Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 08:08 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lila hagyma gyógyító hatásairól
A lila hagymának rendkívül jótékony hatása van a rákos megbetegedésekkel szemben, megállítja az orrvérzést, védi a szívet.

Van, aki szereti és van, aki utálja erős szaga miatt. Akárhogy is, egészségre gyakorolt hatásai csodálatosak. Főként, ha nyersen esszük, mivel a főzés minden értékes hatóanyagát megsemmisíti.

7 nyomós ok, amiért ajánlott lila hagymát enni
1. Megállítja a rákos sejtek növekedését
Tele van kénes összetevőkkel, melyek védik a szervezetet a fekélyektől és többféle ráktól. Emellett sikeresen harcolnak a húgyúti fertőzésekért felelős kórokozókkal is.

2. Segít cukorbetegségben
A lila hagyma fokozza az inzulin termelődését, ezért aki cukorbeteg, egyen sok nyers hagymát.

3. Gyógyítja a székrekedést
A hagyma rostjai segítenek székrekedés esetén, eltávolítjak a méreganyagokat a belekből.

4. Segít torokfájás
pacsakute, 2019. november 06. szerda, 21:16
Tojássaláta Eztfaldfel módra
Hozzávalók a tojássalátához:
- 8 db főtt tojás
- 2 db főtt burgonya kis kockákra vágva
- 1 kisebb fej lila hagymának a fele
- 1 kisebb kígyóuborka
- 1 kaliforniai paprika

Az öntet hozzávalói:
- 7-8 evőkanál majonéz
- 150 gramm natúr joghurt
- 1 kiskanál mustár
- 1-2 mokkáskanál citromlé
- só
- őrölt bors
- petrezselyem

Tojássaláta elkészítése:
A főtt tojásokat meghámozzuk, karikákra vágjuk, és beletesszük egy tálba. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, a kaliforniai paprikát, és a kígyóuborkát pedig apróra felkockázzuk, és a burgonyával együtt hozzáadjuk a tojásokhoz. Ezután elkészítjük az öntetet. A majonézt a joghurttal simára keverjük, sóval, borssal, mustárral, és citromlével ízesítjük, majd hozzákeverjük a petrezselymet is. Ezt ráöntjük a salátára, és óvatosan összeforgatjuk. Egy órára hűtőbe tesszük, és aztán fogyaszthatjuk
suzymama, 2019. augusztus 26. hétfő, 14:09
Húsvéti tojásdíszítés
ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után legalább 10 percig kell főzni, majd azonnal lehűteni hideg vízzel, hogy könnyebben lehessen őket meghámozni.


Húsvéti tojásdíszítés

Festés

Ma már sokféle kiváló festéket lehet kapni a boltokban, ami megkönnyíti a tojásfestést, érdemes azonban kipróbálni a hagyományos festési eljárások közül is néhányat. Talán legismertebb a vöröshagyma héjával való festés. A hagymának a száraz, színes külső héját kell összegyűjteni, jó sokat. A hagymahéjra vizet kell önteni, majd felforralni és ebben a lében áztatni a főzött tojásokat. Minél tovább marad a festőlében, annál sötétebbre színeződik a tojás. Száradás után olajjal vagy szalonnabőrrel lehet fényesíteni. További természetes festékek: hagymahéjjal főzve beige, áfonyalében áztatva kék, fekete teában vagy erős kávéfőzetben áztatva barna, spenótlében áztatva zöld, málnaszörpben rózsaszín, ecetes céklalében, vagy lila hagyma
lenke1964, 2016. március 27. vasárnap, 08:52
A hagyma dicsérete
érdemes sok hagymát enni?
Érdemes!

Vöröshagyma
A leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.

Fehér hagyma
De hívhatnánk hamburger hagymának is nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!
Lilahagyma
Rendszertanilag a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Gömbölyű hagyma, amelynek a csúcsai kissé ellapultak. A vöröshagymához képest kevésbé erős, gyakran édeskés ízű,
lenke1964, 2015. december 07. hétfő, 17:37
A saját veteményes igenis kitermeli az árát
paradicsom - 2 négyzetméter (30 cm tőtáv x 60 cm sortáv)

10 tő padlizsán - 1 négyzetméter (30 cm tőtáv x 60 cm sortáv)

2 tő cukkini - 1 négyzetméter (50 cm tőtáv)

Így működik

A módszer nagyon egyszerű: egymás mellé vetünk gyorsan és lassan növő növényeket. Mire utóbbiaknak szükségük van a helyre, előbbiek már ki is jönnek a földből. A saláta, a retek, a rukkola mind olyan növények, amelyek 30-60 nap alatt beérnek, pont mire például a borsónak, hagymának, krumplinak több helyre lenne szüksége. A szintén gyorsan beérő karalábé, spenót és borsó pedig addigra ,,végez", mire a paradicsomoknak, paprikáknak megnő a tér- és tápanyagigénye.

A LOGIKA

A szoros ültetésért elegendő napfény, víz és tápanyag esetén a növények még hálásak is, hiszen a szomszéd adta árnyék miatt nedvesebb marad a földfelszin abban az időszakban, amikor a gyökereik még gyengécskék és nem tudnak túl mélyről vizet felszívni.

Csak arra kell
radvanszki_jozsef, 2014. március 23. vasárnap, 16:44
Tipp a termésünk tárolására...
termelésben, de téli tárolásra a legjobb a dughagymáról termelt, nagy szárazanyag-tartalmú, Makói típusú vöröshagyma. A hagyma akkor mondható érettnek, ha a szára elhervadt, könnyen lecsavarható, a hagyma nyaka bezárult és a felső, ún. páncéllevelei papírszerűen vékonyak és törékenyek lesznek. A sérült és a beteg hagymákat azonnal fel kell dolgozni.

Az egészséges hagymák tartós tárolására a legalkalmasabb a szellős, száraz levegőjű padlás, ahol a hagymákat egy rétegben terítjük le. A fagy a hagymának nem árt, de a fagyott hagymát nem szabad mozgatni, illetve, ha használunk belőle, akkor minél előbb fel kell dolgozni!



3. A fokhagyma tárolása

A fokhagymát füzérbe vagy csokorba kötve és felaggatva tárolhatjuk a kamrában, fészerben vagy a padláson. Meleg konyhában a fejek könnyen romlanak, száraz helyen pedig teljesen kiszáradnak. A póréhagyma tárolása nem okoz gondot, hiszen ez teljesen fagyálló, kinn maradhat a szabadban, a termőhelyén, és csak annyit kell belőle
szelidszeder, 2011. október 09. vasárnap, 09:07
Stroganoff bélszín
Hozzávalók 2 éhes emberre:

40 dkg hús (marha, sertés, de lehet csirke, pulyka vagy húsgombóc is)
2 fej lila hagyma
25 dkg gomba
1 nagy pohár tejföl
1 dl fehér bor vagy rose
8-10 apró télire eltett, csemege uborka
1 ek dijoni mustár
1 ek Globus mustár

bors
olíva olaj
frissen aprított petrezselyem

Elkészítés:

Kevés olíva olajon megpirítom a felcsíkozott, sózott, borsozott húst. Tényleg legyen aranysárga kérge! Ezután hozzáteszem a felszeletelt hagymát és gombát. Addig sütöm, amíg az összes gomba átsül. Ennyi idő a hagymának is elég, és az a lényeg, hogy a hagyma puha, de szálas maradjon. Ráöntöm a bort, hozzáteszem a mustárt és a tejfölt, valamint a csíkokra vágott csemege uborkát. Összeforralom.
Remek tésztával és rizzsel is. Ha akad friss, apróra vágott petrezselyem, akkor az is mehet a tetejére.
1vargaildyko, 2010. október 31. vasárnap, 13:57
A hagyma
növények legtöbbje földalatti tároló rendszerrel rendelkezik, mint amilyen a hagyma, vagy a gumó. A családhoz tartozik még a hagymán kívül a tulipán, a jácint és a májusi gyöngyvirág, valamint olyan ehető növények, mint amilyen a póréhagyma, a fokhagyma és a snidling. A hagymaféléket két fő csoportba oszthatjuk- zöldhagymák és száraz hagymák, mely esetben a második tulajdonképpen érett hagymát jelent, lédús hússal és száraz, papírszerű külső héjjal.

A közönséges hagymának egy, vagy több levéltelen szára van, mely 0,75 - 1,8 méter (2,5 - 6 láb) magasra is nőhet, a végén egy csokornyi apró, zöldes-fehér virággal. A levelek a növény megduzzadt alsó részében alakítják ki a föld alatt található hagymarészt, amely az érett, ehető hagyma. A legtöbb termelésbe vont hagymafajtát a növény apró magjáról szaporítják, melyet közvetlenül a talajba vetnek el, azonban a hagymát termeszthetjük az apró fiókhagymáiról is, vagy palántáról is. A hagymák a legellenállóbb
mkatus, 2009. szeptember 06. vasárnap, 21:22
Füszer növények...!
egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.

Nálunk viszonylag kis területen termelik - azt is főként a kiskertekben. Jelentősége mégis kitüntetett, mert szinte mindennap szüksége van a háziasszonyoknak egy-egy gerezd fokhagymára. Kis termény - szokták mondani. Amikor azonban egy esztendőben, valamiféle okból nem volt a piacon fokhagyma, a hiánya joggal okozott kényelmetlen közérzetet a lakosság köreiben.

Termesztése:

A fokhagymának sokféle változata van; egyesek magot érlelnek, tehát magról szaporíthatók. Akadnak olyanok, amelyek a magszár csúcsán kis hagymácskákat hoznak létre, mások viszont sarjhagymákkal szaporodnak. A nálunk általában termelt változat nem hoz magot, de vannak tavaszi és őszi fokhagymák, amelyeknek az ültetési időpontját nemkívánatos felcserélni, vagyis az őszieket ősszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni.

Mert nálunk a fokhagymát úgy szaporítják, hogy a gerezdekből álló és csupán
joskaba45, 2009. augusztus 01. szombat, 08:33
Képek, videók
Oregánó hatásairól .jpg
pacsakute
2019. május 20. hétfő, 22:11
Hagymanó
sarkanynori
2012. május 31. csütörtök, 17:14
a hagymánk (2).JPG
bartokiovi
2010. május 30. vasárnap, 20:08
a hagymánk (1).JPG
bartokiovi
2010. május 30. vasárnap, 20:06
Szuszlov, Rákosi, Vorosil
agica2004
2017. július 08. szombat, 19:23
Rákos Sándor Aranyeső.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:17
Rákosi Mátyás-Bebrits Laj
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:26
rakosi-1948-junius-11e n-.
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:25
rakosi-magyar-radio195 6.j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:24
rakosi-matyas-1949.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:23
rakosi-matyas1956.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:15
rakosi-matyas-a-magyar -ko
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:14
rakosi-matyas-fiatalon .jp
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:13
A rákos sejtek eltüntetés
anci-ani
2016. június 10. péntek, 20:46
(Rákosi Jenönek).jpg
chillik
2016. március 14. hétfő, 04:00
Címkék
Tojássaláta Eztfaldfel, felszeletelt hagymát, fokhagymának sokféle, lila hagymának, leginkább ismert, dughagymáról termelt, összes gomba, saját veteményes, fokhagymát füzérbe, ünnepi asztalra, főzés minden, fejek könnyen, hagyma rostjai, nevéhez hűen, szára elhervadt, tavasziakat tavasszal,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.