Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 21:23 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NMHH: Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság
A hatóság MTI-nek küldött csütörtöki elemzése kiemeli: többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit alapul véve az NMHH a járvány kitörése óta rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról.

Az Analysys Mason kutatóintézet májusi előrejelzései nemzetközi szinten a távközlési cégek jövőbeli piaci lehetőségeit három forgatókönyv szerint vázolják fel. Az optimista verzió szerint 2020 végére lesz hatékony koronavírus-ellenszer, egyik gazdasági térséget sem éri túlzottan a válság okozta kiesés és körülbelül egy év után helyre is áll a piac. A második, realista forgatókönyv - amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi, 2020-ra és 2021-re vetített előrejelzéseit veszi alapul - legalább két évre becsüli azt az időt, amely a gazdasági visszaépüléshez szükséges. A harmadik, pesszimista variáns elhúzódó visszaeséssel számol, amelyben a járvány második hulláma is akadályozza az élet normalizálódását, emellett más instabilitást jelentő eseményeket
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 16:31
Koronavírus - Francia kutatók szerint a kevésbé fertőzötteknél is kialakul immunitás
A kutatók kedden ígéretesnek nevezték az eredményeket, miután eddig kevéssé volt ismert a koronavírussal szembeni immunitás kialakulása, elsősorban azoknál, akiknél a betegségnek az enyhébb formája jelentkezett.

"Azt tudtuk, hogy a betegség súlyosabb formájában szenvedett emberek szervezete az első tünetek után 15 nappal termel antitesteket. Most már azt is tudjuk, hogy ez igaz azokra is, akik az enyhébb formában szenvednek, jóllehet náluk az antitestek aránya kétségtelenül kisebb" - mondta Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet kutatója.

"A tanulmány kimutatta, hogy az antitestek szintje a legtöbb esetben védelmet nyújt a koronavírus újabb gyulladásával szemben, legalább negyven napig az első tüntetek után" - hangsúlyozta Olivier Schwartz, a Pasteur Intézet Vírus és Immunitás osztályának vezetője. Elmondása szerint a kutatók most azt vizsgálják, hogy az antitestek hosszú távon mennyi ideig képesek ártalmatlanítani a vírust.

A tanulmány alapjául a strasbourgi egyetemi központ két
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 19:03
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
1-jétől a sofőröknek nem lesz kötelező maguknál tartani a jogosítványukat és a forgalmi engedélyüket, mert azok meglétét elektronikusan is ellenőrizni lehet majd. Jövő év február 1-jétől pedig az első vezetői és forgalmi engedélyt elektronikusan adják ki.

Július 1-jétől az állandó személyazonosító igazolványt elektronikus úton is lehet pótolni, míg szeptember 1-jétől a lakcímbejelentésre lesz lehetőség elektronikusan meghatározott esetekben.

Meghatározták a kiberbiztonsági központ és kutatóintézet feladatait. Amennyiben a szervezet a kibertér biztonságát fenyegető eseményt érzékel, akkor elrendelheti az elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat vagy szolgáltatás ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. A végrehajtásban részt vesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. Az ideiglenesen hozzáférhetetlenné tétel időtartama maximum kilencven nap lehet, amit további kilencven nappal meg lehet hosszabbítani.

Egyértelművé tették, hogy a közterület-felügyelő a parkolás ellenőrzésekor nem
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:42
Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája
A szervezők közleménye szerint a rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság a járvány miatt döntött úgy, hogy később rendezik meg az eseményt.

Az eseménysorozat keretében Európa-szerte érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat és múzeumokat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek.

Tavaly csaknem félszáz magyarországi település 200-nál több helyszínén 2500 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte pedig közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tájékoztatás szerint az Európai Uniónak a program támogatására kiírt pályázatát idén is az RCISD Regionális Tudásközpont által vezetett konzorcium nyerte meg, amelynek tagja a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a Hétfa Kutatóintézet és a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A szervezők remélik, hogy a késő őszi időpontig a járványveszély elmúlik, és az összes tervezett
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 12:02
Koronavírus - Oroszországban 9 ezer alá csökkent az új fertőzések száma
mint 230 ezer tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 264 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

Az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádióadó szerint az online időpontfoglalási rendszer zavarai torlódást okoztak egyes moszkvai klinikákon, ahol pénteken megkezdődött a tömeges és ingyenes antitestszűrés. Az orosz fővárosban háromnaponta 70 ezer embert hívnak tesztelésre, a részvétel nem kötelező.

Az Interfax beszámolója szerint a novoszibirszki automatikai és elektrometriai kutatóintézet olyan hordozható gázelemző készüléket dolgozott ki, amely képes a leheletből kimutatni a koronavírus-fertőzést. A berendezést már 12 országban, köztük az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Olaszországban és Németországban is alkalmazzák.

Ramzan Kadirov csecsen elnök hétfőn sürgette azoknak a "provokátor" orvosoknak az elbocsátását, akik a múlt csütörtökön Gudermeszben a védőfelszerelés hiányára panaszkodtak nyilvánosan. Kadirov rémhírterjesztésnek minősítette a történteket, és hangsúlyozta,
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 11:41
Koronavírus - Franciaországban a karantént megelőző szintre csökkent a napi halálozás
figyelmet, hogy hétfőtől mindenkinek egyéni felelőssége, hogy a vírus ne kapjon új erőre, ezért a társadalmi távolságtartás és minden egyéb előírás betartására kérték a franciákat.

A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken és a legtöbb nyilvános helyen hétfőtől kötelező, de Párizsban a csúcsforgalmi időben csak munkáltatói igazolással lehet metróra, buszra vagy villamosra felszállni. Az állam hétfő reggel 10 millió maszk szétosztását kezdi meg a tömegközlekedésben.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint a franciák 53 százaléka jobban félti a saját és hozzátartozói egészségét a karantén hétfői enyhítése miatt, mint a gazdaságot a járvány következményeitől.

A 67 millió lakosú országban a vírus jelenléte és a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb vörös zónába sorolt megyékben élő mintegy 27 millió franciára a karantén feloldása után is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a zölddel megjelölt, kevésbé fertőzött megyékben élnek.

A vörös
velemenyezd, 2020. május 10. vasárnap, 20:24
Koronavírus - Francia miniszterelnök: a hétvégén nagyon nagy roham várható a kórházakban és tartós lesz a krízi
védelmének és a gazdasági termelés folytatásának összehangolásáról, miután a francia szakszervezetek aggodalmuknak adtak hangot a munkaidő rugalmasságát és egyes ágazatokban a 24 órás munkavégzést is lehetővé tevő munkajoggal kapcsolatos rendeletek miatt, amelyeket a hét elején hirdetett ki a kormány.

Miközben Franciaországban tíz napja szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben a járvány megfékezése és az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének enyhítése érdekében, az Ifop közvélemény-kutatóintézet március 24-25-én végzett reprezentatív felmérése szerint a franciák 85 százaléka aggódik saját és családja egészsége miatt. Januárban még csak 44 százalékos volt ez az arány.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt tíz napban az utcákon járőröző 100 ezer rendőr és csendőr 3,7 millió embert igazoltatott és 225 ezer esetben szabott ki bírságot nem igazolt kijárás, illetve szabályszegés miatt.A francia kórházakban a csütörtöki összesítés szerint ápolt 13 904 beteg
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 15:52
Alacsony a részvétel a helyhatósági választások első fordulójában Franciaországban
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint délután 5 óráig a választók 38,77 százaléka vonult az urnákhoz, amely nagyon jelentős visszaesést jelent a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor 54,72 százalékos volt a részvétel 17 óráig.

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézet szerint az esti urnazárásig 46, míg az Elabe becslése szerint csak 44 százalékos részvételre lehet számítani, ami rekordméretű távolmaradást jelent a francia önkormányzati választások történetében.

A helyhatósági választásokon 47 millió francia és 330 ezer Franciaországban élő európai uniós állampolgár mintegy 35 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre. A legtöbb választókörzetben 18 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek, de a nagyvárosokban 20 óráig lehet voksolni.

Édouard Philippe miniszterelnök szombat este 8 órakor jelentette be, hogy az egész ország gyakorlatilag leáll, csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak
velemenyezd, 2020. március 15. vasárnap, 18:32
Franciaországban vasárnap helyhatósági választásokat tartanak
döntött, nem halasztja el a helyhatósági választásokat, amelyeken a felmérések szerint a járványveszély következtében alacsony részvétel várható.

Chistophe Castaner belügyminiszter szombaton elismerte, tart attól, hogy alacsony lesz a részvétel. Azt is elmondta, hogy egyes településeken nehéz embereket találni a választási bizottságokba. Emlékeztetett arra, hogy a polgármesterek kérhetik a prefektustól, hogy jelöljenek ki embereket, amennyiben nem akad elég önkéntes.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szombaton közzétett felmérése szerint a franciák 58 százaléka helyesli, hogy a köztársasági elnök a választások megtartása mellett döntött, jóllehet 61 százalékukat aggasztja a vírus terjedése, amely 13 százalékkal magasabb, mint a hét elején.

A választóhelyiségekben a kilincseket, a berendezéseket, asztalokat, függönyöket is fertőtlenítik, a bejáratnál kézfertőtlenítő géllel, kesztyűkkel, szájmaszkokkal várják a választókat, akik saját tollakat használhatnak. Arra is ügyelni fognak, hogy ne
velemenyezd, 2020. március 14. szombat, 16:52
Védelmi kutatóintézet: a tömeges migráció a legnagyobb biztonsági kihívás
Második fenyegető tényezőként - bár Magyarország nem elsődleges célpont - a terrorizmust említették. Míg harmadik kockázatként a hibrid fenyegetést, a kibertámadásokat emelték ki. Hangsúlyozták még egyebek mellett a globális felmelegedést, a gazdasági kihívásokat és a Nyugat-Balkán stabilitását is.

A szakértők szerint elsősorban a szövetségi rendszernek (NATO, EU) köszönhetően Magyarország biztonságpolitikai helyzete stabil. Az elemzés szerint általában véve egyetértés mutatkozik a szakértők között abban, hogy Európának nagyobb szerepet kell vállalnia, létre kell hoznia a szükséges katonai képességeket. A kutatásból ugyanakkor az is kiderül, hogy a szakértő szint túlnyomó többsége nem látja reálisnak egy közös Európai Haderő létrehozását, a szuverenitáshoz kapcsolódó problémák miatt.

A szakértők egyértelműen pozitívan értékelik a Magyar Honvédség finanszírozását - állapították meg.

A magyar biztonságérzékelés szakértői szintű megközelítését Etl Alex ismertette, míg a magyar
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 16:11
Új doktorokat avattak az MTA-n
"Az MTA doktora cím független, országosan egységes, magasan kvalifikált szakértők által végzett, nemzetközi követelményeket integráló minőségbiztosítást nyújt. Jelentőségének és presztízsének erősítése az Akadémia fontos feladata" - idézik a közleményben Lovász Lászlónak, az Akadémia elnökének az oklevél átadási ünnepségen mondott szavait. Mint mondta, az MTA 73 új doktorával az Akadémia tovább erősödött.

Az intézmény csütörtöki közlése szerint ebben az évben a címet szerzettek között 14 nő és 59 férfi van. Életkor szerint a 41 és 50 év közöttiek vannak a legtöbben, összesen 35 kutató. A tudományos címet idén elnyertek átlagéletkora pedig 51 év.Az új doktorok közül zömében az egyetemeken és az MTA Kiváló Kutatóhelyein dolgoznak. Az új akadémiai doktorok közül legtöbben a filozófia és történettudományokat, valamint a műszaki tudományokat képviselik (12-12 fő). Ezt követik a biológiai tudományok kitüntetettjei (9 fő), valamint a gazdaság és jogtudományok új doktorai (7 fő).

A 45 év
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 15:52
Krónika 6. rész (interpellációk)
nyugdíjakat ? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy amikor emelkednek a bérek, az azt is jelenti, hogy a keresők a későbbiekben magasabb nyugdíjakat fognak kapni.

Az szja. korábban harminc százalék fölötti volt, most csak 15, bevezették a családi típusú adókedvezményeket is - hangsúlyozta.

A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban megtette ezt 117 igennel, 35 nem és egy tartózkodás ellenében.

Párbeszéd: mi lesz a volt akadémiai kutatóintézeti hálózat sorsa?

Mellár Tamás (Párbeszéd), arról érdeklődött, hogyan képzeli el a kormányzat a rendszer működését, mikor lesz annak alapító okirata és szervezeti-működési szabályzata.

Választ várt arra, hogyan működik majd változatlan feladatokkal, de a hálózat nélkül az akadémia, milyen stratégia mentén működik majd az új szisztéma.

Válaszában Schanda Tamás, a szaktárca parlamenti államtitkára azt mondta: a kormányzat azt tűzte célul, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb európai
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 17:42
1/19
Képek, videók
alvó Európa.jpg
menusgabor
2019. február 13. szerda, 15:52
Europa és Afrika.gif
csalogany13
2018. szeptember 22. szombat, 09:55
Europa liga.jpg
maroka
2018. augusztus 30. csütörtök, 09:50
Európa fejlődése-francia
menusgabor
2018. július 16. hétfő, 18:19
planet-Jupiter-Európa hol
agica2004
2018. június 30. szombat, 20:22
planet-Föld-Európa.jpg
agica2004
2018. március 05. hétfő, 23:41
Kallós Zoltán Europa Nost
irmus
2018. február 18. vasárnap, 09:44
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
Ó Európa hány redö 01.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:48
Ó Európa hány redö 02.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:47
Európa éjjel.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:53
Analyse.gif
fairhag
2010. január 26. kedd, 22:02
Analysis_Audiostatic_M art
hitecheng
2007. december 14. péntek, 17:51
analyser2
baajos
2006. szeptember 17. vasárnap, 00:32
analyser
baajos
2006. szeptember 17. vasárnap, 00:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.