Belépés
2020. február 22. szombat | 8. hét | 53. nap | 08:32 | Gerzson
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Simonyi Imre versei
földközel
és arra emlékszel még hogy milyen
angyali tisztaságú vágyak
fektettek hanyatt minden ágyat
akkor még
az ifjúkor...

persze lehet
hogy az semmi volt
de mit tehetsz mondd ha mindennek hitted
s mondd mi maradt annak akit már ebből
a semmiből is kisemmiztekItthon


Nézd, ma a hold, a narancs telihold
a Körös tükörén lebegő.
Mondd, nem ez a kép, meg egy harapásnyi
itthoni jó levegő

volt-é a hiány, ott, az idegenbe:
ok jajra, panaszra — szegény?
Kéznél az a gally, kéznél az az emlék,
s megkapaszkodni remény

kínálja magát. — Nézd, itt ha botolnál,
kar nyúlna feléd, ölelő:
felfogni esésed. — Míg élsz, amig élhetsz,
csak itt lehet kedv meg erő

viselni a jót: az itthoni jót
meg az itthoni fájást,
Lásd, talpad alá fut az itthoni gyep,
s elföd a vihartól az itthoni
menusgabor, 2020. február 21. péntek, 19:00
Öreg nénike és a macska
néző, földes szobácskájában, jelképes ezüstfénnyel tündököl fel a homályban egyetlen kincse, melyet hosszú életében szerzett: a tű.
Most gyakran látom őt kora reggelek havában, a piacon. Félkesztyűt hord, mely keze fejét melegen tartja, viszont ujjait szabadon hagyja, hogy kedvükre fázhassanak. Odamentem hozzá, mert minden alkalmat megragadok, hogy beszélhessek vele. A bódék körül ácsorgott. Itt vaskampókról nyulak lógnak, megnyúzva, téli bundájukból kivetkőzve, s véres-lila húsuk didereg a fagyos levegőben. Együtt bámészkodtunk. Én arra gondoltam, milyen meghatóak ezek a meztelen testek, a leggyávább állatok, melyek azért mindig természetellenes módon múlnak ki, és hősi halált halnak, míg az oroszlánok, a legbátrabb állatok többnyire állatkerti magányukban pusztulnak el, orvosi felügyelet alatt, végelgyengülésben.
- Nyulat vesz? - kérdeztem tőle.
- Dehogy - mondja gyorsan és szégyenkezve, s meghökken attól a gondolattól, hogy ő talán nyulat is vehet. - Csak a fejet akarom hazavinni. Meg a
liliana01, 2020. február 15. szombat, 19:27
Holnap Szent Bálint ünnepén elkezdhetnénk
milyen formája... színe... hőmérséklete... majd rövid időre zárjuk össze tenyerünket, anélkül hogy szorítanánk. Az ima idejére maradhatunk végig zárt tenyérrel, a kaviccsal a kezünkben.
"Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek; elveszem testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom majd belétek, és gondoskodom róla, hogy parancsaim szerint járjatok, törvényeimet megtartsátok és meg is cselekedjétek" (Ez 36,26-27). A Lélek úgy vesz körül minket, mint a levegő, amit belélegzünk, vagy ahogy tengerben a víz a halakat. Itt van, körülölel, átkarol... Isten szeretetét hozza közelembe. "Veled vagyok... melletted állok... hátulról támasztalak... előtted haladok... mindennap, a világ végéig".
A betlehemi csoda közénk hozta Istent, de a pünkösd most a szívedbe hozhatja. Isten Országa Jézus tanítása szerint "bennünk van". Figyelmességetekre, érzékeny lelketekre van szüksége ahhoz, hogy szívetekbe lépjen. Igen, jöjj, költözz hozzánk, élj bennünk,
suzymama, 2020. február 13. csütörtök, 08:58
Oxigén - az életünk függ tőle
vagyis oxigént veszünk fel és szén-dioxidot adunk le. A légzésnek két típusa létezik, az egyik az anaerob, a másik az aerob légzés. Az anaerob légzés főként az egyszerű, egysejtű állatok sajátossága, amely nem jár oxigénfelhasználással, vagyis a szerves anyagok átalakításához ezek az élőlények nem használnak oxigént. Ezzel szemben az aerob élőlényeket oxigént felhasználó fajoknak nevezzük. Ide sorolandó az ember is.

A légzés négy szakaszra osztható. Először is légcseréről beszélünk, amikor a levegő a tüdőbe áramlik. A külső légzés az, amikor a léghólyagocskák falán megtörténik a gázcsere, vagyis az oxigén a tüdőből a hajszálerekbe kerül. Belső légzés az, amikor az erekből az oxigén a sejtekbe jut és a szén-dioxid vissza. A sejtlégzés pedig az, amikor az oxigén felhasználásával a mitokondrium kémiai vegyületeket alakít át, és a reakciók mellékterméke lesz a szén-dioxid.

A belélegzett levegő nem teljesen csak oxigénből áll. Ez az arány csak 21%. A nitrogén aránya 78%, a maradék egy
pacsakute, 2020. február 09. vasárnap, 21:40
Bodó János versei
szám-
Hát nem a boldogság
Köszöntött reám!
Hiányzom-e, kérdi,
Bizony hiányzol!
Elmenjek-e hozzád,
Vendégül látol?
Vendégül látlak én,
Megágyazhatol -
Szívem közepében
El is lakhatol...

BoldogságVége a nyárnak...

Vége a nyárnak, a réti virágnak -
Sorba kopognak az őszi napok...
Nincs köszönet tebelőled, a nyárnak
Adtam az álmaimat: csak a semmi vagyok...
Kong az üres levegőtől az éjszaka immár,

Vissza is integet... boldog: a nyár!

Daktilusi verslábakkal irt időmértékes vers

Évszakok


Virágének

Szerelem, szerelem,
Édes gerjedelem...
Hogy` s mért, mint a virág
Teremsz a szívemen?

Mint jó mag jó földben
Szépen kicsírázol,
Az áldott napfénytől
Megnősz s kivirágzol...

Aztán a virágod
Lészen a világom:
Minden áldott reggel
Szintúgy
menusgabor, 2020. február 08. szombat, 17:15
Berzsenyi Dániel versei
kamarámban
Keservimmel zárkozom,
Könnyel ázott nyoszolyámban
Utánad óhajtozom.

Minden reggel siralomra
Nyitom fáradt szememet,
Siratlak, ha nyugalomra
Hajtom árva fejemet.

Oh, siratlak, míg könnyeim
Forrása el nem apad,
Míg bé nem húnynak szemeim,
Míg szívem meg nem szakad.
[1797-1799 között]


A TAVASZ


A tavasz rózsás kebelét kitárva,
Száll alá langyos levegőn mezőnkre.
Balzsamos fürtjén Zephyrek repesnek,
S illatot isznak.

Alkotó aethert lehel a világra,
Mellyre a zárt föld kipihenve ébred;
Számtalan létek lekötött csirái
S magvai kelnek.

Flóra zsengét nyújt mosolyogva néki.
Nyomdokin rózsák s violák fakadnak,
A vidám Tréfák, Örömek, Szerelmek
Lejtnek utána.

Én is üdvezlő dalomat kiöntöm,
S egy virágbimbót tüzök,
menusgabor, 2020. február 07. péntek, 17:30
Teendők megfázás esetén
körmeink alatti területet. A kézmosás hatékonyságát a fertőtlenítő szappanok és a meleg víz természetesen növeli.
Figyeljünk arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat kézmosás nélkül és ha beteg által használt tárgyat, vagy őt érintjük, akkor ezt követően mihamarabb mossunk kezet!

A köhögés és tüsszögés helyes módját is sajátítsuk el!
A megfázás és az influenza legtöbbször direkt kontaktussal terjed. Ha valaki tüsszög, vagy köhög a vírus kórokozói képesek akár két métert is utazni a levegőben. Mit tegyünk akkor, ha nem szeretnénk továbbadni a betegséget? Tüsszentés és köhögés esetén takarjuk el az orrunkat és szánkat egy zsebkendővel, és a használt zsebkendőt egyenesen dobjuk a fedett szemetesbe, vagy húzzuk le a wc-n. Ha pedig nincs kéznél zsebkendő, akkor tüsszentsünk, vagy köhögjünk a karhajlatunkba, ne a tenyereinkbe, mert azokkal sok mindent megérintünk, így elszórva a kórokozókat a helyiségben.

Ha valaki megbetegszik, különítsük el!
Saját szoba és külön fürdőszoba
pacsakute, 2020. február 05. szerda, 13:38
A tüdő gyógyítására: kakukkfű és fenyőtű
A tüdő az egyik legfontosabb szervünk. Bizonyára ez a tény csak akkor tudatosul igazán bennünk, amikor valamilyen tüdőproblémával kell megküzdenünk. Mégis mit tehetnék a tüdőnk egészségének megőrzése érdekében és hogyan vigyázzunk rá, hogyan óvjuk? Az egyik legalapvetőbb dolog, amit tehetünk, hogy nem dohányzunk és kerülünk minden olyan allergén anyagot, amelyek károsíthatják a légutakat. Tüdőnknek a száraz levegő sem tesz túl jót, hiszen ebben az esetben a nyálkahártya kiszárad és a kórokozók is hamarabb utat találnak maguknak, amelyek a szervezetünkbe kerülve különféle betegségeket okozhatnak. A téli, hideg hónapokban ügyeljünk arra, hogy ne fázzunk meg és tartózkodjunk elegendő időt a friss levegőn, illetve lélegezzünk mélyeket. Sokan nem tudnak helyesen lélegezni, pedig ez is hozzájárul ahhoz, hogy tüdőnk minél hosszabb ideig egészséges maradjon. Érdemes a rekeszizmot és a légzőizmokat is
pacsakute, 2020. február 05. szerda, 00:06
Az élet szenvedései Isten viharai
felé.
Az élet szenvedései Isten viharai. Néha velünk szemben fújnak, és nagyon erősek. Ezek az Ő hurrikánjai, amelyek életünket magasabb szintekre emelik, egészen a menny felé.
Emlékszel-e egy olyan nyári napra, amikor a forróság és a párásság annyira nyomasztó volt, hogy alig tudtál lélegezni? De megjelent egy sötét felhő a horizonton, egyre nagyobb és nagyobb lett, majd hirtelen gazdag áldást hozott világodra. A szél tombolt, villámok cikáztak, és zengett az ég. A vihar elborította egedet, a levegő megtisztult, új élet volt a légben, és világod megváltozott.
Az emberi élet pontosan ugyanezen az alapon működik. Amikor az élet viharai megjelennek, az atmoszféra megváltozik, megtisztul, megtelik új élettel, és a menny egy része jön a Földre.
Ha akadályokkal találkozunk, azok éneklésre késztetnek bennünket. A szél nem akkor zenél, amikor a nyílt tengeren száguld végig, hanem akkor, amikor akadályokba, a fenyőfa kiterjesztett ágaiba vagy egy eolhárfa húrjaiba ütközik. Csak ekkor hallatszik
kalmanpiroska, 2020. február 04. kedd, 22:01
Történelmi lecke
szovjet hadsereg segítségül hívásáról szóló kérelmet. Október 28-án elvesztette KV és PB tagságát, majd október 29-én a Szovjetunióba menekítették" https://hu.wikipedia.org/wiki/Heged%C3%BCs_Andr%C3%A1s_(politikus)

AZÓTA ÉLEK CÉLKERESZTBEN!
Az úgy történt, hogy 1956 augusztusában láttam azt a repülőgépet, amelyikről nagybátyámék legelőjére - ahol éppen az állatokat őriztem - hullottak a röpcédulákat tartalmazó csomagok. Ezek egyike kiszakadt és szanaszét keringtek a nyomtatványok a levegőben. Egyet sikerült elkapnom. Csakhogy, amikor kezdtem olvasni olyanokról, mint ,,Felhívás", ,,sztrájk", amelyeknek a jelentését sem tudtam... odaszaladtak nagybátyámék és kikapták a kezemből, mondván:
- “Ez nem gyeröknek való!"
Pedig, pont meg akartam kérdezni tőlük ezeknek az ismeretlen szavaknak a jelentését.

ÉVTIZEDEKIG nem jutott el a tudatomig, hogy elgondolkodjak mindezeken, mert egyfolytában MINDEN EGYES NAP a TÚLÉLÉSÉÉRT MEG KELLETT
furaila, 2020. február 02. vasárnap, 01:28
Illegális bevándorlás - Pintér: sikeresen megakadályozták az áttörési kísérletet
csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. Az esetről videofelvétel is van - jegyezte meg.

A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak. A következő kísérletnél mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek - ismertette.

Papp Károly elmondta, néhány migráns magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a terület, a lezárás még tart.

Hozzátette: a rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Kitért arra is, hogy ez a határátkelő 7 és 19 óra között üzemel.

A közbiztonsági főigazgató beszámolt arról is,
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:12
1/1295
Képek, videók
Simonyi.jpg
menusgabor
2020. február 21. péntek, 18:47
simonyi-szent-istvan-u nne
vorosrozsa66
2018. augusztus 20. hétfő, 11:13
Simonyi Mária.png
chillik
2016. április 28. csütörtök, 08:59
Charles Simonyi a műhold
vargaspace
2012. november 19. hétfő, 20:11
Charles Simonyi a MaSat-1
vargaspace
2012. november 07. szerda, 17:13
Simonyi.JPG
kmmmarika
2010. május 07. péntek, 10:36
Simonyi Levi munkája
alpiger
2009. március 24. kedd, 22:15
Simonyi Levi
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 23:11
simonyi.jpg
kasztl11
2007. április 25. szerda, 18:19
0408simonyi3.jpg
szidi001
2007. április 11. szerda, 16:12
0408simonyi2.jpg
szidi001
2007. április 11. szerda, 16:11
a tálalás se semmi volt
lebo
2010. november 17. szerda, 18:17
na ez nem volt semmi
vorosritty
2008. május 20. kedd, 23:43
itt se volt épp semmi dol
___gabesz
2006. július 26. szerda, 16:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.