Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:03 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Panaszkodás vagy hálaadás
égből, hamarosan megunták azt is, és siránkoztak az egyiptomi hagymák, uborkák és fokhagymák után. És noha a pusztában nem volt semmiféle áruház, Isten mégis mindig gondoskodott számukra 40 éven át élelmiszerről, és saruikat nem kellett újjal pótolniuk. Mégis ahelyett, hogy hálásak lettek volna a csodálatos gondoskodásért, gyakran panaszkodtak.

Az idők azóta sem változtak. Az emberek panaszkodnak az időjárás miatt: túl meleg vagy túl hideg, túl nedves vagy túl száraz. Panaszkodnak az eledelre: a mártás csomós, a pirítós megégett. Panaszkodnak a munkájukra, a keresetükre vagy a munkanélküliségre. Panaszkodnak a kormányzatra, az adókra, és egyre több szolgáltatást és kedvezményt követelnek. Bosszankodnak más emberek miatt, autójuk miatt, az éttermi kiszolgálás miatt. Panaszkodnak egészen apró dolgok miatt, szeretnének magasabbak, karcsúbbak, csinosabbak lenni. Akármilyen jó is volt hozzájuk Isten, mégis azt mondják: ,,Ugyan, mit tett értem az utóbbi időben?"

Hogyan is tud Isten
kalmanpiroska, 2019. május 15. szerda, 08:17
Muszaka
MUSZAKA

A műszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεντές ;) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a
evavicus, 2018. április 19. csütörtök, 12:58
A boldogi nagyrózsa fánk (más néven Boldogi nagyrózsa)
belehelyezzük. Mikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába, majd a forró olajba visszahelyezzük: Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. (2 - 3 mm -t hagyjunk szabadon, a tetején).
4. Hirtelen átsül (szalmasárgára sütjük). Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük.
5. Porcukorral megszórva tálaljuk!
A zsiradékban felforrósított vasról, amikor kiemeljük azt, a tésztába mártás előtt, le kell csurgatni a felesleges olajat, mert különben ha sok marad rajta, idő előtt leválik a vasról a tészta.
Én nem tettem hozzá vizet, de annyit mondhatok, hogy az első próbasütés után, még lisztet kevertem hozzá, mert rájöttem, úgy jobb, ha sűrűbb, mint a megszokott palacsinta tészta. Olyan legyen az állaga, mint a pudingnak, mikor megfő és még nem hült ki. Hűtőbe raktam a kész masszát, ha nagyon besűrűsödne, tejjel hígítható. Az ecet pedig az egész massza kikeverése után ment hozzá...1ek.
bkisseva, 2016. február 03. szerda, 12:42
Tippek és trükkök a háztartásban
olcsó is). Használt fogkefe és citromsav segítségével pillanatok alatt eltávolítható a vízkő a vízcsapról és a mosogatóról is.
A gyümölcsleves sokkal finomabb lesz, ha tejfölben elkevert pudingporral habarjuk be. Kicsit savanykás, de mégis krémes, mintha tejszínt is használtunk volna.
Nem lesz csomós a rántás, ha a lisztet a hideg zsiradékba kevered el, és csak utána teszed fel a tűzre.
Ha a megtöltött paprika minden oldalát kevés olívaolajon megpirítjuk, és csak után tesszük a paradicsomos mártásba, egyedi, nagyon finom ízt kap.
Halfilézéskor ha a hal farkát sóba mártott ujjakkal fogjuk meg, nem csúszik el a hal.
A nyersen lereszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele.
A szikkadt kenyeret apró kockára vágom, megszárítom, és légmentesen zárható dobozban tárolom, levesbetétnek használható.
Száraz kenyeret sosem dobok el, ledarálom prézlinek.
A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés vizzel leöntve újból használható lesz.
Ha kevés
lenke1964, 2016. január 29. péntek, 15:31
Dubarry szelet
Hozzávalók

8 szelet sertéskaraj
liszt a beforgatáshoz
150 ml olaj
500 g karfiolrózsa

A besamelhez
100 g vaj
80 g liszt
500 ml tej
4 tojássárgája
só, bors, szerecsendió
100-150 g reszelt sajt

A karajszeleteket megmossuk, szélein a hártyát bevagdossuk, vékonyra kiverjük és besózzuk.
A karfiolt enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
A besamelhez a vajon világosra pirítjuk a lisztet, több adagban felöntjük a tejjel, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük.

A hússzeleteket lisztbe forgatjuk és forró olajban minkét oldalukat megsütjük.
A sütésből visszamaradt olajat tepsibe vagy jénai edénybe öntjük, és belerakjuk a karajszeleteket.
Tetejükre karfiolt halmozunk, bevonjuk a mártással, majd megszórjuk reszelt
mamucika, 2015. november 07. szombat, 19:30
Séf praktikák 1
Citrusok filézése

Mossuk meg a citrusfélét alaposan, majd vágjuk le a héját úgy, hogy a szeletek szélén lévő vastag, fehér belső héjat is eltávolítsuk.
Ezt követően egy éles késsel kivágjuk a citrusféle húsát a hártya mentén.



Fűszernövény kombinációk

Csirke: metélőhagyma, lestyán, majoránna, borókabogyó, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, zsálya, reszelt citromhéj
Sertésételek: zsálya és bazsalikom
Bárány- és borjúételek: majoránna, rozmaring, borsikafű
Halételek: metélőhagyma, kapor, petrezselyem, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű
Tojásos és sajtos ételek: metélőhagyma, petrezselyem, kapor, lestyán, tárkony
Sült, rostélyos húsok: metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű, tárkony
Burgonya: bazsalikom, metélőhagyma, édeskömény, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya
Paradicsom: bazsalikom, majoránna, zsálya
Hagyma: zsálya, tárkony, kakukkfű
Káposzta: kömény, édeskömény, lestyán, menta
Sárgarépa: bazsalikom,
klementinagidro, 2015. április 16. csütörtök, 14:32
Angolna receptek
Angolna receptek



Lángoló angolnanyárs

Hozzávalók

1 kg angolna (konyhakész),

"halak" grill fűszerkeverék,

Só,

6 cl Stroh-Rum
Elkészítés:
A halakat mintegy 5 cm-es darabokra vágom, sózom és megszórom grillfűszerrel. Parázs felett mindkét oldalról meggrillezem. Azonnal ráteszem az előmelegített tányérokra, megöntözöm rummal és meggyújtom. Különféle salátákkal tálalom.
Nagyon szép és nagyon finom!



Angolna nyárson sütve

Hozzávalók

1 kg angolna,

8 közepes gomba,

12-16 vastag uborkakarika,

4 közepes, kemény paradicsom,

16 dkg szalonna,

2 ek olaj,

1 citrom leve,

késhegynyi fokhagymás só,


Elkészítés:
"Az angolnát megnyúzzuk, gondosan megmossuk, leszárítjuk, majd 6-7 cm hosszú darabokra vágjuk, megsózzuk. a
jozsef_olah_9843, 2015. április 06. hétfő, 10:05
csirkemell Dubary módra
Összetevők
csirkemell 2 szelet
karfiol vagy brokkoli kb. 40 dkg
olaj

bors
szerecsendió
tej, 1,5%-os 4 dl
búzaliszt 40 g
margarin 40 g
trappista sajt 15 dkg

Elkészítés

A karfiolt vagy brokkolit fűszeres vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A margarint egy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és enyhén megpirítjuk rajta. Óvatosan hideg tejjel felöntjük, úgy, hogy ne maradjon csomós. Fűszerezzük (só, bors, szerecsendió), majd addig forraljuk a tejjel, amíg be nem sűrűsödik a mártás. A csirkemellet szeletekre vágjuk, fűszerezzük, és kevés olajon készre sütjük. Egy kevés margarinnal kikent tepsibe vagy jénaiba tesszük, majd ráhalmozzuk a karfiol vagy brokkoli darabokat és ráöntjük a mártást, végül reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetején meg nem pirul.
suzymama, 2015. január 20. kedd, 16:06
Tojáslepény sajtszószos spárgával
eltávolítjuk a fás részét, és enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.
A lepényekhez felverjük a tojásokat, beleöntjük a tejet, a kukoricalisztet (habverővel érdemes, hogy ne legyen csomós), fűszerezzük, és 1 ek olajat is teszünk hozzá. A vékonyra karikázott újhagymát is beledolgozzuk.
Palacsintasütőben 1 tk olajat hevítünk, és beleöntjük a massza felét. Falapáttal alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk kissé. A massza másik feléből is sütünk egy dundi lepénykét.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a kukoricalisztet beletesszük, felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverve felfőzzük. Belekeverünk 2 ek tejfölt.
Fűszerezzük, és belereszeljük a sajt felét.
A lepényeket vastagon megkenjük a szósszal, és az egyik felére sorakoztatjuk a spárgát (fejtől-lábtól). Nagylyukú reszelőn megreszeljük a maradék sajtot, és megszórjuk vele a spárgát. A lepényeket félbehajtjuk, és tetejüket a maradék szósszal és durvára reszelt sajttal
lilagondolatok, 2015. január 11. vasárnap, 13:38
A szerelmes háziasszony mindig elsózza a levest!
szétválnak.

Összeesett és kemény lett a grízgaluska? Ne aggódj. Fürdesd meg őket hideg vízbe 1o percig aztán tedd oda ismét főni. Nagyobbak és puhábbak lesznek.

Ha túl zsírosra sikerül egy leves és azonnal kell fölszolgálni, tegyél egy salátalevelet bele, amelyre rátapad a zsír aztán távolítsd el így a fölösleges zsiradékot a leves felszínéről. Ha csak másnap kell fölszolgálni, akkor tedd hidegre és egy habszedővel a megkeményedett zsiradékot könnyen leveheted.

Ha odaégett a mártásod, van megoldás. Ne keverd össze az égett alját a szósz többé részével. A jó szószt gyorsan töltsd egy másik edénybe és adj hozzá egy kis száraz kenyeret vagy nyers krumplit, ami átveszi az égett ízt.

Ha nem sűrűsödik be a levesed vagy szószod könnyen segíthetsz rajta. Egy kiskanál krumpli keményítőt először keverj el vízben, majd add a szószodhoz, vagy a leveshez.

A túl sűrű ételek vízzel, húslével, tejjel, tejföllel hígíthatóak az étel függvényében. Amikor a szósz csomós és
suzymama, 2014. július 13. vasárnap, 18:29
x
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 30dkg burgonya, 10 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt,
1db tojás , 1dl tej, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
A sütéshez: olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük., a klopfolt húst fokhagymás enyhén sós tejbe pár órára. Természetesen lefedve a hűtőbe, és úgy használjátok fel.
A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét.
A lisztbe mártás előtt töröljétek szárazra a húst!
A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra, sütjük. Héjas-fűszeres sült krumplival, sajttal meghintve tálaljuk.
Tipp: Tejföllel is meglocsolhatjuk a tálaláskor, de kitűnően illik hozzá a majonézes saláta is. Pl. majonézes kukorica!
További klassz napot, és sok sikert kívánok!
#927
2010. május 22. 19:12
Válaszolj!





Lászlóffyné Jernei Katalin
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 17:21
x
rakjuk és kb 20 percet pihentetjük. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, (lehet szezámmagot, köményt is) és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Jó étvégyat!
#221
2010. szeptember 27. 19:20
Válaszolj!





Jagyugya Jánosné Magdi

Lila káposzta saláta.
1 fej lila káposztát megreszelek és kristálycukorral összekeverem ( jó édes legyen). Hagyom állni míg bő levet áraszt.
Közben elkészítem a tartármártást (tejföl, mustár, majonéz, citromlé, pici porcukor, só, bors, vegeta) ízlés szerint, ki hogyan szereti. A kicsavart káposztát beleteszem és jól összekeverem. Húsokhoz, tört burgonyához tálalom. 1 nagy tejfölt használok és azt ízesítem.
#220
2010. szeptember 24. 20:01
Válaszolj!





Hidegkuti Józsefné [Marcsi, ...

Lecsós csirke:
Hozzávalók:
80 dkg. sütnivaló csirke
5 ek. olaj
10 dkg. reszelt
nagyuska, 2014. május 20. kedd, 01:06
1/7
Képek, videók
A panaszkodás egy ....jpg
pacsakute
2013. március 16. szombat, 19:07
Egyiptomi-Istenek-8897 5.g
vorosrozsa66
2018. július 20. péntek, 15:35
2742_egyiptomi_kep.gif
vorosrozsa66
2018. július 05. csütörtök, 16:28
Egyiptomi nő
eva6
2018. február 10. szombat, 13:21
egyiptomi üvegtálca nagy.
pildu
2016. augusztus 02. kedd, 11:04
egyiptomi üvegtálca kicsi
pildu
2016. augusztus 02. kedd, 11:03
Egyiptomi fogságban
sanci81
2016. július 02. szombat, 13:38
Egyiptomi boleró...jpg
pergerne
2016. február 21. vasárnap, 14:48
Egyiptomi boleró.jpg
pergerne
2016. február 21. vasárnap, 14:48
egyiptomi_par_cserepfe ste
kohlinka
2016. január 04. hétfő, 06:25
0_1_egyiptomi_no_1.gif
pommerevi54
2015. szeptember 28. hétfő, 13:43
Egyiptomi hölgy.jpg
pacsakute
2015. július 26. vasárnap, 17:44
Egyiptomi csillagcsokor v
pacsakute
2015. július 04. szombat, 07:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.