Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 13:56 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Puha mézeskalács
Hozzávalók:

50 deka méz
2 egész tojás
2 tojássárgája
6 deka cukor
50 deka liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
késhegynyi fahéj
vágott mandula

Elkészítése

Az 50 deka mézet meglangyosítunk összekeverjük, 2 egész tojással,
2 tojássárgájával, 6 deka cukorral, 50 deka liszttel, 1 kávéskanál
szódabikarbónával, késhegynyi fahéjjal és jól összedolgozzuk.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghinthetjük vágott
mandulával és egyenletes, de nem nagy tűznél 30 percig sütjük.

Kihűlés után szeletekre vágjuk.
klarika47, 2019. december 21. szombat, 11:00
Mentovics Éva: Mézeskalácsos kalandok Mézest sütünk
Mentovics Éva: Mézeskalácsos kalandok

Mézest sütünk karácsonyra,
nagy segítség vagyok ám!
Én mérem a lisztet, mézet,
többit meg az anyukám.

Én leszek a cukrászmester,
ő pedig a segédem.
Felkötjük a kötényeket,
s hozzálátunk serényen.

Lisztfelhő száll, csöpög a méz,
hopp, lepottyan egy tojás!
Végigcsorog a szekrényen,
konyhakövön... de mókás!

Nézd, a többi kedvet kapott,
szalad sorra utána,
fiókokon átszökkenve,
egymás fölött bucskázva.

Apa ámul: - Hurrikán volt,
vagy egy nagyobb szélroham?
Mint a kertünk vihar után...
ez a konyha épp olyan!

Lisztfelhőből kerekedett
ez a csuda fergeteg,
mézeső hullt, s tojás-zápor
törte át a felleget.

Persze, tudom, formabontó,
fura látvány, nem vitás.
Nem is kezd így a sütéshez
rajtunk kívül
koszegimarika, 2019. december 19. csütörtök, 09:17
Elveszett karácsony
Elveszett karácsony

Évszázadok marka hinti-szórja,
maholnap mindent elfed a homok,
elhalkul az Ige szószólója,
mást mutatnak az ünnep-nyomok,
mézeskalács-íze lett a szónak,
képeslapok faluja Betlehem,
havas háztetők vén fenyők alatt,
őz-vonta szán, hangulat-elem,
áruházi reklámok neonja,
ajándék-vásár, profán örömök,
s a kéreg a lelkeket bevonja...

- mért szereti az ember a ködöt?
Mért csinál a Krisztusból - karácsonyt?
a szeretetből csak - meglepetést?
Mért kíván az Ige helyett mákonyt?
új kezdet helyett - megemlékezést?
Ide jutott.
Tudni sem akarja,
nem keresi az eltűnt lényeget?
Szent arcodat fenyővel takarja,
Uram!
bocsásd meg ezt az ünnepet!

Lukátsi Vilma
kalmanpiroska, 2019. december 12. csütörtök, 10:15
Hazánk az idei Betlehem kiállítás díszvendége a Vatikánban
hagyományainkat, és ezzel együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is felhívjuk a figyelmet - mondta a távirati irodának.
A 100 Betlehem című vatikáni kiállításra idén harminc ország küldött Betlehemet. Magyarország 1993 óta vesz részt a nemzetközi adventi eseményen: idén 18 magyar Betlehemet állítottak ki, köztük a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Betlehemét. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) támogatásával Vatikánba érkezett magyar Betlehemek között látható gyöngyből, mézeskalácsból, újrahasznosított papírból, kukoricacsuhából készített alkotás is.
Az egyik legnagyobb nemzetközi vallási eseménynek számító eucharisztikus kongresszus szeptember 13. és 20. között zajlik majd.
Ez a Betlehemi kiállítás meghívás a kongresszusra, éreztetni szeretnénk, hogy mindenkit várunk határon belül és kívül is - mondta Farkas Balázs, a NEK irodai és gazdasági vezetője. Megjegyezte, azon dolgoznak, hogy a résztvevők jól érezzék magukat Magyarországon, és páratlan lelki
maroka, 2019. december 09. hétfő, 22:05
Az első tánc ma a hit lángja. Hinni. Amikor hiszed
"Az első tánc ma a hit lángja.
Hinni. Amikor hiszed, lesz alkalom meggyújtani majd mind a négyet. Lesz erőd átvészelni azt, ami most oly nehéznek tűnik. Amikor hiszed lesz erőd túllépni, átlépni vagy meglépni azt, amit a holnap tartogat. Hiszed, hogy van erő még a szíved mélyén, és nem hagy magadra, ha úgy érzed majd, nem megy tovább. Hinni, hogy ami ma fáj, majd leplet terít rá az éj, és holnap végre mosollyal ébredsz. Hinni abban, hogy van út, van esély, van még lépés, számtalan, a boldogság felé. Hogy az út, amire rálépsz jó irányba visz majd. Hinni. A szerelemben, a magány édes csendjében, a zajban, a kacajban, vagy egyetlen hópihében, a fahéj illatú mézeskalács boldogságban, Istenben, a holnapban, vagy a pillanatban, de leginkább önmagadban.
Máskülönben elvesztél." (Todorovits Rea)
koszegimarika, 2019. december 04. szerda, 09:14
Harmincnál is több fajtaméz a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon
Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a fő cél már a kezdetekkor - amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált - is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése.

Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt. Mára sokan keresik, mert tudják, hogy az az egyetlen mézfajta, amely lúgosít. A fesztiválon megismerik a látogatók a mézfajták egészségügyi hatásait is és utána már tudatosan keresik a különböző termékeket - húzta alá.

Hozzátette, öt év alatt mintegy 50 dekagrammal nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás, ami így jelenleg egy kilogramm körül mozog.

Haász Ferenc elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően a fesztivál első napja a szakmának szól, előadásokat hallgathatnak meg a méhészek. Aznap felvonulnak a városban 19 mézlovagrend tagjai, akik közül többen határon túlról érkeznek, este
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 09:51
Az első tánc ma a hit lángja. Hinni. Amikor hiszed, lesz...
Az első tánc ma a hit lángja.
Hinni.
Amikor hiszed, lesz alkalom meggyújtani majd mind a négyet. Lesz erőd átvészelni azt, ami most oly nehéznek tűnik. Amikor hiszed lesz erőd túllépni, átlépni vagy meglépni azt, amit a holnap tartogat. Hiszed, hogy van erő még a szíved mélyén, és nem hagy magadra, ha úgy érzed majd, nem megy tovább. Hinni, hogy ami ma fáj, majd leplet terít rá az éj, és holnap végre mosollyal ébredsz. Hinni abban, hogy van út, van esély, van még lépés, számtalan, a boldogság felé. Hinni abban, hogy egyszer majd benned is hisznek, annyira, mint te magadban. Hogy az út, amire rálépsz jó irányba visz majd. Hinni. A szerelemben, a magány édes csendjében, a zajban, a kacajban, vagy egyetlen hópihében, a fahéj illatú mézeskalács boldogságban, Istenben, a holnapban, vagy a pillanatban, de leginkább önmagadban. Máskülönben elvesztél. (Todorovits Rea)
koszegimarika, 2019. december 01. vasárnap, 16:33
Vasárnap kezdődik a Diótörő fesztivál Budapesten
A koncert után Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója méri ki az első forró italokat az érdeklődőknek. A forralt bor árusításban ezt követően december 22-ig az Opera énekesei és Medveczky Ádám karmester működnek közre az esti előadások előtt - közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

Az árusító házikók bevételének egy része és az előcsarnokban megtalálható adománygyűjtő mézeskalács házak idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd.

Az Erkel Színház oldalában felállított színpadon tizenkét estén amatőr kórusok, többek között a Julianna Református Általános Iskola Énekkara, az Örökifjú Zenebarátok Kórusa, a Műegyetemi Kórus és a Never Give Up Gospel Kórus lépnek fel az előadást megelőző félórában.

Az idei évadban összesen 30 alkalommal tekintheti meg a közönség A diótörő című klasszikus mesebalettet a Magyar Nemzeti Balett előadásában, a Magyar Nemzeti Balettintézet
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:45
Márton-napi ünnepi felvonulás Óbudán
énekkel színesítve.
Fetterné Szőnyi Éva feleleveníti Szent Márton életét, középpontba állítva a hozzá köthető csodákat, rávilágítva az ünnep üzenetére: Márton életpéldája arra hív mindannyiunkat, hogy segítsünk egymásnak, keressük meg és támogassuk a rászorulókat. Elmondja, az iskola gyűjtést indított rászoruló és beteg gyermekek javára, kéri a családokat az adakozásra.
Végül a Márton-nap még egy hagyományos kelléke megjelent: a gyerekek szépen díszített libakalácsot - liba alakú mézeskalácsot - kaptak emlékül.
Az ünnepi eseményen részt vett Neubrandt Istvánné, az óbudai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Bajzáth Ferenc, az óbuda-hegyvidéki Szentháromság-templom plébániai kormányzója.
*
- A Márton-napi felvonulás hagyománya
Az első feljegyzések Márton-napi felvonulásról 1867-ből származnak, a Rajna vidékéről. A leírás szerint a polgárok zenekarral, sok-sok énekkel kísérve vonultak fel a városokban. A menet élén, lovon haladó, Szent Mártont megszemélyesítő
maroka, 2019. november 13. szerda, 08:52
Jövő hétvégén rendezik meg a Debreceni Kézműves Fesztivált
Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a debreceni kézművességnek évszázados hagyománya van. A mesterek termékei már 17-18. században megjelentek az európai vásárokon, és meg is állták a helyüket. Az alpolgármester a hagyományokat bemutató kézműves fesztivált olyan fontos eseménynek nevezte, amelyen a tradíció és az innováció egyszerre van jelen. A népi mesterségekkel nemcsak hagyományos módon, hanem interaktív foglalkozásokon is megismerkedhetnek a gyerekek - fűzte hozzá.

Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: az idei fesztivál középpontjában a nemezkészítés áll. Az érdeklődőket berendezett kézműves műhelyekben avatják be a mesterségek részleteibe. Az egyesület 24 kézművese mellett 12 mester érkezik a fesztiválra a nádudvari népi kézműves szakközépiskolából. A látogatók a többi között megcsodálhatják majd az iskolában készített nemezjurtát is.

Hozzátette: a fesztivál egyik fontos célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozza
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 14:11
Hamza Anikó Julianna
legyünk az ég alatt.

Ha bohóchalat fogtam,
És szívemet már nekiadtam,
Játszik vele, és eldob a porba,
Így én ugrok majd a folyóba.


NAGYMAMÁNAK

Drága nagymamám van nékem,
Nevelte anyukámat, s engem.
Ráncos kezét százszor csókolnám,
Csakhogy minden napját boldognak látnám.

Kicsiny házikója mint a mézeskalács,
Süt, főz, s mindig minket vár.
Szeretetből ki sem fogy,
S én ezt valahogy viszonozom.

E szép napon köszöntelek téged,
S áldja Isten minden lépésedet.
Kérlek szeress úgy mint én,
Hisz te vagy a legjobb nagyi, a föld kerekén.


A NAP

Nézd a Napot, milyen szép!
Átjárja fényét az ég,
Világit és
menusgabor, 2019. július 27. szombat, 20:30
1/164
Képek, videók
Mézeskalácsok
eva6
2019. december 21. szombat, 14:28
karácsonyi mézeskalács sü
cuppika59
2017. november 19. vasárnap, 12:49
Mintás mézeskalácsok
sanci81
2016. december 21. szerda, 15:43
Díszek mézeskalácsból
sanci81
2016. december 21. szerda, 15:41
Mézeskalácsok
sanci81
2016. december 21. szerda, 15:40
Külnleges mézeskalácsok
sanci81
2016. december 21. szerda, 15:39
Díszes mézeskalácsok
sanci81
2016. december 21. szerda, 15:39
mezeskalacs minta 2.jpg
durcimarcika
2016. december 12. hétfő, 22:44
karacsonyi_mezeskalacs -29
durcimarcika
2016. december 12. hétfő, 22:43
mézeskalács sziv 001.png
chillik
2016. június 12. vasárnap, 10:14
Mézeskalács recipe.jpg
chillik
2016. április 28. csütörtök, 05:29
Mézeskalács.jpg
chillik
2016. február 18. csütörtök, 05:18
puha mézeskalács.jpg
jpiros
2011. december 09. péntek, 19:15
puha-mézeskalács.jpg
bubszi
2010. július 22. csütörtök, 05:33
Címkék
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, esti előadások, Mézeskalács Fesztiválon, népi mesterségekkel, debreceni kézművességnek, Never Give Up Gospel Kórus, polgárok zenekarral, legjobb nagyi, szíved mélyén, Magyar Nemzeti Balettintézet, Hubert Erzsébet, csuda fergeteg, nádudvari népi, innováció egyszerre, Lukátsi Vilma, Mentovics Éva,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.