Belépés
2019. május 23. csütörtök | 21. hét | 143. nap | 17:26 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Antonín Dvořák: Stabat Mater - előadás a képen látszik
videó

Leírás:
A kantáták összeállítása Dvořák reakciója a lánya, Josefa halálára. A vázlatot 1876. február 19. és május 7. között írták és František Hušpauer-nek szentelték "ajándékként a fiatal napjainak barátjának." Dvořák azonban arra kényszerült, hogy az egyéb kötelezettségei miatt elhalasztja a munka megszervezését. 1877-ben visszatért a kompozíció végső stílusához, amikor két túlélő gyermeke rövid időn belül meghalt. A pontszám végleges változata október 13-tól 1877. november 13-ig Prágában készült .
A Stabat Mater Dvořák első vallási témájú munkája. Tíz egyedi részre oszlik; csak az első és az utolsó rész tematikusan kapcsolódik.
Az első előadás 1880. december 23-án került megrendezésre a Prágai Zenészek Szövetségének koncertjén. Az előadók közé tartozik a cseh ideiglenes színház operatőregyüttese, Adolf Čech karmester alatt , Eleanora Ehrenbergů , Betty Fibich, Antonín Vávra és Karel Čech szólistáival . A zeneszerző Leoš Janáček a
maroka, 2019. május 17. péntek, 09:48
ooOoo
9. Enyhíti a depresszió tüneteit

Kutatások azt mutatják, segít a zene, ha reményvesztettek vagyunk és szorongunk: a klasszikus zene és a meditatív hangok különösen felemelőek számunkra, míg a heavy metal és techno zene csak súlyosbítja a depressziós tüneteket.


Nem mindegy azonban, hogy milyen hangokat használunk, az állatok hallástartománya ugyanis eltér egymástól is, és az emberétől is. Az ember (kerekítve) a 20 és 20 000 hertz (20 Hz - 20 kHz) közötti frekvenciájú hangokat érzékeli. Az emlősök hallásküszöbe általában magasabban, nagyjából 1 kilohertznél (kHz) kezdődik, és a kutyánál például 30 kilohertzig, a denevérnél 120, a patkányoknál 100 kilohertzig tart. Érdemes megemlíteni, hogy az emberi beszéd 87 és 1175 hertz közé esik, tehát házi kedvenceink például a hangtartományunknak csak egy kis részét hallják. A normál zenei A hang frekvenciája 440 hertz.

Az emberi zene állatokra gyakorolt hatásával egy fiatal tudományág, a zoomuzikológia
eposz, 2019. március 16. szombat, 10:35
Székelyhidi Zsolt: A Jungle-műfajok leírása
torzított groove-ok és a szülőket könnyen felidegesítő, "sátáni" szintimuzsika.

* Hardstep

Ez már nem a klasszikus Darkcore, a '90-es évek közepén járunk, egyre erősebben van jelen a 2-Stepre jellemző dobképlet, de itt még hosszabban ,,kicsengenek" a dobhangok (inkább a bummm és nem a pukk. A sötét, minimalista szintiszólamok és általában a koszos, zúzós hangzás (az említettek miatt) jellemzik ezt az alműfajt.

* Techstep

A Hardstep letisztult változata. A maga szcifis hangzásával és a már-már ipari mellékízével a junglistok (dzsungel-rajongók) kedvenc alműfajává vált. A techno-elemek alapvetően a belgiumi hardcore-hangzások átszűrődései és nem a klasszikus Detroit Technoé. Jellemzően a 2-Step-groove-val machináló, minimalista, befelé forduló, technoid stb.

Skullstep - a Techstepen belül agresszívabb, repetitívebb változat.

(Csak zárójelben: a Clownstep /avagy Doofstep/ pedig a Jump Up másik szóvariánsa - azonkívül, hogy jól
eposz, 2019. március 07. csütörtök, 19:40
Amerikai importvámok - Szakértő: változás következik az amerikai-kínai vámháborúban
Az M1 aktuális csatornakeddi műsorában nyilatkozva hozzátette: ettől függetlenül biztos abban, hogy a következő évtizedek az amerikai-kínai konfliktusokról, ezek különböző megnyilvánulásairól szól majd.

Elmondta: a tárgyalások szempontjából fontos törvény kerül a kínai parlament, azaz az Országos Népi Gyűlés elé a ma kezdődő idei éves ülésszakon. A külföldi befektetésekre vonatkozó új törvényt érdemes lesz olyan szempontból elemezni, hogy mennyire biztosít engedményeket Amerikának - mondta. Megjegyezte, hogy az amerikai befektetőket mostohán kezelik Kínában, ezért ha a törvény kedvező lesz amerikai szempontból, akkor Kína engedett.

Kiemelte: az amerikai kereskedők nézőpontjából a legnagyobb probléma a kényszerített technológiatranszfer, vagyis hogy csak akkor fektethet be egy külföldi vállalat Kínában, ha a technológiáját átadja partnerének. Ha a törvény a sajtóban keringő változatát fogadják el, akkor jogilag nem kötelezik majd erre a külföldi cégeket - fűzte hozzá.

Amerika másik
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 11:16
202 éve született Arany János
202 éve született Arany János

200 éve, március 2-án, Nagyszalontán született Arany János, egyik legjelentősebb költőnk, Petőfi Sándor kortársa és barátja.

Példás családapa, lelkiismeretes tanár és pontos hivatalnok volt; emellett több nyelven olvasott, jelentős világirodalmi tájékozottsággal bírt, költészetének nyelve és formaszerkezete páratlan színvonalú. ,,Zseni volt a nyárspolgár álarcában." - jellemezte őt a XX. század elején egy másik nagy költő, Babits Mihály.

A magyar költészet kiemelkedő művei kapcsán, így Arany esetében is, gyakori felvetés, hogy európai rangú munkák lettek volna, ha nem egy kis, elszigetelt nyelven születnek.

Maga Arany négy idegen nyelvet ismert, ezekből fordított is; az európai kultúra kiemelkedő műveit közvetítette a magyar közönségnek. Legjelentősebbek Shakespeare-fordításai, melyek a magyar műfordítói tradícióban kultikussá váltak.

Ahogyan Szerb Antal írta róla:
menusgabor, 2019. március 02. szombat, 21:29
Szent Valentin, a szerelmesek védőszentje
Sokan azt állítják, hogy a szerelem és a szeretet ünnep eredete Szent Valentin, egy római papig nevéhez fűződik, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. Kr.u. 269 vagy 270 február 14.-én halt meg, ugyanazon a napon, amelyik a szerelmi sorsjátékoknak volt szentelve. A legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket és hogy ne felejtsék el őt.

A történet egy másik változata szerint, Szent Valentin papként szolgált Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak. Úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, megerősítvén ezáltal a hadseregét. A legenda úgy tartja, hogy, Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, akinek hagyott egy levelet aláírva, hogy “A te Valentinodtól".

Kr.u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Luperkalia ünnep helyett február 14-én
eva6, 2019. február 14. csütörtök, 13:12
Berlinale - Mészáros Márta: az Örökbefogadás még mindig aktuális film
A digitálisan restaurált film világpremierjén "tele volt a mozi", és a vetítés után "nagyon sokan jöttek oda hozzám aláírásért, és nagyon sokan mondták, hogy semmit nem öregedett a film".

"Ezt én is észrevettem, és büszkén mondhatom, hogy ez a film mai film" - emelte ki Mészáros Márta.

"Még a nők ruhája is, és a létezés egész attitűdje is abszolut mai" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Berlinalén egyre nagyobb teret nyernek a nők, arányuk a rendezők körében megközelíti a 40 százalékot, és az új alkotások mezőnyében Magyarországról is két női filmes, Tóth Luca és Buda Flóra Anna egy-egy munkája szerepel, Mészáros Márta rámutatott, hogy "a film nemcsak művészet, hanem pénz is".

A nők pedig nagyon sokáig éppen azért nem kaptak lehetőséget, mert a finanszírozók "nem bíztak abban, hogy a női film visszahozza a befektetett pénzt".

"Ez megszűnt, most már könnyebben kapnak pénzt azok a nők, akik tehetségesek és valami érdekeset csinálnak" - mondta Mészáros Márta, aki az
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 21:33
Berlinale - Megtartották Tóth Luca Lidérc úr című alkotásának világpremierjét
A 19 perces, párbeszéd nélküli alkotás fő témái a feltétel nélküli, egyoldalú szerelem, a csalódás, a hiúság és a szexualitás. Lidérc úr egy apró férfi, aki egy fiatalember testéből, a bordái közül bújik ki, és elrejtőzik a lakásában, hogy minden mozdulatát követhesse, amikor otthon van.

Tóth Luca a telt házas vetítés utáni rövid beszélgetésen elmondta, hogy erősen kötődik karaktereihez, de igyekszik távolságot tartani tőlük. Több korábbi interjúban arról is beszélt, hogy alkotása egy viszonzatlan szerelmi történetet mesél el, amelyben a főszereplő csak azt tudja, hogyan kell szeretni másokat, és nincsenek eszközei arra, hogy megértse, őt miként lehetne szeretni.

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán szerzett BA-diplomát, majd az angliai Royal College of Artban végezte a mesterképzést. Diplomafilmjét, A kíváncsiság korát a világ legnagyobb és legfontosabbként számontartott animációs fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban is díjazták 2014-ben. Előző filmje, a
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 07:04
Putyin ismét a szuperszonikus utasszállítók gyártásának felújítását sürgette
Putyin méltatta, hogy Tatárföld fővárosában a Tu-160-as szuperszonikus rakétahordozó repülőgép és fegyverzetének felújításával "gyakorlatilag új gépet hoztak létre".

"Vissza kell most térnünk a szuperszonikus utasszállításhoz. Ezen kell most gondolkodnunk" - jelentette ki az elnök egy közösségi fórumon, amelyen felmerült az a kezdeményezés, hogy interaktív műszaki múzeumot alakítsanak ki egy felújított Tu-144-es utasszállító belsejében.

Emlékeztetett rá ugyanakkor, hogy Alekszej Koszigin szovjet miniszterelnök hajdan nem volt hajlandó elárulni, mennyibe kerül egy Tu-144-es előállítása. Arra intett, hogy a projektet "a józan ész keretei között" kellene felújítani.

Putyin legutóbb tavaly januárban, a kazanyi repülőgépgyárban vetette fel a nyilvánosság előtt a Tu-160-as polgári változatának megépítésének gondolatát. Jurij Szljuszar, az Egyesült Repülőgépipari vállalat vezetője azt közölte akkor, hogy az utasszállító terve már elkészült.

A Tu-160-as (a NATO-kód szerinti nevén Blackjack)
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 19:12
Az eredeti kézirat alapján készült új fordítás Arthur Koestler híres regényéhez
A kalandos életű szerző 1939-1940-ben írta meg a Sötétség délbent. Az eredeti, német nyelvű szöveg még a második világháború elején elveszett, ezért a történetet az író akkori szerelme, Daphne Hardy angol fordításából ismerte meg a világ. Az eddigi, egyébként kiváló magyar fordítások is ennek az angol változatnak az alapján készültek. 2015-ben azonban egy német doktorandusz a svájci Europa kiadó dokumentumai között kutatva rábukkant az eredeti német változatra a zürichi Központi Könyvtárban - mondta el az MTI-nek Mesés Péter.

A műfordító szerint a Zürichben megtalált eredeti német nyelvű gépírásos kéziraton láthatóak Koestler kézzel végzett javításai. Mivel azonban kevés van ezekből a korrigálásokból, valószínű, hogy a Rubaschow címmel ellátott szöveget Koestler a regény végleges változatának szánta. A történet főhőse Nyikolaj Szemjonovics Rubasov, a régi bolsevik gárda egy vezetője, aki a szovjet rendszert a legnagyobb külső nehézségek és belső kétségek között is mindvégig hűen szolgálta. Azonban
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 15:31
Az Európai Bíróság főtanácsnoka elutasítaná a német autópályadíjakkal szembeni osztrák keresetet
A Németországban két évvel ezelőtt elfogadott díjfizetési rendszer alapgondolata, hogy a németeknek és a külföldieknek egyaránt kell fizetnie úthasználati díjat, de a német autósokat a gépjárműadó csökkentésével tehermentesítik. Ez már a módosított változata az Európai Bizottság által kifogásolt, és ezért végül elvetett eredeti terveknek, amelyek értelmében a díj összegét jóváírták volna az országban bejegyzett járművek adójában.

A brüsszeli követelésre átalakított szabályok legfőbb új eleme, hogy a gépjárműadót nem automatikusan csökkentik a díj összegével, hanem a motor környezetvédelmi besorolása alapján jár a kedvezmény, amelynek minimális összege megegyezik az úthasználati díjjal. Így az autósokat a motor besorolása szerint különböztetik meg, s nem annak alapján, hogy Németországban vagy külföldön tartják-e üzemben a kocsit.

Ausztria - Hollandia támogatásával - az Európai Bírósághoz fordult az ügyben, mondván, a szabályok gyakorlatilag diszkriminálják a külföldi autósokat, nekik kell
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 12:31
Drunvalo Melchizedek: Az Élet Virágának ősi titka /Részlet/
leányaihoz, és azok gyermekeket szülének nékik. Ezek ama hatalmasok, akik eleitől fogva híres-neves emberek voltak."

A Biblia e kis részletét már többféleképpen értelmezték. Ám a sumér feljegyzések teljesen más megvilágításba helyezik e sorokat, különösen, ha a régebbi Bibliákat tanulmányozzuk, melyek tartalmazzák az óriások neveit is. A keresztény Biblia "Nephilimnek" nevezi őket; a szó hangzása pontosan olyan, mint azé az elnevezésé, amelyet a sumér iratok adnak meg. A Bibliának mintegy 900 változata létezik a világon, és csaknem mindegyikük beszámol az óriások létezéséről, és nagy részük Nefilimnek nevezi őket.

* Az emberi faj fogantatása: a sziriuszbeliek szerepe

Thoth azt mondja, hogy léteztek a Földön óriások, de ez minden. Nem számol be arról, hogyan kerültek ide, vagy honnan jöttek. Annyit mondott el, hogy a fajunk megteremtésekor ezek az óriások váltak az emberiség szülőanyjává. Azt mesélte, hogy közülük heten összegyűltek, levetették fizikai testüket, tudatosan
eposz, 2019. január 29. kedd, 11:17
1/199
Képek, videók
Antonin Dvorak.jpg
aranyibarbara
2009. február 12. csütörtök, 17:41
Dvorak_Stabat_mater_me ghi
maroka
2019. május 17. péntek, 09:28
Pergolesi Stabat_Mater.jp
mailona
2011. május 06. péntek, 23:45
Harriet - látszik a 2 toj
margoboszi
2014. december 02. kedd, 17:32
nő kalapban, nem látszik
rochlitzne
2014. október 23. csütörtök, 17:31
Látszik, hogy enni kér a
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 21:02
Látszik oldalról a kicsi
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 21:02
Látszik a toji 2014-06-1
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 21:02
Látszik a kis fehérség 2
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 21:02
Látszik a kicsi... á á á
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 21:02
LV összeállítása
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:09
műtermi vázlatok
denebolo
2013. június 10. hétfő, 08:38
Vázlatok
osakinana
2010. augusztus 22. vasárnap, 22:14
vazlatok.jpg
sessy
2010. április 21. szerda, 21:57
13.Vázlatok (grafit).jpg
dnemethk
2008. július 21. hétfő, 18:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.