Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:29 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sós házi sörkifli
Sós házi sörkifli régi családi recept szerint: puha, foszlós lesz a tészta
A házi sörkifli kívül kicsit ropogós, a tésztája pedig nagyon könnyű. Szezámmaggal, sóval megszórva lesz teljes az élvezet.

A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.

Sós házi sörkifliHozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2.5 dl tej
1 dl étolaj
1 db tojás
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor

A TETEJÉRE
1 db tojás
szezámmag

étolaj

Recept idők
Előkészítési idő: 40 perc Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A
pacsakute, 2020. május 24. vasárnap, 13:44
Virslis kifli kelt tésztából
kávéskanál só

a töltéshez:

5 pár virsli (félbevágva 20 db)

a tetejére:

1 tojás


reszelt sajt, szezámmag és őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejben1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalót összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk. Cipó alakúra formáljuk, és langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra, 20 cm széles téglalapra nyújtjuk. A hosszanti oldalára merőlegesen 20 egyenlő csíkot vágunk belőle, amivel betekerjük a húsz fél virslit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy színes őrölt borssal.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Amíg melegszik, még 15 percig kel a virslire tekert tésztánk.

A tepsit a sütőbe tesszük, és a tekercseket kb. 20
eva6, 2020. március 30. hétfő, 11:45
Kakaós kevert
Hozzávalók:

2 ek kakaópor
12 dkg zsír
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
3 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 ek lekvár

Elkészítése:

Az összes hozzávalót egy tálba mérem.
Jól összekeverem, sütőpapíros, vagy kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm.
200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Ha megsült, még melegen porcukrot szórok a tetejére, vagy megvárom amíg kihűl, ketté vágom és lekvárral megkenem.
eva6, 2020. március 23. hétfő, 12:17
Káposztás hajtóka
tojás

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!

Nagyititka
suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:21
Farsangi fánk recept Az ünnepek étke
kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojás sár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk, letakarva hagyjuk to­vább kelni. Mielőtt forró zsiradékba tennénk, először hüvelykujjal kissé benyomjuk, a benyomott oldalával lefelé tesszük a forró zsi­radékba.

Fedő alatt sütjük szép pirosra, majd megfordítjuk és a má­sik oldalát lefedés nélkül sütjük meg. A jól kidolgozott, megkelt fán­kok középső része nem ér a zsiradékba, ettől lesz körben fehér csí­kos. Olyan, mintha szalaggal díszítenénk. A megsült fánkokat lecsepegtetjük,
koszegimarika, 2020. január 29. szerda, 08:43
Szalagos fánk recept
élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a közepüket.

Fedővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is másfél percig sütöm.

Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Puha mézeskalács
Hozzávalók:

50 deka méz
2 egész tojás
2 tojássárgája
6 deka cukor
50 deka liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
késhegynyi fahéj
vágott mandula

Elkészítése

Az 50 deka mézet meglangyosítunk összekeverjük, 2 egész tojással,
2 tojássárgájával, 6 deka cukorral, 50 deka liszttel, 1 kávéskanál
szódabikarbónával, késhegynyi fahéjjal és jól összedolgozzuk.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghinthetjük vágott
mandulával és egyenletes, de nem nagy tűznél 30 percig sütjük.

Kihűlés után szeletekre vágjuk.
klarika47, 2019. december 21. szombat, 11:00
Ostoros kalács
tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez

200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez

1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elkészítés:

100 ml langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból.
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert tésztacsíkból fonatot készítünk, és olajjal vékonyan kikent formába helyezzük. Konyharuhával letakarva még 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojás és tej keverékével, és 200 fokos sütőben sütjük.
Langyosra hűtve
koszegimarika, 2019. december 14. szombat, 19:53
Mézes grízes krémes
finomliszt
15 dkg cukor
1 tojás
4-5 evőkanál méz
6 dkg sertés zsír
1 teáskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej

A krémhez:

1 liter tej
6 evőkanál búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 evőkanál vanília aroma
30 dkg sárgabarack lekvár

A tetejére:

15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, mézet, tojást és a
tejjel összedolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkára borítjuk, négy egyforma
cipóra osztjuk, kinyújtjuk körülbelül 25 x 30 centiméteres lapokra és a tepsink
hátulján vagy sütőlemezen egyesével megsütjük, 180 °C-on, körülbelül öt-hat
perc alatt. Vigyázzunk, mer nagyon gyorsan sülnek és a méztől hamar
barnulnak. A lapokat sütőpapírra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejet a búzadarával és a vanília aromával sűrűre főzzük és félre
tesszük hűlni. A margarint habosra keverjük a
klarika47, 2019. december 08. vasárnap, 09:33
Szaloncukor süti
cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az
suzymama, 2019. december 02. hétfő, 13:52
Kavart almás
reszelőn
lereszeljük és kicsavarjuk a levét. Ízesítjük pici őrölt fahéjjal
(esetleg cukorral) és jól összekeverjük.
A cukrot a tojásokkal jó habosra keverjük (szinte fehéredésig,
míg elolvad a cukor), majd hozzáadjuk a puha vajat (margarint)
és ezzel is jól összekeverjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor,
a 2 dl tej, amivel szintén összekeverjük.
Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük
a tésztát.
A tészta egyik felét vajazott/lisztezett tepsibe (vagy sütőpapírral
bélelt tepsibe) kanalazzuk egyenletesen, erre rákanalazzuk a
reszelt almát, majd a tészta másik felét. (Érdemes egy evő
kanállal kanalazgatni a tésztamasszát a tepsibe, mert ekkor
még sűrű a tészta, evőkanállal könnyebb egyenletesen
eloszlatni a tepsiben.)
A sütőt előmelegítjük 60 fokra, majd amikor betettük a tésztát,
160 fokos légkeveréses sütőben kb. 45 percig sütjük. (inkább
végezzünk tűpróbát, mert a hagyományos sütőben
klarika47, 2019. november 05. kedd, 05:51
Szilvalekváros holdbukta bögrésen


+ kb. fél bögre szilvalekvár
+ 2 evőkanál olvasztott vaj a kenéshez
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy pici tejet, vagy ha ellenkezőképpen éppen túlságosan ragad, akkor egy pici lisztet.

2. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni.

3. Ezután lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7 centi átmérőjű szaggatóval, köröket szaggatunk a tésztából.

4. Minden kör alsó harmadába teszünk egy csapott kiskanál szilvalekvárt, majd a tésztát félbehajtjuk, és a széleit alaposan összecsipkedjük, lapogatjuk. Fog kifolyni a szilvalekvárból, ez teljesen természetes!

5. Egy tepsire tesszük őket úgy, hogy a következőt a sorban mindig úgy rakjuk a tepsibe, hogy az előtte lévő lapos(csípett) felét fedje egy kicsit. Ez megakadályozza,
suzymama, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:04
1/727
Képek, videók
Sós házi sörkifli.jpg
pacsakute
2020. május 24. vasárnap, 13:46
Diós-kávékrémes-tésztá ja.
irmus
2018. március 18. vasárnap, 09:55
Meggyes sütemény tésztája
irmus
2014. április 23. szerda, 08:59
Felhő szelet tésztája
irmus
2014. április 17. csütörtök, 19:41
kefires fánk tésztája
ibolya58
2010. február 14. vasárnap, 11:36
káposztásom tésztája
iraziviki
2009. július 25. szombat, 15:52
Beigli tésztája.jpg
miday
2008. december 23. kedd, 20:16
Kenyerem tésztája kelés e
tonfruzsi
2008. augusztus 07. csütörtök, 08:38
Hokkaidó tésztája.jpg
miday
2008. január 07. hétfő, 19:38
Csíkos kalács tésztájából
miday
2007. március 07. szerda, 20:59
Igazi házi kemencés ruszt
tonfruzsi
2008. augusztus 13. szerda, 15:34
igazi házi mank a mieink
edinaeva
2008. február 05. kedd, 22:26
Cica tejet iszik
eva6
2018. április 14. szombat, 18:40
ide-nekem-a-tejet.jpg
bedmarika47
2014. május 19. hétfő, 16:08
ide-nekem-a-tejet.jpg
janna53
2013. október 24. csütörtök, 19:25
Címkék
megsült fánkokat, tészta egyik, tésztát hagyjuk, tészta tapadásában, tepsire tesszük, töltelék mellett, összes hozzávalót, puha vajat, legvégén adom, ujjammal benyomom, készen vásárolt, igazi házi, méztől hamar, többi hozzávalóval, megkelt tésztát, liszthez öntjük,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.