Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 13:14 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legszebb középkori városok Európában
megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére és környezetük ápolására. A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül.

Éze település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. Éze falucskája a legtöbb válogatásban a dobogón szerepel - hiszen nem csak a keskeny utcák és a terméskőből épült, borostyánnal, rózsával befuttatott falak varázsolnak egyedi környezetet - a hegytetőre épült falu természeti környezete is csodálatos.

Rothenburg ob der Tauber település Németországban, azon belül Bajorországban. Rothenburg ob der Tauber egy csodaváros, mely a Világörökség része. Az óvárost egy magas,
schuro, 2018. március 07. szerda, 15:41
Vasárnap jelentik be a Magyar Filmdíjak idei jelöltjeit
Koltai Lajos köszönti majd. Február 8. és 11. között a Corvin moziban 150 filmet vetítenek, köztük olyan dokumentumfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmet és animációkat is nagy vásznon nézhet meg a közönség, amelyeket korábban csak a televízió sugárzott.

Csütörtökön délelőtt két dokumentumfilmes blokk fut majd párhuzamosan, látható lesz többek között Böszörményi Zsuzsa 580 méter (Kárai Sándor "Keszeg" bányásznaplója) című filmje, amely a szénbányákban folyó nehéz munkáról szól. A kisjátékfilmes válogatásban rendezőként fog bemutatkozni Pusztai Ferenc producer, aki L.U.F.I. című munkájában egy groteszk, szürreális világba kalauzolja a nézőket. Délután az animáció szerelmesei nézhetnek meg egy válogatást, amelyben szerepel Jankovics Marcell Árpádok emlékezete című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatának második része is.

A filmhét versenyprogramjában öt kategóriában összesen 131 alkotás szerepel, köztük 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm és 29 animáció, valamint mind a 18 tavaly bemutatott
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 11:42
1956 - A forradalom előtt tisztelgő kiadványokat mutatott be az MMA Budapesten
szenvedtek el. A Kossuth téri sortűzben sebesült meg súlyosan Ágh István, börtönbüntetést kapott Buda Ferenc és Kiss Dénes író is. Az 56-os emlékbizottság által támogatott kötetben helyett kaptak a forradalmat gyerekfejjel átélő, az eseményeket később irodalmi műveikben feldolgozó szerzők, így például a közelmúltban elhunyt Oláh János több írása is, akinek a Közel című regénye a Soroksári utat végigsöprő ágyútüzekkel és a szovjet katonák kegyetlenségeivel zárul.

A reprezentatív szépirodalmi válogatásban mások mellett Ferdinandy György, Kiss Anna, Jókai Anna, Oravecz Imre, Makkai Ádám, Temesi Ferenc, Serfőző Simon, Tamás Menyhért és Dobai Péter írásai olvashatóak, de megtalálhatóak benneolyan, mára klasszikusnak számító szerzők művei is, mint például Márai Sándor, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Örkény István, Déry Tibor és Weöres Sándor.

Mezey Katalin kiemelte: a kötet szerkesztői munkáját Oláh János kezdte meg, az ő munkássága előtt is tiszteleg az antológia, amelynek angol nyelvű fordítása 2017
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 11:43
A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni MODEM-ben
és a kiállítás arculati elemét adó, Küzdés című festményt, szintén Korniss Dezsőtől.

Kónya Ábel elmondta: A szabadság szigete című kiállításon - amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül - a modern és kortárs magyar képzőművészet száz legismertebb, iskolateremtő, legtöbbet hivatkozott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkái lesznek láthatók három hónapig a MODEM-ben. A válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója - fűzte hozzá.

A bemutatott anyag a gyűjteményen belül is kiemeli a rendkívüli alkotásokat, életművet hátrahagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői
velemenyezd, 2016. július 25. hétfő, 17:52
Tizenöt blokkban 69 film versenyez az idei BuSho programjában
A válogatásban több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd, köztük a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje, a francia Morgan Simon Try to Die Young című munkája vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is - közölték a szervezők az MTI-vel.

Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre.

A magyarok közül a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon díjat nyert Bertóti Attilával találkozhatnak a nézők, a több visszatérő alkotó között Hörcher Gábor Ricsi című filmjével érkezik, Géczy Dávid A győztes című munkájával száll harcba a sikerért.

A felhívásra idén 77 országból 1189 rövidfilm érkezett, amelyeket a Rimóczi László, Mester Ákos, Csüllög Edina, Dér Asia, Orosz Annaida,
velemenyezd, 2015. augusztus 28. péntek, 12:51
Rodin-kiállítás nyílt a kínai Nemzeti Múzeumban
A múzeum közleménye szerint a francia mester leghíresebb munkái - köztük A gondolkodó (1880), a Bronzkor (1975), Balzac emlékműve (1898) és a Pokol kapuja (1913) is - a kínai fővárosban vendégeskednek.

A párizsi Rodin Múzeum munkatársai a művész gipszszobrainak vázlatait és néhány ritka festményét is beválogatták a tárlat anyagába, hogy a befogadók az alkotás folyamatába is bepillantást nyerjenek.

Az 1917 novemberében elhunyt francia szobrászművész 1900-ban rendezte műveiből első gyűjteményes kiállítását, 168 alkotással. Legtöbb szobrát a Rodin Múzeum őrzi, de másolataik az egész világon megtalálhatók.

A kínai Nemzeti Múzeumban a közelmúltban zárult egy francia művészek műveiből rendezett kiállítás. A tárlaton öt francia múzeum festményeit mutatták be a kínai-francia diplomáciai kapcsolatok megteremtésének 50. évfordulója alkalmából. A közönség a válogatásban mások mellett a barokk festő, Hyacinthe Rigaud, valamint Renoir és Picasso képeit láthatta.
velemenyezd, 2014. november 28. péntek, 13:38
A Fehér isten is szerepel az Európai Filmdíj esélyesei között
A listán 31 ország ötven filmje kapott helyet. Az a húsz ország, amely a legtöbb akadémiai taggal rendelkezik, közvetlenül juttathatott egy-egy filmet a válogatásba. A fennmaradt helyeket egy szelekciós bizottság döntése nyomán töltötték fel. A bizottság munkájában EFA igazgatósági tagok és meghívott nemzetközi szakértők vettek részt - közölte kedden Rigában a filmakadémia.

A válogatásban a májusi cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájának fődíjával jutalmazott Fehér isten című, magyar-német-svéd koprodukcióban készült alkotás mellett olyan filmek szerepelnek, mint Andrzej Wajdától a Walesa - A remény embere, a belga Dardenne testvérektől a Két nap, egy éjszaka, a lengyel Pawel Pawlikowskitól az Ida, a brit Mike Leightől a Mr. Turner, Lars von Trier nagy port kavart kétrészes játékfilmje, A nimfomániás vagy az izlandi Lovak és emberek, amelynek rendezőjét, Benedikt Erlingsont különdíjjal jutalmazta áprilisban a budapesti Titanic Filmfesztivál zsűrije.

Az Európai Filmakadémia
velemenyezd, 2014. szeptember 16. kedd, 14:43
Gyermek- és ifjúsági színházi biennále kezdődött Kaposváron
gyerekek generációinak fantáziájában".

ASSITEJ Üveghegy Életműdíjban részesült Csukás István Kossuth-díjas író, Molnár Piroska, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, valamint Nánay István színikritikus is, akik azonban nem tudtak részt venni a hétfői ünnepségen.

Az ország legnagyobb, immár hetedik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján összesen 45 - korcsoportok szerinti bontásban összeállított, e mellett a határon túli társulatokat külön válogatásban bemutató - előadásból (nagyszínházi, kamara-, tánc- és bábszínházi produkciókból) válogathat a közönség.

A magyar társulatok közül a fővárosi Kolibri Színház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Budapest Bábszínház, a Bárka Színház, a Stúdió K, a Szkéné és a budaörsi Latinovits Színház előadásait láthatja a közönség, a vidéki városok közül Kecskemétről, Veszprémből, Győrből, Dunaújvárosból, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Szegedről és Békéscsabáról érkeznek produkciók a somogyi
velemenyezd, 2014. május 05. hétfő, 19:34
szeretettel
olvasóközönség számára is válogatva közlenék az óriási lyrikus munkáit); de a mi a német és a világirodalomban egyáltalán mint ismert és élő szépség vagy a költő egyéniségét és fejleményeit jellemző adat hagyományossá lett, a mennyiben a magyar közönségnek élvezhetővé és érthetővé lehet tenni, az e kiadásban, valamint az akadémiáéban bennfoglaltatik - s nem hiszem, hogy legyen nemzet, mely Goethe lyráját ily terjedelemben és a formahűség ily igyekezetével magáévá tette, mint a magyar.

De a válogatásban van különbség a két kiadás között, melyet igazolni kötelességem. Szász Károly a teljességet úgy vélte elérni vagy megközelíteni, hogy Goethe lyrájának minden csoportja képviselve legyen - egy, szerintem igazolhatatlan kivétellel -, midőn t. i. a Sonetteket teljesen mellőzte. Én viszont az egyes darabok értékét és érthetőségét tekintettem döntőnek s egész csoportokat mellőztem, a nélkül, hogy aesthetikai lelkiismeretem bántott volna. Így pl. a 20 Római Elégiát teljesen adtam, melyekből az akadémiai
sayuri, 2013. október 12. szombat, 15:01
Nézz körül - új látásmóddal készült fotók tárlata Kassán
A tárlat Haris László nagyformátumú panorámasorozatába enged betekintést. A többméteres fotókból álló válogatásban központi témaként jelenik meg Székelyföld és a székelység életpillanatai.

"Nem egyszerű panorámafotókról van szó, hiszen a művész a felvételeken egyidejűleg az idő több síkjában jeleníti meg ugyanazt a teret vagy eseményt" - mondta Kovács Ágnes, a kassai Rovás Akadémia igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a képek nagy térbeli igényéhez és a galéria által nyújtott lehetőségekhez képest a lehető legtöbbet próbálták kihozni a tárlatból. Az egy hónapon át tartó kiállításon tizenöt olyan egyedi látásmódú alkotás látható, amelyet Kassán korábban még nem mutattak be.

Haris László fotókiállítása a Rovás és az MMA három tárlatból álló sorozatának utolsó rendezvénye. A magyar-magyar együttműködésben született sorozat első kiállítása Prutkay Péter Dobozolt történelem sorozatába tartozó kollázsait, a második Stefanovits Péter különleges technikával készült, úgynevezett clorox képeit mutatta be
velemenyezd, 2013. május 22. szerda, 17:32
Filmklubot szervez a Magyar Művészeti Akadémia
Az MMA filmklubjának 8 bérletében összesen 53 alkotást vetítenek, ezeket 250 magyar filmből az akadémia tagsága válogatta össze szavazással - mondta el Tóth Klára, az MMA audiovizuális referense a filmklubot beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Tóth Klára szerint a vetítendő mozgóképek 80 százaléka irodalmi alapanyagból született, a legtöbb filmmel Fábri Zoltán rendező van jelen a válogatásban. A referens szerint ez azt mutatja, hogy a háromszoros Kossuth-díjas alkotó életműve "nincs a helyén kezelve" a magyar közgondolkodásban.

A válogatásból kimaradtak fontos filmek és belekerültek olyanok, amelyeknek nem feltétlenül kellett volna - hangsúlyozta Pintér Judit esztéta, akinek a filmek tematikus csoportokba rendezése volt a feladata. Kiemelte: az Uránia mozi Fábri Termében hétfő esténként 18 órakor kezdődő vetítésekre meghívtak esztétákat, majd az MMA felkért tagjaival, a filmek alkotóival hallható beszélgetés, amelybe a közönség is bekapcsolódhat.

Sára Sándor filmrendező-operatőr,
velemenyezd, 2012. szeptember 19. szerda, 13:02
Az ajtót és a Csak a szél című filmet is jelölhetik az Európai Filmdíjra
Az Európai Filmakadémia (EFA) hétfőn tette közzé annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.A most közzétett válogatásban 31 ország filmjei szerepelnek. A listára a legtöbb EFA-taggal rendelkező húsz ország közvetlenül is küldhetett egy-egy filmet, a további alkotások felvételéről az akadémia elnökségi tagjaiból és meghívott szakemberekből álló nemzetközi bizottság döntött.

A magyar filmművészetet Szabó István Az ajtó című magyar-német koprodukcióban készült filmje és Fliegauf Bence Csak a szél című magyar-német-francia koprodukcióban forgatott munkája képviseli a válogatásban. Az ajtó Szabó Magda azonos című regénye nyomán született. A filmdráma producere Hábermann Jenő és Sőth Sándor volt. A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél, amelynek producere Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő volt, a
velemenyezd, 2012. szeptember 11. kedd, 11:52
1/2
Képek, videók
Középkori kínai hajó
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:49
Kínai középkori hajó mére
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:47
Kína középkori térkép
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:46
Középkori ima
pacsakute
2013. január 25. péntek, 17:07
Középkori francia kórház.
mailona
2012. június 15. péntek, 22:53
Középkori mecsetromok/ Tü
pacsakute
2012. január 10. kedd, 05:36
Középkori fejfedő
bodnarnemez
2011. október 30. vasárnap, 06:03
Középkori nyáriruha koszt
csalogany13
2011. február 23. szerda, 10:22
Középkori-kép.png
farkas1945
2011. február 07. hétfő, 19:04
A középkori Monells.png
farkas1945
2011. január 04. kedd, 14:34
hajdúszoboszló középkori
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 12:14
Középkori házak-várnegyed
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:12
Különleges virág
eva6
2019. július 18. csütörtök, 10:33
0 a különleges virágok.pn
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:39
Különleges szép hosszúruh
pacsakute
2018. október 14. vasárnap, 18:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.