Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 01:34 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Habos meggyes pite
nagyobb tálba, add hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, a tojássárgáját, a kis darabokra vágott, hideg vajat, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját. Gyúrd addig, amíg teljesen összeáll a tészta. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Közben a meggyet mosd meg, vagy a befőttet csepegtesd le, ha szükséges, magozd ki. Nyomkodd ki a levét, nehogy eláztassa a tésztát. Keverd hozzá a cukrot, és szórd meg búzadarával.

Pihentetést követően a tésztát vedd ki a fóliából, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd ki. A tepsit kend ki vajjal, szórd meg liszttel, és igazgasd bele a tésztát úgy, hogy legyen pereme is. Szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel, és rakd rá a meggyes tölteléket. Előmelegített sütőben süsd 20 percig.

Húzd ki a sütőből, kend rá vastagon a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 10-12 percig. Ha szükséges, szárítsd még a habot 150 fokon. Várd meg, míg kihűl, csak utána szeleteld fel.

Paskó atya
suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:30
Medvehagymás-sajtos pogácsa
fellangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy dagasztótálba szórjuk, megszórjuk a sóval, hozzámorzsoljuk a hideg vajat, beleöntjük az élesztős tejet. 1 tojássárgát elkeverünk a tejfölben és azt is hozzákeverjük. Az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 1/2 órát pihentetjük.
A medvehagyma leveleket megmossuk, konyhapapíron a lehető legjobban leitatjuk róluk a nedvességet, száráról lecsipkedjük, apróra összevágjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma és sajt felével. A hosszabbik végétől kezdve feltekerjük, háromba összehajtjuk (bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodjuk és 1/2 órát pihenni hagyjuk. Ezután újra kinyújtjuk és a maradék medvehagymát, sajtot is elosztjuk rajta. Az előzőekhez hasonlóan összehajtogatjuk és megint 1/2 órát kelesztjük.
Ezután kb. 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel a tetejét bekockázzuk,
suzymama, 2019. április 08. hétfő, 22:02
Részeges pogácsa
sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről, majd alulról, majd balról jobbra, illetve jobbról balra.
A hajtogatott tésztát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára vagy pár órára, majd azt követően fél óránként háromszor hajtogatjuk.
Utána kb. 2 cm vastagra sodorjuk, késsel rácsosan bevagdossuk.
A tojássárgáját felverjük a mokkáskanálnyi tejjel, mellyel
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Diós sütemény
margarin,
2 tojássárgája,
1/2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
9 dkg porcukor,
csipetnyi só

Töltelékhez:

5 dkg vaj,
17 dkg porcukor,
2 dl tej,
17 dkg darált dió,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojásfehérje,
14 dkg liszt

Kenéshez:
Baracklekvár
Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a a tojássárgákat, cukrot, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk, két felé vágjuk és kelesztjük. Lisztezett deszkán külön-külön kisodorjuk a lapokat. Az első felét tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, azután kerül bele a töltelék és betakarjuk a tészta másik felével.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is. Ezt a krémet öntjük a két lap közé. Forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tetejére szórhatunk porcukrot is.

U.I.: Mákkal is nagyon
suzymama, 2019. március 06. szerda, 13:07
hortobágyi töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 csomag sütőpor
20 dkg zsír
4 egész tojás
2 teáskanálnyi só
ha szeretjük, akkor egy kis őrölt bors
egy kis tejföl a gyúráshoz
50 dkg teperő darálva

A lisztben eloszlatjuk a sütőport,sót, elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojásokat, majd olyan keménységűre gyúrjuk, mint a rétestészta, kell bele majd egy kis tejföl is, annyit adagoljunk, amennyire szükség lesz.

Gyúrás után kinyújtjuk, megkenjük a tepertővel, az összest belekenjük.Ha nincs gyerek a háznál, és szeretjük a borsot, akkor megszórhatjuk most. Összehajtogatjuk, aztán legalább fél órát hideg helyen, hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk.
Ha van időnk, és kedvünk, még egyszer-kétszer megismételjük ezt a hajtogatást.
Amikor már sütni akarjuk, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd
faciendum, 2019. február 05. kedd, 08:33
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
Hozzávalók
1 kg krumpli,
30-40 dkg liszt,
só,
olaj.
Elkészítés
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.

Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.

Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.

A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.

Nagymamám is így készítette, ő is mindig megkente kacsazsírral, vagy libazsírral!

Forrás - A receptet elkészítette és fotózta: Madarasiné Száraz
suzymama, 2019. január 06. vasárnap, 12:38
Sajtos, réteges kifli recept
margarin
10 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt is)
Tetejére:

1 felvert tojás
reszelt sajt és magvak

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni az egészet. Akikor félig összeállt, akkor beledolgozzuk a puha vajat is és kidagasztjuk.

Kelesztés nélkül egy lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk és megkenjük a puha vajjal, majd rászórjuk a reszelt sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük, majd középen kettévágjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk kb 30*40 cm-es lappá, felvágjuk háromszögekre attól függően, mekkora kifliket szeretnénk. A szélesebbik oldalán kis bemetszést ejtünk, majd feltekerjük.

A kész kifliket sütőpapíros tepsire tesszük egymástól távolabb és 30 percig langyos
suzymama, 2018. december 19. szerda, 16:16
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és
suzymama, 2018. december 08. szombat, 18:32
A legomlósabb lekváros linzer 10 perc alatt
Sokáig eláll légmentes dobozban.

Két éve Karácsonykor készítettem először, azóta is töretlen sikere van. Bármilyen kiszúró-formában a mindennapokon is finom lesz.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs.sütőpor
1 cs.vaníliás cukor
20 dkg zsír (sertés)
1 citrom reszelt héja
0,5 dl tej (kevés, csak annyi , amennyivel rugalmas tésztát kapunk )
lekvár (sárgabarack)

A hozzávalókat kevés tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és bármilyen formájú kis szaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, és 180-200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük.Kettesével, baracklekvárral összeragasztjuk. Porcukor tetejére.
Sokáig eláll légmentes dobozban.
Forrás :

Megjegyzés : bármilyen lekvár jó ( CzI )
pacsakute, 2018. november 25. vasárnap, 22:29
Rumos-babapiskótás
Rumos-babapiskótás


hozzávalók

A tésztához

5 dkg cukor
5 dkg vaj
20 dkg finomliszt
1 db tojás
1 csipet só
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szalalkáli
0.5 dl tej

A krémhez

4 dl tej
3 evőkanál finomliszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
200 g babapiskóta
0.5 dl sütő rum
1 kávéskanál piros ételfesték ( )

elkészítés

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és pár órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kettévágjuk, és 2 lapot sütünk belőle.
Krém: a tejben a lisztet sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, a cukrot a vajjal habosra keverjük, és hozzáadjuk a masszához.
Rumba belekeverjük a piros színezőaromát és a babapiskótát belemártogatjuk.
Összeállítjuk:
vorosrozsa66, 2018. november 20. kedd, 18:43
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
Hozzávalók
1 kg krumpli,
30-40 dkg liszt,
só,
olaj.
Elkészítés
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.

Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.
Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.

A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.

Nagymamám is így készítette, ő is mindig
suzymama, 2018. november 18. vasárnap, 15:14
Dió-Mákos Beigli
akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
reszelt citromhéj
kb. 1 dl tej
Ezeket összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá forró tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.


MÁKOS TÖLTELÉK:

25 dk mák
25 dkg kristálycukor (lehet porcukor is)
1 ek. barack lekvár
1 ek. méz
10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
kb. 1 dl tej
Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!

Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kettőt mákkal, kettőt dióval megtöltünk, felcsavarjuk majd egymás mellé tesszük a tepsibe,
A tojássárgával megkenjük és 20 perc hűvös helyen történő pihentetés után a fehérjével is lekenjük, majd újabb 20 percet pihentetjük és sütjük, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük és másnap reggel sütjük. Ne takarjuk le mert beleragad a tésztába a ruha.
Reggel néhány helyen vékony tűvel megszurkáljuk és bemelegített sütőben 180 fokon, 45 perc alatt aranybarnára
suzymama, 2018. november 06. kedd, 09:07
1/233
Képek, videók
habos meggyes pite 1.JPG
yvett789
2015. június 19. péntek, 20:40
Citromfű.jpg
pacsakute
2020. június 17. szerda, 00:14
citromfa0325_2.png
maroka
2020. március 25. szerda, 17:10
citromfa0325.png
maroka
2020. március 25. szerda, 17:09
Citromlé és olívaolaj.jpg
pacsakute
2019. október 25. péntek, 13:46
Citromhéj.jpg
pacsakute
2019. szeptember 29. vasárnap, 13:06
tea citrommal.jpg
eva6
2019. június 14. péntek, 17:49
Citromos víz .jpg
pacsakute
2019. április 06. szombat, 21:51
Lenongrass indiai citromf
pacsakute
2019. március 13. szerda, 20:22
1citromos.jpg
durcimarcika
2019. február 16. szombat, 21:16
tea,citrom
durcimarcika
2019. február 04. hétfő, 20:20
Az állatokban legalább bí
sanci81
2018. június 16. szombat, 19:49
Legalább 20 fok hideg van
chillik
2017. március 03. péntek, 05:34
legalább hadd lássuk.gif
charlotteani
2016. március 29. kedd, 16:10
Legalább 4 toji a fészekb
margoboszi
2014. május 22. csütörtök, 00:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.