Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 09:49 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Galyasi Miklós versei
GALYASI MIKLÓS

Galyasi Miklós (Hódmezővásárhely, 1903. okt. 12. - Hódmezővásárhely, 1974. jún. 3.): költő, muzeológus. 1921-ben érettségizett szülővárosában, 1925-ben Szegeden jogi diplomát, Vásárhelyen pékmesteri képesítést is szerzett. 1927-29-ben Párizsban járt. Költeményeit a Tiszasirályok és A nagy törvény mentén (1934) c. köteteiben tette közzé. Otthona a két világháború közötti időben a haladó művészet egyik vidéki műhelye volt, ahol gyakran megfordultak írók, művészek, többek között: József Attila, Erdei Ferenc, Féja Géza, Veres Péter, Medgyessy Ferenc, Tornyai János és sokan mások a progresszió vezető egyéniségei közül. 1934-ben ő alapította meg és vezette a
menusgabor, 2019. április 15. hétfő, 22:30
Antropozófia
tanító tudja a Társaság tagjait inspirálni és ezáltal feladatát elvégezni. Ez a lépés természetesen Rudolf Steinernek a Teozófiai Társaságtól való elszakadását is jelentette.

Az ezt követő években Steiner az Antropozófiai Társaság keretein belül megjelenik a nyilvánosság előtt és bemutatják az első misztérium drámáját, melyben első alkalommal jelenik meg az euritmia, mint új mozgásművészet. Az I. Világháború kitörése azonban visszaveti a nagy erőkkel megindult munkát, de ennek ellenére európai művészekkel és önkéntesekkel összefogva elkezdődik a munka az első Goetheanum megépítéséért, amely Steiner elképzelései szerint az antropozófiai élet központja lesz. Az építés alatt egy kis antropozófus kolónia jön létre Dornachban és Steiner előadásokat tart az építésben résztvevőknek. Tovább fejlődik az euritmia és Marie Steiner első alkalommal színre viszi Goethe teljes Faustját. Ebben az időben jelenik meg Steinernek a "Die Kernpunkte der sozialen Frage" című könyve, és a háború utáni időszakban Steiner
eposz, 2019. április 13. szombat, 02:18
ooOoo
kezdetben zenei magazinokban tűnt fel az első hullámában 1992-93 környékén, de nem igazán ragadt meg az első IDM hírlevél alakulásáig 1993 augusztusában. Ez időben a hírlevél Richard D. James és még néhány, a Warp Records-nál megjelent Artificial Intelligence válogatáson feltűnt szerző progresszív elektronikus zenéjére koncentrált. Ezeken az előadókon kívül még a Black Dog Productions (később Plaid) és a B12/Redcell voltak még ebben a stílusban alkotók.

Habár a fentebb említett előadók mind angol művészek voltak, a berlini Sun Electric duó szintén öreg motorosnak számít ebben a stílusban.

Az "intelligens tánczene" kifejezést sokszor kritizálják, mert egyesek szerint nem adja vissza ennek a zenei stílusnak a lényegét. Így van-e vagy sem az intelligencia és tánc szavak jobban megjegyezhetőnek bizonyultak, mint más próbálkozások a stílus megnevezésére. A stílust becsmérlők esetenként a "delfinzene" kifejezést használták az intelligens szó egy gúnyos alternatívájaként.

A '90-es
eposz, 2019. január 29. kedd, 08:58
Megemlékezést tartottak Prokop Péter születésének 100. évfordulója alkalmából
minőségi kivitelű és összeállítású kötet megjelentetése a magyar és az egyházi kultúra e fontos metszetéről.

A csepeli önkormányzat kiadásában megjelent kötet bemutatóján Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Csepelen az önkormányzat és az egyház kapcsolata kimagaslóan jó, céljuk, hogy az önkormányzat támogatásával az egyházat megerősítsék. Mint mondta, ennek eszköze a most megjelent kötet is.

A kötet bemutatja Prokop Péter életét és munkásságát, egyházi személyiségek, művészek, írók, kritikusok, tisztelők vallanak róla, valamint a könyvben a művésszel készült interjúk és a csepeli Szent József Otthon mintegy 240 darabból álló gyűjteményéből válogatott képek, 136 alkotás is helyet kapott. A 172 oldalas album szerkesztője Erdei Kvasznay Éva, Feledy Balázs és Prokopp Mária. A könyv borítóján a Karácsonyi angyal című kép és a Keresztút 14 stációja látható.

Prokopp Mária művészettörténész elmondta: mintegy százan vallanak a kötetben arról, hogy számukra mit üzen Prokop
velemenyezd, 2019. január 19. szombat, 17:37
Normantas Paulius litván származású magyar fotóművészről készült monográfiát mutattak be
Kucsera Tamás Gergely, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára elmondta, hogy az akadémia gondozásában megjelent kötet az MMA akadémikusának emlékét és életművét mutatja be és leginkább a művész személyiségét helyezi előtérbe. "Ez a kötet méltó emléket állít egy nagyon szép és emberként is igaz életműnek" - hangoztatta a főtitkár.

Rasa Kairiena litván nagykövet felidézte, hogy Normantas Paulius nemcsak magyar, hanem litván állampolgár is volt, aki 1983-ban érkezett Magyarországra, de gyakran visszatért Litvániába hosszabb utazásai után.

Litvániában ismert volt mint fotóművész, filozófus, költő vagy néprajzkutató, aki világpolgárnak tartotta magát - mondta, hozzátéve, hogy különleges ember volt, aki a magyarországi litván közösség első hivatalos elnökeként is tevékenykedett.

Kincses Károly fotómuzeológus, a kötet szerkesztője elmondta: hogy a monográfia megírásával 25 éves adósságát törlesztette a fotóművész felé."Szabad szél szemlélete megtanított arra, hogy miként lehet az ember
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 18:21
Levették a napirendről a "kulturális megbízhatóság" törvényét Izraelben
pénzügyminisztert is, mert noha Mindannyiunk (Kulanu) nevű centrista pártjával részese a kabinetnek, de engedélyezte pártja képviselőinek, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak.

A kormány Liberman és pártja távozása után csak egyfős többséggel, hatvanegy képviselővel rendelkezik a százhúsz tagú izraeli parlamentben, és a Mindannyiunk párt több képviselőjének ellenvéleménye miatt nem tudja elfogadtatni az új törvényt, amely ellen az izraeli művésztársadalom az utóbbi hónapokban hevesen tiltakozott.

A művészek mellett a jogásztársadalom vezetői is síkra szálltak a Miri Regev kezdeményezésére első olvasatban megszavazott "kulturális megbízhatósági" törvény ellen.

Elsőként Éjál Jinon, a kneszet jogtanácsosa bírálta a törvényjavaslatot a parlament kulturális, oktatási és sportbizottságában, ahol problematikusnak és a szólásszabadságot korlátozónak nevezte azt, mert lehetővé teszi, hogy a kulturális miniszter korlátozza azon intézmények finanszírozását, amelyek szerinte nem eléggé lojálisak
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:52
Gerillaszobrot kapott az állam iránti megbízhatóságot törvénybe foglaló izraeli kulturális miniszter
állított, aranyborítású szobrát csempészte be Tel-Aviv egyik főterére.

Itáj Zalait cáfolta a ynetnek adott interjújában, hogy a hétfőn elfogadott "kulturális megbízhatósági" törvény elleni tiltakozásból készítette volna alkotását, amelyen több hónapja dolgozott.

A szobor közönsége számára mégis a művésztársadalom tiltakozásának újabb megnyilvánulását jelenti a műalkotás. Vannak akik Hófehérkét, de sokkal többen inkább a mesehős bűvös tükröt faggató gonosz mostoháját látják benne.

A művészek mellett a jogásztársadalom vezetői is síkra szálltak a Miri Regev kezdeményezésére hétfőn első olvasatban megszavazott "kulturális megbízhatósági" törvény ellen.

Elsőként Éjál Jinon, a kneszet jogtanácsosa bírálta a törvényjavaslatot a kneszet kulturális, oktatási és sportbizottságában, ahol problematikusnak és a szólásszabadságot korlátozónak nevezte azt, mert lehetővé teszi, hogy a kulturális miniszter korlátozza azon intézmények finanszírozását, amelyek szerinte nem eléggé lojálisak Izrael
velemenyezd, 2018. november 08. csütörtök, 12:21
H.Kohut Katalin: Érzelmi tökély
ezen tehetségek hátterét megismerjék, s megtudják, hogy akik szívből énekelnek, valójában nagybetűs emberek, olyan dalokat közvetítenek, melyek mindig a világot viszik előre, érzelmeket borzongatnak, a tisztaságról szólnak. Ugyanez vonatkozik a zeneszerzőkre, valóságot tükröző realista, tiszta színeket, vonalakat használó festőkre, költőkre, írókra is. Valamennyien részt vettek és vesznek a világ jobbá tételében, abban, hogy az emberek jól érezzék magukat és boldogok legyenek.

Valójában a művészek ritkán boldogok, ezért individualisták gyakran, bár nagy tettekre képesek, mégis hiányzik nekik az a ritka barátság, vagy szerelem, amit tiszta szívük képvisel, mint ideált és akit elfogadnának társul. Nem az ő hibájuk, le kell szögezni, mert minden időben és korban leértékelően tekintettek az igazi tehetségekre, nagyon sok ellenséggel voltak körül véve, lehetetlenné tették gyakran hivatásuk űzését, s azt is időnként a legnagyobb nyomorba taszítva végezték, pedig az alkotó munka naponta több kemény órás
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 09:04
NKA 25 - Nagyszabású gálaesttel kezdődött meg a 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot ünneplő fesztivál
szólva elmondta, az NKA-nak tizenhat állandó kollégiuma van jelenleg és négy úgynevezett programkollégiuma. A kollégiumokban a szakmai szervezetek, az NKA-t elnökölő miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai vannak hat-hat fővel, ők döntik el a pályázati célokat és bírálják el a pályázatokat.

Fekete György, az NKA szellemi megalakítójának korábbi gondolatát idézve Lőrinczy György kiemelte, hogy bár a kulturális-művészeti területen gyakran volt, hogy kormányok, vagy kultúrpolitikák, vagy művészek között vita volt, de a Nemzeti Kulturális Alap egy olyan 25 éves történettel bír, amely mögött alapvetően mindig szakmai konszenzus volt. "Az egész rendszer, ahogy föl van építve, az egy fontos és működőképes kultúrafinanszírozó szervezet" - fogalmazott az alelnök.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere videoüzenetben köszöntötte a gálaest résztvevőit, majd a 25 éves intézmény kulturális tevékenységét méltatta.

A fesztiválnyitó gálaesten az NKA első évében, 1994-ben támogatott
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 22:14
Születésnapok jelentése
csak ő létezik számukra, abszolút hűségesek hozzá.

25. A huszonötödikei ember realista. Jó az analizálóképessége, racionálisan gondolkodik, és minden téma egészében, komplexen érdekli. Ezenkívül általában maximalista. Tulajdonságai alapján egy-egy terület kiváló ismerője válhat belőle. Érzelmeit jó mélyen elrejti magában, inkább a könyveinek él. Kedvese azonban kicsalogathatja csigaházából, így felszínre törhetnek vágyai.

26. A huszonhatodikaiak nagyvonalúak. Gyakran tehetséges művészek vagy kézművesek. Praktikusan gondolkodnak, és kiváló diplomáciai érzékkel is megáldotta őket a sors. Szerető és hűséges partnerre vágynak.

27. Aki huszonhetedikén született, annak nagyon sok barátja van, mert melegszívű, önfeláldozó, nyitott, toleráns és segítőkész. Néha azonban neki is szüksége van egy kis magányra, hogy olyankor csak önmagával foglalkozzon, és újra feltöltődjön pozitív energiával. Nagyon fontos számára az elismerés. A szerelemben idealista és mély érzésű.

28.
vorosrozsa66, 2018. szeptember 22. szombat, 17:55
Kulturális örökség napjai - Temetői sétákkal várja a látogatókat a NÖRI
bemutatják a mauzóleumokat, a művészparcellát, a sírkert szobrait és szobrászait. A Rejtett utakon című programon pedig biciklivel is bejárhatók lesznek a temető legtávolabbi részei.

A tájékoztató szerint a Fiumei úti sírkert közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, 1874-ben megnyitott Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető mind az ott eltemetett személyiségeket, mind pedig a temetőben létrehozott építészeti alkotásokat tekintve egyedülálló jelentőségű. A sírkertben végigsétálva a látogatók megtekinthetik művészek, mecénások, a magyar gyáripar nagy alakjainak síremlékeit.

Az Akiket feledésre ítéltek című sétán az Új köztemető legtávolabbi zugában, a 301-es parcella mellett felépített modern látogatóközpontba kalauzolják a szervezők az érdeklődőket, akik a nemzeti gyászpark kialakulását, az ott elhunytak életét, és a közeli Kisfogház történetét ismerhetik meg.

A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert sétán a látogatók megtekinthetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyányi Lajos mauzóleumát. Az érdeklődők
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 14:03
1/45
Képek, videók
A gályarab fohásza 01.jpg
chillik
2018. január 19. péntek, 05:35
A gályarab fohásza 02.jpg
chillik
2018. január 19. péntek, 05:34
A gályarab fohásza 03.jpg
chillik
2018. január 19. péntek, 05:34
A gályarab fohásza 04.jpg
chillik
2018. január 19. péntek, 05:33
gálya.png
chillik
2017. november 20. hétfő, 14:53
Lomha gályán 01.jpg
chillik
2017. szeptember 13. szerda, 05:06
Lomha gályán 02.jpg
chillik
2017. szeptember 13. szerda, 05:06
Lomha gályán 03.jpg
chillik
2017. szeptember 13. szerda, 05:05
viking gálya 001.png
chillik
2016. május 14. szombat, 09:10
viking gálya 002.png
chillik
2016. május 14. szombat, 09:07
gályarab
chillik
2015. szeptember 12. szombat, 16:14
A nagy Kéz törvénye.jpg
chillik
2016. június 05. vasárnap, 06:26
4 nagy törvény van.gif
pacsakute
2012. október 13. szombat, 19:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.