Belépés
2018. november 18. vasárnap | 46. hét | 322. nap | 11:17 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márton napja a néphagyományban
eszik..."
Egy régi deák mondás szerint ludat ettek, bort ittak a szent püspök ünnepén, amely az óév utolsó nagy jeles napja volt, mert adventtel már az új esztendő kezdődött.
A lakomák célja volt, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak, illetve az is magyarázza a nagy áldomásozást, hogy közeledett az advent, amely a karácsonyt megelőző böjti időszak volt. Márton napja Bod Péter szerint amolyan második farsang is volt a régieknél: sült ludat ettek és újbort ittak. Ezzel függ össze a múlt század végén még élő mezőkövesdi matyó hagyomány: a lakodalmakat az igazi nagy farsang mellett Márton-nap táján ülték.
A Szent Márton lúdja voltaképpen egy régi római étkezési szokás és hagyomány későbbi továbbélése. Ehhez kapcsolódott a legenda: Márton alázatból a ludak óljába bújt, hogy ne válasszák püspökké. A libák azonban hangjukkal elárulták őt.
Ezért Márton napjának a frissen tömött lúd vált az ünnepi eledelévé. A Szombathelyi Egyházmegye kispapjai a szent patrónus napján
maroka, 2018. november 11. vasárnap, 21:15
Európa-liga - A PAOK edzője szerint még egyszer nem fogják lenézni a Vidit
a legjobbjukat nyújtani.

"Mindenképpen győzni akarunk" - jelentette ki.

Razvan Lucescu kérdésre elmondta, nem számít, hogy papíron melyik a jobb csapat, csak az a lényeg, a pályán melyik tud jobb teljesítményt nyújtani és melyik hibáz kevesebbet.

José Crespo, a PAOK spanyol hátvédje is elismerte, hogy meglepte őket a Vidi játéka, de hozzátette, hogy az előző mérkőzésük már a múlt. Csütörtökre megpróbálják kijavítani a hibákat és megnyerni a találkozót - mondta.

A görög együttesben századik meccsére készülő játékos szerint az európai kupákban ma már nincsenek könnyű mérkőzések, ezért is fogják komolyan venni a Vidi elleni "visszavágót".

A Groupama Arénában 18.55-kor várhatóan telt ház előtt kezdődő találkozó győztese kedvező helyzetbe hozza magát a folytatásra, ugyanis a kilencpontos Chelsea mögött mind a PAOK-nak, mind a Vidinek három-három pontja van. Ráadásul a BATE Boriszov is ugyanennyivel áll az L csoportban.

Amelyik csapat csütörtökön győzni tud, reális esélyt teremt
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 19:45
Az egykori tabáni szerb székesegyházról nyílik kiállítás Budapesten
Mint a kiállítás szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Farbaky Péter, a BTM Vármúzeum főigazgatója elmondta: a tárlat középpontjában a Tabánban a 18. század közepén épült és 1949 és 1950 telén lerombolt szerb ortodox székesegyház áll.

Mint kiemelte, a magyarságot és a szerbséget összekapcsoló közép-európai projektről van szó. Emlékeztetett arra, hogy a tabáni városrészben már a török hódoltság alatt is éltek szerbek, Buda visszafoglalása után nagy szerb kolónia alakult ott ki. A városrészben az elmúlt századokban jelentős szerb kulturális, művészeti élet zajlott. A Rácvárosnak is nevezett városrészben elhelyezkedő templom a magyarországi szerbség és a hazai szerb ortodox egyház egyik központja volt. A kiállítás a székesegyház története és a szerb kultúra 19. század eleji, pest-budai emlékei mellett az épületnek a tabáni szerb közösség életében és a budai városképben betöltött szerepét is bemutatja.

A főigazgató kiemelte: a tárlat a székesegyház története és a templom ikonosztáza mellett a
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 15:51
Hajókkal és állatokkal díszített kétezer éves ciszternát találtak Beér-Seván
Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakértői az i. sz. első vagy második századra becsülik az öt méter átmérőjű és tizenkét méter mély esővízgyűjtő ciszterna elkészítésének idejét, amelynek falaira hajók és állatok részletesen kidolgozott rajzát vésték.

Egy új lakónegyed épületeinek alapozásakor bukkantak a vízgyűjtő ciszternára, amelybe gondosan vakolt lépcső vezetett. Az ásatásokat vezető régészek a gödröt kitöltő szemét eltakarítása után lettek figyelmesek a vakolásba vésett rajzokra.

A vonalak egy része idővel elmosódott, de világosan ki lehet venni legalább 13 hajó pontos rajzát, valamint egy tengerész és állatok ábrázolását. A motívumok általában 20 centiméteresek, de az egyik hajó egy méter széles.

"A hajók részletes, arányos rajza azt jelzi, hogy az alkotó pontos tudással bírt a hajókról, és mivel a ciszterna pár száz méterre található egy régebben felfedezett lakóhelytől, lehet, hogy az ott élőket szolgálta az i. sz. első-második században" - mondta a ynetnek az IAA
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 14:01
Szép napot mindenkinek!
Ugyanakkor a versnek a tárgya: minden kor zsarnoksága. A mű mintája Eluard A szabadság című költeménye. Formája litániára emlékeztet. Rendkívül monoton a versépítkezés.
A vers címe: Témamegjelölő, egy elvont fogalmat definiál a költő. Szerkezete: Egyetlen több-szörösen összetett mondtat, melynek az alapmondata: Hol zsarnokság van ott zsarnokság van. Történelmi háttere az 50-es évek. A zsarnokság évei, ez a Rákosi-korszak.
A vers szerkezete:

A vers első fele: A zsarnokság jellemzői és a XX századi megnyilvánulási formái.

A vers középső része: A zsarnokságnak a művészetben való megnyilvánulási formái.

A vers harmadik fele: A zsarnokság megjelenése a magánéletben.

Idősíkok, időszemlélet:

A versben a jelen idő uralkodik. Lényegi változásoktól mentes.

A múlt hiányzik. A jövő idő is hiányzik, tehát az ellenállás lehetetlen.

A zárlat: Végkimerülés-szerűen elhalkuló.

Aki élt zsarnoki korban, az nem törölheti életéből
kirscha, 2018. november 02. péntek, 08:28
Tisza 100 - Kövér: meg kell becsülnünk múltunk nagy alakjait
házelnök a megemlékezés előtt az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta, Tisza Istvánra rengeteg rágalmat és mocskot ragasztottak az elmúlt 70 évben, de eljött az ideje annak, hogy ne csak fejet hajtsanak előtte, hanem reálisan értékeljék.

Tisza Istvánt a zuglói Hermina úti Róheim-villában gyilkolták meg 100 éve.

Az ott tartott szerdai megemlékezésen Kövér László azt mondta, végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet, annak érdekében hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is.

Kövér László a rendszerváltoztatás kudarcterületének nevezte a történelemoktatást. Szerinte gyakorlatilag ugyanazt a marxista, posztmarxista koloncot cipeljük a nyakunkban, mint amit a második világháború után a nyakunkba akasztottak. Itt az ideje, hogy végre megpróbáljuk magunk értelmezni a történelmünket és visszavenni azt, ami a miénk - hangoztatta a házelnök.

Úgy vélte, Tisza Istvánnak éppen a tragikumában
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 11:21
Németh Szilárd: a hadisírok emlékeztetnek arra milyen törékeny a béke
Németh Szilárd a Rákosszentmihályi temetőben a felújított első világháborús parcella avatásán kijelentette: a mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére. A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell történelmünket, múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjainál - fogalmazott.

Azt mondta: fontos feladat a legteljesebben és a legalaposabban megismerni a magyar katonák történetét, életútját, és mindent megtesznek azért, hogy tetteiket, hazáért hozott áldozatvállalásukat követendő példaként állítsák a haza fegyveres szolgálatát vállaló honvédek elé.

Németh Szilárd úgy fogalmazott: "a temetők múltunk lenyomatai". Felidézte: a kisszentmihályi temető létrehozásáról Rákosszentmihály nagyközség döntött 1905-ben. Majd 45 évvel később, amikor a
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 13:22
Aranyok Aranya címmel új ismeretterjesztő sorozat indul a Duna Televízióban
Ugron Zsolna író, Várkonyi Gábor és Csorba László történészek nyolc epizódon keresztül Arany János irodalmi és történelmi "iránytűjével" járják be Európát és igyekeznek összevetni a költő balladáinak világát a történelmi valósággal - közölték a produkció készítői az MTI-vel.

Arany, kapcsolódva a 19. század nemzeti identitást kereső-értelmező vonulatához, kortársaihoz hasonlóan gyakran dolgozott fel olyan történelmi eseményeket, amelyeket a magyar múlt kiemelkedő vagy éppen sorsfordító pillanatainak gondolt. Elbeszélő költeményeiben, balladáiban hol tragikus pátosszal, hol pedig szembenézésre késztető iróniával beszélt a magyar történelem szereplőiről, királyokról, hősökről, a helytállás egyszerű harcosairól.

Az írónő és a két történész egy több száz éven átívelő, nyomozó kalandokban bővelkedő útifilmsorozatot készített Karlovy Varytól Nápolyig, vagy a Tordai-hasadéktól Montgomery-ig.

Az Aranyok Aranya egy újszerű, formabontó ismeretterjesztő sorozat, amely egy éven át, hét országban 33
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 09:31
Értékes történelmi dokumentumok lesznek láthatóak a megújult cseh Nemzeti Múzeumban
legjellegzetesebb műemléke. Maga az intézmény idén ünnepli megalakulásának 200. évfordulóját.

A prágai Nemzeti Múzeumot, amelynek első neve Hazafias Múzeum volt, 1818-ban a korabeli cseh arisztokrácia több kiemelkedő hazafias érzelmű személyisége alapította, ők adták össze az induláshoz szükséges tőkét. Az első történelmi és régészeti gyűjtemények a Hradzsinban álló Sternberk-palotában lettek kiállítva (1821-1846). Az intézmény második székhelye a Vencel-térhez közeli Nostic-palota lett (1847-1892), majd a század végén, 1891-ben felépült a ma is álló speciális múzeumi épület.

A számos történelmi esemény színhelyének és néma tanújának számító, Josef Schulz tervezte értékes múzeumi épület nagyszabású felújítását és korszerűsítését 2015 elején kezdték el. Bár a felújítási munkák teljes befejezését 2019 februárjára tervezik, az épület Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulója alkalmával részben már újra megnyílik a nagyközönség előtt. A múzeum az év végéig ingyen látogatható.

A tervezett
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 11:11
Tavaszi reggel a mohácsi mezőn
Tavaszi reggel a mohácsi mezőn

"Allah! Allah!" - De békés most a sík.
Visszhang gyanánt csak énbennem sajog
a janicsárok üvöltése itt . . .
halálhörgés . . . utolsó sóhajok.

Barna szántás és ifjú zöld vetés.
Rá fellegek szelíd könnye pereg.
Alatta mélyen ott pihensz te is,
halálba hullott, hős magyar sereg.

Ó, szálló századok! . . . Ma reggel az
országúton csikót és tehenet
visznek vásárra svábok, magyarok,
sokacok a feledett sír felett.

Szekereznek békén a szörnyű múlt
sírján. Köröttük lángoló jelen.
És ez a dal a jövendőbe sír
érted, ó fajtám, te testvértelen.

Emberektől most és mindenkoron"
de Istentől soha el nem hagyatott,
te mégis pártos! Térdre hullsz-e már,
hogy elzenghessen a "Veled vagyok!"?

Hogy minden ősi temető felett
új magyar vetés támadhasson itt,
s érlelje, míg a földön ember él,
Isten csűrébe telt kalászait!

Istenem, áldd
kalmanpiroska, 2018. október 26. péntek, 08:38
Világháborús centenárium - A hősökről megemlékező bélyegsorozatot mutattak be
Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a centenáriumi emlékbizottság tagjaként hangsúlyozta, a szervezet célul tűzte ki, hogy méltó módon megőrzi minden magyar hős emlékét, ezért vetélkedőket és egyéb országos akciókat is szervezett.

Kiemelte, hogy Magyarország történetében soha nem volt annyi katonai áldozat, mint az első világháborúban: a második világháborúban feleannyian estek el.

Úgy fogalmazott, hogy az első világháború vége a trianoni békediktátummal derékba törte a 20. századi magyar történelmet, és így tett a második világháború után a náci, majd a szovjet megszállás egyaránt. A magyar nemzet mindezek ellenére továbbra is itt van a Kárpát-medencében - emelte ki.

A győztesek sokszor úgy gondolták, hogy szellemileg is diktálhatnak, ezt azonban elutasítjuk - hangoztatta Rétvári Bence, hozzáfűzve: Európának szuverén nemzetekből kell állnia.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az egyik bélyeget akár egy Brüsszelbe, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 20:14
Balogh Csaba: Magyarország történelmének egyik legfüggetlenebb korszakát éli
bonyodalmait, az EU-hoz képest kezelhetőbb léptékű egységet képez, nincsenek mesterséges szervezetei, és a hasonló múlttal és fejletséggel rendelkező államok nagyobb erővel képesek az egységes álláspont képviseletére.

Aljakszandr Hajnouszki, Fehéroroszország budapesti nagykövete kiemelte: országát még ma is sokan fehér foltnak tekintik Európa térképén.

Mint, mondta Fehéroroszország "két hatalom között próbál túlélni és megtalálni a sikeres fejlődéséhez szükséges lehetőségeket" úgy, hogy a 20. században több nagy megrázkódtatást élt át. A második világháború, a csernobili atomkatasztrófa vagy a Szovjetunió szétesése jelentősen meghatározták állama további fejlődését - tette hozzá.

A nagykövet szerint a 20. század szenvedései és tragédiái a fehérorosz népet megerősítették, számukra mára a béke és a stabilitás a legalapvetőbb értékek, amelyek mentén sikerült az államiságukat is helyreállítani.

A Lakiteleki Népfőiskolán tartott, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Magyarország
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 15:14
1/548
Képek, videók
szent márton2015.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:52
1375-szent_marton.jpg
foldinefehereva
2014. november 10. hétfő, 20:59
szent_marton.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:25
1375-szent_marton..jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:19
szent_marton.jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:55
Szent-Márton-és-a-kold us.
basikele
2012. november 14. szerda, 04:54
11019-szent-marton-nap i-u
basikele
2012. november 13. kedd, 20:04
Szent Márton
isti53
2012. november 11. vasárnap, 06:29
orig-Szent_Marton.jpg
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 18:20
orig-Porres_Szent_Mart on.
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 13:34
1Szent Márton.jpg
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 12:42
Szent Márton műemléktempl
irmus
2011. február 28. hétfő, 07:39
Márton nap...
simocsi
2018. november 11. vasárnap, 16:36
márton napi lampionok.jpg
liliana01
2018. november 10. szombat, 20:00
márton névv.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 18:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.