Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 22:04 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Londoni elemzők: nem hasonlítható 1973-hoz a helyzet, de az eszkaláció ellátási sokkot okozhat
veszélye.

Irán katonai támadás esetén valószínűleg megpróbálná elvágni a Hormuzi-szoroson áthaladó olajszállítmányok útját, márpedig ezen az útvonalon halad át a globális tengeri olajexport 30 százaléka és a teljes globális termelés 20 százaléka.

A Commerzbank elemzői szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén a nyersolaj hordónkénti ára gyorsan 100 dollár fölé emelkedhetne, és ez már masszív kínálati oldali sokkot jelentene.

A ház szerint ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyv-változat sem jelentene "második 1973-at". Az akkor életbe léptetett arab olajexport-embargó 1974-re 250 százalékkal emelte az 1973-as átlaghoz képest a nyersolaj árát, és ez annak idején felgyorsította az amerikai gazdaság növekedésének akkor már folyamatban lévő visszaesését, gyors ütemben felhajtva egyben az inflációt és a munkanélküliséget.

Azóta - éppen az 1970-es évek olajsokkjainak hatására - drámaian csökkent a nagy olajfogyasztó gazdaságok nyersolaj-intenzitása, vagyis a nyersolajigény és a gazdasági
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 20:12
Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon
transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.

Felidézte, hogy tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon - ebből 327-et az SE-n -, ami rekord. Több mint 160 vesét, 80 májat és csaknem 60 szívet transzplantáltak - közölte Merkely Béla, hozzátéve, hogy idén is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások.

Európában az SE az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény - mondta. Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel - sorolta a rektor.

Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében "dobogóra lépjenek" a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek - hangoztatta.

Merkely Béla közölte, hogy mintegy 3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan az SE-n.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 13:22
A Lukoil-töltőállomásokra 18 új villámtöltőt telepít az Optimum Way
A két társaság közötti stratégiai megállapodás értelmében az Optimum Way 2020 nyaráig két ütemben összesen 18 új elektromos autótöltőt létesít a Lukoil-töltőállomásokon, emellett átveszi a kúthálózaton már meglévő három villámtöltő üzemeltetését.

A jelenlegi tervek szerint az idén ősszel 8 új villámtöltőt helyeznek üzembe, majd a második ütemben, 2020 nyaráig újabb 10 töltőt telepítenek, így összesen 21 elektromos töltőpont lesz a Lukoil-kutakon.

A közleményben arra is kitérnek, hogy az Optimum Way töltői rövidesen naperőművi táplálással, 100 százalékban megújuló forrásból származó elektromos árammal fognak tölteni.

Az MTI érdeklődésére közölték, a villámtöltők telepítése töltőállomásonként 12-15 millió forintos beruházást igényel, vagyis a teljes beruházás összege várhatóan 216 és 270 millió forint körül lesz.

A beruházást az elektromos autók terjedésével indokolták. A közleményben a Belügyminisztérium adataira hivatkozva ismertetik, hogy Magyarországon 2019 nyarára a zöld
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 10:31
ITM-államtitkár: az ipar növekedése a csúcstechnológiát alkalmazó cégek teljesítményének köszönhető
A KSH legfrissebb közlése szerint júliusban az ipari termelés volumene 12,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

György László közölte, a Nemzetközi Valutalap (IMF) legfrissebb tanulmánya szerint a régióban Magyarországon a legnagyobb a csúcstechnológia, a high-tech ipar aránya az iparon belül, világszinten pedig Dániát követően az ország a második helyen áll.

Arról is beszámolt, hogy a magyar ipar kibocsátása az év első hét hónapjában több mint 6 százalékkal nőtt, ez pedig azt jelenti, hogy az ipar gyorsabb ütemben bővült mint a gazdaság egésze, vagyis az ipar teljesítménye húzta a gazdaságot. Hozzátette, az ipar teljesítménye már 28 hónapja folyamatosan emelkedik.

György László kiemelte, a kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság, és azon belül az ipar is folyamatosan 2 százalékponttal haladja meg az Európai Unió növekedésének átlagát.
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 11:01
Kásler: az orvos-beteg viszony alapja a bizalom és a remény
Kásler Miklós kiemelte: a szeretetből levezethető, modern európai gyógyítás Krisztussal kezdődött, és lényege az együttérzés, az embertársakon való segíteni akarás.

Ez a szemléletmód jellemezte a tradicionális magyar orvoslást és néhány évtizeddel ezelőttig a nyugat-európai orvoslást is - mondta, hozzátéve, hogy a nyugat-európai medicinában mára megjelent az "egészségügyi szolgáltatás fogalma".

A miniszter elmondta: a Szent Ferenc kórház több mint 3 milliárd forintból újul meg és bővült 1600 négyzetméterrel.

A fejlesztés során családi orvosi rendelők jöttek létre, és bővítik a járóbeteg-szakrendelést és a fekvőbeteg-ellátást.

Kitért arra: a Szent Ferenc kórház kardiovaszkuláris keringési betegeket ellátó központ "remek felszereltséggel és még kiválóbb szellemiséggel".

Kásler Miklós hozzátette: a kormány 2018-ig 500 milliárd forint fölötti összegből korszerűsítette a vidéki egészségügyi intézményeket, a következő években pedig az Egészséges Budapest Program keretében további 700
velemenyezd, 2019. szeptember 10. kedd, 15:23
Költségvetési Tanács: a tervezettnél nagyobb gazdasági növekedés segíti a költségvetési célok elérését
A KT véleménye felidézi: az eredményszemléletű államháztartási adatok többletet mutatnak. A KSH adata szerint az első negyedévben 10 milliárd forintos többlet, míg az MNB pénzügyi számla adata szerint a második negyedévben 120 milliárd forintos többlet képződött a teljes államháztartás eredményszemléletű adatait tekintve. A bevételek - a gyorsabb gazdasági növekedésnek és az adóbeszedési hatékonyság javulásának köszönhetően - nagyobb ütemben nőttek, mint az alapvetően szoros kontroll alatt tartott kiadások. Az adókból származó bevételek - együttesen - csaknem 810 milliárd forinttal emelkedtek az előző év első félévéhez képest. Az eredményhez hozzájárult az is, hogy az uniós kiadások és bevételek közötti rés - amelyet a költségvetésnek kellett kiegészítenie - mindössze 364 milliárd forint, a tavalyinak harmada volt - állapította meg a KT.

Az egész évre várható költségvetési egyenlegről szólva a KT teljesíthetőnek tartja a GDP 1,8 százalékát jelentő éves eredményszemléletű hiánycélt. Az első félévi
velemenyezd, 2019. szeptember 10. kedd, 13:42
Lassult a gazdasági növekedés az euróövezetben és az EU-ban a második negyedévben
statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közölt adatai szerint a június végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az első negyedévben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unióban 0,5 százalékkal bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest.

Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,4 százalékkal nőtt a GDP az idei második negyedévben. Ez szintén kisebb gazdasági ütem az első negyedévben mért 1,3 százalékhoz, illetve 1,6 százalékhoz képest.

A GDP-statisztika országokra lebontva még hiányos, három országból - Írország, Luxembourg és Málta - egyelőre nincs adat.

Negyedéves összevetésben Magyarország gazdasága nőtt a legerősebb, 1,1 százalékos ütemben. Románia a második, 1,0 százalékkal, majd Bulgária, Dánia, Görögország, Ciprus Litvánia és Lengyelország következett, egyaránt 0,8 százalékos bővüléssel. A
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 12:12
Elemzők: a béremelkedés megalapozza a kiskereskedelmi forgalom növekedését - FRISSITETT (új: Erste Bank)
számítani. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megállapította, hogy a kiskereskedelmi forgalmi adatok valamelyest meghaladta az általuk vártat, és az elemzői konszenzust. A belső fogyasztás területén erősen kezdett a harmadik negyedév, a lakossági fogyasztás ennek megfelelően az év második felében is a gazdasági növekedés meghatározó tényezője maradhat. Az okok változatlanok, a munkapiac feszessége nem csökken, a bérkiáramlás pedig egyelőre nem látszik lassulni. Emellett a bankok hitelezési aktivitása is várhatóan erős marad az év hátralévő részében. Várakozásuk szerint így 4,6 százalékkal bővülhet idén a magyar gazdaság.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az MTI-hez szerdán eljuttatott kommentárja azt emelte ki, hogy tovább nő a magyar lakosság vásárlási
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 12:51
Brexit - Hétévi mélyponton a brit gyáripar aktivitása
uniós vásárlóik a Brexit miatt már hozzákezdetek beszállítói hálózatuk átrendezéséhez, úgy, hogy az elkerülje Nagy-Britanniát.

Az IHS Markit számításai szerint a legújabb kibocsátási BMI-mérőszám a brit feldolgozószektor teljesítményének 2 százalékos visszaesésére vall negyedéves kivetítésben.

A legutóbbi mérések szerint a brit gazdaság egészének kibocsátása is csökken.

A brit statisztikai hivatal (ONS) augusztusban közzétett első becslése alapján a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az első három hónapban mért 0,5 százalékos növekedés után.

Ez szintén csaknem hét éve nem mért mélypont: a brit gazdaság bruttó teljesítménye legutóbb 2012 utolsó negyedévében csökkent, szintén 0,2 százalékkal.

A második negyedévi GDP-adat még nem jelenti azt, hogy a brit gazdaság recesszióban lenne. A konszenzusos meghatározás alapján ugyanis akkor kerül egy gazdaság recesszióba, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

A recesszió
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 13:11
MLBKT: augusztusban emelkedett a beszerzésimenedzser-index
A mutató emelkedése azt jelzi, hogy válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Ugyanakkor a korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték elmarad az 52,8 pontos hosszú távú augusztusi átlagtól és nem éri el az elmúlt három év 55,1 pontos átlagát. A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt júliushoz képest.

A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, két hónap szűkülés után harmadik alkalommal.

A termelési mennyiség indexe nőtt júliushoz képest, és 50,0 pont felett maradt, ami a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta négyszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta.

A vásárolt készletek enyhe ütemben ugyan, de először
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 09:41
Elemzők: kiemelkedően nőttek a bérek júniusban
mezőgazdaságban, miközben némi meglepetésre az építőipari bérek 7,6 százalékos növekedése hosszú évek óta a legalacsonyabb szám. A szolgáltató szektorban vegyesebb a bérfejlesztési kép, ahol júniusban a vendéglátás területén nőttek legnagyobb mértékben a bérek, vélhetően az ágazatban jelentkező szezonálisan megerősödő munkaerő-kereslet és a munkaerőhiány következtében - írja elemzésében Virovácz Péter. Szerinte az első fél évben mért átlagos 10,6 százalékos bérnövekedési ütem nagyjából fennmaradhat az év második felében is.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a júniusi bérek alakulására hatással volt a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelése. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 51,1 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

A Takarékbank vezető elemzője kiemelte, hogy a közszféra a gyenge pontja továbbra is a jelenlegi
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 12:01
Horváth: jó ütemben halad a szervezett vastagbélszűrés
lakossági szintű szűrési koncepciót, azonban a program elkezdése évekig váratott magára.

Horváth Ildikó kiemelte, a kormány több milliárd forintot fordít arra, hogy a lakossághoz minél közelebb vigyék a különböző szűrőprogramokat, így például szűrőbuszok járják az országot.

Az államtitkár arra bíztat mindenkit, hogy éljen a szűrések lehetőségével és vegyen részt az életkorának megfelelő különböző, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a második leggyakoribb halálok valamilyen daganatos megbetegedésre vezethető vissza, ezért is fontos a szűréseken való részvétel.

Közölte, 1800 háziorvos vesz részt a vastagbélszűrési programban, a szűrésre felszólító levél után a páciens háziorvosától kap egy székletmintavételhez szükséges csomagot, amelyet aztán a laboratórium kiértékel.

Az adatokat ismertetve a tisztifőorvos elmondta, a valamivel több mint százezer minta nyolc százaléka volt úgynevezett nem negatív, esetükben kolonoszkópiás
velemenyezd, 2019. augusztus 29. csütörtök, 15:02
1/98
Képek, videók
semmi sem hasonlítható
bbszabrina
2013. november 07. csütörtök, 10:34
1.Sürgősségi ellátás.....
anci-ani
2012. június 14. csütörtök, 09:49
ilyen az ellátás
magdaseppa
2007. november 10. szombat, 09:40
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
Űrhajó-leszállási útvonal
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:03
Kína chengho útvonalai2.j
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 17:59
Útvonalak.jpg
mailona
2011. április 29. péntek, 21:18
A kínai selyem az útvonal
skorpiolilike
2010. október 03. vasárnap, 08:21
DUKER pontos Útvonal
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:53
Bp-Bamakó útvonal
bodajne
2010. május 10. hétfő, 21:20
menekülési utvonal.jpg
agica2004
2009. március 27. péntek, 14:05
Útvonal.jpg
mezixy
2008. szeptember 22. hétfő, 18:53
utvonal ellenőrzés.jpg
agica2004
2008. szeptember 11. csütörtök, 11:56
az útvonal
emoke33
2008. február 27. szerda, 11:03
UtvonalPag1.JPG
tocsek48
2008. február 19. kedd, 11:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.