Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:34 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fejre állított almás pite
Az alma ilyenkor már főleg csak sütésre jó. Még nincsenek itt a friss gyümölcsök ideje, de a múlt évivel meg már beteltünk, akkor jöhetnek a sütemények. Igazából, ez az édesség, bármikor aktuális!

Hozzávalók:
Piskótája:
6 tojás
8 kanál cukor
6 kanál olaj
7 kanál liszt
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
Töltelék:
200 g keksz
3 nagyobb alma
fahéj
Elkészítés:
Ilyenkor tavasszal még nincsen friss gyümölcsök. Az almát reszeljük és fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha az ama egy kicsit savanykás, nagyon kásás almák sem a legjobbak. A tepsit (24 x 34 cm) kibéleljük sütőpapírral, akár enyhén olvasztott vajjal vékonyan lekenjük.
Ha a keksz még nincs morzsásítva, akkor megtörjük és egyenletesen szétszórjuk a tepsi alján.
Erre a jön az alma, amit úgyszintén elegyengetünk a keksz tetején.
Ekkor a tojásokat ketté választjuk. A tojások sárgáját 4 kanál cukorral és vaníliával habosra keverjük, majd hozzá adunk 3 kanál olajt, 3 kanál
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:28
Köveskuti Jenő: A vén hajós.
mohos sziklára dől.

Mélázva néz el a roppant vizén,
A gálya merre gyorsan elmegyen.

. . . A gálya messze jár, elcsendesült a hab,
Nem látszik már, az árboc vége csak.

S az agg tekintete még arra jár
A végtelen vizek határinál.

Leszáll az est, szelíd, mint az előtt;
Egy kisded parti gunyhó várja őt.

De ah, ki abból, őt karolva jönne ki,
Hol van neje, hol vannak gyermekei?

Nincs, nincsenek. Hajósunk ifjú évivel
A büszke szép hajót jegyezte el.

S im azt, kit úgy szeretett annyi éven át,
Elhagyta most büszke menyasszonyát.

De nem . . . szereti épp, mint az előtt,
Naponta várja, visszavárja öt!

S üdvözli a hajót érkeztivel,
Üdvözli, ha arra visz útja el:

"Légy üdvöz', érkező és távozó,
Légy üdvözölve, büszke, szép hajó!''

* * *
Suhannak évek, sárgúl az avar,
Fövény a parton egy mély sírt takar.
marcyt, 2017. december 27. szerda, 08:42
FM: egy-két napon belül befejeződhet az őszi búza aratása
Czerván György budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idei aratásban az átlaghozamok 11 százalékkal haladták meg a tavalyit, az előző öt év átlagánál pedig 20 százalékkal voltak magasabbak.

Az őszi búza hektáronkénti hozama várhatóan eléri az átlagosan 5,4 tonnát a korábban várt 5 tonnával szemben. Így 5,0-5,1 millió tonna termést takarítanak be őszi búzából, 960 ezer hektárról. Ez a mennyiség gyakorlatilag megegyezik a múlt évivel, amikor azonban a termőterület meghaladta az egymillió hektárt - ismertette az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a termésátlagok jelentős eltéréseket mutatnak: kiugróan jó, közel 6,5 tonna volt a hektáronkéntitermés például Baranya, Somogy és Tolna megyében, míg a leggyengébb termés Csongrád megyében volt, 4,6 tonna

Czerván György közölte: az őszi árpa aratását befejezték a gazdák az országban. A tényleges termésátlag magasabb lett az előzetesen becsültnél. A betakarított átlagtermés 5,3 tonna hektáronként, a betakarított 269 ezer hektáros területen. Lezárult
velemenyezd, 2016. augusztus 02. kedd, 15:02
Elkezdődött az aratás az országban
mennyisége az előzetes becslések szerint hektáronként 2,5 tonna lesz.

A piaci helyzetről szólva Czerván György elmondta: az árak a világpiaci árakat követik Magyarországon. Január közepétől csökkent a gabona ára 10-15 százalékkal, majd június elején megállt, az utóbbi napokban kis növekedés volt. A tőzsdei kötések szerint a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként a legközelebbi szállításra, egy éve ez 46 200 forint volt. A takarmánybúza ára jelenleg 45 300 forint tonnánként, ez csaknem azonos az előző évivel. A takarmánykukorica 41 600 forint tonnánként, egy éve ez 46 ezer forint volt.

Közölte: a hétfőig beérkezett adatok szerint összesen 51 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, a legnagyobb közel 25 ezer hektáros területre jégesőkárt jelentettek a gazdák. Tavaszi fagykárt 11 ezer hektárra, belvízkárt közel 10 ezer hektárra jelentettek. Aszálykár bejelentés is érkezett, 3800 hektárra, ennek a nagy részét a múlt héten jelentették - mondta. Czerván György közölte: a kárenyhítési alapban 21-22
velemenyezd, 2015. június 25. csütörtök, 12:42
Szlovákia - Kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor
Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával beszélget a nemzetpolitika jövőjéről.

A tábor csütörtöki előadásai között egyebek mellett erdélyi magyar nyelvi jogvédők tapasztalataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Péntekre egy, a felvidéki magyar kisiskolák helyzetét bemutató felmérést ismertető előadást terveztek, illetve Csáky Pál és Nagy József felvidéki magyar EP-képviselők beszélgetését készítették elő.

A tavalyi és az azt megelőző évivel szemben idén nem lesz pártelnöki vita Berényi József (Magyar Közösség Pártja) és Bugár Béla (Most-Híd) között. Ehelyett a szervezők - tekintettel a novemberi helyhatósági választásokra - önkormányzati szakpolitikusokat hívtak meg a két pártból, a szombatra ütemezett fórumon Őry Péter (MKP) és Jakab Elemér (Most-Híd) vesz majd részt.

A tábor vasárnapi programjának a Szlovákiai Magyar Dal Napja nevű - felvidéki magyar zenekarok részvételével zajló - zenei verseny lesz a középpontjában, a verseny
velemenyezd, 2014. július 15. kedd, 14:49
A dohányfelvásárlók 4710 hektár termés átvételére kötöttek szerződést
Bényei Illés elmondta, hogy az ültetvények jó állapotban vannak, eddig az aszályos időjárás nem tett kárt a május végén, június elején kiültetett palántákban.

Hozzátette: a kánikulai hőség után a múlt hét végén, illetve a héten hullott eső a lehető legjobbkor jött, ahol pedig nem esett, és van rá lehetőség, öntözik a dohánytáblákat.

Az idén a múlt évivel hasonló területen ültettek dohányt a gazdálkodók. A 2013-as évben 4800 hektár volt a termőterület, amelyről mintegy 9000 tonna dohányt takarítottak be. A tavalyi átlagtermés a nyári aszály és az októberi korai fagyok ellenére meghaladta a hektáronként 1,7 tonnát, csaknem elérte a 2012-es 1,8 tonnás átlagot.

A MADOSZ elnöke kitért arra, hogy az idén még biztosított a termelőknek az uniós támogatás, a következő, 2015-ös évtől viszont már nem.

Mivel a dohánytermesztés Magyarországon mintegy húszezer ember megélhetését biztosítja, tárgyalások kezdődtek arról, hogy hazai forrásból továbbra is támogatást kapjanak a termelők - hangsúlyozta
velemenyezd, 2014. június 26. csütörtök, 11:53
KSH: mélyponton volt tavaly a lakásépítés
számottevően. Állandósult a forint- és devizahitelek aránya is, az előbbiek 47, az utóbbiak 53 százalékkal részesednek a teljes hitelállományból.A hitelminősítés szempontjából a lakáshitel állomány 78 százaléka volt problémamentes múlt év végén, mintegy 2 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A tavaly folyósított 41 ezer darab, 157 milliárd forint összegű lakáshitel negyedével kevesebb, mint egy évvel korábban. Az átlaghitel 3,8 millió forint volt 2013-ban, azonos az előző évivel, de 2,7 millió forinttal, azaz több mint kétötödével kevesebb az ezredforduló óta jegyzett legmagasabb, 2008. évi átlaghoz viszonyítva.

Tavaly - az előzetes adatok szerint - a lakáseladások száma mintegy 80 ezer volt, hasonló az előző évihez. A forgalomba kerülő lakások túlnyomó többsége használt, az új lakások részesedése mindössze 2,4 százalékot tett ki.

A használt lakások éves átlagára 3,2 százalékkal csökkent 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly egy használt lakás átlagosan 9,5
velemenyezd, 2014. június 12. csütörtök, 15:24
A BÉT 104 forint osztalékot fizet a 2013. évi eredményéből
nyeresége közel 100 százalékát osztalékfizetésre fordította a BÉT.

A közgyűlésen a részvényesek 90,9 százaléka volt jelen.

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve elmondta, hogy a BÉT forgalma az előző évhez képest alig csökkent: 9,8 milliárd forint volt a napi átlagos forgalom a 2012. évi 10,2 milliárd után. Ennek megfelelően a bevételek stabilak maradtak, a költségeket pedig szigorú kontroll alatt tartotta a BÉT.

Az adózott eredmény is közel azonos az előző évivel.

A tőzsde bevételei 2013-ban 2,352 milliárd forintot értek el a 2012. évi 2,41 milliárd forinthoz képest. A bevétel 38 százaléka a kereskedési tevékenységből származott, az információértékesítés 33 százalékkal, a kibocsátói tevékenység 16 százalékkal járult hozzá a bevételekhez.

Az adózott eredmény 565 millió forint volt tavaly, míg 2012-ben 576 millió forintot tett ki. A vezérigazgató megjegyezte, ahogy a BÉT tavaly, úgy várhatóan az idén sem kap osztalékot a KELER-től.

A
velemenyezd, 2014. május 27. kedd, 12:13
KSH: csaknem 15 százalékkal nőttek a beruházások 2013 utolsó negyedévében
kiugróan magas növekedést mutató harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévi beruházások 0,3 százalékkal elmaradtak.

A beruházások csaknem egyharmadát adó feldolgozóipar 11,5 százalékos negyedik negyedévi növekedését elsősorban a gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása alág beruházásainak bővülése adta. Az első félévi visszaeséssel együtt elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülés miatt a múlt év egészében éppen az előző évivel megegyező, 4,9 százalékkal nőttek a feldolgozóipari beruházások a 2011-es kiugró 24,2 százalékos emelkedés után.

A mező-, erdőgazdálkodásban és halászatban a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal elmaradtak a beruházások az egy évvel korábbitól, de az ágazatban a második és harmadik negyedévi 18,1, illetve 36,3 százalékos növekedéssel az éves beruházási volumen 9,3 százalékkal nagyobb volt a az előző évinél, amikor 1,9 százalékkal esett 2011-hez képest.

A nagy súlyt képviselő szállítás,
velemenyezd, 2014. február 28. péntek, 10:32
Megszavazta az iparűzési adó csökkentését Győr közgyűlése
Az egyhangú döntéshozatal előtt Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt: most jött el az ideje a csökkentésnek, amivel a korábbi évek sikeres munkahely-megtartási lépéseit erősítik, további ösztönzést adva a nagy cégek mellett a városban működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

A városi közgyűlés ezt megelőzően nagy többséggel elutasította azt az ellenzéki módosító indítványt, miszerint maradjon a szabályozás része az az évtizedes kitétel, hogy iparűzési adójuk huszonötödét pántlikázhatják a cégek. A városvezetés felszólaló képviselői ezzel szemben azt hangoztatták: e társaságok a társadalmi felelősségvállalás részeként amúgy is támogatják a helyi kulturális és sportéletet.

Múlt pénteken beszélt arról újságíróknak a városvezető, hogy az iparűzési adó csökkentését javasolják a győri közgyűlésnek. Közölte, azzal számolnak, hogy az amúgy is pezsgő helyi gazdaságot tovább élénkíti az intézkedés, így a kieső 1,5 milliárd forintos adóbevétel zöme később visszakerül a város
velemenyezd, 2013. december 20. péntek, 11:22
Krónika 4. rész (Nemzeti Emlékezet Bizottsága, igazságügyi törvények, költségvetés, napirend lezárása)
képzések legyenek, és javasolta, hogy a munkaügyi központok felújítására 2,8 millió helyett 102,8 millió forintot fordítsanak.

Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta, többször javasolták, hogy azt az összeget, amelyet a Terrorelhárítási Központra költ a kormány, inkább a rendőrséghez csoportosítsa át, mert ott "jobb helye van" a pénznek.

Emellett a képviselő kifogásolta, hogy a kormány csak nagyon kis százalékban támogatja a módosító javaslatokat, és a költségvetés nehezen összehasonlítható az előző évivel.

Ezt követően hosszas, kétperces felszólalásokból álló vita alakult ki a többi közt az elszámoltatásról és az adóvisszaélésekről.

Babák Mihály (Fidesz) fontos szándéknak nevezte a tornatermek létesítését, mint mondta, erre jelentős forrás van a költségvetésben.

Szili Katalin független képviselő lehetőséget adna az adóból felajánlott egy százalékokból a parlagfű-mentesítés finanszírozására, emellett 50 millió forintot biztosítana a Szigetköz vízellátásának monitorozására.

Az ülést
velemenyezd, 2013. december 04. szerda, 20:27
Influenza - Több európai országban van kisebb járvány, Magyarországon még nincs vírus
leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a védőoltás. Az ECDC legfrissebb jelentése szerint a mostanáig kimutatott influenzavírusok megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek, ami azt jelenti, hogy a védőoltás előre láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő járvány ellen - tették hozzá.

Az influenza súlyos szövődményei szempontjából magas kockázatú emberek számára az idei szezonban 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek térítésmentes influenza elleni védőoltásban. Az influenza elleni oltóanyagot a háziorvostól, házi gyermekorvostól kell kérni. Gyógyszertári forgalomban - orvosi vényre - ebben a szezonban is többféle készítmény kapható.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: "az influenzát komolyan kell venni": a statisztikai adatok szerint évente az európai lakosság átlagosan 10 százaléka megfertőződik, és több százezer ember szorul
velemenyezd, 2012. december 17. hétfő, 08:41
1/2
Képek, videók
grillsütőre állított füst
peterimajoridozsahe
2010. február 22. hétfő, 14:34
Mi senkit nem állítottunk
bocskai63-71
2008. június 10. kedd, 13:10
Jó ilyenkor este már..
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:31
Ilyenkor a szobánk, mint
chillik
2018. május 04. péntek, 02:22
Juh+ísz Gyula Ilyenkor de
borigit
2016. december 30. péntek, 10:50
Ilyenkor... 01.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:36
Ilyenkor... 02.jpg
chillik
2016. október 03. hétfő, 06:35
Jó ilyenkor már hogy este
narcisz56
2012. augusztus 03. péntek, 21:39
Ilyenkor sátorozunk mi is
wob
2012. július 24. kedd, 14:43
imádjuk ilyenkor :)
zserboka
2012. február 04. szombat, 21:03
Ilyenkor ééérdekesss
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:49
Ilyenkor aranyos
hettymiki
2009. június 08. hétfő, 18:46
friss gyümölcsök145776741
gosztmagdi
2011. augusztus 31. szerda, 14:16
Friss gyümölcsök Maroka.j
sarkadykati
2010. október 25. hétfő, 04:54
Címkék
Szili Katalin, tavaly folyósított, védőoltás előre, feldolgozóipari beruházások, tojásokat ketté, uniós támogatás, módosító javaslatokat, jogosultak köre, statisztikai adatok, előzetes adatok, költségvetés nehezen, éves beruházási, tényleges termésátlag, lakáseladások száma, dohánytermesztés Magyarországon, képviselő kifogásolta,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.