Belépés
2019. november 17. vasárnap | 46. hét | 321. nap | 07:02 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Id. Timaffy Endre ( 1860-1919) emlékezete
lehetősége annak, hogy a szigetek lakóinak gyermekei szervezett iskolába járhassanak. Eleinte nem ment könnyen a munka. A szétszórt tanyavilágból nehéz volt odaszoktatni az ifjúságot. A messzebb lévő tanyákról ladikkal jöttek iskolába.
A cikolaszigeti állami elemi népiskolának az 1883/84-es tanévben 96 beírt tanulója volt. Osztályzatot kapott 78 tanuló. Gyakori volt a több napos, hetes hiányzás. A gyerekek gyakran bújtak odvas füzekbe, barangoltak el az iskola elől. A tanító felesége maga sütötte pogácsával próbálta előcsalogatni őket. A szülőket pedig versikékkel, dalocskákkal kellett buzdítani kezdetben az iskolára.
,,Kérem kendet, édesapám, szíves indulattal:
Ne küldjön engem az idén mezőre borjakkal.
Járasson az iskolába, vegyen könyvet nékem,
Meglátja majd, ha felnövök, öröme lesz bennem!"
A komoly nevelői munka vonzerő lett. Amikor tudogatni kezdtek, a gyerekek is kedvet kaptak és a szülők is szívesen küldték őket iskolába. A szomszédos Sérfenyőszigetről is
zoldkaszino, 2018. április 28. szombat, 18:10
Krumplis pogácsák
vaj, 500 g darás liszt, tej, 2 tojássárgája,

só, 30 g élesztő.

A töltelékhez: 250 g sonka, vagy maradék füstölt hús.

A lisztet elkeverjük a burgonyával, megsózzuk, és az olvasztott vajjal, a tojássárgájával meg a

tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen megkelesztjük, majd a megkelt tésztát

gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden pogácsára teszünk egy

halom darált sonkát, befedjük egy másik pogácsával, a szélét jól lenyomkodjuk, és

pogácsaszaggatóval még egyszer kiszaggatjuk. A megtöltött pogácsákat egy kis ideig még

pihentetjük, majd forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.

Párolt zöldséghez vagy különféle főzelékekhez tálaljuk.Sonkás burgonyás pogácsa 2.

Hozzávalók: 300 g főtt, áttört burgonya, 300 g zsíros sonka, 300 g darás liszt, 2 tojás, só, vaj a

megkenéshez.

A héjában főtt burgonyát
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Gárdonyi Géza: Mi az a szerelem?
tekintetemben, hangomban benne volt az is: hogy lehet valaki annyira ostoba!
Megrezzent. Az ibolyák harmatba borultak. Két kis kezét az arczára boritva, fordult ki a sötét kanczelláriából.
Szinte megbántam, hogy olyan nyers voltam. Ki gondolta, hogy ilyen gyönge. No de annál jobb: nem alkalmatlankodik majd annyiszor.
Ezt eltaláltam. Ilka haragudott. Szinte sápadt volt a boszus elégedetlenségtől, mikor ott ült velem szemben az ebédlőasztalnál. Töltöttem neki vizet: nem itta meg. Megkináltam pogácsával: nem fogadta el.
Hát én meg nem bántam.
Ettől a naptól fogva nem beszéltünk egymással.
Nem tűnt ez föl senkinek, mert én abban az időben fagyos nyugalomba voltam sülyedve. Csak hivatalos érintkezésekre alkalmaztam a beszélő-képésségemet.
Néhány hét mulva Ilkát elvitték a háztól. A mérnök bátyja Svájczba költözött valami alagutfuráshoz s magával vitte a családját és Ilkát is, hogy megtanuljon francziául.
Az elutazása annyira kedvemre való volt, hogy az utolsó napon félig
kirscha, 2017. január 31. kedd, 11:47
MADÁRETETÉS télen
nagyobb alapterülettel készíteni, és tetővel ellátni, hogy egyszerre több madár is kényelmesen és biztonságosan tudjon ,,szemezgetni". Ha módunkban áll, helyezzünk ki több etetőt is, ezzel csökkenhetjük a zsúfoltságot és az ezzel járó torzsalkodást. Fakopáncsok, cinkék, és verebek szívesen fogyasztják a dióbelet is. Nagyobb fák törzsére, ágára erősített fenyődeszka darabba, szegezett, hasított dió igazi csemege a számukra. A cinkéket táplálhatjuk napraforgómagból és faggyúból összegyúrt pogácsával, amit kis hálózsákban függesszünk ki az etető mellé. Gondoskodjunk az etetők és környékének tisztántartásáról. Az etetés legyen rendszeres. Hideg időben és vastag hótakaró esetén adjunk bő élelmet, de enyhe időben csak keveset helyezzünk ki. Számítsunk arra, hogy a vastag hólepel és a zord idő egyre több madarat kényszerít az etetőkhöz. Emiatt előre szerezzük be a szükséges táplálékot. Az etetés mellet legyen gondunk az itatásra és a fürdetésre is. Erre a célra olyan konyhai, vagy egyéb edényt
lenke1964, 2016. december 05. hétfő, 19:31
A varázslat – “gyógymese”
állatokat kitömték, a freskókat pedig vérrel és sárral festették. Jobb lesz, ha nem maradok itt tovább, gondolta, ám a királylány észrevette gondolatát és varázsport fújt a szemébe. Ettől a fiú látása elhomályosult, gondolatai eltompultak, mozdulatai lomhává váltak. Egykedvűen teljesítette a lány minden kérését.

Telt múlt az idő, így éltek ők ketten ebben a kényelmes és távolról gyönyörű kastélyban, míg egy napon egy kismadár röppent el felettük. Rögtön felismerte a fiút, aki megkínálta pogácsával és borral és nagyon megörült. Üdvözölni akarta, ezért leszállt a vállára, ám a fiú észre sem vette. Nem ismersz meg? Kérdezte tőle a madárka. Én vagyok az, akinek enni adtál! Mi történt veled? De a fiú csak bambán révedt a madárra. Talán elvarázsoltak? Kérdezte a madárka, de ahogy a fiú szemébe nézett, már tudta is a választ. Ó te szegény! Segítenem kell rajtad, hiszen így sosem találod meg azt, amit keresel. Azzal elröppent. Három napig tartott, míg megérkezett, szájában egy csodafűvel. Megsuhintotta
lenke1964, 2015. december 03. csütörtök, 19:42
Kormos István Mese a két kicsi ökröcskéről
Kormos István Mese a két kicsi ökröcskéről

Volt egyszer egy szegény asszony, annak egy legényke fia, furfangos, eszes gyerek, eleven, mint a csík. Azt mondja egyszer a szegény asszony a fiának:

- Szaladj, fiam, hozz az erdőről egy öl fát, hadd süssek kenyeret!

Azzal feltarisznyázza egy szem hamuban sült pogácsával; az vállára kapja a fejszét, s megy az erdőre. Ott nekiáll a fáknak, vágja istenesen. Mikor már eleget kidöntött, megtörli a homlokát, leül éhesen, s nyúl a tarisznyába. Alig harap a pogácsába, valahonnét előtte terem egy ősz öregember, s azt mondja neki:

- Hallod-e, fiam, adj nekem abból a pogácsából, három napja nem ettem!

A fiú kettétöri a pogácsát, felét az öregnek nyújtja, s esznek ketten. Evés után megint megszólal az ősz öregember:

- No, fiam, mivel jó szívvel voltál hozzám, én is
gabfe, 2015. október 28. szerda, 13:46
6. fejezet A S Z E R E L E M E R E J E ( 5. rész )
X/A
Ebéd után átmentek a festőékhez. Vicuskát egyedül találták. Gyerekeit lefektette, a teraszon üldögélt, kalocsai terítőt varrt ki. Péternek tetszett a pirospozsgás, bájosan falusias asszonyka. Kontyos hajával, keményített kötényével inkább illett volna egy tisztes vidéki portára.
Vicus bevitte őket halkan az alvó gyermekeihez, aztán a teraszon ültek le, s maga sütötte pogácsával, házi meggyszörppel kínálta őket.
- Tessék fogyasztani, doktor úr, jó szívvel kínálom! - mondta kedvesen.
Azzal a közvetlenséggel csevegtek, amit Vicus otthonról hozott magával. Kellemes órát töltöttek el. Hazafelé menet Péter azt mondta:
- Jobb társat érdemelne ez a kedves asszonyka!... A festő nagy hajú, szakállas férfi, benne jár a korban, igaz?!
- Hol találkoztatok?
- Csak messzebbről láttam. Mikor a városba indultam, kijött a villából. Molett, vörös hajú nővel volt. Csókolóztak a kocsiban.
- Az új modellje... - mondta Zsuzsi csendesen - Baj van, ha már az sem
suzymama, 2015. március 14. szombat, 17:52
Luca napi varázs
széket magával viszi a készítő karácsonykor az éjféli misére, ott ráállva nyomban megláthatja, hogy ki a boszorkény, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. Ám a boszorkányok is meglátják a széken ágaskodót, akit próbálnak elkapni. A menekülőnek az úton hazafelé szüntelenül mákot kell szórnia, amit a boszorkányoknak kötelességük felszedni, s így nem érhetik utol. Miután az illető szerencsésen hazaért, a Luca-széket el kellett égetni. Forrás: sulinet

Férjjóslás pogácsával

Luca-nap estéjén tésztát készítettek a lányok, s kiszabtak belőle 13 darabot. Férfi neveket írtak 13 cédulára, belegömbölygették a tésztába, és beletették a forró vízbe a gombócokat. Amelyik a leghamarabb feljött a forró víz felszínére, az mutatta meg a leendő férj nevét.

A pogácsákba belesütött nevekből is kiderült a jövendőbeli neve, de ugyanezt a célt szolgálta a Lucacédulák elkészítése is: 12 cédulára férfineveket írtak a lányok, és Luca-naptól Karácsonyig minden nap tűzbe
piroska0101, 2014. december 13. szombat, 08:36
Szilveszteri hangulat otthonunkban..
lampiont, csákót, esetleg néhány színes lufit. Ezeket mind felköthetjük a plafonra, de az asztalon is jól mutatnak díszítésként, vagy akár a vidám csákók közül néhányat pohárba állíhatunk, és ropival, pattogatott kukoricával tölthetjük meg.

A megfelelő díszítés mellett a szilveszteri hangulat másik két meghatározó eleme az étel és az ital. Ha az éppen csak nemrég eltelt Karácsony miatt az édes ízeket kevésbé vágyjuk, akkor az év utolsó napjára készüljünk sós ropogtatni-valókkal, saját készítésű pogácsával, ami mindig jól esik, étkezés előtt, helyett és utána is. A fő ételnél pedig nem kérdéses, hogy elsősorban a virsli, mustárral, ha éppen nem egy kis malacsült kerül majd az év utolsó napján az asztalra. Az italok esetében ugye ezen a napon fontos szerepet kap a pezsgő, de egy kis bóléval is lehet készülni, vagy egy finom forralt borral, netán punccsal is jól csúsznak majd a nassolni-valók.

Ha a lakás már megkapta az ünnepi díszítést és az asztalunk is roskadozik az óév búcsúztatójára
bordat, 2013. december 31. kedd, 14:19
Szép Palkó
többet itthon, elmegy szerencsepróbálni.

Sírt a szegény asszony, hogy most kifogy az egyetlen fiából, de azt sem mondhatta: maradj veszteg, édes szép fiam, tejbe-vajba fürösztgetlek, hasábfával kenegetlek,* mert nemhogy tej, vaj lett volna, de még hasábfa sem volt.

Közmént legyen mondva, a fiút Palkónak hívták, s olyan szép legényecske volt, hogy nem akadt párja hét puszta határban.

Mondom, hogy sírt az asszony keservesen, de mégiscsak feltarisznyálta Palkót hamuba sült pogácsával, s isten hírével útnak eresztette.

Ment, mendegélt szép Palkó hegyeken, völgyeken keresztül, s estére kelve egy sűrű rengetegbe ért. Ahogy ment a rengetegben, messze, messze meglát valami gyenge világot, de az olyan kicsinek tetszett, mint a gyertya világa. Ment egyenesen abban az irányban, s hát a gyertyavilág erősödik, nagyobbodik, s mikor egy hajításnyira lehetett attól, akkora tűz volt, mintha egy nagy kontignációs ház égett volna.

"Jaj - gondolja magában Palkó -,
gaby73, 2013. december 18. szerda, 21:39
Megérteni a problémád igazi okát csak akkor tudod...
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. Ezt az útravalót már korábban is megosztottam veled - most egy másik megközelítésben tolmácsolom neked.
A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Megérteni a problémád igazi okát csak akkor tudod, ha megértél rá. És akkor meg tudod oldani."

Előbb nem? Nem. Igazán nem. Sokat tudhatsz róla, olvashatsz róla, hallhatsz róla. Valamit föl is fogsz belőle, de igazán nem érted. Ez a magyar nyelv csodája. Ugye, milyen szép és bölcs a nyelvünk? A megértés és a megérés. Ér-Ér, s a kettő összeÉr. Amíg ez nem történik meg, nem tudod megoldani a gondodat.
1vargaildyko, 2013. október 22. kedd, 15:45
Heti útravaló Müller Pétertől - 94. rész
Heti útravaló Müller Pétertől - 94. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni. Ezt az útravalót már korábban is megosztottam veled - most egy másik megközelítésben tolmácsolom neked.

A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Van az életben olyasmi, aminek eléje kell menni, s van olyan, amit várni kell. Mert jön."


"Addig rágja az egér a falat, de addig, míg áteszi magát a macskához." - ezt a mondást régóta szeretem.Több mint hatvan éve tapasztalom, hogy igaz. Eddig még mindig bejött. Nálam is, ha nagyon
taltos1, 2013. október 14. hétfő, 21:38
1/13
Képek, videók
E_TImage+.jpg
mailona
2011. február 04. péntek, 11:40
N_TIma.jpg
mailona
2010. december 30. csütörtök, 13:17
Timaru
nagyzsu
2009. május 07. csütörtök, 07:02
H_TImage.jpg
szahara
2008. május 18. vasárnap, 12:23
szigetek.bmp
sz719eszter
2018. május 14. hétfő, 18:36
Húsvéti Szigetek
sanci81
2018. április 04. szerda, 13:10
Tanyavilág.jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:05
TANYAVILÁG
afere
2010. január 15. péntek, 22:02
Tanyavilág.JPG
mezixy
2009. augusztus 31. hétfő, 19:18
tanyavilág
ksmama
2008. április 26. szombat, 16:31
szegedi tanyavilág 1908 k
agica2004
2006. december 14. csütörtök, 16:10
Ha messzebbröl nézem 01.j
chillik
2016. október 06. csütörtök, 05:54
Ha messzebbröl nézem 02.j
chillik
2016. október 06. csütörtök, 05:53
Mi van messzebb.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:30
Egyre messzebb merészkedi
margoboszi
2014. április 10. csütörtök, 12:11
Címkék
szükséges táplálékot, sűrű rengetegbe, olvasztott vajjal, asszony keservesen, ibolyák harmatba, leghamarabb feljött, leendő férj, messzebb lévő, egyetlen fiából, jövendőbeli neve, tiéd lesz, Gárdonyi Géza, illető szerencsésen, életben olyasmi, királylány észrevette, hajításnyira lehetett,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.