Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 02:18 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húsvétra KINDER MAXI torta
porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Legjobb a 26 cm tortaformával dolgozni, mert segít összeratani a tortánkat tálalásig. A kihűlt lappal kezdjük, visszatesszük a sütőformába megkenjük a fehérkrém egyik felével. Ekkor a közepébe mélyedést hagyva belecsorgatjuk a karamellt, majd ismét fehér, tejszínes krém következik, a lappal lezárjuk. A tetejére hagyunk a fehér krémből, vagy olvasszunk rá tejcsokoládét, ami ha megdermed, pont olyan lesz, mint a KONDER MAXI. Apróra vágott, pirított mogyorót tapasztunk az oldaláraés a tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe. A torta akkor jó, ha legalább egy éjszakát hagytuk kihűlni a hűtőszekrényben. Húsvétra ebéd után igazi méltó zárása az ünnepi menüsornak. Ha nekem nem hiszenk, próbálják
suzymama, 2019. április 24. szerda, 13:45
Ferdinánd tekercs
szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Boszorkánypogácsa boszorkányosan finom módra :)
Hozzávalók:

10 dkg dió,
1 citrom
25 dkg lágy vaj v. margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg baracklekvár


Elkészítés:

A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának).

Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre
suzymama, 2019. április 23. kedd, 17:44
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
20 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a tejfölt is. Lisztezett gyúródeszkán három cipót alakítunk
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Részeges pogácsa
40 dkg liszt
két csipetnyi só
5 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Farsangi fánk
kelesztjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.

A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

Közben előkészítünk egy nagyobb edényt, aminek van fedője és megmelegítjük benne az olajat. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert a fánkok könnyen megégnek.

A megkelt tészták közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, majd a fánkokat beletesszük az olajba úgy, hogy a lyukas fele kerüljön az olajba (lefelé), tehát fordítva. A sima fele legyen felül.

Ekkor fedővel letakarjuk, majd ha megsült aranybarnára, akkor megfordítjuk, de ekkor már nem tesszük rá a fedőt!

Ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert lehűti azt, meg nem tudnak egymástól megkelni szépen!

Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.

Porcukorral és lekvárral
koszegimarika, 2019. január 13. vasárnap, 12:16
Boda Magdolna
azt)

játsszuk újra azt a jelenetet... tudod?...
na azt!,
vagy honnan is?...
amikor te bejössz
aztán kimégy...
vagy nem is
inkább azt, amikor kimégy,
aztán pedig bejössz.


Jég


csak egy jégdarab,
a folyó alvadt ezüströge,
kavicsok és apró faágak belefagyva
- majd elengedi, ha vége a télnek.
Kihullik belőle mind,
mint kihűlt tenyérből az élet.

Bedobom a folyó közepébe,
hadd vigye a víz,
ha egyáltalán továbbjut,
és nem akad fönn a bokor
vízbelógó ágain.

Én űrhajós akartam lenni,
megkerülni a Napot,
Holdat és csillagot,
itt maradtam mégis
veletek a földön,
s lettem azzá ami,
olvadó jégdarab,
kemény és belül fagyott,

de olykor egy pohár abszint,
és repülök,
nem mint űrhajós,
hanem mint bukott
menusgabor, 2019. január 08. kedd, 21:45
Diabetikus kenyér receptje
érrendszeri betegségben szenvednek, és magas a vércukorszintjük.

Ha gluténérzékeny vagy, akkor a búzalisztet helyettesítheted zabliszttel, és az olajat is el lehet hagyni.

Hozzávalók:

500 g teljes kiőrlésű búza-, vagy rozsliszt
500 ml langyos víz
25 g friss élesztő
100 g magkeverék, lehet tök, szezám, len-, napraforgómag
1-2 evőkanál olívaolaj (opcionális)
1 kiskanál só
Elkészítés:

Egy nagyobb tálba tedd bele a lisztet, készíts a közepébe kis bemélyedést, majd mehet bele a víz, az elmorzsolt élesztő, a magkeverék, az olívaolaj, amennyiben használsz, és a só.

Az egészet egy kanál segítségével keverd össze, ha szépen összeállt, egy sütőpapírral kibélelt, enyhén olajos tepsire tedd rá a cipót, majd mehet be a 200 Celsiusra előmelegített sütőbe, ahol egy óra alatt el is készül.

Ha kihűlt, máris fogyaszthatod. Nagyon finom.
Forrás :
pacsakute, 2018. december 27. csütörtök, 13:12
Almafánk......
hétköznapokra, ünnepre egyaránt jó !

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma
1 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dl tej
4 dkg margarin
2 egész tojás
1 mokkáskanál só
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.

Elkészítése:

1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Bő, forró olajban, fedő alatt
agica2004, 2018. december 23. vasárnap, 16:39
Zöldségarc
diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját. A sótlan húsok mellé meglepően ízes levesek társultak, a tányéron hagyott kevés maradékot viszont csak a tanárok poroszos szigorának tudtuk be.

Ehetetlen menzakaja miatt Hajdú Péter étterméből rendelő diákok Törökbálinton, egy szem répakarika a zsemle közepébe vágva Dunakeszin - ilyen és ehhez hasonló esetektől volt hangos a sajtó 2014 elején, igaz, az iskolai menzák renoméja sosem volt túl fényes. Bár a közétkeztetés reformját még 2013 nyarán elkezdték kidolgozni, a tavaszi félév kezdetét megcélozva annak hatálybalépésével, akkor még az Európai Bizottság térfelén pattogott a labda.

Ezt követően 2014 szeptemberére időzítették a Balog Zoltán nevéhez fűződő rendelet megvalósítását, de még az előző tanévben sem volt kötelező lenyomni a gyerekek
klarika47, 2018. december 16. vasárnap, 10:48
Meggyes csigatekercs bögrésen
is.


A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra és vágjuk fel 20-30 cm hosszú 8 cm széles csíkokra. A csíkok szélességénél vegyük figyelembe a gyümölcs méretét, olyan széles legyen, hogy a gyümölcsöt jól be lehessen bugyolálni majd. (Az enyém elsőre kicsit vékony lett, néhol kikandikált a meggylé, de így is imádtuk.)

A csíkok közepébe mehet a meggy, majd ezt szórjuk meg cukorral, és fedjük be a tésztával. A tésztarudakat tekerjük fel csiga alakban, én csak simán tepsibe tettem, de mehet egy kerek sütőformába is (kb. 28-as).

Süssük kb. 200 fokon, 30-40 percig, míg aranyszínű nem lesz, nekem 35 percig sült.

Jó szívvel ajánlom kipróbálása!

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
suzymama, 2018. december 10. hétfő, 16:14
1/201
Képek, videók
Kép 1060. Húsvétra - én.
jucinenadov
2019. április 27. szombat, 00:16
179. Húsvétra - 228..jpg
jucinenadov
2019. április 26. péntek, 23:46
HÚSVÉTRA, új. png.png
rochlitzne
2018. szeptember 28. péntek, 14:58
HÚSVÉTRA 4. PNG.png
rochlitzne
2018. szeptember 28. péntek, 14:56
HÚSVÉTRA 3.PNG
rochlitzne
2018. szeptember 28. péntek, 14:53
Kis Virág :Húsvétra
maria_kadar_148
2018. április 08. vasárnap, 00:17
Húsvétra Mindenkinek.gif
borigit
2018. április 05. csütörtök, 12:28
Péter Erika:Húsvétra
maria_kadar_148
2018. április 05. csütörtök, 00:08
Húsvétra
vorosrozsa66
2018. április 01. vasárnap, 18:45
0 az otti Húsvétra Minden
lovaszmarika
2018. április 01. vasárnap, 12:02
husvétra.jpg
sz719eszter
2018. március 30. péntek, 03:03
húsvétra0329.jpg
maroka
2018. március 30. péntek, 02:00
201401202014re-az-arom a-a
agica2004
2014. április 16. szerda, 12:58
Latte-Art-Aroma.jpg
orsi1
2013. február 21. csütörtök, 19:35
Aroma511311541941mSmal l.j
linktaram
2012. október 23. kedd, 09:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.