Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 11:51 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Briós
Hogy én mennyire szeretem a brióst! Leginkább a cukorszórást a tetején, ami csak úgy ropog a fogam alatt. És bár ez egy édes péksütemény én felvágottal és sajttal jobban szeretem, mint mondjuk lekvárral.

Hozzávalók
4 adag
50 dkg liszt
6 dkg cukor
Csipetnyi só
1 db tojás
2,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 db tojás a kenéshez
2 ek cukor a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, és a cukrot, közepébe beleütjük a tojást. 50 ml langyos tejhez adunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 1-2 ek lisztet. Ha megkelt a többi hozzávalóval elkeverjük. Összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg, nem lesz tocsogós, a tészta beszívja a vajat a dagasztás közben. 35 percig pihentetjük

A nyújtódeszka felületét kicsit megolajozzuk. A tésztát henger formájúra nyújtjuk. Kb. 6 dkg-os gombócokat formázunk. Kb. 15-16 db lesz belőle.

Pihentetjük kb 2 percig.
suzymama, 2020. március 11. szerda, 14:10
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
sertészsír,
2 tojás,
7 dl tej,
3 evőkanál kristálycukor,
só,
3 evőkanál tejföl.
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
Őrölt paprikával megszórva kis
színt adunk hozzá, majd a kifőzött galuskával az egészet összekeverjük.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, és ezt is a galuskához kínáljuk.

Asszonykonty
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg
cukor, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1
citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1
evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel
megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A
megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Asszonykonty
Egy nagy sikerű recept Nyírmártonfalváról, Szabóné Jónizs Erzsébettől. Ezt a műsort szeptember 27-én a Duna World ismét műsorra tűzi, 13.45-től. Ajánlom figyelmébe annak, aki még nem látta.
Asszonykonty
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:25
Kefires lángos
Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 zacskó 7g-os Dr. Oetker instant élesztő,
3 dkg só,
6 dl kefir,
3 tojás,

1-1,5 liter olaj a kisütéshez.
Sajt, tejföl, fokhagyma a tetejére.

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd belekeverjük az instant élesztőt és a sót. Beletesszük a 3 egész tojást és a 6 dl kefirt. Az egészet jól eldolgozzuk, így kicsit ragadós, puha tésztát kapunk.

A tésztát kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Ha szobahőmérsékletűek voltak az hozzávalók, akkor kb. 1 óra az optimális kelesztési idő. Ha hidegek a hozzávalók, akkor kb. 2-2,5 óra, míg duplájára kel a tészta.

A megkelt tésztából egy darabot kiveszünk, 6-8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle és kb. 2 cm széles szeleteket vágunk. Egy-egy szeletet lisztes kézzel lángos formára igazítunk. Egy deszkán előkészítjük az egy-egy sütéshez kellő mennyiséget. Én kisebb méretű lángosokat szoktam készíteni, hogy a gyerekeknek is megfelelő méretű legyen.

A megformált
bkisseva, 2018. május 03. csütörtök, 12:57
Kakaós csiga
Hozzávalók:

50 dkg liszt

5 dkg margarin, vagy olaj

5 dkg porcukor

Egy csipet só

2,5 dkg élesztő

1 db tojás

2,5 dl tej

25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Kevés tejszín

Porcukor

Kakaópor.

Elkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem készítünk kovászt. A lisztet, a margarint, a sót, a tojást és az élesztős tejet egy tálba tesszük, és fokozatosan adagolva a tejet, összegyúrjuk a tésztát. Egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A 25 dkg margarint a táblára tesszük, lisztet szórunk rá, és a kezünkkel szétlapítjuk, majd félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, és a félretett margarint ráhelyezzük, majd minden oldalról
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:20
Farsangi fánk
Farsangi fánk: (Juli Suli könyvből)

56 dkg finomliszt
4 dl tej
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
5 tojássárgája
0,3 dl rum
csipetnyi só
8 dkg ráma margarin
a szóráshoz: egy kevés finomliszt
a lekenéshez egy kevés olaja sütéshez: bőven olaj
a tálaláshoz: rummal higított barackíz

A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejet megmelegítjük (kb.35 C.fokra) az élesztőt egy kevés porcukrot meg lisztet adunk hozzá. A tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. A rumot belecsurgatjuk, csipetnyit megsózzuk és az olvasztott vajat apránként hozzáadva hólyagosra dagasztjuk. A tészta tetejére egy kevés lisztet szórunk, majd letakarva meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, 2 cm vastagságú lappá nyújtjuk és fánkiszúróval kiszaggatjuk. A fánkok tetejét olajjal megkenjük, letakarjuk, majd kb 20 percig újra kelesztjük.

Utána mindegyik fánk közepét
bkisseva, 2018. február 08. csütörtök, 11:04
Detti túrós pogácsája
alaposan, hogy szép, sima tésztát kapjunk. Ha kell, sót még tehetünk bele.

Vizes kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat, amiket tegyünk egy előzőleg kivajazott tepsire. A felvert tojással kenjük meg a pogácsák tetejét, és szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, esetleg mákot. Előre felmelegített sütőben, 200 fokon süssük aranybarnára a pogácsákat.

Melegen a legfinomabb, de teával, vagy forró csokoládéval hidegen is kitűnő!

Tipp:

Könnyebb lesz a tészta, ha átszitáljuk a lisztet.
A vajat ne olvasztva adjuk a túróhoz, és a tésztát hidegen dolgozzuk össze, mert így később könnyebb lesz a gombócokat elkészíteni.
Először mindig kevesebb sót tegyünk a tésztába, nehogy a kész pogácsa élvezhetetlen legyen. Lehetőségünk van még az újbóli sózásra, miután már összeállítottuk a tésztát.
Nem baj, ha nyersen egy kicsit sósabb a nyers tészta, sütés után úgysem érezzük majd annyira sósnak a pogácsát.
A tepsibe helyezhetünk szilikon lapot,
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 12:24
Valódi kuglóf
Ez az igazi kuglóf amolyan "békebeli"

Hozzávalók :

500 g liszt
4 g élesztő
80 g cukor
200 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
3 tojás
csipet só
50 g kandírozott citromhéj
100 g rumos mazsola
20 g rumos áfonya

50 g vágott mandula
100 g csokoládé

Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával
suzymama, 2018. január 16. kedd, 15:04
Alap kelt tészta
Egy dl langyos tejbe 1 ekanál kristálycukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, hogy megkeljen. Ha a barna hab feljön az edény tetejére, készen vagyunk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, a közepébe lyukat formálunk és beletesszük a megkelt élesztőt, a tojásokat, a sót, és annyi tejet (aludtttej a legjobb), amellyel jó állagú tésztát kapunk.

1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 1-2 tojássárgája szükséges, de ettől el lehet térni. az édes kelt tésztákhoz, túrús béles, kalács... stb néhány ekanál cukor is kell.

Először ujjunkkal összedolgozzuk, majd cipóvá formáljuk, és magunk felé tépkedő mozdulatokkal addig húzgáljuk, amíg a tészta a táltól el nem válik teljesen. Még beledolgozunk 1 dl olajat vagy olvasztott margarint. Ha a tészta már hólyagos nem kell tovább dagasztani.

Ezt a műveletet elvégezhetjük robotgéppel is.

Letakarjuk a tésztát és egy órát kelesztjük. Vigyázzunk, hogy a tészta "meg ne fázzon", mert nem szereti a huzatos helyet!

Ha
bkisseva, 2017. november 27. hétfő, 10:45
Tíz ajándékreceptem RECEPTMAGAZINTÓL
hozzáadva könnyű tésztává keverjük.

A tésztát közepes nagyságú tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből kis kanál ecettel, és 20 deka citromos porcukorral készült kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk.

Közepes tűznél sütjük.

Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el, s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.

2.Krémes lepény
**********************
hozzávalók:12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:49
Flódni helyett - Szovák karácsonyi sütemény
kanálsó
80 gvaj
20 gélesztő
300 mltej
Töltelék 1:
100 gporcukor
1 dbtojás
2 ev. kanálvíz
150 gdió
Töltelék 2:
100 gporcukor
1 dbtojás
150 gdarált mák
1 kv. kanálreszelt citromhéj
2 ev. kanálvíz
Töltelék 3:
2 ev. kanál víz
40 gporcukor
150 gszilvalekvár
Töltelék 4:
4 ev. kanálporcukor
2 dbtojás
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 ev. kanálgríz
300 gtúró


Tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, cukrot, valamint a 100 ml langyos tejben felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, a tetejét liszttel megszórjuk és 1 órát, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 32x40 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe tesszük az első tésztát.
Erre a tésztalapra kerül a diós töltelék, amihez a
bkisseva, 2017. november 21. kedd, 13:09
1/32
Képek, videók
Spanyol brios3.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
spanyol brios2.JPG
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
Spanyol brios1.jpg
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:18
mazsolás briós3.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós2.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós1.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
mazsolás briós.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
briós.jpg
veronika74
2013. május 29. szerda, 19:54
briós csomózás.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:49
pillangók és briósok
paariza
2011. február 27. vasárnap, 21:23
ökörszem + bríós
szavaikati
2010. április 05. hétfő, 20:48
brioso.jpg
szalai0913
2010. március 05. péntek, 18:09
fogam is van 6
katimamiii
2010. április 20. kedd, 20:51
Hópihe fáj a fogam .
alvaro-hopihe
2010. január 22. péntek, 23:12
8 db fogam mosása
tothgergo
2010. január 20. szerda, 21:26
Címkék
edény tetejére, tésztát hidegen, maradék tejet, tejet meglangyosítjuk, nagy sikerű, rumos mazsolát, liszt szélére, megkelt cukros, műsort szeptember, sütő alsó, élesztőt langyos, bucit formálunk, kifőzött galuskával, részével mozsárban, tojásnyi sertészsírt, tészta beszívja,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.