Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 16:30 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Látogatás San Giovanni Rotondóba.
974 októberében Krakkó bíboros-érseke pár nap szabadságra megy. Elszakadhat vatikáni teendőitől. Először úgy gondolja, hazalátogat, majd meggondolja magát: közeleg pappá szentelésének huszonnyolcadik évfordulója, így hát úgy dönt, a jubileum tiszteletére elzarándokol San Giovanni Rotondóba. Úgy érzi, vissza kell térnie arra a helyre, ahol Pio atya sok évvel azelőtt fogadta őt, amikor még csak egyszerű pap volt. Honfitársai és barátai, lengyel származású püspökök és papok kísérik el útjára. A kis csoport november 1-jén este érkezik meg San Giovanni Rotondóba, meglehetősen egyszerű autókon, amelyek egyáltalán nem hívták fel a figyelmet az illusztris utasokra, akik a Római Kúria tagjai voltak. Maga Wojtyła bíboros is egyszerű fekete ruhát visel.
Másnap, november 2-án éppen huszonnyolc éve annak, hogy Karol atya a Wawel katedrálisának kriptájában bemutatta első szentmiséjét. Most pedig Wojtyła bíboros, Andrej Deskur püspök és hat lengyel pap mutatnak be szentmisét a Csodatévő Szűzanya templomának
maroka, 2020. május 14. csütörtök, 08:16
Elhunyt Kruza Richárd lengyel származású dzsessz zenész
Kruza Richárd csütörtökön hunyt el, hosszan tartó betegségben - közölte felesége, Kruzáné Kovács Katalin és egykori növendéke, Weisz János pénteken az MTI-vel.

Ryszard Ludomir Kruzaként született 1939-ben a lengyelországi Chojnicében. Édesanyja zongoraművész volt, hatéves korától tanult zongorázni, tizennégy évesen már klubokban játszott saját zenekarral. A hatvanas években a lengyel kultúra egyik legfontosabb centruma, a gdanski Zak központ egyik fő közreműködője volt, itt több avantgárd műhöz, kabarékhoz, színházi darabokhoz írt zenét.

1967-ben költözött Magyarországra, ahol évtizedeken át volt a dzsesszélet egyik meghatározó szereplője. A zenekritikusok és közönség egyaránt a legjobb európai vibrafonművészek közé sorolta Kruzát, aki vendégművészként játszott az Interbrassban és a Deseő együttesben. 1972-ben egy időre Kanadába költözött, ahol zeneszerzéssel és zenerendezéssel foglalkozott. Több éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán, illetve a Béla Bartók
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 13:02
César-díj - A Nyomorultak a legjobb film, Polanski a legjobb rendező
bemutattam a szülővárosomat, Montfermeilt. De nemcsak a külvárosban élők nyomorultak. A nyomor sajnos egyre több franciát sújt. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy mi a film üzenete. Egyszerű. A szegénység osztja meg a franciákat. Eljött az idő, hogy letegyük a fegyvert, hogy összefogjunk, hogy megmutassuk, mindannyian ugyanahhoz az országhoz tartozunk. Franciaország a hazánk, tegyük együtt nagy országgá! Nem a másik ember az ellenségünk, hanem a szegénység" - mondta a fődíj átvételekor a thriller 39 éves mali származású rendezője.

Roman Polanski Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy című filmje is három Césart nyert el, a legjobb rendezésért, a legjobb adaptációért (Robert Harris D. című regényéből) és a legjobb jelmezért (Pascaline Chavanne), jóllehet a nemi erőszakkal vádolt rendező elismerése ellen feminista szerveztek mellett közéleti személyiségek is tiltakoztak. A 86 éves lengyel-francia rendező emiatt nem is ment el a díjkiosztóra.

Polanski rendezői díjának bejelentésekor a teremben csend lett, többen
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 07:04
Budapest FotóFesztivál - Paolo Ventura fotókiállításával kezdődik a fesztivál a Műcsarnokban
fotográfiával ötvöző alkotó" - hangsúlyozta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mucsy Szilvia, a Budapest Fotófesztivál igazgatója elmondta, hogy az idei eseményen a képzeletről, a fantáziavilágról, az egyéni és a közös élményekről szóló kiállításokkal készültek. Idén 49 tárlat szerepel az április 20-ig tartó fesztivál programjában, amely széles palettán mutatja be a fotográfia különféle irányzatait.

Az idei programból kiemelte Thomaz Farkas magyar származású, világhírű brazil művész A fény ritmusa című tárlatát, amely hétfőn nyílik a Capa Központban.A Szlovák Intézet, a Cseh Centrum és a Lengyel Intézet közös kiállításán a kortárs fotográfia új generációjának játékos, abszurd humorral fűszerezett világa jelenik meg három fiatal művész: Weronika Gesicka lengyel, Bara Prasilova cseh és Maria Svarbova cseh fotográfus munkáin keresztül A képzelet határán című tárlaton, a Deák 17 Galériában.

Hangsúlyozta: négy évvel ezelőtt civil
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 15:01
Piski csata 1849 - Székelyföld
1849. február 9-én vívták Bem József honvéd tábornok és Puchner Antal erdélyi császári főparancsnok seregei a sorsdöntő piski csatát, ahol véres küzdelem árán a lengyel származású hadvezér csapatai győzedelmeskedtek.
Az 1848 decemberében meginduló fényes erdélyi hadjárat a Nagyszebennél elszenvedett kudarc után fordulóponthoz ért, ugyanis Puchner hamarosan rákényszerítette a szász és román nemzeti komitékat a Havasalföldön állomásozó orosz seregek behívására. Miután a cári csapatok megszállták Nagyszebent és Brassót, a császári főparancsnok teljes erejével Bem ellen fordulhatott, így február 4-én, Vízakna mellett jelentős győzelmet aratott a honvédek felett. ,,Osztrolenka véres csillagának" a súlyos vereség után már csak 1500 embere és néhány ágyúja maradt, így csupán egyetlen lehetősége volt: egérutat nyerni nyugat felé, a Maros mentén ugyanis jelentős utánpótlás haladt kelet felé, amit a Bánságból kiszoruló Damjanich János küldött Bem számára.
Miután Puchner csapatai nyomasztó túlerőben voltak, a
maroka, 2020. február 09. vasárnap, 23:30
„Ha elvész a híd, elvész Erdély!” - Bem József)
1849. február 9-én vívták Bem József honvéd tábornok és Puchner Antal erdélyi császári főparancsnok seregei a sorsdöntő piski csatát, ahol véres küzdelem árán a lengyel származású hadvezér csapatai győzedelmeskedtek.
Az 1848 decemberében meginduló fényes erdélyi hadjárat a Nagyszebennél elszenvedett kudarc után fordulóponthoz ért, ugyanis Puchner hamarosan rákényszerítette a szász és román nemzeti komitékat a Havasalföldön állomásozó orosz seregek behívására. Miután a cári csapatok megszállták Nagyszebent és Brassót, a császári főparancsnok teljes erejével Bem ellen fordulhatott, így február 4-én, Vízakna mellett jelentős győzelmet aratott a honvédek felett. ,,Osztrolenka véres csillagának" a súlyos vereség után már csak 1500 embere és néhány ágyúja maradt, így csupán egyetlen lehetősége volt: egérutat nyerni nyugat felé, a Maros mentén ugyanis jelentős utánpótlás haladt kelet felé, amit a Bánságból kiszoruló Damjanich János küldött Bem számára.
Miután Puchner csapatai nyomasztó túlerőben
maroka, 2020. február 08. szombat, 20:01
Csütörtöktől a mozikban Clive Owen és Tim Roth főszereplésével A nevek dala
A nevek dala történetében Martint (Tim Roth) évtizedeken át gyötri gyerekkori barátja, a lengyel-zsidó csodagyerek hegedűs, Dovidl (Clive Owen) eltűnése. A fiúnak röviddel londoni bemutatkozása előtt, 1951-ben veszett nyoma, de harmincöt évvel később úgy tűnik, a nyomára akadhatnak.

A kanadai-angol-német-magyar koprodukcióban készült alkotás producere a magyar származású kanadai Robert Lantos, aki olyan filmekről ismert, mint a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia vagy A napfény íze, az Eastern Promises - Gyilkos ítéletek vagy a Barney és a nők.

Robert Lantos az MTI-nek elmondta, hogy Norman Lebrecht zenetudós azonos című írásával egy másik producer révén ismerkedett meg, elolvasta a regényt és úgy érezte, hogy ebből a történetből muszáj filmet készítenie.

A nevek dala a holokauszton túl a barátságról, a csalódásról és a megbocsátásáról is szól. A film mentes a borzalmas jelenetektől, a legnagyobb része 1986-ban játszódik - tette hozzá a producer.

Hangsúlyozta, hogy azért esett a
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 13:01
Férfi röplabda Bajnokok Ligája - Baróti: nem szeretnénk a negyeddöntőnél megállni
A 28 éves feladóátló és együttese - a húsz csapatot felvonultató főtábláról elsőként - a héten biztosította helyét a negyeddöntőben azzal, hogy legyőzte a belga Knack Roeselarét, így négy mérkőzésből négy győzelemmel, szettveszteség nélkül vezeti az E csoportot.

"Nem a legnehezebb BL-csoportban vagyunk, de azt azért nem gondoltuk, hogy négy kör után már a továbbjutást ünnepelhetjük majd" - mondta az MTI-nek Baróti Árpád.

A bonyhádi származású, Dunaújvárosban nevelkedett röplabdázó viszonylag későn, csak október közepén csatlakozott a Zaksához, ahol poszttársa sérülése miatt azonnal a kezdőben találta magát.

"Az előző szezonom jól sikerült Franciaországban, és bár onnan már az év elején is kerestek, a menedzseremmel úgy döntöttünk, kivárunk. A nyáron nem kaptam olyan lehetőséget, amivel meg lettem volna elégedve, így az idény elején Kaposváron edzettem, amikor jött ajánlat Kínából" - elevenítette fel a múlt őszi történéseket Baróti, aki ezt követően ki is utazott bő egy hétre próbajátékra
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:39
Costa Könyvdíj - Egy lengyel ellenállóról szóló életrajz kapta a nagydíjat
A könyv szerzője, Jack Fairweather korábbi haditudósító elmondta: olyan történetet akart írni, amely elveszett a történelem sodrában. Életrajzi műve éppen az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 75. évfordulóján nyerte el a 30 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó brit irodalmi díjat.

A walesi szerző könyve Witold Pileckiről szól, aki 1940-ben beszivárgott az auschwitzi náci koncentrációs táborba, hogy szabotázsokat kövesen el a tábor létesítményei ellen, bizonyítékokat gyűjtsön a zsidók tömeges meggyilkolására és hírekkel lássa el a holokausztról a szövetségeseket.

Pilecki 1943-ban szökött meg a táborból, és 1944-ben harcolt a varsói felkelésben. 1948-ban a lengyel kommunista rezsim kivégezte, és története csak a kilencvenes években került nyilvánosságra. Fariweather szerint Pilecki a második világháború egyik nagy hőse volt. Tanúja volt az emberiség legsötétebb pillanatainak, mégis elég bátor volt ahhoz, hogy ellenálljon - fogalmazott az író a BBC-nek nyilatkozva.

"Aki
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 15:42
Újra szuperenduro vb-futamnak ad otthont Budapest
világ legjobbjaival, ráadásul hazai közönség előtt.

Hadobás Ádám, az egyik főszervező ismertette, hogy a vb idei negyedik állomásán presztízs és junior kategóriában versengenek egymással a "motorsport gladiátorai". Tájékoztatása szerint a felnőttek között itt lesz az összetett pontversenyben vezető brit Billy Bolt, honfitársa, a világ egyik leggyorsabb szuperendurosának tartott Jonny Walker, valamint a sportág legendája, a hatszoros bajnok lengyel Taddy Blazusiak. A juniorok között indul a magyar származású, ám román színekben versenyző Józsa Norbert.

A főszervező hozzátette: a leghíresebb magyar versenyzők sem hiányozhatnak a mezőnyből, hiszen a betétfutamnak számító Európa-kupában rajthoz áll Szőke Márk magyar endurocross bajnok, Holló Bence enduro bajnok és Zsigovits Norbert, aki tavaly ötödik helyezést ért el a juniorok között.

"Alapvetően motokrosszos vagyok, de tavaly kipróbáltam magam egy szuperenduro-versenyen, amelyen kedvet kaptam a szakághoz" - árulta el Szőke Márk, aki eddig is jó
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 12:41
Tokió 2020 - A franciák kijutottak a férfi röplabdatornára
A gallok a nyolc válogatottat felvonultató torna fináléjáig vezető úton a csoportkörben az Európa-bajnok szerbeket legyőzték, és annak ellenére továbbjutottak, hogy a bolgároktól és a hollandoktól egyaránt kikaptak 3-2-re.

A csütörtöki elődöntőben az Eb-ezüstérmes szlovénokat 0-2-ról fordítva győzték le, a fináléban pedig esélyt sem adtak a házigazda németeknek, így biztosították helyüket a nyári olimpián.

A német együttesben a magyar származású Grózer György az egész mezőny legeredményesebbjeként 20 pontot szerzett, a franciáknál négyen is tíz pont felett zártak.

Az ötkarikás játékokra korábban a házigazda japánok mellett az interkontinentális selejtezőről a brazilok, az amerikaiak, az olaszok, a lengyelek, az oroszok és az argentinok jutottak ki, míg az afrikai kvalifikációt a tunéziaiak nyerték.

Az olimpián 12 csapat szerepelhet.
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 22:13
Wroclawban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó
A január 1-jéig tartó rendezvényt idén a "Mindig úton, de nem gyökértelenül" mottóval tartják meg. Részt vesznek rajta a lengyelországi keresztény egyházak vezetői és a wroclawi rabbi. A fiatalokat levélben köszöntötte Ferenc pápa, Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.

Ferenc pápa a vendéglátó országról, Szent II. János Pál pápa szülőhazájáról szólva hangsúlyozta: Lengyelország "a hitben vetette meg gyökereit", ez tette lehetővé, hogy a lengyelek helytálltak a nagy próbatételekben, a kommunizmus idején, "amikor a remény veszni látszott". Azt kívánta a fiataloknak, hogy "induljanak el mások felé", legyenek képesek válaszolni "a társadalom új kihívásaira, elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek".

A wroclawi családoknál és plébániákon elhelyezett fiatalok öt napon keresztül többnyelvű közös imákon vesznek részt a 20. század elején épített, 2006-ban az UNESCO világörökségi listájára felkerült
velemenyezd, 2019. december 28. szombat, 21:31
1/75
Képek, videók
Mária látogatása0702.jpg
maroka
2019. július 01. hétfő, 18:37
0 egy látogatás a nagyiná
lovaszmarika
2018. július 01. vasárnap, 18:16
köszönöm a látogatást
cuppika59
2018. március 04. vasárnap, 17:39
Rövid látogatás
csalogany13
2018. február 05. hétfő, 18:39
KÖSZ A LÁTOGATÁST NB.png
gosztmagdi
2017. december 13. szerda, 14:26
kek_koszonom_a_latogat ast
menusgabor
2017. szeptember 20. szerda, 19:19
Vilmos-tűzvész látogatás.
agica2004
2017. június 24. szombat, 20:51
Nagyúri látogatás.jpg
chillik
2017. május 07. vasárnap, 07:28
latogatas.jpg
vicus54
2016. szeptember 13. kedd, 15:37
LÁTOGATÁS 3.jpg
gosztmagdi
2016. augusztus 17. szerda, 09:11
A Jézuska tiszteletére.jp
chillik
2016. július 06. szerda, 06:35
Szűz Mária Tiszteletére
cipello
2015. augusztus 15. szombat, 15:58
ünneplők tiszteletére,Ot
lovaszmarika
2015. július 20. hétfő, 17:27
A Jézuska tiszteletére.jp
vorosrozsa66
2009. december 24. csütörtök, 23:52
Édesanyák tiszteletére 19
irmus
2009. május 02. szombat, 15:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.