Belépés
2020. május 28. csütörtök | 22. hét | 149. nap | 03:17 | Emil, Csanád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Briós
jobban szeretem, mint mondjuk lekvárral.

Hozzávalók
4 adag
50 dkg liszt
6 dkg cukor
Csipetnyi só
1 db tojás
2,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 db tojás a kenéshez
2 ek cukor a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, és a cukrot, közepébe beleütjük a tojást. 50 ml langyos tejhez adunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 1-2 ek lisztet. Ha megkelt a többi hozzávalóval elkeverjük. Összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg, nem lesz tocsogós, a tészta beszívja a vajat a dagasztás közben. 35 percig pihentetjük

A nyújtódeszka felületét kicsit megolajozzuk. A tésztát henger formájúra nyújtjuk. Kb. 6 dkg-os gombócokat formázunk. Kb. 15-16 db lesz belőle.

Pihentetjük kb 2 percig. Ezután hurkákat formázunk belőle, amiket csiga formára tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük, kristálycukorral. 180 fokon kb. 35 percig
suzymama, 2020. március 11. szerda, 14:10
Sajtos- túrós rudak
Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal. Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.
Nagyititka
suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:49
Káposztás hajtóka
receptje, régen nagyon sokszor készített nekünk és mi nagyon imádtuk, hogy olyan ropogós és jó káposztás...
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)

Töltelékhez:

1 kisebb fej káposzta,
só, bors

A tetejét megkenni 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe
suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:21
Diós – vaníliás kifli
Hozzávalók : 30 dkg liszt, 22 dkg puha vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 db egész tojás

Vaníliacukros porcukor a forgatáshoz

Elkészítés : a lisztet a porcukorral, és a darált dióval elkeverjük. Adjuk hozzá a puha vajat, és morzsoljuk össze a masszát. Végül tegyük hozzá a tojás, és gyúrjunk belőle egy puha tésztát. Pihentessük 1 órát a hűtőszekrényben, majd sodorjunk belőle kb. 3 cm-es átmérőjű hengert. Vágjunk belőle 1 cm-es szeleteket, és formázzuk kiflikké. Én most kifli formázó sablonnal készítettem, ezért lettek ilyen egyformák.

Helyezzük a kifliket sütőpapíros tepsire, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 7 - 8 perc alatt süssük készre, ami persze függ a sütők teljesítményétől. Szinte azt sem kell a sütésnél megvárni, hogy szint kapjon az alja, mert akkor már egy kicsit szárazabb lesz. Nem forrón ( mert törhet ), de még melegen forgassuk vaníliás porcukorba. Ha a sütését nem rontjuk el akkor egy nagyon finom, puha, omlós diós
suzymama, 2020. január 31. péntek, 16:12
Farsangi fánk recept Az ünnepek étke
,,szalag­gal díszített" farsangi fánk. Kerekre szaggatott finom kelt tészta, ré­giesen pánkó vagy pampuska

HOZZÁVALÓK
38 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 tojássárgája,
7 dkg vaj
8-9 evőkanál tej
1 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
negyed citrom reszelt héja
csipet só
vaníliás cukor a meghintéséhez
ELKÉSZÍTÉSE

A lisztet meleg helyre tesszük. Az élesztőt egy kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak. A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojás sár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk,
koszegimarika, 2020. január 29. szerda, 08:43
Fehér csokis mákos kocka
kibélelünk.

Elkészítjük a mákos tésztát: a tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a liszt, mák és sütőpor keverékét. Ezután ízlés szerint rummal ízesíthetjük.

A tészta felét a tepsibe öntjük és megsütjük. A másik lapot is ugyanígy megsütjük, így lesz két mákos lapunk.

Elkészítjük a fehér tésztát: a tojások fehérjét a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk a rumot és az olajat, alaposan elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tésztát 160 fokon 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már elválik a tepsi oldalától.

Elkészítjük a krémet. A tejet egy edénybe tesszük, beletörjük a csokoládét, majd felmelegítjük és megvárjuk, míg a csokoládé felolvad.

Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, majd egy kevés forró tejet öntünk hozzá. Folyamatos kevergetés mellett belekeverjük a pudingporral elkevert lisztet, majd az egész masszát hozzáadjuk a
koszegimarika, 2020. január 06. hétfő, 23:16
Narancsos mézes krémes
Tészta:

60 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
15 dkg puha vaj
6 evőkanál folyékony méz
2 egész tojás
4-5 evőkanál tejföl
Krém:

4 db narancs reszelt héja
2 db narancs leve
annyi tej, hogy ha a narancsok levét lemérjük azzal együtt legyen 8 dl a folyadék (nálam 2 dl narancslé ahhoz tettem 6 dl tejet)
8 púpos evőkanál liszt
4 tojás sárgája
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
Csokimáz:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 evőkanál tojásfehérje
A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített, 180 °C-os sütőben megsütjük a lapokat. Vigyázz, ne legyen
koszegimarika, 2019. november 24. vasárnap, 14:44
Narancsos mézes krémes
Tészta:

60 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
15 dkg puha vaj
6 evőkanál folyékony méz
2 egész tojás
4-5 evőkanál tejföl
Krém:

4 db narancs reszelt héja
2 db narancs leve
annyi tej, hogy ha a narancsok levét lemérjük azzal együtt legyen 8 dl a folyadék (nálam 2 dl narancslé ahhoz tettem 6 dl tejet)
8 púpos evőkanál liszt
4 tojás sárgája
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
Csokimáz:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 evőkanál tojásfehérje
A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített, 180 °C-os sütőben megsütjük a lapokat. Vigyázz, ne legyen száraz a tészta, könnyen sül! A tepsi mérete 35 x 35-ös volt nálam. Jól megmossuk a narancsokat és
koszegimarika, 2019. október 11. péntek, 22:15
Hatlapos, ahogy én készítem
Nekem meg van a szalalkális recept, ezért közreadom: Ez a sütemény 2-3 napig garantáltan puha marad

Hozzávalók

A tésztához

60 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs. szalalkáli
1 ek. zsír
1/4 liter tej

A krémhez

25 dkg cukor,
1 liter tej,
2 dkg kakaó,
4 evőkanál liszt

Elkészítése

A lisztben a szalalkálit elkeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk, utána jön a cukor és a tejjel rugalmas tésztát készítünk. 6 egyenlő méretű cipót készítünk belőle.

A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, majd tepsi hátán (gáz tepsi méret) világosra sütjük! Vigyázni kell vele, mert ekkor még törékenyek a lapok!
A krémhez a cukrot lábasban karamellizáljuk, (nem szabad megégnie) majd felöntjük 8 dl tejjel és felforraljuk. A lisztet és a kakaót a maradék 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt karamellás tejhez adjuk, és forrásig főzzük, állandó kevergetés mellett.

A kész lapok közül
suzymama, 2019. augusztus 31. szombat, 15:27
Rigó Jancsi
evőkanál finomliszt
A krémhez
900 ml habtejszín
150 g porcukor
1 ek vaníliás cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek zselatin
100 ml tej
A tetejére
200 g étcsokoládé
50 g vajelkészítés


A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután az összes tojáshabot beletesszük, és óvatosan keverve beledolgozzuk.
Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.

Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszük a cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
A zselatint
koszegimarika, 2019. augusztus 22. csütörtök, 21:00
Krémes-szilvás pite
adag:

Tészta:

- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 1 csipet só

Krém:

- 3 db tojássárgája
- 5 db tojásfehérje
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 1.5 dl tejföl (egy kis doboz)
- 4 ek cukor
- 1 kg szilva
- fahéj ízlés szerint
- 5 evőkanál búzadara

Elkészítés:

Tészta:

1. A lisztet, a cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, ezután a vajat elmorzsoljuk benne.

2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. (Ha nem áll össze, tehetünk még egy kis tejfölt bele.) Tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Ha szakad, nem baj, kézzel belelapogatjuk.

3. Meghintjük 2 evőkanál búzadarával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja), kirakjuk a kimagozott, félbevágott szilvával (vágott felével
suzymama, 2019. augusztus 02. péntek, 19:25
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál porcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés: Egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket "nyéllel" szedünkle az ágakról.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a liszttel, majd apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és pihentetjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nagyobb lserpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, éppen csak lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül pár perc alatt aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a virágernyőkről az olajat, . A porcukrot és a
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
1/448
Képek, videók
Spanyol brios3.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
spanyol brios2.JPG
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
Spanyol brios1.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
mazsolás briós3.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós2.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós1.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
mazsolás briós.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
briós.jpg
veronika74
2013. május 29. szerda, 19:54
briós csomózás.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:49
pillangók és briósok
paariza
2011. február 27. vasárnap, 21:23
ökörszem + bríós
szavaikati
2010. április 05. hétfő, 20:48
brioso.jpg
szalai0913
2010. március 05. péntek, 18:09
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Címkék
darált dióval, sült káposztát, fánk készül, tepsi oldalától, fehér tésztát, vajat elmorzsoljuk, tészta beszívja, sütők teljesítményétől, narancsok levét, száraz anyagokat, cukorral habosra, Nemes Nagy Ágnes, többi hozzávalóval, összes tojáshabot, forró olajba, puha vajat,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.