállítással nyitja meg a múzeum a Határtalan Skanzen tematikus évet, amely a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

A Skanzen Magtár 900 négyzetméteres kiállítótere a valóságban három szintből áll. Ezt a látványt adja vissza 3D-ben a múzeum virtuális kiállítása. A tárlat személyes és közösségi történeteken keresztül mutatja be azokat a változásokat, amelyek a paraszti életforma átalakulásához vezettek az első világháború alatt és után. A nagy háború alapjaiban változtatta meg a hátországban élők mindennapjait, átalakult a falu társadalma,
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 19:53
Gulyás Gergely: a nemzet még az országnál is fontosabb
Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség megemlékezésén Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét is idézve azt mondta: mindenkinek, akinek a magyarság nemcsak forma, hanem tartalom is, átfut az agyán, hogy mit vesztett az ország és a nemzet száz évvel ezelőtt.

A nemzet, amelyet halálra szántak, amelynek nehéz volt túlélnie és egy évszázad után is hasonlóan nehéz Trianon árnyékában élnie - tette hozzá a miniszter a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budavári épületében tartott rendezvényen.

Kiemelte: ma azonban nemcsak veszteségeinket vesszük számba, hanem hálát adunk "azért az egyedülálló csodáért", hogy a magyar az egyetlen nemzet, amely egy eredményes és befejezett gyilkossági kísérletet is képes volt túlélni.

A világ magyarsága ma lélekben - az emlékezésben, a fájdalomban, a megmaradás felett érzett büszkeségben - újraegyesül - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter az elmúlt évszázad ékes bizonyítékának nevezte, hogy a nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 17:53
Trianon 100 - Tőkés László: lehetséges a megbékélés, ha Románia szakít az állampolitikai rangra emelt magyarell
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről Bukarestben beszélt az MTI-nek, ahol csütörtökön halasztással kezdődött annak a pernek a fellebbviteli tárgyalása, amelyet a Románia Csillaga érdemrendtől történt megfosztása miatt indított Klaus Iohannis államfő ellen.

Tőkés László rámutatott: úgy kellene Romániában is a megbékélés útjára lépni, ahogyan Igor Matovic szlovák kormányfő tette, amikor közös trianoni megemlékezésre hívta, és Szlovákia teljes jogú polgárainak nyilvánította a felvidéki magyarokat.

"A határokat átrajzolhatták, de a szülőföldünktől senki nem foszthat meg. Legyünk mi is teljes értékű polgárai a jelenlegi Romániának" - szorgalmazta az EMNT elnöke.

Úgy vélekedett: tudatos időzítés történt a román igazságszolgáltatás részéről, amikor erre a jelképes dátumra tűzte ki a tárgyalást, hiszen egy meghamisított, de Trianonnal egyébként közvetett kapcsolatban álló állításáért fosztották meg román állami kitüntetésétől.

Felidézte: 2013-ban Tusnádfürdőn azt kérte Orbán
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 13:51
Aranyosi Ervin: 100 évnyi Trianon
szárnnyal,
nem képes szállni szabadon,
édes hazám szétszakítottak,
s folyton a kés van nyakadon.
Száz éves már e hazug rablás,
s a gyáva tolvaj ünnepel.
A szív fájdalma - nem marad más -
elégtételt népünk se lel.
A világ képes bűnben élni,
mely testvéreket szétszakít,
és nem tudunk sorsot cserélni,
mert igaz jog nem létezik!
Az árulókat megbűnhődtük,
s az igazak ma is rabok,
és elnyomás van ősi földön,
és fogynak csak a magyarok.
Mint elhagyott szép, büszke várat,
amit repkény, bozót benő,
úgy ül nyakunkon a gyalázat,
s kifut lelkünkből az erő!
Száz éves gyászban, feketében,
lehajtott fejjel lépkedünk.
Ébredni kéne drága népem,
hősök voltunk, mi lett velünk?
Másokra szállt az ősi jussunk,
rabok vagyunk, nem szabadok!
Ha akarják, hogy szertefussunk,
én akkor is itt maradok!
Őrzöm hazám még élő részét,
vigyázom, az még meglegyen,
az emberiség alja
eva6, 2020. június 04. csütörtök, 08:17
Trianon 100 - Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Alsónánán mond ünnepi köszöntőt az evangélikus templom kertjében. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke Sárrétudvarin az évforduló alkalmából készült emlékmű átadásán mond köszöntő beszédet, amely után istentiszteletet tartanak és megkoszorúzzák az emlékművet.

Budapesten 16 óra 30 perckor egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés. A Magyar Szentek templomában mise után trianoni emléktáblát avatnak, a megemlékezésen beszédet mond Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az évforduló alkalmából a Budavári Önkormányzat a határokon kívül született magyarok emlékművei előtt rója le tiszteletét. Az emlékséta délben Batthyány Lajos Batthyány téri szobránál kezdődik, és 16.30-kor a Széll Kálmán téren ér véget, ahol egyperces néma megállással emlékeznek a békeszerződés aláírására.

Kásler Miklós, az
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 17:12
Trianon 100 - Sepsiszentgyörgyön ünnepli a centenáriumot a nacionalista Calea Neamului Egyesület
Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában, a rövid időre Moldvát és Erdélyt is elfoglaló Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovasszobra előtt verses, zenés műsorral ünneplik meg csütörtökön délután 14 órától a trianoni békeszerződés centenáriumát.

"Sepsiszentgyörgyre megyünk június negyedikén, oda, ahol a magyar irredentizmus máig nem ismeri el a trianoni döntést, nem ismeri el, hogy Erdély román föld" - áll a bejelentésben.

Mihai Tirnoveanu, a nacionalista egyesület elnöke személyes Facebook-oldalán három másik egyesületet is megjelölt, amelyek már jelezték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz. Közölte: a sepsiszentgyörgyi rendezvényt közös lakmározás követi egy "mesés helyen".

Személyes oldalán az egyesület vezetője azt is kifejtette: azért nem Brassóban, Craiován vagy Galacon ünnepelnek, mert ezekben a városokban "a magyar irredenta erők nem kérnek területi autonómiát". Úgy vélte: Sepsiszentgyörgyön kell megértetni az emberekkel, "hogy Erdély román föld,
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 15:32
Trianon 100 - Nagy-Románia hőseiről emlékeznek meg június 4-én a román ortodox templomokban, de nem lesz hivata
1920. június 4-i trianoni békeszerződés által".

Június 4. hivatalos ünnepnappá nyilvánításáról a román parlament is törvénytervezetet fogadott el május 13-án, a jogszabályt azonban az államfő még nem hirdette ki, így a centenárium idején nem lesz hatályos.

A törvény május 19-én jutott el az elnöki hivatalba, az alkotmány értelmében pedig az államfőnek húsz nap áll rendelkezésére, hogy visszaküldje megfontolásra a parlamentnek, megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy kihirdesse a jogszabályt - magyarázta a Maszol.ro hírportálnak Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti képviselője, a szabályzatfelügyelő bizottság alelnöke. Mivel a jogszabályok - egyéb rendelkezés híján - a hivatalos közlönyben történő megjelenésüktől számított három nap után lépnek hatályba, a Trianon-törvény csak akkor lett volna hatályos az idei centenárium idején, ha az államfő legkésőbb június elsején kihirdeti.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök múlt heti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös kolozsvári
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 12:02
1/256
Képek, videók
Változatlanság-NARANCS
1vargaildyko
2015. szeptember 13. vasárnap, 08:10
Változatlanság-RÓZSASZ ÍN
1vargaildyko
2015. március 17. kedd, 10:27
Változatlanság-KENYÉR
1vargaildyko
2014. október 08. szerda, 10:02
Változatlanság-PILLANG Ó
1vargaildyko
2014. szeptember 09. kedd, 12:54
a változatlan tavaszban.j
klara50
2013. október 22. kedd, 21:03
Májbetegségek megelőzésér
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:18
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
7kAcdVb7GDnfQYkyt34v1K asL
kisgin
2013. szeptember 13. péntek, 14:17
szent imre kápolna0711_2.
maroka
2020. július 11. szombat, 19:15
szent imre kápolna0711.jp
maroka
2020. július 11. szombat, 19:14
bp_szent imre templom 051
maroka
2020. május 18. hétfő, 13:14
szent imre templom0510.pn
maroka
2020. május 10. vasárnap, 16:22
hajós_szent imre templom0
maroka
2019. július 22. hétfő, 09:59
CIPŐIPARI SZENT IMRE HERC
zsokica45
2018. február 04. vasárnap, 10:04
szent imre.png
chillik
2017. november 27. hétfő, 15:21
Címkék
idei centenárium, nyugat-európai színházakban, 3x3-as kosárlabda, Románia Csillaga, online közvetítés, Mint Seregi Zoltán, trianoni békeszerződés, Károly Róbert, Békéscsabai Jókai Színház, Skanzen Magtár, Skanzen Facebook-oldalán, egészségügyi dolgozók, osztrák város, jórészt eltűnt, jelenlegi tervek, idén nyárról,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.