Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 18:32 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A ©kocjan-barlangrendszer
A ©kocjan-barlangrendszer egy mészkő barlangrendszer a Szlovén Paradicsom Szlovénia délnyugati részén húzódik 5 km-nél hosszabb föld alatti szakaszon, 200 méternél mélyebb barlangokkal, sok vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A világon itt nyílik a legjobb lehetőség a karsztjelenségek tanulmányozására.

A Reka folyó Velika dolinánál folyik a föld alá, majd további 34 km-t tesz meg a föld alatt egészen az Adriai-tengerig, ahová a Timav folyóval együtt torkollik.

A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, a "Martel's Chamber", ami egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő Reka folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:54
Mamut-barlang
A Kentucky államban fekvő, 212 km2 területű Mamut-barlang Nemzeti Parkban
található karsztvidék rejti a világ legnagyobb ismert barlangrendszerét.
Már eddig is 651.8 km összhosszúságú járatot fedeztek fel, és még mindig vannak
ismeretlen, esetleg több száz km-nyi folyosók. A járatok tekintélyes méretű termekben
öblösödnek ki, amelyekben föld alatti tavak, esetleg zuhatagok találhatók.
A barlangrendszert két föld alatti folyó is keresztezi. A barlangokban a könnyen
oldódó mészkő csodálatos cseppköveket hozott létre. Több mint 200 állatfaj él a
sötétség birodalmában. Közülük a denevérek aludni járnak ide.
A barlangi vaklazacnak nem könnyű az élete: szeme nincs, bőre áttetsző, feje pikkelytelen,
és még alváshiánytól is szenved, a szaglásuk és az áramlások segítségével tájékozódnak.
A felszínen a területet tölgyek és hikorifák borítják, s az erdőkben szarvasok,
ametiszt54, 2018. január 07. vasárnap, 13:39
Márványbarlang
A világ egyik legszebb barlangja - a chilei márvány-barlang


Az összefüggő barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. A chilei márvány-barlang bolygónk egyik leglenyűgözőbb természeti kincse.

A lenyűgöző szépségű márvány barlangrendszer gyönyörű természeti környezetben jött létre, színes, csíkos, csipkézett falai Dél-Amerika legmélyebb tavában, a General Carrera tó vizében tükröződnek. A tó vize smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatú, ami még jobban kiemeli az egyedülálló sziklaalakzat szépségét.


Sziklakapuk egy hatalmas hegy belsejében

A tó évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha csűrték csavarták, majd “összehajtogatták volna" a természeti
orsi1, 2016. október 31. hétfő, 19:59
A legcsodálatosabb kanyonok.
maguk után.

A geológiai kiemelkedési folyamatok eredményeképp a kanyonok mélyén néha jelentős folyók kanyarognak. Ezek az úgynevezett beásott folyók, amelyek csak nagyon nehezen tudják módosítani folyóágyukat. Ilyen, tektonikai kiemelkedéssel létrejött beásott folyóvölgyet képez például az Egyesült Államokban a Colorado folyó és a Kígyó folyó.

A vízben oldódó mészkő hegyekben gyakran úgy jön létre kanyon, hogy az előretörő víz először barlangokat váj magának, majd amikor a barlangrendszer beomlik, kanyon marad hátra. Ilyen beroskadással létrejöttt kanyon van például a somerseti Mendip dombságban (Mendip Hills) és az észak-angliai Yorkshire völgységben (Yorkshire Dales).

A sikátorkanyon keskeny vízvájta kanyon, mint a híres arizonai Antilop-kanyon.

Dadés-szurdok, Marokkó

Mides kanyon,
schuro, 2016. június 02. csütörtök, 21:42
Könyv jelent meg Tata barlangjairól
A szerző az MTI-nek elmondta, hogy a napokban megjelent 160 oldalas kiadványt az önkormányzat városi értékek bemutatására kiírt pályázatára készítette el. A fotókkal, grafikonokkal gazdagon illusztrált kötet leírja a tatai források keletkezését és az általuk létrehozott barlangok feltárását.

A könyvben jelentős részt foglal el a város legnagyobb barlangja, a Megalodus-barlang bemutatása. A létesítményt a Kálvária domb közelében lévő kőbányában egy robbantás után fedezték fel, eredeti, természetes bejáratának nyomát sem lehet találni.

A 250 méter hosszú járat különlegessége, hogy a feltörő meleg forrásvíz a mészkövet a kőzet réteglapja mentén is oldotta, így a 180 millió éves Megalodus-kagylók ökölnyi-gyermekfejnyi kövületeit reliefszerűen kipreparálta a kőzetből.

Az Angolparkban található Angyal-forrási barlang egyedülálló módon nem kőzetben, hanem kavics-konglomerátumban jött létre. A körte formájú, 17 méter hosszú és 15 méter széles, öt méter magas üregben a vízben nagy energiával mozgó
velemenyezd, 2014. november 18. kedd, 07:30
Misztikus szentély egy barlang gyomrában
A Khao Luang barlang, ami egy legenda szerint valójában egy mitikus falu bejárata, ahogy kizárólag gyönyörű hajadon thai nők laknak. Elég népszerű is a hely a férfiak körében.


Thaiföld valóságos kincsesbánya, ha felfedezésre váró rejtett kincsekre vadászik az ember. Az egyike ezeknek az eldugott ékköveknek a Khao Luang barlang. Ez tulajdonképpen egy hatalmas barlangrendszer néhány órányira Bangkoktól. Miután felküzdöttük magunkat a szentély bejáratáig, elénk tárul a három kamrából álló, gyönyörű cseppkövekkel díszített mészkő barlang. A 19. században a thai királyi család is gyakran járt ide meditálni és piknikezni.

A barlang igazi különlegessége, hogy bár körülbelül 27 méterrel a felszín alatt van, mégis természetes fény világítja meg, a nyílásokon beszűrődő napsugarak így igazán csodálatos látványt nyújtanak hegy gyomrában. A szentélyről két legenda is kering. Az egyik szerint itt élt maga Buddha is. A
mezixy, 2013. szeptember 17. kedd, 10:10
A világ öt csodája
Utazás egyperces

A világ öt csodája

A természet - és az ember is - csodákra képes. Bár a természetnek általában jobban sikerül. Ezeket a gyönyörűséges helyeket a Világörökség részévé nyilvánították. A képeket elnézve: teljesen érthetően


Gejzírek csodái
Aranykör túra (Izland) A legnépszerűbb kiránduló útvonal Dél-Izlandon, amely felöleli a természeti látnivalók és nevezetességek többségét, nemzeti parkot, gejzíreket, vízesést és vulkánt egyaránt. Az egynapos, 300 km-es út során a látogatók ízelítőt kapnak mindabból, ami Izlandot jellemzi: a tűzből, vízből és a jégből. A Gullfos, az Arany vízesés a legnagyobb és leglátványosabb is
gabfe, 2013. július 10. szerda, 08:48
Luray-barlangok – 400 millió éves barlangrendszer
Luray-barlangok, egy földalatti barlangrendszer Luray városban, Virginiában, az Amerikai Egyesült Államokban. A 400 millió éves barlangrendszerben felfedezhetjük a világ legnagyobb hangszerét...

A turisták 1878-as felfedezése óta látogatják a barlangot hatalmas mészkő oszlopai, sztalaktitjai és sztalagmitjai miatt. És bár a természeti képződmények már önmagukban is vonzóak, de a fő attrakció mégis az 1954-ben épült nagy orgona. A Luray-barlangok a talán legismertebb látnivalója a Nagy Stalacpipe orgona. Ha az orgonán leütnek egy billentyűt, egy gumikalapács a közeli sztalaktitokat üti meg, amik rendkívül változatos hangokat produkálnak, és szinte az egész barlangban visszhangzanak. Nagy Stalacpipe orgona egy elektromosan működtetett Lithophone, amely a cseppköveken különböző méretű mágneses működtetésű gumi kalapácsokkal zenét
mezixy, 2013. május 17. péntek, 17:51
11 csodálatos barlang.
között.


8. Crystal Cave, Skaftafell, Iceland


9. Marble Cathedral (márványkatedrális),Chile. Az összefüggő márvány barlangrendszer a bolygónk egyik leglenyűgözőbb pontja.
Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera, mely elsősorban pisztráng- és lazachalászatáról híres.
Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát
schuro, 2013. április 02. kedd, 21:29
Magashegyi mélységek
nincs hova bújni. Se talaj, se fák, a mészkő uralja a teljes panorámát. A felszínt bakancsszaggató, pengeéles karrbarázdák és az egymástól 10-20 m távolságra nyíló, sötét szájú barlangi aknák szabdalják... Amerre a szem ellát, egy sátornyi sima helyet is nehéz találni. A tengerszint fölött 2000 m-es magasságban járunk, a Canin-fennsík jellegzetes alpesi karsztján, ahol évtizedek óta folynak sikeres magyar kutatások.

KISEBB-NAGYOBB AKNÁK KERESZTEZIK A FOLYOSÓKAT A GORTANI-BARLANGRENDSZER MÉLYÉN A föld alatti táborhely és a távoli kutatási pontok között nap mint nap ingázó kutatók kötélhidakat rögzítettek a biztonságos közlekedéshez.
A Canin barlangos szempontból Európa kiemelkedő fontosságú helyszíne. A szlovéniai Bovec és az olasz Sella Nevea síközpontok között fekvő mészkőterepen sok ezer barlang mellett 7 nagyobb aknarendszer húzódik, melyek mélysége meghaladja az 1000 métert. Ilyen nagybarlangsűrűség nem sok helyen fordul elő a világban, de generációk munkája kell ahhoz, hogy a
mezixy, 2013. március 13. szerda, 15:56
Magyarország káprázatos barlangjai...
állatokkal. Találhatóak benne különböző rovarok és denevérek, de több pele és vidra családnak is otthonául szolgál a gyönyörű barlang.

Amikre kifejezetten figyeljünk a barlangban járva, azok a gyönyörű cseppkő képződmények, melyek nedvesen csillognak a megvilágított üregben. Ha nagyon koncentrálunk, akkor érdekes alakokat vehetünk ki egy-egy cseppkőnél, például egy fenyőfát vagy teknős békát.


Baradla-Domica-barlangrendszer

Magyarország és Szlovákia között húzódik a Baradla-Domica-barlangrendszer, melynek bejárata nem más, mint az ismert és túrázók körében igencsak közkedvelt Aggteleki-cseppkőbarlang. A barlangot csillogó patakok és káprázatos mészkő valamint karszt képződmények ékesítik.

A barlangrendszerben folyamatos feltárások és kutatások folynak, mely a hely szerkezetével és élővilágával foglalkozik átfogóan, ugyanakkor a turistákra is gondoltak. Csodálatos látnivalók mentén építettek ki
gaby13, 2012. november 26. hétfő, 18:52
A márványkatedrális.
A márványkatedrális, a világ egyik legszebb barlangja. Az összefüggő márvány barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje Patagóniában. Ma a bolygónk egyik leglenyűgözőbb pontja.

Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera, mely elsősorban pisztráng- és lazachalászatáról híres. Gyönyörű smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatokban tükröződik.

Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha csűrték csavarták, majd "összehajtogatták volna" a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális
schuro, 2011. december 16. péntek, 14:40
1/5
Képek, videók
Paradicsom ültetése.jpg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:12
Paradicsom
eva6
2018. szeptember 21. péntek, 07:29
paradicsom.jpg
durcimarcika
2018. szeptember 05. szerda, 21:51
Paradicsom.jpg
pacsakute
2018. szeptember 02. vasárnap, 21:42
fürtös paradicsom 1
taltos1
2018. július 20. péntek, 00:31
Paradicsom, paprika
irmus
2018. július 12. csütörtök, 10:24
Paradicsomos-mozzarell ás
irmus
2018. május 18. péntek, 07:20
koktél paradicsom 1
taltos1
2018. január 30. kedd, 23:32
a barlangrendszer
flammerne
2008. április 06. vasárnap, 22:27
Lehetőségek
dandej
2018. szeptember 09. vasárnap, 13:47
a lehetőségek.jpg
sz719eszter
2018. július 31. kedd, 18:17
Ha a lehetőség nem kopogt
rushlilly
2018. június 12. kedd, 12:49
egyéni-lehetőségek.jpg
menusgabor
2018. március 08. csütörtök, 18:24
választási lehetőség.jpg
bbbarbara
2016. november 30. szerda, 18:46
választási lehetőség
bbbarbara
2016. október 29. szombat, 14:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.