Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 04:14 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Farsangi fánk recept Az ünnepek étke
vaj
8-9 evőkanál tej
1 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
negyed citrom reszelt héja
csipet só
vaníliás cukor a meghintéséhez
ELKÉSZÍTÉSE

A lisztet meleg helyre tesszük. Az élesztőt egy kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojás sár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk, letakarva hagyjuk to­vább kelni. Mielőtt forró zsiradékba tennénk, először hüvelykujjal kissé benyomjuk, a benyomott oldalával lefelé tesszük a forró zsi­radékba.

Fedő alatt sütjük szép pirosra, majd
koszegimarika, 2020. január 29. szerda, 08:43
hajtogatott pogácsa
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 kis pohár tejföl
2 tojássárgája
1 kocka élesztő
25 dkg vaj
12 dkg zsír
2 kk. só
1,5 dl tej

Az élesztőt 1,5 dl tejben felfuttatjuk egy kis cukorral, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a feldarabolt hideg vajat, a 2 kávéskanál sót, majd alaposan összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, mert attól lesz jó leveles a tészta. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor még rakhatunk hozzá egy kis tejet. Ezután az egészet egy éjszakát hideg helyen pihentetjük. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, és jól kinyújtjuk. Kézzel megkenjük zsírral, majd a tészta két szélét felülről és alulról középre hajtjuk, majd oldalról is felhajtjuk középre a tészta két szélét. Ezután újra kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk. Végül kb. két cm vastagra kinyújtjuk, és a tetejét egy éles késsel bevagdossuk. Közepes méretű
faciendum, 2018. november 08. csütörtök, 18:41
Pihe-puha pogácsa -Sajtos pogácsa 11.
hozzávalók / 6 adag
60 dkg finomliszt
3 db tojás
175 g tejföl
25 dkg margarin
4 tk só
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
5 dkg sajt (reszelt)
1 db tojás (a kenéshez)

elkészítés
A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat.
A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát.
Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 80 darab pogácsa lesz.
sütési hőfok: 220C
sütési mód: alul-felül sütés
bkisseva, 2018. július 04. szerda, 12:36
Eszkimó szelet
Hozzávalók:

A tésztához:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 bögre tej
1/2 bögre olaj
2 evőkanál kakaó

A krémhez:

5 dl tej
2 csomag kókuszos puding
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kis pohár tejföl

A tetejére:

1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport és a kakaót, majd a tészta többi hozzávalóival simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a tejben megfőzzük a pudingot, kihűtjük.
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a tejfölt.
Ha valakinek nem elég édes, keverhet még bele cukrot, de szerintem nem kell.
A kihűlt lap tetejére simítjuk a krémet, és a felolvasztott tortabevonóval megcsepegtetjük, hogy pöttyös legyen.
Hamar megsül, figyelni kell, nehogy a kakaó miatt
bkisseva, 2018. február 20. kedd, 12:18
A főzés remek stresszoldó
Most a receptet karácsonyi ajándékként mindenkivel megosztja!

---Foszlós kalács---

Hozzávalók:

50 dkg liszt, átszitálva
2 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
5 - 7 dkg vaj vagy margarin vagy 5 dkg zsír,
5 dkg cukor,
3 dl tej,
kis kávéskanálnyi só.

Elkészítés módja

A lisztbe belerakjuk a cukrot, a vajat vagy margarint szétmorzsolva, sót, és a tojássárgákat.

Az élesztőt 3 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a liszthez öntjük.

A tésztát kidolgozzuk és sima felületű cipót formálunk.
Felületét liszttel enyhén megszórjuk és letakarva, kb. 1 órát meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára húzzuk. 3 vagy 4 részre osztjuk, (attól függően, hogy milyen fonást alkalmazunk) egyenlő hengereket készítünk, a hengerek két végét ellentétes irányban megsodorjuk és összefonjuk.

Zsírozott, magas falú sütőedénybe helyezzük. Tojással vagy a maradék tojásfehérjével,
sacimama, 2017. december 27. szerda, 13:15
Karácsonyi receptek
csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Ízőrzők - Zengővárkony
piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 dl víz, 3 evőkanál kristálycukor. A tepsibe 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 25 dkg cukor nélküli gesztenyemassza, 2 evőkanál rum. A csoki mázhoz: 20 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál étolaj.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzákeverünk négy evőkanál porcukrot, majd a tojások sárgáját is. A sütőporos liszthez adjuk a kakaót, és az egészet a tojáshabba tesszük. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, beleöntjük a piskóta alapot, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a gesztenyemasszát, és a rumot is hozzáadjuk.
A megsült piskótát deszkára borítjuk. Egy deci vízből három evőkanál cukorral szirupot főzünk, és ezt kanalanként a süteményre öntjük, hogy átpuhuljon. Ezzel együtt kihűtjük, utána megkenjük
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:34
Habos almás (meggyes)
hideg víz
150 g liszt
1 mk sütőpor

Almás részhez:

2 cs vaníliás pudingpor
50 g cukor
500 ml jó minőségű almalé (vagy jó minőségű alma tea, illetve fehérbor)
3 közepes méretű, savanykás alma

A tetejére:

500 ml Meggle cukrászhab (habtejszín)
őrölt fahéj
1 cs habfixáló

Elkészítése:

A tésztához tojásokat kettéválasztjuk és a sárgákat habosra, fehérre keverjük a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojások fehérjét keményre felverjük. A cukros krémhez hozzáadjuk az olajat és a vizet, alaposan elkeverjük, majd a sütőporos liszttel folytatva tovább keverjük.

A keményre vert habból egy-két evőkanálnyival tovább lazítjuk, majd hozzáadjuk az összes habot és óvatosan beledolgozzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 °C-on, 15 perc alatt világos szőkére sütjük.

Míg sül a tészta, elkészítjük az almás zselét. A 2 csomag
bkisseva, 2017. február 27. hétfő, 11:48
Tepertős-szilvalekváros papucs
Hozzávalók
0.5 kg liszt
35 dkg tepertő darálva
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 db tojás
1 tk cukor
1 ek só
szilvalekvár

Elkészítés

Az élesztőt 1 dl, a cukorral összekevert, langyos tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk (azaz: megvárjuk, hogy habos legyen), majd a liszthez öntjük. Hozzátesszük a tojást, majd összegyúrjuk annyi langyos tejjel, amennyit a liszt felvesz. Hozzákeverjük a darált tepertőt és a sót, egyenletesre gyúrjuk. Tálban, lefedve, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

Kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd fél centi vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kb. 8x8 centis négyzetekre vágjuk, melyek közepébe szilvalekvárt adagolunk, majd a sarkától indulva kifliket csavarunk belőlük. Kivajazott tepsibe tesszük, majd 210 fokos sütőben kb. 14 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés: A filmben már sós tepertővel dolgoztunk, amit előre ledaráltunk. A "sima" tepertőhöz természetesen kell tenni
bkisseva, 2017. január 12. csütörtök, 09:28
Szalalkális krémes (Hatlapos)
A tészta: 50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2 dkg szalalkáli, 2 dl tej. A krémhez: 35 dkg cukor, 1 l tej, 5 dkg kakaópor, 6 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 1.cs. vaníliáscukor. A lisztet a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.A tejben a szalalkálit felfuttatjuk, és a liszthez adjuk rétestészta álagúra gyúrjuk, ha kell bele még tej adjunk hozzá. A tésztát hat felé vágjuk, és vékonyra nyujtjuk, majd tepsi hátán amit elötte meg lisztezünk külön-külön megsütjük!!! (200fok,10 perc,gáz sütő) Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral,és a vaníliával forrni tesszük! A lisztet a kakaóval és a maradék tejjel kikeverjük,és forrásba lévő tejhez öntjük, folytonos keverés mellett sürű krémmé fözzük!!! A krémet a tüzröl levesszük, és hozzáadjuk a fele vajat , és még a meleg krémmel megtöltjük egyenként a lapokat!! (egyenlően elosztva) A megmaradt vajat felolvasztjuk megkenjük vele a tetejét , és porcukorral
leyla68, 2016. december 23. péntek, 10:49
Boldogi kisrózsa
8 dl tejföl
1 sütőpor
4 tojás sárgája
1,5 dkg élesztő
1 tojás nagyságú zsír
1 kg liszt
2 ek cukor
pici só
késhegynyi szódabikarbóna
olaj/ zsír a sütéshez
a tojásfehérjét félretesszük, összeragasztani a ,,virágokat"

Egy kis adag langyos tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt (pici cukorral), hagyjuk feléledni. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, a tojások sárgáját, a többi tejfölt, szobahőmérsékletű zsírt, és tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Gyenge, de nem ragadós, fánkszerű tésztát kell kapni! Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk (max. fél óra), különben túlságosan megkel. Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.

A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk.

A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk
bkisseva, 2016. december 13. kedd, 19:29
Gyors túrós-joghurtos sütemény
Hozzávalók:

3 bögre finomliszt
1 csomag sütőpor
1,5 bögre cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 közepes alma
3 tojás
25 dkg tehéntúró
4 dl joghurt (2 közepes natúr joghurt 175 gr-os)
1/2 dl napraforgó olaj (fél bögre)
Elkészítése:

A joghurtos pohár a mérce, az egy bögre.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a joghurtot és az olajat. Jól összekeverjük az egészet.

A liszthez hozzáadjuk a sütőport és ezt is a masszához adjuk. Nagyon sokáig ne keverjük, mert akkor nem lesz lágy és puha a tészta.

Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és a meghámozott, felszeletelt almák rászórjuk.

200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Ha kész, meg lehet még szórni porcukorral, vagy fahéjas cukorral is, de elhagyható.

A tésztába lehet akár csokidarabokat, mogyorót, vagy darált diót is szórni ízlés szerint.
janna53, 2016. szeptember 23. péntek, 21:12
1/25
Képek, videók
farsangi-mulatsagok-1. png
menusgabor
2020. március 03. kedd, 17:58
Farsangi kikiáltó.jpg
liliana01
2020. február 08. szombat, 11:41
farsangi_magdika.gif
vorosrozsa66
2018. augusztus 24. péntek, 23:55
Farsangi kép
vorosrozsa66
2018. február 07. szerda, 17:18
farsangi parti0203_3.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:31
farsangi parti0203.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:28
farsangi parti0203_7.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:55
farsangi parti0203_2.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:53
farsangi_kepkeretek001 .pn
rochlitzne
2018. január 31. szerda, 16:23
farsangi_kepkeretek007 .pn
rochlitzne
2018. január 31. szerda, 16:20
0 a Békés boldog ünnepeke
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:00
0 a Áldott hsvéti ünnepek
lovaszmarika
2019. április 22. hétfő, 14:47
Kellemes húsvéti ünnepeke
eva6
2019. április 22. hétfő, 06:05
0 a kellemes-unnepeket-89
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:13
Áldott Pünkösdi ünnepeket
irmus
2018. május 21. hétfő, 13:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.